Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED]Prznoszenie Gentoo pod inną architekturę
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
SeeLook
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Mon May 15, 2006 5:56 pm    Post subject: [SOLVED]Prznoszenie Gentoo pod inną architekturę Reply with quote

Witam

U żony na kompie jest Kubuntu, a ponieważ od dłuższego czasu pracuję z Gentoo i różnica jest oooogromna chciałbym moją instancję powielić na tamtym komputerze. Niestety mój to -arch athlon-xp a tamten PIII. Wymyśliłem tak:
1. skopiować moją partycje systemową.
2. W chroot-cie usunąć niepotrzebny soft (jakieś apache-e i developy)
3. Poprawić make.conf
4. emerge system
5. emerge --deep --newuse world (--newuse żeby posprzątać resztki po niepotrzebnym sofcie)
6. Zbudować kernel pod tamten komputer
7. Jaś kosmetyka w Grub-ym i skryptach startowych
(8. Ewentualnie na NFS-ie zrobić jedno portage/distfiles)
(9. Postawić distcc zeby sie tam szybciej kompilowało)

Czy dobrze kombinuję, może o czymś zapomniałem ??

Last edited by SeeLook on Mon May 15, 2006 8:31 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Kurt Steiner
Moderator
Moderator

PostPosted: Mon May 15, 2006 6:23 pm    Post subject: Reply with quote

Ja bym proponował małe modyfikacje:
1. Zrobić backup Athlona.
2. Usunąć niepotrzebny soft.
3. Przekompilować system z flagami dla PIII.
4. Przekopiować system.
5. Dopracować szczegóły.
6. Przywrócić sobie starego Athlona.

Wydaje mi się, że ze względu na różnicę wydajności obu komputerów tak będzie rozsądniej.
Back to top
kfiaciarka
Veteran
Veteran

PostPosted: Mon May 15, 2006 7:41 pm    Post subject: Reply with quote

A co zrobisz z tym kompem z athlonem-xp? mozesz na nim sobie skompilować gentoo dla p3 i skopiować na tamten komp:) Generalnie jakbyś postawił swój z flagą -march=i686 to nie było problemu poza rekompilacją kernela i sterami od grafy;) i czyms jeszcze co odróznia sprzętowo te kompy:)
Back to top
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Mon May 15, 2006 7:56 pm    Post subject: Reply with quote

IMHO szybciej i bezpieczniej bedzie postawic na komputerze u żony Gentoo normalnym sposobem. przynajmniej bedziesz mial pewnosc, ze nic sie nie posypie ze wzgledu na konfiguracje itp. config krenela mozesz wykorzystac, i jakies inne configi, ale zdecydowanie zalecam normalne postawienie u niej gentoo, a nie tak kombinowac, bo sie nakombinujesz, nakombinujesz, czasu zejdzie Ci tyle samo jak nie wiecej jak przy normalnym stawianiu, a jest duzo wieksza szansa, ze cos sie posypie. ale to tak IMHO
RLU#342333
Back to top
SeeLook
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Mon May 15, 2006 8:30 pm    Post subject: Reply with quote

No....
Po napisaniu posta też rozmyślałem i postawienie Gentoo od zera wydaje mi się najrozsądniejszym rozwiązaniem.
Lepiej myśleć konstruktywnie - co by tu jeszcze z-emerge-ować, a nie co by wywalić i jakie toto ma zależności.

Dzięki za poradę.

Pozdrawiam
SeeLook
Back to top
Aktyn
l33t
l33t

PostPosted: Mon May 15, 2006 9:23 pm    Post subject: Reply with quote

kfiaciarka wrote:
Generalnie jakbyś postawił swój z flagą -march=i686 to nie było problemu poza rekompilacją kernela i sterami od grafy;) i czyms jeszcze co odróznia sprzętowo te kompy:)

Tak miałem kiedyś, bo teraz mam amd64. Miałem athlona i nie widziałem róznicy w żadnym programie co do szybkości działania, wiec wszystko poszło na i686. A przenośność systemu, czasem to bardzo duża zaleta.
ar_it
Apprentice
Apprentice

PostPosted: Mon May 15, 2006 10:52 pm    Post subject: Reply with quote

Poe wrote:
IMHO szybciej i bezpieczniej bedzie postawic na komputerze u żony Gentoo normalnym sposobem. przynajmniej bedziesz mial pewnosc, ze nic sie nie posypie ze wzgledu na konfiguracje itp. config krenela mozesz wykorzystac, i jakies inne configi, ale zdecydowanie zalecam normalne postawienie u niej gentoo, a nie tak kombinowac, bo sie nakombinujesz, nakombinujesz, czasu zejdzie Ci tyle samo jak nie wiecej jak przy normalnym stawianiu, a jest duzo wieksza szansa, ze cos sie posypie. ale to tak IMHO

Zdarza mi się stawiać gentoo lokalnie w chroocie, a potem przenosić na inny komp. Tak naprawdę to żadna różnica - trochę wyobraźni:D
Polecam postawić gentoo u siebie na szybszym kompie od zera a potem przenieść całe spakowane.
Warto zostawić z debiana/ubuntu xorg.conf - zawsze lepiej mieć coś gotowego i działającego - możesz później po prostu dostosować config Xów
SeeLook
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Tue May 16, 2006 11:22 am    Post subject: Reply with quote

Jasne że w chroot-cie, bo posiadając pracującego linuxa, to chyba najwygodniejszy sposób instalacji Gentoo - w tle się buduje, a ty możesz pracować, albo choćby dokumentacje przeglądać w GUI. Tylko sobie podmontuje moje portage/distfiles, żeby "ten nowy" nie musiał ciągnąć od nowa wszystkich źródeł.
No i asekurancko, mam do tego taki roboczy dysk, jak się wszystko zemerguje, skonfiguruje, to podepnę do tamtego kompa - będzie działać - będziemy przenosić...

Jeszcze raz dzięki
Back to top
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum