Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
nvidia driver 173.14.09 && 177.13 (beta)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kmare
l33t
l33t


Joined: 20 Nov 2004
Posts: 619
Location: Thessaloniki, Greece

PostPosted: Mon Jun 16, 2008 5:57 pm    Post subject: nvidia driver 173.14.09 && 177.13 (beta) Reply with quote

new nvidia driver 173.17.0.9 release with:
* Fixed aliased font rendering corruption on X.Org server 1.5.
* Fixed a display corruption problem driving two dual-link DFPs with Quadro FX 1700 GPUs.
* Fixed a regression that prevented the X driver from starting on some GeForce FX, 6 and 7 mobile GPUs.
* Fixed a locale-interaction issue in the nvidia-settings X server configuration file parser.
* Added preliminary support for Linux 2.6.26.

and 177.13 beta with (now they only support GeForce 6 series and newer NVIDIA GPUs):
Added support for the following new GPUs:

* GeForce GTX 260
* GeForce GTX 280

see:
http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=114873
http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=114955
_________________
Never argue with an idiot. They will only pull you down to their level, then beat you with experience.
Back to top
View user's profile Send private message
kmare
l33t
l33t


Joined: 20 Nov 2004
Posts: 619
Location: Thessaloniki, Greece

PostPosted: Tue Jun 17, 2008 6:39 pm    Post subject: Reply with quote

Simply renamed the original ebuild and both drivers worked fine here (7800gtx). Gonna test the beta driver a bit more..
_________________
Never argue with an idiot. They will only pull you down to their level, then beat you with experience.
Back to top
View user's profile Send private message
ejs76
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Feb 2004
Posts: 148

PostPosted: Wed Jun 18, 2008 11:19 am    Post subject: Re: nvidia driver 173.14.09 && 177.13 (beta) Reply with quote

The 173.14.09 ebuild is already in portage! Now this is how I remember Gentoo from back in the day.

And it's working fine here too (8800GTS_320MB).

PS:
kmare wrote:
new nvidia driver 173.17.0.9

Can't seem to find that perticular release :wink:
_________________
~amd64
PhenomII x4 955 | MSI 790GX-G65 | ATI Radeon 5770 | 8GB DDR3 1333
Back to top
View user's profile Send private message
kmare
l33t
l33t


Joined: 20 Nov 2004
Posts: 619
Location: Thessaloniki, Greece

PostPosted: Wed Jun 18, 2008 2:54 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:

PS:
kmare wrote:
new nvidia driver 173.17.0.9

Can't seem to find that perticular release :wink:


lol, well.. that's just my personal build of the driver.. i enabled features and recompiled the driver giving me 4x performance everywhere :P
seriously though, the 177.13 beta "feels" a bit faster/better.. didn't really test much.. but that's the overall feeling i get (compiz, 2D, 3D games).
_________________
Never argue with an idiot. They will only pull you down to their level, then beat you with experience.
Back to top
View user's profile Send private message
ejs76
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Feb 2004
Posts: 148

PostPosted: Wed Jun 18, 2008 5:34 pm    Post subject: Reply with quote

kmare wrote:

seriously though, ...

Darn :wink:

kmare wrote:

...the 177.13 beta "feels" a bit faster/better.. didn't really test much.. but that's the overall feeling i get (compiz, 2D, 3D games).

Owh ok thx, didn't think it was worth testing considering it's changelog. But since the major version is a bit higher I should have known better :)
Well, I'll give it a try than.
_________________
~amd64
PhenomII x4 955 | MSI 790GX-G65 | ATI Radeon 5770 | 8GB DDR3 1333
Back to top
View user's profile Send private message
hvengel
Guru
Guru


Joined: 19 Sep 2004
Posts: 515

PostPosted: Wed Jul 30, 2008 9:25 pm    Post subject: Reply with quote

On the nvnews.net forums they devs are saying that the 177.x and 180.x series drivers are were the performance work is being done. It appears that everything in 173.x will be more or less limited to bug fixes. Most of the work in 177.x is for NV5 (8000 and 9000 series) GPUs since there are significant issues with 2D on these GPUs. But some of the work going on should benefit NV4 (6000 & 7000) GPUs. At this point 177.x only supports NV4 and NV5 GPUs.

Has anyone run into any significant issues with 177.13?
Back to top
View user's profile Send private message
myceliv
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Nov 2007
Posts: 178

PostPosted: Wed Jul 30, 2008 11:14 pm    Post subject: Reply with quote

Well, I just unmasked 177.13 on my test box and it is definitely zippier with my 8800GTS: dual CRT 1600 x 1200, ~amd64, gentoo-sources-2.6.26. Firefox 3 is no longer disappointingly slow with scrolling zooming resizing etc. even with a bunch of other 2D stuff doing damage and video playing on on other screen. Haven't done any real testing yet, and don't do much 3D anymore, but so far I'm impressed.

Unfortunately, stopping X leaves me at blank screens on all virtual terminals. Typing startx blindly or from ssh gets me back into X though. :p (Guess I'm supposed to stay in X all the time.) Edit for clarification: so long as X is running VT's run fine with uvesafb normal resolution and everything.

I have ~amd64 video set up with uvesafb, v86d, no DE, (and probably hal is misconfigured just to make it more confusing), so it may be messy to sort out what's going on, but I'll get together some debug output to post to nvidia / NVnews. Probably I'll keep running this driver unless I run into worse problems.
Back to top
View user's profile Send private message
niick
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 09 Mar 2006
Posts: 88

PostPosted: Wed Aug 06, 2008 6:05 pm    Post subject: Reply with quote

Just been reading this thread over at nvnews.net. It doesn't make for great reading for owners of recent nvidia cards(8*** and up).

I can also confirm that the 177* series does make a big difference. Running this,

Code:
nvidia-settings -a InitialPixmapPlacement=2 -a GlyphCache=1


helps as well. It needs to run on every startup though, so put it in a script or add it to your session. Although the GlyphCache bit seems to be useless with the newer drivers.
Back to top
View user's profile Send private message
Schizoid
Apprentice
Apprentice


Joined: 11 Apr 2003
Posts: 267

PostPosted: Thu Aug 07, 2008 2:13 am    Post subject: Reply with quote

myceliv wrote:
Unfortunately, stopping X leaves me at blank screens on all virtual terminals. Typing startx blindly or from ssh gets me back into X though. :p (Guess I'm supposed to stay in X all the time.) Edit for clarification: so long as X is running VT's run fine with uvesafb normal resolution and everything.

I have ~amd64 video set up with uvesafb, v86d, no DE, (and probably hal is misconfigured just to make it more confusing), so it may be messy to sort out what's going on, but I'll get together some debug output to post to nvidia / NVnews. Probably I'll keep running this driver unless I run into worse problems.


I have the same issue and it is driving me nuts.


Portage 2.2_rc6 (default-linux/x86/2007.0, gcc-4.3.1, glibc-2.8_p20080602-r0, 2.6.26-gentoo-Sussudio i686)
=================================================================
System uname: Linux-2.6.26-gentoo-Sussudio-i686-Intel-R-_Core-TM-2_Quad_CPU_Q6600_@_2.40GHz-with-glibc2.0
Timestamp of tree: Mon, 04 Aug 2008 22:04:01 +0000
app-shells/bash: 3.2_p39
dev-java/java-config: 1.3.7, 2.1.6-r1
dev-lang/python: 2.5.2-r7
dev-python/pycrypto: 2.0.1-r6
sys-apps/baselayout: 2.0.0
sys-apps/openrc: 0.2.5
sys-apps/sandbox: 1.2.18.1-r3
sys-devel/autoconf: 2.13, 2.62-r1
sys-devel/automake: 1.5, 1.6.3, 1.7.9-r1, 1.8.5-r3, 1.9.6-r2, 1.10.1-r1
sys-devel/binutils: 2.18-r3
sys-devel/gcc-config: 1.4.0-r4
sys-devel/libtool: 2.2.4
virtual/os-headers: 2.6.25-r4
ACCEPT_KEYWORDS="x86 ~x86"
CBUILD="i686-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-O2 -march=prescott -pipe"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/ca-certificates.conf /etc/env.d /etc/env.d/java/ /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/gentoo-release /etc/revdep-rebuild /etc/terminfo /etc/udev/rules.d"
CXXFLAGS="-O2 -march=prescott -pipe"
DISTDIR="/distfiles"
FEATURES="distlocks parallel-fetch preserve-libs sandbox sfperms strict unmerge-orphans userfetch"
GENTOO_MIRRORS="http://distfiles.gentoo.org http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/gentoo"
LC_ALL="en_US.utf8"
LDFLAGS=""
LINGUAS="en"
MAKEOPTS="-j5"
PKGDIR="/packages"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --compress --force --whole-file --delete --stats --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
PORTDIR="/usr/portage"
PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage/layman/ephemeral /usr/local/portage"
SYNC="rsync://rsync.gentoo.org/gentoo-portage"
USE="X a52 aac aalib ac3 acl acpi alsa bash-completion berkdb cdr cli cpudetection cracklib crypt dbus dri dts dvd dvdr dvdread encode exif ffmpeg gdbm gif gimp gpm gstreamer gtk hal iconv imagemagick isdnlog java jpeg libnotify mad matroska midi mmx mp3 mpeg mplayer mudflap ncurses nls nptl nptlonly ogg opengl openmp oscar pam pcre perl png pppd python readline reflection session spell spl srt sse sse2 ssl startup-notification svg tcpd tiff truetype unicode usb vorbis win32codecs x264 x86 xcomposite xml xorg xscreensaver xv xvid zlib" ALSA_CARDS="emu10k1" ALSA_PCM_PLUGINS="adpcm alaw asym copy dmix dshare dsnoop empty extplug file hooks iec958 ioplug ladspa lfloat linear meter mmap_emul mulaw multi null plug rate route share shm softvol" APACHE2_MODULES="actions alias auth_basic authn_alias authn_anon authn_dbm authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache dav dav_fs dav_lock deflate dir disk_cache env expires ext_filter file_cache filter headers include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation rewrite setenvif speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" ELIBC="glibc" INPUT_DEVICES="keyboard mouse evdev" KERNEL="linux" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" LINGUAS="en" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="nv vesa vga"
Unset: CPPFLAGS, CTARGET, EMERGE_DEFAULT_OPTS, INSTALL_MASK, LANG, PORTAGE_COMPRESS, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS

This is with v86d-0.1.6, nvidia-drivers-177.13, and an 8800 GTS with a 32-bit kernel. It used to work fine, I have no idea when it started to crap out on me like this.

When I drop out of X I get errors like so:

[186502.582244] X[25288]: segfault at 34 ip b6c96299 sp bfccc440 error 4 in nvidia_drv.so[b6ab8000+33c000]
[186552.086229] uvesafb: mode switch failed (eax=0xff04, err=0)
[186564.861230] uvesafb: VBE state restore call failed (eax=0x602b, err=0)

Sometimes dropping in and out a few times leaves me at a visible console, but usually not.
Back to top
View user's profile Send private message
TheAlamo
n00b
n00b


Joined: 14 Nov 2004
Posts: 38
Location: Frankfurt/Germany

PostPosted: Thu Aug 07, 2008 6:04 am    Post subject: Reply with quote

@Schizoid
try USE="x86emu" with v86d.
Back to top
View user's profile Send private message
Schizoid
Apprentice
Apprentice


Joined: 11 Apr 2003
Posts: 267

PostPosted: Fri Aug 08, 2008 4:26 am    Post subject: Reply with quote

TheAlamo wrote:
@Schizoid
try USE="x86emu" with v86d.


Sorry, that does not seem to have made a difference. I don't use a 64-bit kernel, so I am not sure that some 32 bit emulation flag would be something I need?
Back to top
View user's profile Send private message
TheAlamo
n00b
n00b


Joined: 14 Nov 2004
Posts: 38
Location: Frankfurt/Germany

PostPosted: Fri Aug 08, 2008 9:04 am    Post subject: Reply with quote

I'm on a 32-bit-kernel too. And I had problems switching from X to console. They went away when I set that flag.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum