Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[OT] Ram && Swap
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page 1, 2  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
morgir
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Sat May 27, 2006 2:59 pm    Post subject: [OT] Ram && Swap Reply with quote

Mam taką sprawe. Zastanawiam się jak sobie przerzucić żeby jakieś procesory zamiast z ramu korzystały ze swapa. Może jestem newbie troche ale patrze sobie na takim monitorze i mój system nie wykorzystuje w ogóle Swapa. A że ramu mam tylko 512 więc różnie to bywa...
malcus89
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Sat May 27, 2006 3:03 pm    Post subject: Reply with quote

Jak nie korzysta ze swap to dobrze. A 512 ramu to wystarczająca ilośc.
Back to top
View user's profile Send private message
morgir
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Sat May 27, 2006 3:07 pm    Post subject: Reply with quote

skoro pisze posta chyba oznacza że jednak dla mnie i tego co mam w systemie jednak ... nie wystarczająca. a co do swapu ja bym własnie chciał żeby z niego korzystał
piotruspan
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Sat May 27, 2006 3:14 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
jakieś procesory

chyba jednak procesy, co ?
Quote:
Może jestem newbie troche

oj chyba nawet napewno :-), ja też jestem, nie ma się czego wstydzić...
a właściwie to o co Ci chodzi ?
system ma używać najpierw ramu, dużo wolniejszym swapem posiłkując się dopiero wtedy jak ram się skończy
proste jak budowa cepa
dziury w całym chyba szukasz ?
Back to top
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Sat May 27, 2006 4:07 pm    Post subject: Reply with quote

o co Ci chodzi? to normalne, ze przy duzej ilosci ramu ze swapa korzysta rzadko, albo w ogole. mi przy 384mb ramu, przy wysokim obicazeniu systemu (typu emerge + seamonkey + ncmpc + psi + kadu) zjada ze 200-250mb ram i do tego może z max 2mb swapa (ale zazwyczaj te wartosci mają po kilkaset kilobajtów), tak wiec nie martw sie, jest dobrze i normalnie. mozesz sie pobawic łatkami z -ck bodajże, dzieki ktorym mozeszy ustawic wartosc, ze np. przy uzyciu 200mb ramu, aktywuje sie swap, albo jakas taka podobna łatka (nie pamietam nazwy i dokladnej zasady dzialania, ale to cos w ten deseń), ale generalnie nie ma potrzeby. swap nie zastąpi Ci ramu.
RLU#342333
Back to top
tomekb
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Sat May 27, 2006 5:46 pm    Post subject: Reply with quote

Ja tak OT, ale nie wytrzymałem: ludzie opamiętajcie się! :evil: 512 MB ramu to przecież bardzo dużo, nawet dla KDE/GNOME + aplikacje codziennego użytku. Ktoś was w jakieś kompleksy wpędza czy co? Ja mam 256 na dzień dzisiejszy i nie narzekam.
Back to top
Kurt Steiner
Moderator
Moderator

PostPosted: Sat May 27, 2006 5:59 pm    Post subject: Reply with quote

A ja przyznaję, że mnie pytanie zaciekawiło i jestem bardzo ciekaw czy da się poszczególne procesy zmusić do siedzenia w swapie? Tak czysto poznawczo. Czy da się aż tak manipulować procesami?

Koledze, już chyba wyjaśniliśmy, że RAMu ma dużo - więc teraz może odpowiedzmy na jego pytanie.
Back to top
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Sat May 27, 2006 6:10 pm    Post subject: Reply with quote

jasne że się da: linux to kod otwarty. Klawiatura w łapę i do roboty :-))

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
msch
Guru
Guru

PostPosted: Sat May 27, 2006 7:48 pm    Post subject: Reply with quote

Poe wrote:
o co Ci chodzi? to normalne, ze przy duzej ilosci ramu ze swapa korzysta rzadko, albo w ogole. mi przy 384mb ramu, przy wysokim obicazeniu systemu (typu emerge + seamonkey + ncmpc + psi + kadu) zjada ze 200-250mb ram i do tego może z max 2mb swapa (ale zazwyczaj te wartosci mają po kilkaset kilobajtów), tak wiec nie martw sie, jest dobrze i normalnie. mozesz sie pobawic łatkami z -ck bodajże, dzieki ktorym mozeszy ustawic wartosc, ze np. przy uzyciu 200mb ramu, aktywuje sie swap, albo jakas taka podobna łatka (nie pamietam nazwy i dokladnej zasady dzialania, ale to cos w ten deseń), ale generalnie nie ma potrzeby. swap nie zastąpi Ci ramu.

o ktore latki -ck chodzi dokladnie?
Back to top
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Sat May 27, 2006 8:04 pm    Post subject: Reply with quote

msch wrote:
Poe wrote:

o ktore latki -ck chodzi dokladnie?

no wlasnie nie potrafie sobie teraz przypomniec. musze poprzegladac sobie starsze patche w -ck, jak znajde, dam znac..
RLU#342333
Back to top
msch
Guru
Guru

PostPosted: Sat May 27, 2006 8:50 pm    Post subject: Reply with quote

dzieki, bo zaciekawil mnie temat :)
Back to top
morgir
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Sat May 27, 2006 10:24 pm    Post subject: Reply with quote

hehehe potrafie zadawać pytania. Chodzi oto że mam kde + super karambe pare motywów + yakuake w którym się zazwyczaj coś dzieje + kadu. Odpalam Xine oglądam filmik dvd no i mam troche mało fps. Dlatego zastanawiam się czy jakieś procesy (rzecz jasna nie procesory - literówka , przepraszam) nie da sie przerzucić do swapa. Np w tym momencie. Kadu nieczynne ale odpalone, karamaba, yakuake, firefox, i zwieszone xine w tle (nic nie leci tak sobie tylko wisi) pokazuje mi że mam zużyte jakieś 492/512 mb...
tokoloshe
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Sat May 27, 2006 10:45 pm    Post subject: Reply with quote

morgir wrote:
Chodzi oto że mam kde + super karambe pare motywów + yakuake w którym się zazwyczaj coś dzieje + kadu. Odpalam Xine oglądam filmik dvd no i mam troche mało fps. Dlatego zastanawiam się czy jakieś procesy (rzecz jasna nie procesory - literówka , przepraszam) nie da sie przerzucić do swapa. Np w tym momencie. Kadu nieczynne ale odpalone, karamaba, yakuake, firefox, i zwieszone xine w tle (nic nie leci tak sobie tylko wisi) pokazuje mi że mam zużyte jakieś 492/512 mb...

Dlaczego sądzisz, że jest to wina braku ramu? zobacz topem na obciążenie procesora. Miesza Ci dyskiem?
W jaki sposób sprawdziłeś taką zajętość pamięci? Linux pcha m.in pliki z których korzysta do pamięci, więc pewnie sprawdziłeś zajętość pamięci razem z tymi buforami.
Back to top
dotmod
n00b
n00b

PostPosted: Sat May 27, 2006 10:54 pm    Post subject: Reply with quote

Jak nie używa swapu to widać ramu mu nie brakuje
Zużywa cały ram bo pamięć nie używana=pamięć zmarnowana, tak naprawdę większość to pewnie cache i bufory
Code:
free -m

ważne to co obok -/+ buffers/cache
512MB to przynajmniej dla architektury x86 mnóstwo pamiąchy, KDE wcale takie żarłoczne nie jest (np w porównaniu z XP)
Mało fps-ów w filmach to raczej coś źle skonfigurowane z grafiką, może mtrr?
Certyfikowane Pingwinie Pisklę #371155
NekoSounds.netlabel - szukamy ludzi do współpracy
Back to top
qermit
Veteran
Veteran

PostPosted: Sun May 28, 2006 7:30 am    Post subject: Reply with quote

morgir wrote:
hehehe potrafie zadawać pytania. Chodzi oto że mam kde + super karambe pare motywów + yakuake w którym się zazwyczaj coś dzieje + kadu. Odpalam Xine oglądam filmik dvd no i mam troche mało fps. Dlatego zastanawiam się czy jakieś procesy (rzecz jasna nie procesory - literówka , przepraszam) nie da sie przerzucić do swapa. Np w tym momencie. Kadu nieczynne ale odpalone, karamaba, yakuake, firefox, i zwieszone xine w tle (nic nie leci tak sobie tylko wisi) pokazuje mi że mam zużyte jakieś 492/512 mb...
Część Ramu to i tak przez cache jest zajęte.
Co do małej ilości FPS, sprawa rozchodzi się bardziej o kartę graficzną i sterowniki do rysowania po ekranie (Xv)
psycepa
Veteran
Veteran

PostPosted: Sun May 28, 2006 8:18 am    Post subject: Reply with quote

a twierdzenia ze jak sie pare procesow 'przerzuci do swapa' to filmy beda lepiej chodzily swiadczy o duuuzej nieznajomosci tematu, filmy sa zdaje sie na bieżąco doczytywane z dysku, wiec jak dysk jeszcze bedzie musial sie zajmowac swapem to na pewno film lepiej chodzil nie bedzie, wrecz przeciwnie...
"Life is complex. It has its real and imaginary part."
Back to top
morgir
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Sun May 28, 2006 10:52 am    Post subject: Reply with quote

po pierwsze nie chciałem xine przerzucać do swapa tylko jakieś mniejsze procesy. Po drugie
Code:

total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:           501        495          6          0        173         83
-/+ buffers/cache:        238        262
Swap:          556          0        556

mam 6 mb wolnego ... to chyba nie za wiele
dotmod
n00b
n00b

PostPosted: Sun May 28, 2006 11:02 am    Post subject: Reply with quote

masz 262 wolnego ... to chyba nie za mało :lol:
Czytaj odpowiedzi ze zrozumieniem :wink:
Certyfikowane Pingwinie Pisklę #371155
NekoSounds.netlabel - szukamy ludzi do współpracy
Back to top
morgir
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Sun May 28, 2006 8:51 pm    Post subject: Reply with quote

no racja 262..procesor jest obiciążony różnie. Przy emerge w 100% ale normalnie w jakiś 30%
Johnny_Bit
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Sun May 28, 2006 9:54 pm    Post subject: Reply with quote

morgir wrote:
no racja 262..procesor jest obiciążony różnie. Przy emerge w 100% ale normalnie w jakiś 30%

szkoda że nie ma emotki opadniętej szczęki... mi przy odtwarzaniu filmu w jakości DVD + masa śmieci uruchomione +gnome (jak ja niecierpie kde) i się użycie procesora nie wybija ponad 10%... a normalnie to powinno być chyba przy: kilka procesów włączonych, może xmms, może kadu, może firefox... w tedyto się nawet nie ośmieli przekroczyć 5%...

A co do tematu niskiego fps:

Tu ma się pamięć jak płyta CD do miedzianego radiatora na procu... tu główną role odrgyfa karta graficzna, np na moim radeonie bez zainstalowanych sterowników nawet okna się marnie rysują, mimo iż mam w cholere ramu, co dopiero filmy... ustaw sobie porządnie Xy, w xine ustaw normalnie output jak trza a nie kombinuj niestworzone historie...
Back to top
Kurt Steiner
Moderator
Moderator

PostPosted: Sun May 28, 2006 10:10 pm    Post subject: Reply with quote

Johnny_Bit wrote:
szkoda że nie ma emotki opadniętej szczęki... mi przy odtwarzaniu filmu w jakości DVD + masa śmieci uruchomione +gnome (jak ja niecierpie kde) i się użycie procesora nie wybija ponad 10%... a normalnie to powinno być chyba przy: kilka procesów włączonych, może xmms, może kadu, może firefox... w tedyto się nawet nie ośmieli przekroczyć 5%...
No wiesz, nie wszyscy muszą mieć takie hiper maszyny jak Ty... Ja na przykład mam w domu P2 350 MHz - odtwórz na tym film tak, żeby procesor nie podskoczył powyżej 10%... :P

Johnny_Bit wrote:
odrgyfa
rzeczywiście... emotka opadniętej szczęki by się przydała... :lol:
Back to top
morgir
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Sun May 28, 2006 11:15 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:

ehm przyznam racje maszyne to masz pakerną.. wrzuce swojego topa...tak sobie
Code:

Tasks:  83 total,   1 running,  82 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
Cpu(s): 44.5% us,  2.0% sy,  0.0% ni, 53.5% id,  0.0% wa,  0.0% hi,  0.0% si
Mem:    513068k total,   500356k used,    12712k free,    41064k buffers
Swap:   570268k total,      156k used,   570112k free,   209924k cached

PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND
 5235 root      15   0  191m  58m 5360 S 39.2 11.6 216:59.00 X
 2347 robert    15   0 24828  13m  10m S  3.7  2.7   0:03.90 yakuake
 5336 robert    15   0 30736  18m  13m S  1.3  3.7   8:02.73 superkaramba
 5297 robert    15   0 27916  13m  10m S  0.3  2.7   0:05.62 kded
 5310 robert    16   0 23776 9244 7144 S  0.3  1.8   0:00.16 ksmserver
 5317 robert    15   0 29588  16m  12m S  0.3  3.3   0:38.83 kicker
 5319 robert    15   0 23968 9.8m 7960 S  0.3  2.0   0:01.07 klipper
 2366 robert    15   0 46668 8084 5320 S  0.3  1.6   0:15.50 xmms

jest to wartość chwilowa, ale X-y jedzą mi prawie 40% procka .. a mam athlona 2500 ... nie za dużo troche?
A owszem mam Radeona 9200, i nie powiem żaden manual mi nie pomógł żeby "dobrze" zainstalować sterowniki. Jak zainstalowałem ati-drivers to przy aplikacjach korzystających z przyspieszenia widziałem głównie paski...
13Homer
Guru
Guru

PostPosted: Mon May 29, 2006 7:31 am    Post subject: Reply with quote

512 MB to może jest dużo dla zwykłego użytkownika. Ja miałem tyle, ale musiałem dokupić (teraz mam 1.25 GB), bo Eclipse mi wszystko zabierał (zdaje się, że podchodziło pod 400 MB). Ale z Javą tak często bywa. No i nie mam KDE, czy Gnoma, tylko Fluxboksa.
A co do Firefoksa: on potrafi zeżreć dużo ramu, szczególnie gdy jest otwartych wiele zakładek (czy tez okien, zależy jak kto ma). O ile pamiętam, to czasami potrafi także zabrać 100% procesora - parę razy tak miałem, ale po jego restarcie wszystko wracało do normy.
Cache i bufory są chyba trzymane w pamięci w sposób "niewidoczny" dla użytkownika, tzn. pamięć ta jest traktowana jako nieprzydzielona (nie jest zrzucana na swap, gdy trzeba przydzielić pamięć jakiejś aplikacji). Jest pewnie jakieś minimum (nie ma chyba systemu, który się potrafi bez tego obyć), ale na tyle małe, że można to pominąć (chyba, że ktoś ma 256 MB i zasobożernego managera okien).
A co do zmuszania procesu (aplikacji) to korzystania ze swapu: może wystarczyłoby nice? Jeśli proces ma mały priorytet, to jest rzadziej wykorzystywany, więc ma szansę szybciej się znaleźć na swapie. Oczywiście przy wystarczającej ilości ramu raczej nie da to efektu :)
morgir: a masz działającą akcelerację? sama instalacja sterowników nie zawsze jest skuteczna. Ja mam X700, ale też potrafi się zacinać, zależy co uruchamiam (jeśli Quake4 to prawie nie da się grać). I jeszcze jedno: dla systemu jest bez znaczenia, czy będzie czytał dane dla xine, czy dla innej aplikacji (którą chciałbyś zmusić do korzystania ze swapu, np. karamby) bo oznacza to zwiększenie ilości pobieranych danych z dysku (troche filmu, trochę tych innych danych), a to może zapychać magistralę (tym bardziej, że głowica dysku musiałaby ciągle "skakać").
Smoothny
n00b
n00b

PostPosted: Mon May 29, 2006 7:33 am    Post subject: Reply with quote

Co do tematu i zmuszania pewnych programow do rezydowaniu w pewnym miejscu w pamieci zdaje mi się ze bez ingerencji w kod zrodlowy kernela nie ma takiej mozliwosci.

Większość programow zjada pamięć wywołaniami malloc, calloc, realloc; z resztą jest do mechanizm "generic" dla roznych sysmtemow operacyjnych. Blizej jądra jest brk które tez nieoferuje zadnej metody okreslenia gdzie chcemy tę pamięć skonsumować.

Dla przyjemnosci programistow zwracana pamiec jest ciągła w sensie logicznym chociaz fizycznie takie odwolania do pamieci przechodzą przez rozne ciekawe tabele cześciowo programowo , częściowo sprzetowo (mechanizm stronnicowania).
Back to top
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Mon May 29, 2006 9:21 am    Post subject: Reply with quote

13Homer wrote:
A co do Firefoksa: [...] O ile pamiętam, to czasami potrafi także zabrać 100% procesora - parę razy tak miałem, ale po jego restarcie wszystko wracało do normy.

wystarczy zamknąć zakładki gdzie jest dużo bannerów flashowych. W 99% przypadków pomaga.

morgir: a masz działającą akcelerację? sama instalacja sterowników nie zawsze jest skuteczna. Ja mam X700, ale też potrafi się zacinać, zależy co uruchamiam (jeśli Quake4 to prawie nie da się grać).[/quote]
Wniosek z tego taki: należy unikac jak ognia kart ATI :twisted:
Ja już sobie postanowiłem: przy upgradzie sprzętu nowa karta będzie z logiem Nvidia. Jak Mikołaj laptopa przyniesie, to zastrzelę jak zobaczę w nim ATI :evil:
A miało być tak pięknie z moim R9550 :roll: