| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
madey Tux's lil' helper

|
Posted: Mon Jun 05, 2006 2:15 pm Post subject: [SOLVED] karta sieciowa na chipsecie: DECchip 21142/43 |
|
|
Witam
Mam taki bardzo dziwny problem:
Próbuje zainstalować sobie Gentoo na starym laptopie Toshib-y z kartą sieciową na PCMCIA na chipsecie jak w temacie. Karta ta jest bez problemu obsługiwana przez moduł tulip a PMCIA w tych laptopach to yenta_socket. Wszytko wydawałoby się OK, płyta instalacyjna wykryła poprawnie sprzęt, wszytko ruszyło w sieci gdzie jest DHCP i po zbootwoaniu płyty miałem w pełni funkcjonalny system przygotowany do instalacji. Kilka godzin później poszedłem do pracy gdzie nie mam DHCP, ale co to dla mnie: podniosłem komputer z płyty by kontynuować instalację i skofigurowałem sieć przy użyciu: ifconfig i route, a tu nic!!! Sprzęt widoczny w systemie, eth0 jest, diody się świecą na karcie, ale pakiety nie dochodzą. Przełączyłem kartę do innego laptopa na Win$ i na TYM SAMYM kablu sieciowym uruchomilem kartę i działała!! Sprawdzałem też w innej sieci bez DHCP i też nie działała!! Co jest grane?? Może coś jeszcze musze ręcznie ustwić żeby wystartowała tylko nie wiem co??
Last edited by madey on Tue Jun 06, 2006 7:40 am; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
szolek Guru

|
Posted: Mon Jun 05, 2006 9:44 pm Post subject: |
|
|
Może mało humanitarne ale ubij klienta dhcp. Miałem coś podobnego. _________________ Zanim spróbujesz warto wiedzieć: to
Zapamiętaj tą stronę.
Nie zapominaj o tych radach. |
|
| Back to top |
|
 |
madey Tux's lil' helper

|
Posted: Tue Jun 06, 2006 7:40 am Post subject: |
|
|
O mój zbawco!!! Działa.
Chociaż teraz trochę mi wstyd, że sam o tym nie pomyslałem , ale do tej pory nie miałem z tym nigdy problemów. |
|
| Back to top |
|
 |
|