| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
LinuxTux n00b

|
Posted: Fri May 12, 2006 3:24 pm Post subject: [ALSA]2 karty dźwiękowe, raz jedna raz druga. |
|
|
| Jak skonfigurować 2 karty dźwiękowe, żeby jedna grała jak druga jest zajęta/wolna, a druga jak pierwsza jest zajęta? Czy jest to możliwe? |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Fri May 12, 2006 5:15 pm Post subject: |
|
|
co to znaczy, jak karta jest zajęta?
sprzętowe lub software'owe miksowanie można ustawić chyba na każdej karcie dźwiękowej. _________________ raku
Powered by Archlinux  |
|
| Back to top |
|
 |
LinuxTux n00b

|
Posted: Fri May 12, 2006 5:17 pm Post subject: |
|
|
| Zajęta = że coś odtwarza/nagrywa. |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Fri May 12, 2006 5:32 pm Post subject: |
|
|
poszukaj coś o dmix
w nowych alsach powinno to być już zintegrowane (czy coś takiego - nie kojarzę za bardzo, bo nie muszę używać). Ale możliwe jest ustawienie karty, aby odtwarzała dźwięk z kilku programów jednocześnie i wykorzystywała full duplex _________________ raku
Powered by Archlinux  |
|
| Back to top |
|
 |
LinuxTux n00b

|
|
| Back to top |
|
 |
Radioaktywny Apprentice

Joined: 01 Sep 2005 Posts: 247 Location: Jestem przed komputerem ;)
|
Posted: Mon May 15, 2006 8:30 pm Post subject: Re: [ALSA]2 karty dźwiękowe, raz jedna raz druga. |
|
|
Witam
| LinuxTux wrote: | | Jak skonfigurować 2 karty dźwiękowe, żeby jedna grała jak druga jest zajęta/wolna, a druga jak pierwsza jest zajęta? Czy jest to możliwe? |
Tak z ciekawości - po co takie "cuda" kombinujesz? Jak masz problemy z miksowaniem programowym to kup sobie na allegro jakąś karte, która obsługuje miksowanie sprzętowe. Spokojnie dostaniesz ja za kilka zł.
Ja kartę, która obsługuje na alsie miksowanie sprzetowe, mam ustawioną jako głowną, a druga, która obsługuje tylko oss mam, "podpiętą" tylko do skype.
To działa. _________________ pozdrawiam
Radioaktywny |
|
| Back to top |
|
 |
jey Apprentice

|
Posted: Tue May 16, 2006 12:10 am Post subject: Re: [ALSA]2 karty dźwiękowe, raz jedna raz druga. |
|
|
| Radioaktywny wrote: | Tak z ciekawości - po co takie "cuda" kombinujesz? Jak masz problemy z miksowaniem programowym to kup sobie na allegro jakąś karte, która obsługuje miksowanie sprzętowe. Spokojnie dostaniesz ja za kilka zł.
|
Jest to jakies rozwiazanie ale czy dobre?. Jak nam cos nie dziala to przeciez nie idziemy od razu do sklepu i nie kupujemy nowego sprzetu bo nie umiemy zmusic starego do dzialania. Wydaje mi sie ze nie tedy droga
Alsa od 1.0.10 (nie jestem pewien wersji) obsluguje dmix w standardzie. Nie ma potrzeby pisania regulek dla dmix i umieszczania ich w ~/.asoundrc. Dmix siedzi w "sterowniku" -> 'default'.
Np. aby w kadu skorzystac z miksowania programowego nalezy uzyc sterownika alsy, tego z jadra lub alsa-driver i wpisac w polu "Urzadzenie alsa" -> default (kiedys plug:dmix albo cos podobnego) |
|
| Back to top |
|
 |
LinuxTux n00b

|
Posted: Tue May 16, 2006 11:39 am Post subject: |
|
|
| Licytuje kartę Aureal na chipie 8820b2. Czy ona jest dobra? Czy ma sprzętowe miksowanie? |
|
| Back to top |
|
 |
Radioaktywny Apprentice

Joined: 01 Sep 2005 Posts: 247 Location: Jestem przed komputerem ;)
|
Posted: Tue May 16, 2006 4:20 pm Post subject: |
|
|
| LinuxTux wrote: | | Licytuje kartę Aureal na chipie 8820b2. Czy ona jest dobra? Czy ma sprzętowe miksowanie? |
Jest to zwykła karta stereofoniczna obsługująca sprzetowe miksowanie. Pod tym adresem http://www.alsa-project.org/alsa-doc/index.php?vendor=vendor-Aureal#matrix masz wszystko opisane. _________________ pozdrawiam
Radioaktywny |
|
| Back to top |
|
 |
|