| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Kabraxis Apprentice

|
Posted: Sun Apr 16, 2006 11:57 am Post subject: nagrzewanie się procesora |
|
|
Witam, mam procesor "Intel(R) Pentium(R) M processor 1.60GHz", jądro suspend2 oraz laptopa.
Problem:
Praktycznie cały czas chodzi mi wiatraczek nawet kiedy zostawie kompa w spokoju.
Cel:
+ Wiatraczek nie ma chodzić tak często jak teraz
+ Kiedy odchodzę od kompa chce coś wpisać, żeby komputer był świadomy tego, że nia ma mnie przy kompie i obniżył zużycie energii oraz procesora, a później przywrócił po kilknięciu z klawiatury (najlepiej bez myszki)
+ podczas gdy robię coś na komputerze i zaczyna brakować mi energii lub w innych przypadkach chciałbym mieć możliwość zamknięcia systemu, a po jego ponownym uruchomieniu przejścia w dokładnie taki sam stan w jakim był zamknięty.
+ Jakieś szczególne ustawienia dla jądra bo z tego co wiem suspend2 najbardziej nadaje się dla laptopów?
Pozdrawiam,
Kabraxis |
|
| Back to top |
|
 |
milu Bodhisattva

Joined: 03 May 2004 Posts: 1122 Location: Poland, Konstancin-Jeziorna
|
Posted: Sun Apr 16, 2006 12:14 pm Post subject: |
|
|
Chodzenie ciągłe wiatraczka może wynikać z obciążenia procesora przez jakiś proces albo przez błędne ACPI,
Żeby zmniejszyć pobór prądu zainteresuj się zmianą częstotliwości taktowania procesora(cpu frequency) w jądrze - musisz mieć odpowiednie ustawienia a znajdziesz raczej łatwo.
W razie braku energii w grę może wchodzić hibernacja - skoro masz już ten suspend2 to należy to wykorzystać - jedno ale: X-y nie powrócą do takiego trybu w jakim je zostawiłeś(chyba że czegoś nie dopatrzyłem)
Edit: sprawdź jaką masz temperaturę na procku(u mnie jest to w /proc/acpi/thermal_zone/THRM/temperature) _________________ Pozdrawiam,
Milu
------------------------------------
Registered Linux User: #246079
Zanim zadasz pytanie przeczytaj to dokładnie!! |
|
| Back to top |
|
 |
Kabraxis Apprentice

|
Posted: Sun Apr 16, 2006 12:40 pm Post subject: |
|
|
U mnie coś wygląda na to, że nie mam takiego info
Co do obciążenia procesora to jak mi gkrellm pokazuje to tego obciążenia nie ma
Błędne ACPI... nie mam pojęcia jak sprawdzić i co z tym zrobić.
Taktowanie możnaby obniżyć... ale nie do końca o to mi chodziło. Po to mam taki procesor, żeby go takiego używać, a i tak mi wiatraczek cay czas chodzi jak mam nawet 6% obciążenia i w sumie więcej mi nie przekracza jak nic specjalnego nie robie. Akurat mocy procesora nie chce sobie zmniejszać, więc w takim razie pobór prądu można pominąć Chyba, że zrobie sobie specjalnie drugie jądro do tego... też nie głupi pomysł.
A co do hibernacji kiedyś chciałem się temu przyglądnąć bliżej ale pamiętam, że coś mi nie wyszło i zostawiłem Może czas przyglądnać się temu bliżej... Tylko ważne czy X-y będą takie jak były bo jak nie to nie ma sensu...
Nadal nie wiem co zrobić z tym wiatraczkiem bo to jest irytujące kiedy coś mi się ściąga przez noc, a ten wiatraczej za nic nie chce się wyciszyć... |
|
| Back to top |
|
 |
ukl Apprentice

|
Posted: Sun Apr 16, 2006 1:14 pm Post subject: |
|
|
Co do mocy Widocznie się tym nie interesowałeś Nie musisz na stałe przypisywać wartości taktowania zegara procesora. Zainteresuj się | Code: | | * sys-power/cpufreqd | Pozwala on dynamicznie zarządzać tą wartością w zależności od aktualnego zapotrzebowania na procesor. _________________ Pozdrawiam
Paweł |
|
| Back to top |
|
 |
Kabraxis Apprentice

|
Posted: Sun Apr 16, 2006 2:04 pm Post subject: |
|
|
| ukl wrote: | Co do mocy Widocznie się tym nie interesowałeś Nie musisz na stałe przypisywać wartości taktowania zegara procesora. Zainteresuj się | Code: | | * sys-power/cpufreqd | Pozwala on dynamicznie zarządzać tą wartością w zależności od aktualnego zapotrzebowania na procesor. |
Hmm, a dobrze to działa (nie w sensie czy ma bugi ale w sensie wydajności)? Sam dynamicznie ustala zapotrzebowanie procesora czy trzeba to robić ręcznie? Jakieś wady? Niech ktoś się wypowie czy poleca ten czy inny podobny projekt? |
|
| Back to top |
|
 |
mbar Veteran

|
Posted: Sun Apr 16, 2006 3:47 pm Post subject: |
|
|
Zaufaj tym, co wiedzą lepiej, ale najpierw przeczytaj ze zrozumieniem http://www.gentoo.org/doc/pl/power-management-guide.xml Potem zabierz się za konfigurowanie jądra (polecam no-sources z serii 2.6.15) i czytanie dokumentacji do acpid oraz hibernate-script. Żaden zewnętrzny demon do ustalania częstotliwości procesora nie jest potrzebny, doskonale działa ten, co jest w jądrze (jak go skompilujesz poprawnie oczywiście).
Acha, i laptop-mode sobie daruj na początku, także nie ma potrzeby tworzenia dodatkowych runleveli, dopóki wszystkiego nie zrozumiesz  |
|
| Back to top |
|
 |
Kabraxis Apprentice

|
Posted: Sun Apr 16, 2006 11:21 pm Post subject: |
|
|
dzięki za linka Dawno już nie patrzyłem w te manuale... widze, że poważnie się rozrosły  |
|
| Back to top |
|
 |
argasek Bodhisattva

Joined: 06 May 2004 Posts: 1120 Location: Sol [0,0], Poland, Kraków
|
Posted: Mon Apr 17, 2006 6:55 am Post subject: |
|
|
| Kabraxis wrote: | | Błędne ACPI... nie mam pojęcia jak sprawdzić i co z tym zrobić. |
Chyba nikt nie wyjaśnił tej wątpliwości więc: polecam lekturę wątku o naprawianiu błędów w ACPI. _________________ RLU #137109 | BYKOM STOP! | Chcesz do mnie napisać? | jog
"Mam plany gotowe i wszystko, no i wiesz, idę do tego, no, mebloroba..." (Raaf)  |
|
| Back to top |
|
 |
arsen Bodhisattva

|
Posted: Mon Apr 17, 2006 8:13 am Post subject: |
|
|
| Moved from Polish to Instalacja i sprzęt. |
|
| Back to top |
|
 |
RakuKrak n00b

|
|
| Back to top |
|
 |
Kabraxis Apprentice

|
Posted: Tue Apr 18, 2006 10:45 pm Post subject: |
|
|
w wolnych chwilach powoli się tym zajmuje...
Mam takie dość dziwne pytanie:
| Quote: |
Option "BlankTime" "5" # Zaczernienie obrazu po 5 minutach
(udawane)
Option "StandbyTime" "10" # Wyłączenie obrazu po 10 minutach
(DPMS)
Option "SuspendTime" "20" # Całkowite zawieszenie po 20
minutach
Option "OffTime" "30" # Wyłączenie po pół godzinie
|
Dlaczego wyłączenie dopiero po 30 minutach?
Ja bym dał już po 15 max, a nawet po 10... czy takie ciągłe wyłączania i włączanie monitora jakoś mu szkodzi? (LCD) |
|
| Back to top |
|
 |
mbar Veteran

|
Posted: Wed Apr 19, 2006 5:01 am Post subject: |
|
|
| Nie szkodzi, ja używam tylko OffTime na 6 minut. |
|
| Back to top |