| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
gotrek Tux's lil' helper

|
Posted: Fri Apr 21, 2006 8:51 pm Post subject: 2 procesory(rdzenie) jak przypisac procesor do procesu? |
|
|
Witam, mam pewien problem, posiadam 2 procesory w smp (dual core) wszystko pieknie ladnie ale wykorzystywany jest tylko jeden procesor a drugi lezy odlogiem. Jak przypisac do niego procesy? Czytalem gdzies ze trza manipulowac przerwaniami proc. Czy ktos wie o co chodzi? Z gory wiellkie dzieki za pomoc _________________ Pozdrawiam
----------------------------------------------------- |
|
| Back to top |
|
 |
RakuKrak n00b

|
Posted: Fri Apr 21, 2006 9:30 pm Post subject: Re: 2 procesory(rdzenie) jak przypisac procesor do procesu? |
|
|
| gotrek wrote: | | Witam, mam pewien problem, posiadam 2 procesory w smp (dual core) wszystko pieknie ladnie ale wykorzystywany jest tylko jeden procesor a drugi lezy odlogiem. Jak przypisac do niego procesy? Czytalem gdzies ze trza manipulowac przerwaniami proc. Czy ktos wie o co chodzi? Z gory wiellkie dzieki za pomoc |
A na jakiej podstawie tak sądzisz ???
top - 23:31:40 up 14:38, 5 users, load average: 2.52, 2.26, 1.67
Tasks: 121 total, 3 running, 118 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
Cpu0 : 43.7% us, 5.0% sy, 0.0% ni, 50.0% id, 0.0% wa, 0.0% hi, 1.3% si
Cpu1 : 52.8% us, 3.3% sy, 0.0% ni, 43.9% id, 0.0% wa, 0.0% hi, 0.0% si
Mem: 516380k total, 475884k used, 40496k free, 77940k buffers
Swap: 1100412k total, 88k used, 1100324k free, 217840k cached
Moje oba procki zawsze coś sobie do roboty znajdą. _________________ ################
Raku
Kraków |
|
| Back to top |
|
 |
gotrek Tux's lil' helper

|
Posted: Fri Apr 21, 2006 10:25 pm Post subject: |
|
|
U mnie top pokazuje tylko jeden procesor. ale cat /proc/cpuinfo pokazuje 2:
| Code: |
processor: 0
vendor_id: GenuineIntel
cpu family: 15
model: 4
model name: Intel(R) Pentium(R) D CPU 2.66GHz
stepping: 7
cpu MHz: 2660.672
cache size: 1024 KB
physical id: 0
siblings: 2
core id: 0
cpu cores: 2
fdiv_bug: no
hlt_bug: no
f00f_bug: no
coma_bug: no
fpu: yes
fpu_exception: yes
cpuid level: 5
wp: yes
flags: fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc pni monitor ds_cpl tm2 cid cx16 xtpr lahf_lm
bogomips: 5332.42
processor: 1
vendor_id: GenuineIntel
cpu family: 15
model: 4
model name: Intel(R) Pentium(R) D CPU 2.66GHz
stepping: 7
cpu MHz: 2660.672
cache size: 1024 KB
physical id: 0
siblings: 2
core id: 1
cpu cores: 2
fdiv_bug: no
hlt_bug: no
f00f_bug: no
coma_bug: no
fpu: yes
fpu_exception: yes
cpuid level: 5
wp: yes
flags: fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc pni monitor ds_cpl tm2 cid cx16 xtpr lahf_lm
bogomips: 5320.97
|
smp jest wkompilowane, a mowie na podstawie tych roznych miernikow co w deskletach czy apletach kde sa co pokazuja uzycie procka. pierwszy procek pracuje a 2 ma 0%. Moze w przypadku dual core trza to jakos inaczej ale nie wydaje mi sie bo skoro linuks pokazuje to jako 2 odzielne procesory to raczej nie to. Bede bardzo wdzieczny jak ktos mi z tym pomoze;) niechcial bym zeby drugi rdzen sie marnowal. _________________ Pozdrawiam
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Sat Apr 22, 2006 8:20 am Post subject: |
|
|
a to jest na pewno dual core czy tylko z HT?
A wracając do tematu: czy SMP wkompilowałeś do kernela? _________________ raku
Powered by Archlinux  |
|
| Back to top |
|
 |
gotrek Tux's lil' helper

|
Posted: Sat Apr 22, 2006 11:46 am Post subject: |
|
|
No napewno Dual Core,SMP napewno wkompilowane To Pentium D a nie P4.PD ma 2 rdzenie ale nie ma HT zreszta all widac na /cat/proc/cpu pisze cores=2 . OD HT i 2 rdzeni to jest Pentium Extreme ale to juz wydatek kilku tysiecy Hmmm miernik jeden dzis pokazal ze przy kompilacji pracuja oba rdzenie. % byly rozne przy kazdym z nich. To zapewne sprawka j=3. Ale czy mozna zrobic jednak tak bym recznie np ustawil ze ten program kozysta z 1 rdzenia a ten z innego?
2. Czy mozna ustawic poszczegulne procesy przy botowaniu dla poszczegolnych rdzeni zeby przyspieszyc?
Z gory thx:] _________________ Pozdrawiam
|
| Back to top |
|
 |
RakuKrak n00b

|
Posted: Sat Apr 22, 2006 12:01 pm Post subject: |
|
|
| gotrek wrote: | U mnie top pokazuje tylko jeden procesor. ale cat /proc/cpuinfo pokazuje 2:
|
Wklep
i wciśnij 1
--
| gotrek wrote: |
2. Czy mozna ustawic poszczegulne procesy przy botowaniu dla poszczegolnych rdzeni zeby przyspieszyc?
|
Chcesz klaster zrobić z jednego komputera ???
Cała filozofia SMP polega na tym, że jądro samo zarzadza procesorami i przydziela zadania do nich. Jaki by miało to sens, jezeli każdy programista wpisał by na stałe,że ma działać na CPU0. Wtedy CPU1 leżałby odłogiem.
Jeżeli program jest napisany pod kilka procesorów to powinin używac kilku, jeżeli jednak został stworzony z myślą o jednym procesorze i tak skompilowany to nie zmusisz go do działania na wielu.
Edit by Poe
Sklejone posty...
btw... Nick Twój.. _________________ ################
Raku
Kraków |
|
| Back to top |
|
 |
gotrek Tux's lil' helper

|
Posted: Sat Apr 22, 2006 3:33 pm Post subject: |
|
|
no tak ale ja wlasnie chcialbym zrobic by te programy ktore kozdystaja tylko z 1 rdzenia mimo smp jakos recznie porozdzielac, bo poco np x-y maja mulic tym samym rdzeniem czy przegladarka i desklety jak wskaznik uzycia podczas tego wskazuje 0%? fajnie ze niktore aplikacje kozystaj a z obu rdzeni naraz(chwala ze gcc tak ma) jednak czasami 2 rdzen leniuchuje. No i co do 2 pytania to wiele uslug na starcie sie odpala, nie wiem jak wtedy proc pracuje ale zapewne 1 rdzen tylko odpala wtedy demony i dlatego pytalem czy mozna recznie jakos przerwaniami proca podlinkowac pod poszczegolne procesy. _________________ Pozdrawiam
|
| Back to top |
|
 |
Aktyn l33t

|
Posted: Sat Apr 22, 2006 5:51 pm Post subject: |
|
|
Nie mam doświadczeń z smp bo takowego nie posiadam, ale w jakich sytuacjach jeden pracuje a drugi nie? bo zdajesie kernel powinien rozdzielić zadania.
Na próbe uruchom jakieś dwa (trzy) zadania, np. konwersja pliku avi. Bo całkiem możliwe że przy małym obciążeniu może nie być sensu przydzielanie zadania do drugiego procesora. Chociaż moim zdaniem, powinno być w miere równo.
Co do startu systemu, to sprawa sie ma tak, że pewne usługi muszą startować w określonej kolejności, nie da sie tak je rzucić na raz. Jest gdzieś jakiś wątek na temat szybkiego startu systemu, ale osobiście nie testowałem takich rozwiązań. _________________ Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory |
|
| Back to top |
|
 |
mbar Veteran

|
Posted: Sun Apr 23, 2006 6:53 am Post subject: |
|
|
Przydzielaniem zadań do procesorów zajmuje się kernel, nie ma potrzeby ręcznego grzebania, gdyż to tylko pogarsza sytuację.
Poza tym u mnie system w normalnym stanie pokazuje coś takiego:
| Code: | Tasks: 55 total, 1 running, 54 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
Cpu(s): 1.7% us, 1.3% sy, 0.0% ni, 97.0% id, 0.0% wa, 0.0% hi, 0.0% si
|
Zauważ, że jest 1 zadanie aktywne, mimo, że mam odpalone X, xfce4, firefoxa, konsolę i audaciousa + różne pluginy xfce4. |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|