| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
SeeLook Tux's lil' helper

|
Posted: Mon May 15, 2006 5:56 pm Post subject: [SOLVED]Prznoszenie Gentoo pod inną architekturę |
|
|
Witam
U żony na kompie jest Kubuntu, a ponieważ od dłuższego czasu pracuję z Gentoo i różnica jest oooogromna chciałbym moją instancję powielić na tamtym komputerze. Niestety mój to -arch athlon-xp a tamten PIII. Wymyśliłem tak:
1. skopiować moją partycje systemową.
2. W chroot-cie usunąć niepotrzebny soft (jakieś apache-e i developy)
3. Poprawić make.conf
4. emerge system
5. emerge --deep --newuse world (--newuse żeby posprzątać resztki po niepotrzebnym sofcie)
6. Zbudować kernel pod tamten komputer
7. Jaś kosmetyka w Grub-ym i skryptach startowych
(8. Ewentualnie na NFS-ie zrobić jedno portage/distfiles)
(9. Postawić distcc zeby sie tam szybciej kompilowało)
Czy dobrze kombinuję, może o czymś zapomniałem ??
Last edited by SeeLook on Mon May 15, 2006 8:31 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

Joined: 01 Apr 2005 Posts: 1051 Location: Ostroleka, Polska
|
Posted: Mon May 15, 2006 6:23 pm Post subject: |
|
|
Ja bym proponował małe modyfikacje:
1. Zrobić backup Athlona.
2. Usunąć niepotrzebny soft.
3. Przekompilować system z flagami dla PIII.
4. Przekopiować system.
5. Dopracować szczegóły.
6. Przywrócić sobie starego Athlona.
Wydaje mi się, że ze względu na różnicę wydajności obu komputerów tak będzie rozsądniej. |
|
| Back to top |
|
 |
kfiaciarka Veteran

Joined: 20 May 2005 Posts: 1498 Location: Dobre Miasto, Poland
|
Posted: Mon May 15, 2006 7:41 pm Post subject: |
|
|
| A co zrobisz z tym kompem z athlonem-xp? mozesz na nim sobie skompilować gentoo dla p3 i skopiować na tamten komp:) Generalnie jakbyś postawił swój z flagą -march=i686 to nie było problemu poza rekompilacją kernela i sterami od grafy;) i czyms jeszcze co odróznia sprzętowo te kompy:) |
|
| Back to top |
|
 |
Poe Bodhisattva

Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2158 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
Posted: Mon May 15, 2006 7:56 pm Post subject: |
|
|
IMHO szybciej i bezpieczniej bedzie postawic na komputerze u żony Gentoo normalnym sposobem. przynajmniej bedziesz mial pewnosc, ze nic sie nie posypie ze wzgledu na konfiguracje itp. config krenela mozesz wykorzystac, i jakies inne configi, ale zdecydowanie zalecam normalne postawienie u niej gentoo, a nie tak kombinowac, bo sie nakombinujesz, nakombinujesz, czasu zejdzie Ci tyle samo jak nie wiecej jak przy normalnym stawianiu, a jest duzo wieksza szansa, ze cos sie posypie. ale to tak IMHO _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://poe.art.pl/ - fotografia artystyczna
http://poe.art.pl/blog - III Rzeczywistość Polska
RLU#342333 |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Mon May 15, 2006 8:30 pm Post subject: |
|
|
No....
Po napisaniu posta też rozmyślałem i postawienie Gentoo od zera wydaje mi się najrozsądniejszym rozwiązaniem.
Lepiej myśleć konstruktywnie - co by tu jeszcze z-emerge-ować, a nie co by wywalić i jakie toto ma zależności.
Dzięki za poradę.
Pozdrawiam
SeeLook |
|
| Back to top |
|
 |
Aktyn l33t

|
Posted: Mon May 15, 2006 9:23 pm Post subject: |
|
|
| kfiaciarka wrote: | | Generalnie jakbyś postawił swój z flagą -march=i686 to nie było problemu poza rekompilacją kernela i sterami od grafy;) i czyms jeszcze co odróznia sprzętowo te kompy:) |
Tak miałem kiedyś, bo teraz mam amd64. Miałem athlona i nie widziałem róznicy w żadnym programie co do szybkości działania, wiec wszystko poszło na i686. A przenośność systemu, czasem to bardzo duża zaleta. _________________ Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory |
|
| Back to top |
|
 |
ar_it Apprentice

Joined: 25 Feb 2006 Posts: 210 Location: Poland/Warsaw/home/rack :D
|
Posted: Mon May 15, 2006 10:52 pm Post subject: |
|
|
| Poe wrote: | | IMHO szybciej i bezpieczniej bedzie postawic na komputerze u żony Gentoo normalnym sposobem. przynajmniej bedziesz mial pewnosc, ze nic sie nie posypie ze wzgledu na konfiguracje itp. config krenela mozesz wykorzystac, i jakies inne configi, ale zdecydowanie zalecam normalne postawienie u niej gentoo, a nie tak kombinowac, bo sie nakombinujesz, nakombinujesz, czasu zejdzie Ci tyle samo jak nie wiecej jak przy normalnym stawianiu, a jest duzo wieksza szansa, ze cos sie posypie. ale to tak IMHO |
Zdarza mi się stawiać gentoo lokalnie w chroocie, a potem przenosić na inny komp. Tak naprawdę to żadna różnica - trochę wyobraźni:D
Polecam postawić gentoo u siebie na szybszym kompie od zera a potem przenieść całe spakowane.
Warto zostawić z debiana/ubuntu xorg.conf - zawsze lepiej mieć coś gotowego i działającego - możesz później po prostu dostosować config Xów _________________ ar_it
http://www.teamquest.pl/ |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Tue May 16, 2006 11:22 am Post subject: |
|
|
Jasne że w chroot-cie, bo posiadając pracującego linuxa, to chyba najwygodniejszy sposób instalacji Gentoo - w tle się buduje, a ty możesz pracować, albo choćby dokumentacje przeglądać w GUI. Tylko sobie podmontuje moje portage/distfiles, żeby "ten nowy" nie musiał ciągnąć od nowa wszystkich źródeł.
No i asekurancko, mam do tego taki roboczy dysk, jak się wszystko zemerguje, skonfiguruje, to podepnę do tamtego kompa - będzie działać - będziemy przenosić...
Jeszcze raz dzięki |
|
| Back to top |
|
 |
|