Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[OT] [powloka/skrypty tcsh w Sol 6] Bardzo potrzebuje pomocy
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
free-mind
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Fri Apr 07, 2006 6:45 am    Post subject: [OT] [powloka/skrypty tcsh w Sol 6] Bardzo potrzebuje pomocy Reply with quote

Mam do rozwiazania takie zadanie, a kompletnie nie mam czasu i z bolem musze sie tez przyznac, ze po prostu nie umiem ich zrobic... :oops: Czy moglby ktos mi je dziabnac? Bylbym bardzo wdzieczny... :)

Quote:
1. Napisac polecenie (alias), ktore zastepowac bedzie standardowe cd (UWAGA: Nie moze nazywac sie cd) w taki sposob, ze po jego wykonaniu zmieniac sie bedzie systemowy znak zachety (ang. prompt), podajac biezaca kartoteke, np:

$moje_cd aaa
/home/uzytkownik/bin/aaa$

Dla chetnych: rozpoczynaj prace w systemie od podania w prompcie biezacej kartoteki.

2. Napisz kilka wlasnych skrytpow / funkcji, ktore beda ulatwialy Ci prace w systemie. Przykladowo moze to byc polecenie la <kart> (<kart> - opcjonalny parametr), ktore bedzie wykonywalo polecenie ls -la <kart>. Nastepne polecenie lm <kart> zrealizuje la <kart> | more.

3. Wykorzystujac instrukcje case, napisz skrypt realizujacy wyswietlanie listy plikow w pelnym formacie (rozmiar, czas modyfikacji). Przy dodaniu odpowiedniego argumentu, lista powinna byc posortowana wg daty modyfikacji. W zaleznosci od tego, czy podano inny argument, powinna wyswietlac sie ustalona liczba pozycji, np. 10, lub podana ich liczba. Przyklad wywolania: lss 35 lub lss -czasmodyfikacji. Chetni moga wprowadzic wiecej argumentow.

4. Napisz skrypt weryfikujacy obecnosc w systemie uzytkownika o zadanym identyfikatorze i wyswietlajacy odpowiedni komunikat.

5. Napisz skrypt wyswietlajacy w jezyku angielskim pozdrowienie zgodnie z pora dnia: do godz. 12:00 - good morning, od 12:00 do 17:00 - good afternoon, po 17:00 - good evening. Czas pobieraj z biezacych informacji systemu, wykorzystaj instrukcje if.

6. Napisz skrypt obslugujacy polecenie safecp - bezpieczne kopiowanie, tzn. zadajacy pytanie o potwierdzenie w przypadku istnienia pliku docelowego oraz obslugujacy sytuacje braku pliku zrodlowego. Wykorzystaj if oraz wejscie z klawiatury.

7. Napisz skrypt przenoszacy zadany katalog wraz z podkartotekami w inne, zadane miejsce i podajacy liczbe skopiowanych plikow oraz ilosc znakow / slow / linii (do wyboru), wystepujacych w skopiowanych plikach.

No niestety ja nie jestem w stanie ich zrobic. :(

Pozdrawiam.
Yatmai
Veteran
Veteran

PostPosted: Fri Apr 07, 2006 7:25 am    Post subject: Reply with quote

Kurde, skąd to wziąłeś ? :D Jak 14 lat siedze na kompach, nigdy nie robiłem tak niepraktycznych rzeczy :D Czyżby zaliczenia do liceum/studiów ? ;)

Zaraz mam się zbierać do szkoły, ale pomyśle nad tym wieczorem, bo na część mam już pomysł

..::EDIT::..
Odnośnie pierwszego, pomocna jest zawartość /etc/bash/bashrc

Code:
use_color=false
safe_term=${TERM//[^[:alnum:]]/.}       # sanitize TERM

if [[ -f /etc/DIR_COLORS ]] ; then
        grep -q "^TERM ${safe_term}" /etc/DIR_COLORS && use_color=true
elif type -p dircolors >/dev/null ; then
        if dircolors --print-database | grep -q "^TERM ${safe_term}" ; then
                use_color=true
        fi
fi

if ${use_color} ; then
        if [[ ${EUID} == 0 ]] ; then
                PS1='\[\033[01;31m\]\h\[\033[01;34m\] \W \$\[\033[00m\] '
        else
                PS1='\[\033[01;32m\]\u@\h\[\033[01;34m\] \w \$\[\033[00m\] '
        fi
else
        if [[ ${EUID} == 0 ]] ; then
                # show root@ when we don't have colors
                PS1='\u@\h \W \$ '
        else
                PS1='\u@\h \w \$ '
        fi
fi

Na tej zasadzie,
Code:
art@zeratul /var/lib/portage $ export PS1='\w@'
/var/lib/portage@

Więc pozostaje zrobić skrypt, który wykona cd i wyeksportuje nową wartość PS1 ;)
View user's profile Send private message
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Fri Apr 07, 2006 7:53 am    Post subject: Reply with quote

Zamykam z chyba oczywitych powodów:
- Do problemów z Solarisem są fora solarisowe.
- Do nauki pisania skryptów są tutoriale.
- To jest forum Gentoo a nie pierwszej pomocy.