| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
wodzik l33t

|
Posted: Sat Jul 01, 2006 8:04 am Post subject: vista i grub |
|
|
witam
jakis czas teu zassalem viste, dostalem cd keya od m$. zainstalowalem to cos i stwioerdzilem ze jedyna rzecz godna uwagi to szachy ]:-> potem live cd przywrucenie gruba i dodanie visty. niestety po rebocie vista nie wstaje, no to nic odpalam xpeka ktory lerzy na pierwszej partycji, i zonk bo zamiast xp wstaje vista ;/ oba duski mialem podmountowane i wszystko jest tam gdzie powinno byc. moj menu.lst:
| Code: | title Microsoft Windows XP Professional
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1
title Windows Vista Beta 2
rootnoverify (hd0,1)
makeactive
chainloader +1
|
jak widac vista jest na hda2 a xp na hda1. _________________ :() { :|: & };: <- nie próbuj wpisywać tego w konsoli |
|
| Back to top |
|
 |
exodos n00b

|
Posted: Sat Jul 01, 2006 10:46 am Post subject: Re: vista i grub |
|
|
Wygląda na to, że instalator Visty, jak to mają w zwyczaju produkty MałoMiękkiego, chciał Ci oszczędzić trudnych pytań o partycje i inne "magiczne" rzeczy i bez pytania dodał swój wpis do bootsectora partycji z XP-kiem. Powinno więc to wyglądać tak, że po wybraniu XP-ka w grubie, pokazuję się kolejne menu, z którego możesz wybrać albo XP albo Vistę. Dlaczego tak nie jest nie mam pojecia (to pytanie na jakieś windziane forum).
PS.
takie coś znalazłem: http://forums.microsoft.com/MSDN/ShowPost.aspx?PostID=335542&SiteID=1. Może pomoże... |
|
| Back to top |
|
 |
wodzik l33t

|
Posted: Sat Jul 01, 2006 11:32 am Post subject: |
|
|
menu jakioes do wybrania z poczatku faktycznie bylo i byly tam 2 pozycje, ale nie wiem czy dalo sie z tego odpalic xpka. wlaczxylem raz viste a potem przywrucilem gruba. co do linka to troche za bardzo po angielsku dla mnie jest ;] wywnioskowalem jedynie ze wpis do visty mam wporzadku, moze sproboje potem odpalic plytke z xp, moze jest tam cos jak przywracanie systemu ;] _________________ :() { :|: & };: <- nie próbuj wpisywać tego w konsoli |
|
| Back to top |
|
 |
dziadu Guru

Joined: 04 May 2006 Posts: 423 Location: Kraków/Darmstadt/Munich
|
Posted: Sat Jul 01, 2006 4:04 pm Post subject: Re: vista i grub |
|
|
| wodzik wrote: | witam
jakis czas teu zassalem viste, dostalem cd keya od m$. zainstalowalem to cos i stwioerdzilem ze jedyna rzecz godna uwagi to szachy ]:-> potem live cd przywrucenie gruba i dodanie visty. niestety po rebocie vista nie wstaje, no to nic odpalam xpeka ktory lerzy na pierwszej partycji, i zonk bo zamiast xp wstaje vista ;/ oba duski mialem podmountowane i wszystko jest tam gdzie powinno byc. moj menu.lst:
| Code: | title Microsoft Windows XP Professional
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1
title Windows Vista Beta 2
rootnoverify (hd0,1)
makeactive
chainloader +1
|
jak widac vista jest na hda2 a xp na hda1. |
Nie jestem pewien ale nie podoba mi się dodanie makeactive do wpisu z Vistą, zresztą z XP też nie, bo to za każdym razem ustawia aktywną partycje i po wybraniu Visty ustawiło Ci partcję z Vistą na aktywną i dlatego XP nie startuje.
Ja bym jednak oba wpisy [b]makeactive[/] wywalił. Miałem już kiedyś z nimi kłopoty, i dopuki nie zorientowałem się że o nie właśnie chodzi, zastanawiałem się, czemu za każdym razem kiedy XP odpaliłem, zamieniało mi partcję startowa. |
|
| Back to top |
|
 |
argasek Bodhisattva

Joined: 06 May 2004 Posts: 1120 Location: Sol [0,0], Poland, Kraków
|
Posted: Mon Nov 13, 2006 11:25 pm Post subject: |
|
|
Moved from Polish to Polish OTW. _________________ RLU #137109 | BYKOM STOP! | Chcesz do mnie napisać? | jog
"Mam plany gotowe i wszystko, no i wiesz, idę do tego, no, mebloroba..." (Raaf)  |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|