Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[LOCKED] [WYDZIELONY] [OT] - czego uczy nas Gentoo?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
jedrzejgm
n00b
n00b

PostPosted: Thu Jun 01, 2006 12:10 pm    Post subject: [LOCKED] [WYDZIELONY] [OT] - czego uczy nas Gentoo? Reply with quote

Może wreście jakieś ludzkie gentoo.
Zaletą w gentoo jest to że wszystko tam się kompiluje, ale wadą jest ot, że najpierw trzeba wszystko odpowiednio samemu poustawiać. Wystarczy jeden błąd i kupa roboty od nowa, a tych błedów pojawia się (jak zwykle) mnóstwo.
I te same błędy powtarzane są tysiące razy przez nowych użytkowników. Do niedawna miałem jaderko 2.6.11 po przejściu na 2.6.15 straciłem na dwa miesiące neostradę. Wszystko było niby poprawnie a neostrady nie było, bo gdzies zmienili dev na udev. Nie mam czasu na czytanie wszystkich opisów. Dlaczego wszyscy muszą przechodzić przez te same bolączki?
Brak działających, w miare aktualnych, wstępnych konfiguracji.
I dlatego stage4 to świetny pomysł. Tylko kiedy to będzie?
Przydało by się, jeszcze jako standard, kompilowanie sieciowe.
Skoro jestem w sieci i mam wolną moc w procku to niech inni sobie na nim kompilują, np.
"emerge-net openoffice"
Jeszcze raz powtórzę:
1. korzystanie z konfiguracji od innych uzytkowników - napewno sa często powtarzalne,
2. kompilowanie nie tylko na swoim kompie ale i na innych.
Back to top
View user's profile Send private message
mbar
Veteran
Veteran

PostPosted: Thu Jun 01, 2006 12:50 pm    Post subject: Reply with quote

jedrzejgm wrote:
Nie mam czasu na czytanie wszystkich opisów. Dlaczego wszyscy muszą przechodzić przez te same bolączki?

Polecam powrót do mandrivy czy innego ubuntu. Nie ma obowiązku instalacji i pracy na Gentoo.
Back to top
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Thu Jun 01, 2006 1:08 pm    Post subject: Reply with quote

jedrzejgm wrote:
Nie mam czasu na czytanie wszystkich opisów.

takimi tekstami podpadasz tu co poniektórym. :twisted:

Quote:
Skoro jestem w sieci i mam wolną moc w procku to niech inni sobie na nim kompilują, np.
"emerge-net openoffice"

Pomysł IMO bardzo idiotyczny. Po co optymalizować sobie system, skoro nie będzie on nigdy mógł działać optymalnie dla jego właściciela?
Co z tego, że po dokładnej konfiguracji aplikacje uruchamiają ci się jak świst ciupagi, skoro z procesorem w 100% zajętym (kompilacja moze być nawet na najmniejszym priorytecie) oraz zwiększonym użyciem pamięci działa ci to jak by nie mogło?
distcc we własnym zakresie (na własnych komputerach) - nie ma sprawy. Ale robienie z kompilacji drugiego seti@home to głupota.

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
Kurt Steiner
Moderator
Moderator

PostPosted: Thu Jun 01, 2006 1:14 pm    Post subject: Reply with quote

jedrzejgm wrote:
Zaletą w gentoo jest to że wszystko tam się kompiluje
Wszystko jest wzgledne - dla wielu to potezna wada.
Quote:
ale wadą jest ot, że najpierw trzeba wszystko odpowiednio samemu poustawiać.
Nie, w/g mnie (ale jak juz napisalem wszystko jest wzgledne :P ) to jest bardzo duza zaleta, bo to Ty decydujesz co i jak w systemie piszczy, a nie on za Ciebie.
Quote:
Wystarczy jeden błąd i kupa roboty od nowa
Oj, nie... zdecydowanie nie - robilem wiele fatalnych bledow a jakos nie musialem nigdy zaczynac od nowa - kazdy problem mozna rozwiazac, nie trzeba zaraz wszystkiego przeinstalowywac.
Quote:
I te same błędy powtarzane są tysiące razy przez nowych użytkowników.
Niech sie ucza. Nie mowie tego zlosliwie. Nalezy umiec rozwiazywac swoje problemy - Gentoo swietnie tego uczy. Gentoo zmusza do nauki. Nauki, ktora przyda sie pozniej w wielu dziedzinach zycia.

Quote:
Jest - poczytaj o distcc.
Back to top
Aktyn
l33t
l33t

PostPosted: Thu Jun 01, 2006 5:20 pm    Post subject: Reply with quote

Kurt Steiner wrote:
Nalezy umiec rozwiazywac swoje problemy - Gentoo swietnie tego uczy. Gentoo zmusza do nauki. Nauki, ktora przyda sie pozniej w wielu dziedzinach zycia.

Poza tą kwestią powyżej, przychylam sie twojego poglądu względności. Jak to było w Matrixie jestem zdeterminowany przez CEL :) nie przez mus i Gentoo.

Choć bynajmniej troche w tym jest prawdy, ale jeżeli moge coś w trącić na temat nauki czy zdobywania umiejętności, to podobno bardzo dobrą rzeczą jest umiejętność łączenia pozornie przeciwstawnych rzeczy. Czyli np. matematyka i muzyka.

Bynajmniej nie chodzi żeby być mistrzem w danych dziedzinach, można być nawet tragicznym beztalenciem, ale podobno pomaga. W ten sposób pewnie i nauka Gentoo może pomóc :)

Dokładnie nie pamiętam kto i kiedy prowadził badania tego typu, ale myśle że nie mijam sie z prawdą. :)

Co do pomysłu, to w sumie jak ktoś chce coś realizowac niech sobie raelizuje, Ja mam beckap ze swoimi programami, i tak na szybkiego to raczej poza moim beckapem raczej mnie nie uratuje. Jeżeli już to ma być ratunek, to proponuje dorzucić możliwie max możliwości ile wejdzie na CD lub DVD. Moze być też Open Office (choć sam tego nie mam). Ale jeżeli to ma być spakowane to nie ma to chyba większego znaczenia. Kernele podstawowe też obowiązkowo.

Jednak moim zdaniem sporo ludzi ma jednak dość specyficzne programy by przy tej ilości było to zadowalające rozwiąznie.

Tak dodam że co do błędów tak samo, nie miałem wszystiego działającego na Gentoo jakis czas temu, teraz jest o wiele lepiej. Jak dobrze pójdzie to zostane na linuksie na stałe :) może poza paroma wyjątkami w grach.

Last edited by Aktyn on Thu Jun 01, 2006 5:25 pm; edited 1 time in total
Back to top
Kurt Steiner
Moderator
Moderator

PostPosted: Thu Jun 01, 2006 5:25 pm    Post subject: Reply with quote

Aktyn wrote:
Kurt Steiner wrote:
Nalezy umiec rozwiazywac swoje problemy - Gentoo swietnie tego uczy. Gentoo zmusza do nauki. Nauki, ktora przyda sie pozniej w wielu dziedzinach zycia.

Poza tą kwestią powyżej, przychylam sie twojego poglądu względności. Jak to było w Matrixie jestem zdeterminowany przez CEL :) nie przez mus i Gentoo.

Choć bynajmniej troche w tym jest prawdy, ale jeżeli moge coś w trącić na temat nauki czy zdobywania umiejętności, to podobno bardzo dobrą rzeczą jest umiejętność łączenia pozornie przeciwstawnych rzeczy. Czyli np. matematyka i muzyka.

Bynajmniej nie chodzi żeby być mistrzem w danych dziedzinach, można być nawet tragicznym beztalenciem, ale podobno pomaga. W ten sposób pewnie i nauka Gentoo może pomóc :)
Oj, poprostu chodzilo mi o to, ze Gentoo zmusza do myslenia, i uczy czlowieka jak rozwiazywac swoje wlasne problemy - tego niestety wiele osob nie potrafi. Uczy tez czytania ze zrozumieniem, nie sadzisz? To sie przyda nie tylko w Gentoo.... :P

No moze sie troche zapedzilem z tym wszystkim :lol: ale cos w tym chyba jest! :lol: :lol: :lol:
Back to top
qermit
Veteran
Veteran

PostPosted: Thu Jun 01, 2006 5:26 pm    Post subject: Reply with quote

no nareszczie skompilował się pierwszy system. Dlaczego tak długo? Ponieważ chciałem spawdzić ile czasu zajmie kompilacja na P600Mhz. Zajęło to około 3-4 dni (bo w nocy mnie nie było przy kompie). Widzę że to ma sens, szczególnie jeżeli chodzi o starsze komputery.

PS ja wybrałem gentoo, dlatego że nie ma tak sztywnych zależności jak np w debianie.

od raku: grrrrrr
Aktyn
l33t
l33t

PostPosted: Thu Jun 01, 2006 5:33 pm    Post subject: Reply with quote

Kurt Steiner wrote:
Oj, poprostu chodzilo mi o to, ze Gentoo zmusza do myslenia, i uczy czlowieka jak rozwiazywac swoje wlasne

Spoko :) ja po prostu tak mam że nie potrafie nie myśleć :) choc efekty czasem są niedostrzegalne :lol: bo łatwo sie zamyśleć wtedy :lol:

A uczyć rozwiązywania problemów, najlepiej to potrafią moderatorzy :) Którzy dbają o jaki taki poziom na forum :D

POZDRAWIAM
Drwisz
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Thu Jun 01, 2006 9:25 pm    Post subject: Reply with quote

Aktyn wrote:

Tu muszę troszkę dopisać: matematyka i muzyka są bardzo spokrewnione. Za ich rozwój odpowiada ta sama półkula i ten sam fragment naszego "procesorka". Gdyby ktoś był dociekliwy to część utworów muzycznych (np.: kanon gregoriański, muzyka baroku) opiera się na wzorach matematycznych. Powstały nawet programy do ich generowania (nazw niepodam, bo ich niepamiętam). Nieoznacza to też, że muzyk musi być matematykiem. Inna sprawa, że muzyka przez swój matematyczny charakter (drgania), oddziaływuje na przysadkę mózgową powodując stany transowe oraz emocjonalne (radość, uniesienie, etc.).
Jak dla mnie to Gentoo uczy cierpliwości i systematyczności, i uporu w rozwiązywaniu zadań/poblemów.
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Thu Jun 01, 2006 9:55 pm    Post subject: Reply with quote

zrobił się OT, więc wydzieliłem w oddzielny wątek i ciacham.