| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
DamianK n00b

|
Posted: Sat May 20, 2006 5:08 pm Post subject: ReiserFS czy ext3? Ile swapu? |
|
|
Co sądzicie o tym żeby zrobić sobie partycje:
/usr
/
/home
Bo jeśli zaszła by potrzeba zrobienia na nowo Gentoo to zrobiłbym tylko na nowo / .
Wiem że /home można, ale czy /usr można. Jeśli miałbym np. Gentoo 2006.0 i bym sobie zemergował np. lynxa i bym na nowo wgrał Gentoo 2006.1 który miałby jakieś biblioteki nowsze to czy stare programy z /usr ruszą?
Na jaki system plików zrobić? Bo słyszałem że na dużo małych plików to ReiserFS a na duże pliki ext3, czyli wychodziłoby że na /home ext3 a na /usr i / ReiserFS
Aha, co jest lepsze ReiserFS czy Reiser4 (wiem że Reiser4 jest nowszy ale jak jest ze stabilnością bo to stosunkowo nowy FS, prawda?)
Pozdrawiam
Last edited by DamianK on Mon May 22, 2006 5:23 am; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
Aktyn l33t

|
|
| Back to top |
|
 |
DamianK n00b

|
Posted: Sat May 20, 2006 7:03 pm Post subject: |
|
|
No bo w /usr są przechowywane programy i niektóre biblioteki prawda? I czy będzie kłopot jak będe chciał na nowo postawić system to chyba będe musiał skasować /usr/portage ?
EDIT:
Namieszaliście mi w końcu w głowie tymi linkami.
Co sądzicie o
/home - ext3 - 2GB
/ - ext3 - 8GB
swap - swap - 2GB
Sprawdziłem już exta kilka razy i mnie jeszcze nie zawiódł(1 na Mandrake'u 10, 1 na Fedorze Core 4 i raz na Gentoo 2006.0 AMD64 miałem i mnie jeszcze nigdy nie zawiódł!). Sądze że wszystkie dystrybucje Linuksa które miałem stosunkowo wolno się włączają w porównaniu np. do systemów Microsoft. Czy zmiana rodzaju partycji wpłynie mocno na szybkość wczytywania?
Możecie zaproponować mi jakieś układy partycji - jak wy byście chcieli, tylko nie róbcie takich układów że każdy katalog w / będzie miał swoją partycję. |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

Joined: 01 Apr 2005 Posts: 1051 Location: Ostroleka, Polska
|
Posted: Sat May 20, 2006 7:13 pm Post subject: |
|
|
DamianK, czy nie lepiej po prostu zrobić sobie pożadny backup? Przywrócenie systemu zajmie Ci to dużo mniej czasu niż jego reinstalacja, a dzieląc partycję, niepotrzebnie tworzysz sobie dodatkowe ograniczenia (w stylu: na jednej i na drugiej partycji jest za mało miejsca na coś). Wydaje mi się, że byłoby to dużo wygodniejsze wyjście.
---Edit:---
| DamianK wrote: | | wszystkie dystrybucje Linuksa które miałem stosunkowo wolno się włączają w porównaniu np. do systemów Microsoft. | DMA włączyłeś? Nie uruchamiasz usług z których nie korzystasz?
Ja osobiście polecam ReiserFS - ale to raczej subiektywne - po prostu mu ufam.  |
|
| Back to top |
|
 |
DamianK n00b

|
Posted: Sat May 20, 2006 7:17 pm Post subject: |
|
|
No tak, całkiem niezły pomysł!!
Ale chciałbym mieć chociaż /home na innej partycji aby po przywróceniu systemu mieć pulpit, ustawienia itp.
Czym zrobić backup, ghostem? Czy jeśli przywrócę backup to za każdym razem będe musiał odpalać z Gentoo płyty live podpinać chrootem partycję na której został zapisany backup i przywracać gruba? Teraz jestem już zdecydowane, ale co wybrać na FS ??
Edit:
Hmm, myślałem że w jądrze standardowo jest włączona obsługa DMA. Usługi które były zbędne wyłączałem. |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

|
Posted: Sat May 20, 2006 7:32 pm Post subject: |
|
|
Mój osobisty sposób na backup to jakieś fajniutkie LiveCD i polecenie tar - poprostu sobie pakuję Gentoo do archiwum i po sprawie. Później w razie potrzeby znowu odpalam LiveCD, rozpakowuję i mam (na szczęście już na tyle umiem naprawiać to co spierdzielę, że zdarza mi się to coraz rzadziej ).
| DamianK wrote: | | Czy jeśli przywrócę backup to za każdym razem będe musiał odpalać z Gentoo płyty live podpinać chrootem partycję na której został zapisany backup i przywracać gruba? | Będziesz musiał po przywróceniu systemu, chrootować się na niego i, tak, przywrócić gruba (lub lilo). Nie zapisuj backapu na tej samej partycji, na której masz system!
A o fsach poczytaj sobie poprostu - ja na podstawie różnych lektur i opini znajomych doszedłem do wniosku, że chcę Reisera. |
|
| Back to top |
|
 |
totencham Apprentice

|
Posted: Sun May 21, 2006 10:00 am Post subject: |
|
|
| DamianK wrote: | (...)
Co sądzicie o
/home - ext3 - 2GB
/ - ext3 - 8GB
swap - swap - 2GB
(...)
|
Aż 2 GB na swapa? Kiedyś mówiono, że objętość_swapu = 2*ilość_ramu, ale obecnie imo nie ma co przeznaczać na ten cel więcej jak 0.5GB, a reszte najlepiej przeznaczyć na home'a.
8GB na / dla mnie to by było akurat (mam sporo poinstalowane i / zajmuje mi 6.7 GB + portage 2.4 GB na osobnej partycji = 8.1 GB), ale żeby wiedzieć ile miejsca potrzebujesz po prostu wykonaj na odpowiednich katalogach
/home z koleji to sprawa dość prywatna, ale 2 GB to, rzekłbym, spartańsko mało  _________________ http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Index
cd /usr/src/linux && egrep -ir "( fuck)|( shit)" *
Linux registered user #376896 |
|
| Back to top |
|
 |
zeppelin_II n00b

|
Posted: Sun May 21, 2006 1:05 pm Post subject: |
|
|
| 8 gb na / to troche duzo, ale zealezy co bedziesz z takim systemem robil, moj zajmuje 2.5 gb wraz z kilkoma molochami (xorg, openoffice itp.) ale nie korszystam z duzego srodowiska graficznego w stylu kde czy gnome. Z koleii 2gb na home to za malo, chyba ze masz jakis inny dysk/partycje na dane, jesli tak i na /home chcesz trzymac tylko konfigi programow to wystarczy ponize 1gb. Jak joz mowil przedmowca 2gb na swap to stanowczo za duzo i i tak tego nie wykorzystasz raczej. Ja mam swap 1gb ale to z tego powodu ze na czas kompilacji montuje /var/tmp/portage w ramie, co troche przyspiesza ten proces. |
|
| Back to top |
|
 |
DamianK n00b

|
Posted: Sun May 21, 2006 3:52 pm Post subject: |
|
|
| No tylko że ja mam tylko 512MB Ramu. 2GB homeu spoooooooooooookojnie wystarczy gdyż Gentoo będzie służyć mi do nauki ogólnie środowska bash, xorg, więc głównie będą się tam tarballe pokazywać, a nie jakieś zdjęcia czy coś. A jak już będe potrzebował to podmontuje sobie VFATA 100GB |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

|
Posted: Sun May 21, 2006 5:59 pm Post subject: |
|
|
| DamianK wrote: | | No tylko że ja mam tylko 512MB Ramu. | To naprawdę dużo - nie popadaj w paranoję.  |
|
| Back to top |
|
 |
DamianK n00b

|
Posted: Sun May 21, 2006 6:25 pm Post subject: |
|
|
| No to ile swapu? Bo chce żeby mi system szybko chodził, nie żałuje sobie miejsca |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

|
Posted: Sun May 21, 2006 6:31 pm Post subject: |
|
|
Moim zdaniem najrozsądniej to około 500MB - przypuszczam, że i tego nie wykorzystasz. No chyba, że zamierzasz jakieś kosmiczny soft na tym odpalać...  |
|
| Back to top |
|
 |
aqu Apprentice

|
Posted: Sun May 21, 2006 6:34 pm Post subject: |
|
|
| generalnie to zalecane jest 2xram ale skoro to tylko do nauki to starczy (tak jak pisal przedmowca) ok 500Mb |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

|
Posted: Sun May 21, 2006 7:05 pm Post subject: |
|
|
| aqu, ale czy w regółce swap=2 * ram nie dostrzegasz pewnej niekonsekwencji? Jak mam 256 MB RAMu to pownienem mieć 512 swapu, jak 1 GB to 2, jak 8 to 16... a przecież RAM dokupujemy właśnie po to, żeby zminimalizować ilość odwołań do dysku. Rozumiem, że zdarza się, że mamy 4 GB ramu, a swapu 16 GB (i dobrze znam takie sytuacje osobiście), ale to są sytuacje które się nie występują na komputerach domowych. |
|
| Back to top |
|
 |
piotruspan Apprentice

|
Posted: Sun May 21, 2006 8:06 pm Post subject: |
|
|
a czy ta stara regułka swap=2*ram to nie dotyczyła systemu na W ?
gdzieś wyczytałem, że jak dasz 2G swapu to system będzie wolniejszy niż przy 512M
daj max 512, wystarczy  |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

|
Posted: Sun May 21, 2006 8:13 pm Post subject: |
|
|
| piotruspan wrote: | | gdzieś wyczytałem, że jak dasz 2G swapu to system będzie wolniejszy niż przy 512M | a niby "dlaczemu"?  |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Sun May 21, 2006 8:28 pm Post subject: |
|
|
@DamianK: można prosić o zmianę tytułu na bardziej czytelny i streszczający problem?
EDIT:
@DamianK: jeśli myślisz, że zmianą systemu plików zrobisz z komputera rakietę, to naprawde minąłeś się z powołaniem i spóźniłeś o jakiś rok. To właśnie wtedy wszyscy ricerzy zaczęli wymierać na forum śmiercią naturalną.
Ogólnie: jeśli chodzi o ilość swapu:
| Code: | raczkow@pooh ~ $ free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 503 496 7 0 1 224
-/+ buffers/cache: 270 233
Swap: 243 119 123 |
To z mojej stacji roboczej w pracy, dane w MB. Bieżący uptime to 8 dni. Widać że 256 MB swapa wykorzystane jest w połowie. Tak więc więcej niż 512 MB swapa do domowego peceta o typowych zastosowaniach (www, poczta, office, muzyka, 20 konsol z sesjami ssh) mija się z celem. A najlepiej sprawdzić ile nam potrzeba swapa doświadczalnie. Mi, jak widać, wystarcza 256 MB. _________________ raku