Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
X.org 7 ja kakkosmonitori pimeänä
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Finnish
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Obi-Lan
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Jan 2005
Posts: 230
Location: Riihimäki

PostPosted: Sat May 13, 2006 12:04 pm    Post subject: X.org 7 ja kakkosmonitori pimeänä Reply with quote

Eli olen päivittänyt X.orgini (xorg-x11) versioon 7. Kaikki muu on toiminut hyvin, mutta 2. näyttöni (TV jossa on D-SUB liitin) pysyy pimeänä. Haluan pitää työpöydät erillisinä, jotta 2. näytöllä voi katsella elokuvia yms. Tässä on xorg.conf:ni, joka edellisellä versiolla toimi:

Code:

Section "Module"

    Load        "dbe"     # Double buffer extension

    SubSection  "extmod"
      Option    "omit xfree86-dga"   # don't initialise the DGA extension
    EndSubSection
   
Load        "type1"
Load        "freetype"
Load       "glx"

EndSection

Section "Files"

    FontPath    "/usr/share/fonts/sharefonts"
    FontPath    "/usr/share/fonts/freefont"
    FontPath    "/usr/share/fonts/corefonts"
    FontPath    "/usr/share/fonts/TTF"
    FontPath    "/usr/share/fonts/misc:unscaled"
    FontPath    "/usr/share/fonts/Type1"
    FontPath    "/usr/share/fonts/artwiz"
    FontPath    "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled"
    FontPath    "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"
    FontPath    "/usr/share/fonts/unifont"
    FontPath    "/usr/share/fonts/ttf-bitstream-vera"
    FontPath    "/usr/share/fonts/terminus"
    FontPath   "/usr/share/fonts/misc/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/TTF/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/Type1/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/CID/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/75dpi/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/100dpi/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/local/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/TrueType/"
    FontPath   "/usr/share/fonts/freefont/"

EndSection

Section "ServerFlags"

   Option   "Xinerama"   "false"

EndSection

Section "InputDevice"

    Identifier   "Keyboard1"
    Driver   "kbd"
    Option "AutoRepeat" "500 30"
    Option "XkbModel"   "pc105"
    Option "XkbLayout"   "fi"
EndSection

Section "InputDevice"

    Identifier   "Mouse1"
    Driver   "mouse"
    Option "Protocol"     "IMPS/2"
    Option "Device"       "/dev/psaux"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"       
    Option "Buttons"      "5"         

EndSection

Section "Monitor"

    Identifier  "Benq"
    HorizSync   30-81
    VertRefresh 50-70

EndSection

Section "Monitor"

    Identifier   "TV"
    HorizSync   31-60
    VertRefresh   56-75

EndSection

Section "Device"
    Identifier  "6600GT-0"
    Driver      "nvidia"
    VideoRam    131072
    Option      "RenderAccel" "true"
    BusID   "PCI:5:0:0"
    Option   "ConnectedMonitor" "CRT-0"
    Screen   0

EndSection

Section "Device"
    Identifier  "6600GT-1"
    Driver      "nvidia"
    VideoRam    131072
    Option      "RenderAccel" "true"
    BusID       "PCI:5:0:0"
    Option      "ConnectedMonitor" "CRT-1"
    Screen   1

EndSection


Section "Screen"
 
    Identifier  "Screen 0"
    Device      "6600GT-0"
    Monitor     "Benq"
    DefaultDepth 24
   
    Subsection "Display"
        Depth       16
        Modes       "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubsection

    Subsection "Display"
        Depth       24
        Modes       "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubsection
EndSection

Section "Screen"

    Identifier  "Screen 1"
    Device      "6600GT-1"
    Monitor     "TV"
    DefaultDepth 16

    Subsection "Display"
        Depth       16
        Modes       "1024x768" "800x600"
    EndSubsection

EndSection


Section "ServerLayout"

    Identifier "Setti1"
    Screen 0   "Screen 0" 0 0
    Screen 1    "Screen 1" RightOf "Screen 0"
    InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
    InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"

EndSection


Eli näytönohjaimena toimii Geforce GT6600 PCI-E näyttis. Nvidia ajurit ovat versiota 1.0.8756.

X.org.0.log:sta löytyi seuraavaa:

Code:

(--) NVIDIA(1): Connected display device(s) on GeForce 6600 GT at PCI:5:0:0:
(--) NVIDIA(1):     BenQ FP767-12 (CRT-0)
(--) NVIDIA(1): BenQ FP767-12 (CRT-0): 400 MHz maximum pixel clock
(EE) NVIDIA(1): Unable to find available Display Devices for screen 1.


Eli jostain syystä ei löydä enää toista näyttöä, vaikka ton option "connectedmonitor" pitäis forcettaa kyseinen näyttö päälle. Päänäyttöni on näytönohjaimen d-sub liittimessä kiinni ja TV on DVI-I liittimessä kiinni D-SUB sovittimella. Voisiko tuo näytönohjaimen DVI-I lähtö jotenkin vaikuttaa asiaan?
Back to top
View user's profile Send private message
rwentez
n00b
n00b


Joined: 24 Apr 2005
Posts: 9

PostPosted: Sun May 21, 2006 12:16 pm    Post subject: Reply with quote

DVI:n vaikutuksesta sun muusta en mene sanomaan mitään, mutta melko lailla samanlainen ongelma oli täällä uuden Gentoon asennuksen jälkeen. Xorg on tosin yhä versio 6.8.2-r7. Asia korjaantui muuttamalla yhtä ensimmäisen Device osion optiota:
Code:
Option      "ConnectedMonitor" "CRT"

Samaan muotoon, kuin twinviewiä käytettäessä, eli:
Code:
Option      "ConnectedMonitor" "CRT,TV"

Forumeilta löytyi pari uutta optiota jotka lisäsin. Esimmäiseen Deviceen:
Code:
Option     "UseDisplayDevice"     "CRT-0"

ja toiseen:
Code:
Option     "UseDisplayDevice"     "TV-0"

Sen jälkeen telkku löytyi, mutta ennen käytössä ollut 800x600 reso ei enää toiminut. Login mukaan:
Code:
(WW) NVIDIA(1): No valid modes for "800x600"; removing.

Sama se. 1024x768 resolla pelaa. :?
Back to top
View user's profile Send private message
AnXa
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 Apr 2004
Posts: 250
Location: Lahti, Finland

PostPosted: Fri May 26, 2006 3:47 pm    Post subject: Reply with quote

jotenkin tuo confikki ei kyllä leikkaa mulla, tosta puuttuu laajennuksia ja sitten siellä on välissä kaikkee ihmeellistä tavaraa.

Kokeileppa ottaa toi mun Xorgin confikki ja heittää siihen noita omia näytön arvoja. Mun confikki on näytöille joidenka maksimi reso on 1280x1024x32@85 ja oon laittanut siinä näytöntoimimaan640x480, 800x600, 1024x768 resoilla, tv toimii kaikilla noilla kolmella resolla ja yleensä pidän sitä siinä 800sella tai 1024sella.

Mun Xconf: http://www.edu.lahti.fi/~aaspinen/tiedostot/Linux/gentoo/etc/X11/xorg.conf
Kun meet hakemisto puussa alas päin ftpllä niin siellä voi olla muitakin mielenkiintoisia confikkei. Minä olen alkanut kehittämään noita varmaan viisi kuusi vuotta sitten kun ekan kerran kokeilin Gentoota. Niissä on jälkiä myös Debianista ja Redhatista kun niitä on tullut välillä samoilla confikeilla kokeiltua ja niillä on ollut aina jotain erikoisia vaatimuksia. Ja lisäksi on mun omat säädöt ja fiilaukset. Tolla kehittää tollaset 3000-6000 framea sekunnissa XGLGearsilla joten se sopii vähän raskaampaankin vääntöön kuin leffojen katteluun. ;)

Edit: nää on sitten vähän sellaisia maun mukaan olevia juttui. Jos joku alkaa kränäämään mun confikkeissa vaikka siitä, että kohdat jossa määrittelen Render, Damage ja XFixes moduudit käyttöön vaikka ne tulee automaattisesti niin painukoon puuhun... 8)
_________________
The idea isn't about how do you see or hear it, it's about how do you experience it...
--//--
Asus K8V Deluxe, Athlon64 3500+, nVidia 7600 GT, 3Gb 400MHz DDR, IDE HD 160Gb, IDE HD 850Mb and SATA HD 250Gb
Back to top
View user's profile Send private message
rwentez
n00b
n00b


Joined: 24 Apr 2005
Posts: 9

PostPosted: Sat May 27, 2006 12:18 am    Post subject: Reply with quote

Tarkastin tuon configin ja huomasin ettei sinulla ole lainkaan "ConnectedMonitor" optiota käytössä. Piru vie etteikö se sitten ollut nimeomaan siitä kiinni. Kommentoin omastani kyseiset rivit ja hyvin toimii. 800x600 reso ei tosin pelaa vieläkään, mutta kuten sanoin sama se. Taitaa olla vanhentuneesta, tai vain twinviewin kanssa käyttökelpoisesta optiosta kyse nykyisin. Se yllämainittu forsetus toimii siis pullonkaulana, josta johtuu ettei toista näyttöä löydy.

Eiköhän tästäkin säätämisestä olisi ohjeita raottamalla selvitty ;)
Back to top
View user's profile Send private message
AnXa
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 Apr 2004
Posts: 250
Location: Lahti, Finland

PostPosted: Sun May 28, 2006 7:45 am    Post subject: Reply with quote

Hyvä, että oli jotain apua. TV:n resoluutiot vaihtelevat malleittain. Mun asetukset on 21' telkkaria varten. Säätelemällä niitä HorizSync ja VertRefresh arvoja niin saat ulos korkeempia resoluutioita, mutta joku 17' telkku on teoriassa sama kuin 14' tietokoneen näyttö joten kannattaa kysyä ensin onko 1024x768 resoluutio edes mahdollinen koko näytöllä. Minä olen nojannut arvoihin joita windows syötti tolle mun näytölle joten uskalsin laittaa ne siihen syöttöarvoiksi.
_________________
The idea isn't about how do you see or hear it, it's about how do you experience it...
--//--
Asus K8V Deluxe, Athlon64 3500+, nVidia 7600 GT, 3Gb 400MHz DDR, IDE HD 160Gb, IDE HD 850Mb and SATA HD 250Gb
Back to top
View user's profile Send private message
Obi-Lan
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Jan 2005
Posts: 230
Location: Riihimäki

PostPosted: Mon Jun 05, 2006 8:42 pm    Post subject: Reply with quote

Hmm tässä olikin loppujenlopuks joku hämä setti virkistystaajuksien kanssa. Toi TV ei tue >60Hz taajuuksia, mutta valmistajan antamilla hsync ja vsync arvoilla tää arpoi automaattisesti 75Hz. Piti itse arvailla arvot ja sitten gtf -komennolla tein modeline rivin... Muutenkin ihme homma kun ton pitäs tukee 1280x720, minkä saan kyllä taistelemalla näkyy windowsis, mutten linuxis :?:
Back to top
View user's profile Send private message
AnXa
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 Apr 2004
Posts: 250
Location: Lahti, Finland

PostPosted: Fri Jun 16, 2006 5:45 pm    Post subject: Reply with quote

Toisaalta voidaan ottaa huomioon, että 60 hertzia alhaisempiakin virkistystaajuuksia on ja ainakin windowsissa on myös 56 ja 58 hertzia täysin mahdollista. Windows säätää näyttöjen taajuuden automaattisesti niiden sisältämän koon mukaan. Minusta laajinmahdollinen näyttötila näytössä ei ole hyvä asia. Sillä saa vaan näytön ennemin tai myöhemmin rikki. ;)

Gentoossa toi näytön tunnistaminen on vähän hataraa, mutta voisit kokeilla jonkun 'kaikki-valmiina' distron kuten redhatin fedora 4sen tai 5sen näytöntunnistusta. Fedora yleensä tunnistaa pahuksen hyvin kaikki näytöt. Toisaalta voisit käyttää nvidian manuaalissa annettuja ohje arvoja ja lähteä siitä nostamaan ylöspäin sitä resoa.
_________________
The idea isn't about how do you see or hear it, it's about how do you experience it...
--//--
Asus K8V Deluxe, Athlon64 3500+, nVidia 7600 GT, 3Gb 400MHz DDR, IDE HD 160Gb, IDE HD 850Mb and SATA HD 250Gb
Back to top
View user's profile Send private message
Obi-Lan
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Jan 2005
Posts: 230
Location: Riihimäki

PostPosted: Wed Jun 21, 2006 8:08 pm    Post subject: Reply with quote

No siis mun TV on LCD TV, joten nyt puhutaan laitteen natiiviresoluutiosta, mitä en saa käyttöön. Tuskin myöskään 56 tai 58 hertsiä on tuettujen listalla... Koneelle tämä näkyy siis "normaalina" näyttölaitteena. Silti se tunnistuu lähinnä 1024x768 tarkkuudelle, mistä nyt on lähinnä se haitta, että kuvasuhde on väärin.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Finnish All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum