Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Nagrywanie Plyt DVD [Solved]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
spectre8
n00b
n00b

PostPosted: Wed May 10, 2006 8:52 am    Post subject: Nagrywanie Plyt DVD [Solved] Reply with quote

Witam.

Mam taka problem z predkoscia nagrywania plyt DVD. Wiec uzywam do tego programu Nero. Wlaczam nagrywanie plyty DVD na 8x i na poczatku Gkrellm2 pokazuje mi zuzycie dysku twardego 6MB, po paru minutach wzrasta do 9MB/s i znowu po paru minutach wzrasta do 12MB/s. Plyta nagrywa mi sie w okolo 9-10 minut. Moje pytanie brzmi czy proces nagrywania plyty DVD musi byc podzielony na takie 3 "czesci", nie moze od razu zaczac nagrywac z predkoscia 12MB/s?

Jezeli ktos wie co z tym zrobic to prosze o pomoc. Byc moze tak powinno byc nie wiem.

Pozdrawiam.

PS. Zdaje sobie sprawy z tego ze Gkrellm moze miec jakis margines bledu ale te predkosci mozna nawet uslyszec bo przy kazdej kolejnej "czesci" Nagrywarka robi sie glosniejsza ;).

Last edited by spectre8 on Wed May 10, 2006 8:23 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
mbar
Veteran
Veteran

PostPosted: Wed May 10, 2006 10:28 am    Post subject: Reply with quote

No cóż, poedukuj się trochę na temat tego, jak działają nagrywarki DVD i co to strefowy tryb zapisu... (Z-CLV)
Back to top
View user's profile Send private message
BeteNoire
Veteran
Veteran

PostPosted: Wed May 10, 2006 8:05 pm    Post subject: Re: Nagrywanie Plyt DVD. Reply with quote

spectre8 wrote:
Moje pytanie brzmi czy proces nagrywania plyty DVD musi byc podzielony na takie 3 "czesci", nie moze od razu zaczac nagrywac z predkoscia 12MB/s?

Nie może, bo płyta na początku jest wolniejsza niż na końcu.

Kiedyś widziałem gdzieś artykulik o tym, że Nero oszukuje co do prędkości, dotyczył on Windows, nie wiem jak działa linuksowa wersja ale i tak bym jej nie zaufał.