| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
miros n00b

|
Posted: Tue May 23, 2006 5:44 pm Post subject: Linux w szkole |
|
|
Czy ktoś mam jakieś spostrzerzenia na ten temat???
Chętnie odpowiem , szczególnie interesuje mnie GENTOO |
|
| Back to top |
|
 |
aqu Apprentice

|
Posted: Tue May 23, 2006 5:46 pm Post subject: |
|
|
| najpierw by sie musial zgodzic dyrektor, pozniej informatyk, a to jest ciezko wyciagnac od padagogow bo dla wiekszosci to jest poprostu wieksza praca ktorej nie chce im sie robic. |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

Joined: 01 Apr 2005 Posts: 1051 Location: Ostroleka, Polska
|
Posted: Tue May 23, 2006 5:51 pm Post subject: |
|
|
| miros, ale bądź tak miły i oświeć nas nieco więcej... Jesteś uczniem, nauczycielem, sekretarką? Po co Ci ten linux? Itp... Co za szkoła? Podstawówka? Liceum? Technikum? Wyższa "za rogiem"? Bo nie wiemy o jakie spostrzeżenia chodzi... |
|
| Back to top |
|
 |
miros n00b

|
Posted: Tue May 23, 2006 5:59 pm Post subject: Re: Linux w szkole |
|
|
| miros wrote: | Czy ktoś mam jakieś spostrzerzenia na ten temat???
Chętnie odpowiem , szczególnie interesuje mnie GENTOO |
Może zastanawia was temat tego postu???
Wyjasniam
Jestem nauczycielem info. (z wykształcenia muzykiem) mam 45 lat!!!! i cholernie zafascynował mnie linuX , a szczególnie GENTOO. Fantastyczny system!!!!!!!!!!!!!!
Pytanie?
Czy ktos z was oferował linuxa osobom trzecim jak to przebiegało? czy j est szansa na rozpowszechnienie tego wspaniałego systemu??
Jesli pomożecie stawiam PIWO.
-------------
| Kurt Steiner wrote: | | miros, ale bądź tak miły i oświeć nas nieco więcej... Jesteś uczniem, nauczycielem, sekretarką? Po co Ci ten linux? Itp... Co za szkoła? Podstawówka? Liceum? Technikum? Wyższa "za rogiem"? Bo nie wiemy o jakie spostrzeżenia chodzi... |
Tak jak napisałem - jestem nauczycielem informatyki. jesli chodzi o szkołę to jest to s.podstawowa i gimnazjum.
A w ogóle to jestem z wykształcenia muzykiem.
Edit by Poe
sklejone 2 posty |
|
| Back to top |
|
 |
no4b Bodhisattva

|
Posted: Tue May 23, 2006 6:16 pm Post subject: |
|
|
Linuksa z powodzeniem wykorzystałem na ogólnodostępnych komputerach w bibliotece oraz na serwerach. Dla stacji roboczych były licencje dla Widows, nikt nie myślał o zmianie (nawet o to się nie starałem, gdyż jak tylko uczniem byłem). _________________ GTK2/GNOME - The weakest link! |
|
| Back to top |
|
 |
miros n00b

|
Posted: Tue May 23, 2006 6:19 pm Post subject: |
|
|
| no4b wrote: | | Linuksa z powodzeniem wykorzystałem na ogólnodostępnych komputerach w bibliotece oraz na serwerach. Dla stacji roboczych były licencje dla Widows, nikt nie myślał o zmianie (nawet o to się nie starałem, gdyż jak tylko uczniem byłem). |
Dzieki za zainteresowaniw!!
-----------
| miros wrote: | | no4b wrote: | | Linuksa z powodzeniem wykorzystałem na ogólnodostępnych komputerach w bibliotece oraz na serwerach. Dla stacji roboczych były licencje dla Widows, nikt nie myślał o zmianie (nawet o to się nie starałem, gdyż jak tylko uczniem byłem). |
Dzieki za zainteresowaniw!! |
O co ja się pytam ????? chyba znów winna jest PO
Czyż bym sie mylił?? Nie to forum???
Edit by Poe
Panie profesorze (przyzwyczajenie z liceum, do ktorego uczeszczam), czy mógłby się pan ustosunkować troche do APELU i nie pisac 2 postów pod rząd w tak krótkich odstepach czasu? od tego jest przycisk EDIT! |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

|
Posted: Tue May 23, 2006 6:31 pm Post subject: |
|
|
Zdaje się, że wśród nas jest już jakiś nauczyciel informatyki. Panie Adamie, jest Pan tam gdzieś?  |
|
| Back to top |
|
 |
miros n00b

|
Posted: Tue May 23, 2006 6:34 pm Post subject: |
|
|
| Kurt Steiner wrote: | Zdaje się, że wśród nas jest już jakiś nauczyciel informatyki. Panie Adamie, jest Pan tam gdzieś?  |
Heja
ja nie jestem twoim Adamem - wybacz
Jesli uraziłem tą odpowiedzia to wybacz |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

|
Posted: Tue May 23, 2006 6:41 pm Post subject: |
|
|
| miros wrote: | | Kurt Steiner wrote: | Zdaje się, że wśród nas jest już jakiś nauczyciel informatyki. Panie Adamie, jest Pan tam gdzieś?  |
Heja
Jesli uraziłem tą odpowiedzia to wybacz | Hehehe. Chodziło mi o innego użytkownika, który mógłby Ci dużo w tej kwestii pomóc, bo z tego co wiem to sam jest nauczycielem, i wie jak to wszystko wygląda "od kuchni".  |
|
| Back to top |
|
 |
miros n00b

|
Posted: Tue May 23, 2006 7:02 pm Post subject: |
|
|
| Kurt Steiner wrote: | | miros wrote: | | Kurt Steiner wrote: | Zdaje się, że wśród nas jest już jakiś nauczyciel informatyki. Panie Adamie, jest Pan tam gdzieś?  |
Heja
Jesli uraziłem tą odpowiedzia to wybacz | Hehehe. Chodziło mi o innego użytkownika, który mógłby Ci dużo w tej kwestii pomóc, bo z tego co wiem to sam jest nauczycielem, i wie jak to wszystko wygląda "od kuchni".  |
No to witam kolege po fachu!!!
Nawiasem mówiąc bardzo chujo...go
Sorry za ten obcesowy tryb
Ale wracając do tematu
Ostatnio odpaliłem moim uczniom knoppixa liva. Byli zachwyceni. Powiem szczerze że az sam zgłupiałem!!
Nie chcieli wracac do Windows!!!!!!!!!!!
I co Ty na to???????? |
|
| Back to top |
|
 |
Poe Bodhisattva

Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2157 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
Posted: Tue May 23, 2006 7:05 pm Post subject: |
|
|
Linux w szkole. temat wracajacy jak bumerang. patrze z poziomu ucznia, ktorym jestem. probowalem takiego czegos w gimnazjum, teraz probowalem przekonac do choc jednego komputera na ktorym stałby linux. przekonanie nauczyciela i dyrekcji to raz, ale jeszcze jest kwestia druga - nie wszyscy uczniowie beda chcieli uzywac linuksa. wiem jak to jest, mam mnostwo znajomych w moim wieku, co potrafią jedynie odpalić gadu-gadu i IE i to jest wszystko, a reszta, co wyglada chocby ciut inaczej, to juz hoho, problem wiekszy niż różniczkowanie wyniczków na podstawie funkcji kwadratowych linii krzywych, tak więc prosze spojrzec na to z tej strony.
poza tym trzeba by bylo dobrze sie pobawic z ustawieniami wszelkich dostepów z komputerów klienckich...
----
edit
widze, ze uczniom sie spodobał knoppix. proponuję takie rozwiązanie. postawcie pare komputerów w stylu gentoo+windows. lekcje programowe moznaby przeprowadzic na windowsie jezeli bylaby taka potrzeba, a czas wolny moznaby poswiecic na zabawe i nauke linuksa. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://poe.art.pl/ - fotografia artystyczna
http://poe.art.pl/blog - III Rzeczywistość Polska
RLU#342333 |
|
| Back to top |
|
 |
martin.k Guru

|
Posted: Tue May 23, 2006 7:10 pm Post subject: |
|
|
Mój prywatny Zarząd (czytaj moja ślubna) jest nauczycielką matmy i informy po poznańskim Adasiu.
Z tego co widziałem, to na studiach tłoczyli im do głów M$, oczywiście dzięki wspaniałemu programowi współpracy M$
z uczelniami. A tylko gdzieś tam w konspiracji zbierali się hardcorowcy z PLD
Poza tym, to jest problem z programem nauczania informy opartym na linuksie - widział ktoś coś takiego??? Kiedyś
fruwał po necie jakiś autorski program, ale to chyba było dla gimnazjum, albo podstawówki. A co z L.O. ???
Nawet nie staram się przebijać głową muru gdy na pytanie o bazy danych dostaję odpowiedź MS-Access. Czasem tylko podrzucę jakąs alternatywę typu OpenOffice, gimp, inkscape - wszystko pod win.
Myślę, że dopóki jakiś większy producent dystrybucji typu RedHat, Novell nie weźmie się za to systemowo, to jeszcze długo nam czekać na linuksa w szkole. Tylko czy jest sens? Czy jest na tyle zrozumienia wśród polskich polityków? _________________ linux-2.6.17 +ck +R4 +lockless +genetic-as +... więcej nie pamiętam
LRU #299256 |
|
| Back to top |
|
 |
miros n00b

|
Posted: Tue May 23, 2006 7:10 pm Post subject: |
|
|
| Poe wrote: | Linux w szkole. temat wracajacy jak bumerang. patrze z poziomu ucznia, ktorym jestem. probowalem takiego czegos w gimnazjum, teraz probowalem przekonac do choc jednego komputera na ktorym stałby linux. przekonanie nauczyciela i dyrekcji to raz, ale jeszcze jest kwestia druga - nie wszyscy uczniowie beda chcieli uzywac linuksa. wiem jak to jest, mam mnostwo znajomych w moim wieku, co potrafią jedynie odpalić gadu-gadu i IE i to jest wszystko, a reszta, co wyglada chocby ciut inaczej, to juz hoho, problem wiekszy niż różniczkowanie wyniczków na podstawie funkcji kwadratowych linii krzywych, tak więc prosze spojrzec na to z tej strony.
poza tym trzeba by bylo dobrze sie pobawic z ustawieniami wszelkich dostepów z komputerów klienckich...
----
edit
widze, ze uczniom sie spodobał knoppix. proponuję takie rozwiązanie. postawcie pare komputerów w stylu gentoo+windows. lekcje programowe moznaby przeprowadzic na windowsie jezeli bylaby taka potrzeba, a czas wolny moznaby poswiecic na zabawe i nauke linuksa. |
Dzieki stary, na prawde dużo trafnych uwag!!!
Pozdrawiam _ miros |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
|
| Back to top |
|
 |
Poe Bodhisattva

Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2157 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
Posted: Tue May 23, 2006 7:16 pm Post subject: |
|
|
| miros wrote: |
Pozdrawiam _ miros |
az taki stary nie jestem no, ale proszę bardzo. do usług. po to tu jesteśmy. jezeli jeszcze chcesz jakies spostrzeżenia z "poziomu ucznia" zapraszam na jabbera. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://poe.art.pl/ - fotografia artystyczna
http://poe.art.pl/blog - III Rzeczywistość Polska
RLU#342333 |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

|
Posted: Tue May 23, 2006 7:22 pm Post subject: |
|
|
| martin.k wrote: | Mój prywatny Zarząd (czytaj moja ślubna) jest nauczycielką matmy i informy po poznańskim Adasiu.
Z tego co widziałem, to na studiach tłoczyli im do głów M$, oczywiście dzięki wspaniałemu programowi współpracy M$
z uczelniami. A tylko gdzieś tam w konspiracji zbierali się hardcorowcy z PLD
Poza tym, to jest problem z programem nauczania informy opartym na linuksie - widział ktoś coś takiego??? Kiedyś
fruwał po necie jakiś autorski program, ale to chyba było dla gimnazjum, albo podstawówki. A co z L.O. ???
Nawet nie staram się przebijać głową muru gdy na pytanie o bazy danych dostaję odpowiedź MS-Access. Czasem tylko podrzucę jakąs alternatywę typu OpenOffice, gimp, inkscape - wszystko pod win.
Myślę, że dopóki jakiś większy producent dystrybucji typu RedHat, Novell nie weźmie się za to systemowo, to jeszcze długo nam czekać na linuksa w szkole. Tylko czy jest sens? Czy jest na tyle zrozumienia wśród polskich polityków? | Zdaje się, że był (a może i ciągle jest) jakiś program promocji Auroksa w szkołach. Na tegorocznym EUROCOM EXPO 2006 (takie nanotargi w PKiN) słyszałem jak kilku nauczycieli się o to pytało - czyli pewne zainteresowanie jest.
A co do linuksa w szkole - nie będzie go dopóki nie będzie go w domach, a w domach nie będzie dopóki nie będzie w firmach, bo jak przysłowiowa pani Jadzia, dostanie od szefa na desktopa linuksa to i w domu sobie zainstaluje, żeby mieć to samo, i w szkole się wykłóci, żeby uczyli systemu "z przyszłością".
Polscy politycy? Jestem ciekaw ilu potrafi wymienić jakiś system poza Windowsem...
---EDIT:---
Aurox dla polskiej edukacji - krótka notka, może kogoś zainteresuje.
Last edited by Kurt Steiner on Tue May 23, 2006 7:33 pm; edited 2 times in total |
|
| Back to top |
|
 |
miros n00b

|
Posted: Tue May 23, 2006 7:27 pm Post subject: |
|
|
| Poe wrote: | | miros wrote: |
Pozdrawiam _ miros |
az taki stary nie jestem no, ale proszę bardzo. do usług. po to tu jesteśmy. jezeli jeszcze chcesz jakies spostrzeżenia z "poziomu ucznia" zapraszam na jabbera. |
Przepraszam bardzo że uraziłem (nie doceniłem).To było ostatni raz - Sorry
Bardzo lubię czytać to forum własnie dla tego
że można pogadać z ludźmi na poziomie!!
SKLEJONE:
Dzikęki za te odnośniki RAKU
Ale wiesz jak to jest : odnośniki swoje a życie swoje
W szkole staram się jak mogę
Pozdrawiam
Gerntoo Rulez
od raku: APEL |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Tue May 23, 2006 7:52 pm Post subject: |
|
|
| miros wrote: | | Gerntoo Rulez |
Cieszę się, że mamy na forum takiego entuzjastę, ale prosiłbym mimo to o zastosowanie się do APELu. Zamiast pisac dwa posty jeden pod drugim, lepiej użyć przycisku ZMIEŃ. _________________ raku