| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
qermit Veteran

|
Posted: Fri May 19, 2006 6:10 pm Post subject: |
|
|
| raaf wrote: | wydaje mi sie, ze z czasem przejdziez z gentoo na ubuntu (albo cos podobnego)  |
Zabić konfidentaaaaaaa!!!!!
A tak poważnie w czym ubuntu jest lepsze od gentoo
PS
-co oznacza słowo UBUNTU
-ubuntu to po afrykańsku 'nie umiem zainstalować debiana' _________________ "A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit |
|
| Back to top |
|
 |
raaf Apprentice

|
Posted: Fri May 19, 2006 7:29 pm Post subject: |
|
|
| qermit wrote: | | raaf wrote: | wydaje mi sie, ze z czasem przejdziez z gentoo na ubuntu (albo cos podobnego)  |
PS
-co oznacza słowo UBUNTU
-ubuntu to po afrykańsku 'nie umiem zainstalować debiana' |
zmieniamy temat?? ja sie tylko odnioslem do tego co mowil kolega o wyborze miedzy ubuntu, a gentoo. z mojego doswiadczenia wynika, ze nie ma co sie pchac z gentoo gdzie popadnie, bo ubuntu sie sprawuje rownie dobrze, a mniej z nim roboty, i tyle. w moje kafejce na poczatku tez mialem gentoo, ale jak sie zorientowalem, ze prawie to samo mam na ubuntu to migrowalem i nie zaluje. jestem zadowolony. na swoich dwoch kompach zostalo gentoo, a na reszcie ustawilem ubuntu. jak cos sie zteguje (a sie nie teguje) to instalacja trwa szybciutko, i nie trzeba sie cackac z obrazami itp. szybko, prosto i elegancko. na desktop dla zwyklego usera ubuntu jest super.
... zabic kofidenta co namawia na debiana - tak nawiasem mowiac, instalator ubuntu jest taki sam jak w debianie, wiec .... argument chybiony, ale jaki sliczny
pozdrawiam
raaf _________________ skladmuzyczny.pl, REKLAMA, astalavista Vista, .. kiss my XGL!!  |
|
| Back to top |
|
 |
ar_it Apprentice

Joined: 25 Feb 2006 Posts: 210 Location: Poland/Warsaw/home/rack :D
|
Posted: Fri May 19, 2006 8:24 pm Post subject: |
|
|
| raaf wrote: | | qermit wrote: | | raaf wrote: | wydaje mi sie, ze z czasem przejdziez z gentoo na ubuntu (albo cos podobnego)  |
PS
-co oznacza słowo UBUNTU
-ubuntu to po afrykańsku 'nie umiem zainstalować debiana' |
zmieniamy temat?? ja sie tylko odnioslem do tego co mowil kolega o wyborze miedzy ubuntu, a gentoo. z mojego doswiadczenia wynika, ze nie ma co sie pchac z gentoo gdzie popadnie, bo ubuntu sie sprawuje rownie dobrze, a mniej z nim roboty, i tyle. w moje kafejce na poczatku tez mialem gentoo, ale jak sie zorientowalem, ze prawie to samo mam na ubuntu to migrowalem i nie zaluje. jestem zadowolony. na swoich dwoch kompach zostalo gentoo, a na reszcie ustawilem ubuntu. jak cos sie zteguje (a sie nie teguje) to instalacja trwa szybciutko, i nie trzeba sie cackac z obrazami itp. szybko, prosto i elegancko. na desktop dla zwyklego usera ubuntu jest super.
... zabic kofidenta co namawia na debiana - tak nawiasem mowiac, instalator ubuntu jest taki sam jak w debianie, wiec .... argument chybiony, ale jaki sliczny
pozdrawiam
raaf |
Porównywałem czas instalacji ubuntu z 5.10 + ściąganie poprawek i czas postawienia gentoo (stage4) i wiecie co - gentoo jest szybciej
pozatym jeśli na wszystkich stacjach roboczych będzie takie samo gentoo - jak na tych dwóch (instalka szybka), to zostaje backup /etc z każdego kompa i mam spokój. _________________ ar_it
http://www.teamquest.pl/ |
|
| Back to top |
|
 |
blazeu Apprentice

|
Posted: Fri May 19, 2006 8:39 pm Post subject: |
|
|
Ubuntu jest ok. Ale jest przerazliwie wolne miejscami... Domyslny gnome + kompilowanie pod i386 (chyba) jest dalekie od predkosci/optymalnosci.. Ostatnio sprobowalem Arch-a i jestem wyjatkowo zadowolny Instalacja szybka i przyjemna, kompilowane pod i686 wiec nie ustepuje predkosci gentoo i dosyc sprytny sytem paczek powoduje ze jest to dosyc dobre distro. Gdyby tylko paczek bylo wiecej... Ehh
A tak btw. to Ubuntu znaczy "I can't configure slackware" :] Tak samo jak vi oznacza: jak sie z tego *$#@*&$ wychodzi?! _________________ Przeczytanie manuala: 5-10minut
Zadanie kolejnego bzdurnego pytania na forum: 0.5 minuty
Status idioty wsrod forumowiczow: bezcenny
Tako rzecze ja: kapral rezerwy  |
|
| Back to top |
|
 |
arsen Bodhisattva

|
Posted: Fri May 19, 2006 9:24 pm Post subject: |
|
|
Panowie, przypominam że to forum gentoo linux...  |
|
| Back to top |
|
 |
raaf Apprentice

|
Posted: Sat May 20, 2006 12:26 am Post subject: |
|
|
| arsen wrote: | Panowie, przypominam że to forum gentoo linux...  |
my pamietamy, pamietamy, ... ale fajnie sie gada, nie?
pozdrawiam
raaf _________________ skladmuzyczny.pl, REKLAMA, astalavista Vista, .. kiss my XGL!!  |
|
| Back to top |
|
 |
qermit Veteran

|
Posted: Sat May 20, 2006 2:53 pm Post subject: |
|
|
| blazeu wrote: | Ostatnio sprobowalem Arch-a i jestem wyjatkowo zadowolny Instalacja szybka i przyjemna, kompilowane pod i686 wiec nie ustepuje predkosci gentoo | Przypominam, że i686 = pentiumPRO. _________________ "A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit |
|
| Back to top |
|
 |
ar_it Apprentice

|
Posted: Sat May 20, 2006 9:41 pm Post subject: |
|
|
| qermit wrote: | | blazeu wrote: | Ostatnio sprobowalem Arch-a i jestem wyjatkowo zadowolny Instalacja szybka i przyjemna, kompilowane pod i686 wiec nie ustepuje predkosci gentoo | Przypominam, że i686 = pentiumPRO. |
No dobrze. Wiem już, że i686 to kompilacja pod pentium pro. Ale pos kompilacji gentoo (flagi w którymś poście w tym topicu) gentoo i tak jest szybsze niż testowe ubuntu (taka sama maszyna tyle samo ramu taka sama płyta ....). Z tego wniosek że i tak jest lepiej robić ogólną kompilację pod i686 niż pod i386
P.S. chyba powiedziałem coś oczywistego (ach te piwko w sobotni wieczór  _________________ ar_it
http://www.teamquest.pl/
Last edited by ar_it on Sat May 20, 2006 9:43 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
blazeu Apprentice

|
Posted: Sat May 20, 2006 9:41 pm Post subject: |
|
|
| Quote: | | Przypominam, że i686 = pentiumPRO. |
Wiem o tym. Chodzilo mi o porownanie z Slackiem, Ubuntu czy innymi binarnymi distro. A nie sadze,zeby byla jakas ogromna roznica w predkosci miedzy i686 a athlon-xp czy innymi flagami. Powtarzam: *ogromna*... Wiem,ze gentoo-ricers sie oburzaja, ale badzmy realistami: wyzej dupy nie podskoczysz ;] _________________ Przeczytanie manuala: 5-10minut
Zadanie kolejnego bzdurnego pytania na forum: 0.5 minuty
Status idioty wsrod forumowiczow: bezcenny
Tako rzecze ja: kapral rezerwy  |
|
| Back to top |
|
 |
ar_it Apprentice

|
Posted: Sat Jun 03, 2006 1:40 pm Post subject: |
|
|
Witam
Po przerwie z migracja (brak czasu)
Udalo mi sie przeniesc 5 komputerow na Gentoo.
Portage serwowane jest po nfs-ie. Wszystko pieknie smiga. zadnych problemow.
No moze jeden.
Za kazdym razem gdy robie upgrade (pamietajmy ze wszedzie make.conf jest identyczny) to musze recznie ssh'owac sie na kazda maszyne i tam dac | Code: | | emerge -Duk world i pózniej env-update; etc-update; source /etc/profile. |
Chodzi mi po glowie takie rozwiazanie.
Jesli robie upgrade na maszynie glownej to aby np o 23 w nocy wszystkie kompy robily mi | Code: | | emerge --metadata; emerge -Duk world po czym env-update; source /etc/profile; | i ewentulanie aby syncowaly make.conf z maszyny matki synkowaly overlay'a.
Jak sie na to zapatrujecie - bedzie dzialac ??
Czyktos cos takiego robil??
Pzdr
Luk _________________ ar_it
|
| Back to top |
|
 |
milu Bodhisattva

Joined: 03 May 2004 Posts: 1122 Location: Poland, Konstancin-Jeziorna
|
Posted: Sat Jun 03, 2006 3:47 pm Post subject: |
|
|
Nie pamiętam jak się to nazywało ale było takie narzędzie do administracji klastrami, które umożliwiało wykonanie tego samego polecenia na kilku maszynach jednocześnie. Służyło m.in. do administracji. Jak odszukam jak się nazywało to podam nazwę.
A tak z innej beczki: po co source /etc/profile? Wg mnie to zbędne - chyba że musisz coś dalej zrobić będąc w obecnej powłoce. To powoduje wczytanie aktualnych ustawień z /etc/profile w ramach aktualnie uruchomionej powłoki. Jeśli użytkownik loguje się do systemu to powłoka wczytuje te ustawienia. Zakładając że masz wszędzie jednakowy soft i nie masz flag specyficznych dla pakietów to to się jak najbardziej nadaje ale żeby rozwiązanie było bardziej kompleksowe to można by jeszcze synchronizować /etc/portage (np. czasem w package.use trzeba dodać jedną flagę USE, której nie potrzebujesz w innych pakietach) _________________ Pozdrawiam,
Milu
------------------------------------
Registered Linux User: #246079
Zanim zadasz pytanie przeczytaj to dokładnie!! |
|
| Back to top |
|
 |
ar_it Apprentice

|
Posted: Sat Jun 03, 2006 6:45 pm Post subject: |
|
|
| milu wrote: | | Nie pamiętam jak się to nazywało ale było takie narzędzie do administracji klastrami, które umożliwiało wykonanie tego samego polecenia na kilku maszynach jednocześnie. Służyło m.in. do administracji. Jak odszukam jak się nazywało to podam nazwę. |
Bylo by bardzo fajnie jak by Ci sie przypomniala nawa tego nazedzia
| milu wrote: | | A tak z innej beczki: po co source /etc/profile? Wg mnie to zbędne - chyba że musisz coś dalej zrobić będąc w obecnej powłoce. To powoduje wczytanie aktualnych ustawień z /etc/profile w ramach aktualnie uruchomionej powłoki. Jeśli użytkownik loguje się do systemu to powłoka wczytuje te ustawienia. Zakładając że masz wszędzie jednakowy soft i nie masz flag specyficznych dla pakietów to to się jak najbardziej nadaje ale żeby rozwiązanie było bardziej kompleksowe to można by jeszcze synchronizować /etc/portage (np. czasem w package.use trzeba dodać jedną flagę USE, której nie potrzebujesz w innych pakietach) |
O tym zapomnialem.
Thx za przypomnienie. A jutro sobie jakiś pewnie skrypcik wyskrobie do tego. Jakos dzis weny mi brak
---EDIT---
Znalazłem taki artykul
http://gentoo-wiki.com/TIP_Providing_binary_packages
Ale mam wrazenie, ze latwiejsze jest zrobienie portage montowanego po nfs-ie (u mnie juz dziala) _________________ ar_it
|
| Back to top |
|
 |
qermit Veteran

|
Posted: Tue Jun 06, 2006 10:43 am Post subject: |
|
|
| milu wrote: | | Nie pamiętam jak się to nazywało ale było takie narzędzie do administracji klastrami, które umożliwiało wykonanie tego samego polecenia na kilku maszynach jednocześnie. Służyło m.in. do administracji. | może chodzi o x11-terms/clusterssh.
Można też pokusić się o napisanie panelu umożliwiającego zdalną konfigurację komputerów (przez np ssh)
@ar_it: ja też mam portage przez nfs  _________________ "A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit |
|
| Back to top |
|
 |
ar_it Apprentice

|
Posted: Wed Jun 07, 2006 8:20 pm Post subject: |
|
|
| qermit wrote: | | milu wrote: | | Nie pamiętam jak się to nazywało ale było takie narzędzie do administracji klastrami, które umożliwiało wykonanie tego samego polecenia na kilku maszynach jednocześnie. Służyło m.in. do administracji. | może chodzi o x11-terms/clusterssh.
Można też pokusić się o napisanie panelu umożliwiającego zdalną konfigurację komputerów (przez np ssh): |
Świetne narzędzie. Dzięki właśnie zainstalowałem i testuje
| qermit wrote: | @ar_it: ja też mam portage przez nfs  |
NFS jest bardzo wygodny, szczególnie że mam w sieci już prawie same gentoo, a jutro będę walczył z serwerem domino  _________________ ar_it
|
| Back to top |
|
 |
|