| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
free-mind Tux's lil' helper

Joined: 19 Apr 2004 Posts: 139 Location: Rzeczpospolita Polska [Poland]
|
Posted: Fri Apr 07, 2006 6:45 am Post subject: [OT] [powloka/skrypty tcsh w Sol 6] Bardzo potrzebuje pomocy |
|
|
Mam do rozwiazania takie zadanie, a kompletnie nie mam czasu i z bolem musze sie tez przyznac, ze po prostu nie umiem ich zrobic... Czy moglby ktos mi je dziabnac? Bylbym bardzo wdzieczny...
| Quote: | 1. Napisac polecenie (alias), ktore zastepowac bedzie standardowe cd (UWAGA: Nie moze nazywac sie cd) w taki sposob, ze po jego wykonaniu zmieniac sie bedzie systemowy znak zachety (ang. prompt), podajac biezaca kartoteke, np:
$moje_cd aaa
/home/uzytkownik/bin/aaa$
Dla chetnych: rozpoczynaj prace w systemie od podania w prompcie biezacej kartoteki.
2. Napisz kilka wlasnych skrytpow / funkcji, ktore beda ulatwialy Ci prace w systemie. Przykladowo moze to byc polecenie la <kart> (<kart> - opcjonalny parametr), ktore bedzie wykonywalo polecenie ls -la <kart>. Nastepne polecenie lm <kart> zrealizuje la <kart> | more.
3. Wykorzystujac instrukcje case, napisz skrypt realizujacy wyswietlanie listy plikow w pelnym formacie (rozmiar, czas modyfikacji). Przy dodaniu odpowiedniego argumentu, lista powinna byc posortowana wg daty modyfikacji. W zaleznosci od tego, czy podano inny argument, powinna wyswietlac sie ustalona liczba pozycji, np. 10, lub podana ich liczba. Przyklad wywolania: lss 35 lub lss -czasmodyfikacji. Chetni moga wprowadzic wiecej argumentow.
4. Napisz skrypt weryfikujacy obecnosc w systemie uzytkownika o zadanym identyfikatorze i wyswietlajacy odpowiedni komunikat.
5. Napisz skrypt wyswietlajacy w jezyku angielskim pozdrowienie zgodnie z pora dnia: do godz. 12:00 - good morning, od 12:00 do 17:00 - good afternoon, po 17:00 - good evening. Czas pobieraj z biezacych informacji systemu, wykorzystaj instrukcje if.
6. Napisz skrypt obslugujacy polecenie safecp - bezpieczne kopiowanie, tzn. zadajacy pytanie o potwierdzenie w przypadku istnienia pliku docelowego oraz obslugujacy sytuacje braku pliku zrodlowego. Wykorzystaj if oraz wejscie z klawiatury.
7. Napisz skrypt przenoszacy zadany katalog wraz z podkartotekami w inne, zadane miejsce i podajacy liczbe skopiowanych plikow oraz ilosc znakow / slow / linii (do wyboru), wystepujacych w skopiowanych plikach. |
No niestety ja nie jestem w stanie ich zrobic.
Pozdrawiam. _________________ conflict -> contact -> combat |
|
| Back to top |
|
 |
Yatmai Veteran

|
Posted: Fri Apr 07, 2006 7:25 am Post subject: |
|
|
Kurde, skąd to wziąłeś ? Jak 14 lat siedze na kompach, nigdy nie robiłem tak niepraktycznych rzeczy Czyżby zaliczenia do liceum/studiów ?
Zaraz mam się zbierać do szkoły, ale pomyśle nad tym wieczorem, bo na część mam już pomysł
..::EDIT::..
Odnośnie pierwszego, pomocna jest zawartość /etc/bash/bashrc
| Code: | use_color=false
safe_term=${TERM//[^[:alnum:]]/.} # sanitize TERM
if [[ -f /etc/DIR_COLORS ]] ; then
grep -q "^TERM ${safe_term}" /etc/DIR_COLORS && use_color=true
elif type -p dircolors >/dev/null ; then
if dircolors --print-database | grep -q "^TERM ${safe_term}" ; then
use_color=true
fi
fi
if ${use_color} ; then
if [[ ${EUID} == 0 ]] ; then
PS1='\[\033[01;31m\]\h\[\033[01;34m\] \W \$\[\033[00m\] '
else
PS1='\[\033[01;32m\]\u@\h\[\033[01;34m\] \w \$\[\033[00m\] '
fi
else
if [[ ${EUID} == 0 ]] ; then
# show root@ when we don't have colors
PS1='\u@\h \W \$ '
else
PS1='\u@\h \w \$ '
fi
fi
|
Na tej zasadzie,
| Code: | art@zeratul /var/lib/portage $ export PS1='\w@'
/var/lib/portage@
|
Więc pozostaje zrobić skrypt, który wykona cd i wyeksportuje nową wartość PS1  _________________ Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10] |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Fri Apr 07, 2006 7:53 am Post subject: |
|
|
Zamykam z chyba oczywitych powodów:
- Do problemów z Solarisem są fora solarisowe.
- Do nauki pisania skryptów są tutoriale.
- To jest forum Gentoo a nie pierwszej pomocy. _________________ raku