Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Printing and Scanning with Canon Pixma/Pixus Series
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3, 4 ... 15, 16, 17  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software
View previous topic :: View next topic  
Author Message
apalos
n00b
n00b


Joined: 08 Jul 2004
Posts: 26
Location: Berlin (Germany)

PostPosted: Fri Apr 21, 2006 8:37 am    Post subject: Reply with quote

Well, I tried to emerge the new cnijfilter. But the emerge hanged up while emerging emul-linux-x86-bjdeps-0.1. First, I reckon I forgot to make a manifest-file, so I run ebuild app-emulation/emul-linux-x86-bjdeps/emul-linux-x86-bjdeps-0.1.ebuild digest. Second try to emerge. then I get an error:
Code:
Cannot find $EPATCH_SOURCE!  Value for $EPATCH_SOURCE is:
 *
 *   /usr/local/portage/app-emulation/emul-linux-x86-bjdeps/files/popt-1.7-missing-tests.patch
 *   ( popt-1.7-missing-tests.patch )


!!! ERROR: app-emulation/emul-linux-x86-bjdeps-0.1 failed.
Call stack:
  ebuild.sh, line 1532:   Called dyn_unpack
  ebuild.sh, line 697:   Called src_unpack
  emul-linux-x86-bjdeps-0.1.ebuild, line 39:   Called epatch '/usr/local/portage/app-emulation/emul-linux-x86-bjdeps/files/popt-1.7-missing-tests.patch'
  eutils.eclass, line 196:   Called die


Ok, I looked in the bugzilla-post and download both patch-files and put them in the files-folder. Next try:
Code:
zicke files # emerge cnijfilter
Calculating dependencies... done!
>>> Emerging (1 of 2) app-emulation/emul-linux-x86-bjdeps-0.1 to /
!!! Security Violation: A file exists that is not in the manifest.
!!! File: files/popt-1.7-nls.patch


So I retry to digest the ebuild and emerging. same result.
Back to top
View user's profile Send private message
ColinK
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Dec 2005
Posts: 142

PostPosted: Fri Apr 21, 2006 8:47 am    Post subject: Reply with quote

strange

delete the manifest and digest and try "ebuild ... digest" again.
Back to top
View user's profile Send private message
apalos
n00b
n00b


Joined: 08 Jul 2004
Posts: 26
Location: Berlin (Germany)

PostPosted: Sat Apr 22, 2006 10:57 am    Post subject: Reply with quote

OK, the emerge run well. I have actually a problem with my CUPS so I actually can't tell wether I can print or not.
Back to top
View user's profile Send private message
Seegersp
n00b
n00b


Joined: 02 Jan 2006
Posts: 4

PostPosted: Sat Apr 22, 2006 4:04 pm    Post subject: Reply with quote

Can anyone shed some light on this for me? It would be much appreciated.


/usr/lib/gcc/x86_64-pc-linux-gnu/3.4.4/../../../../x86_64-pc-linux-gnu/bin/ld: skipping incompatible /usr/lib/libcups.a when searching for -lcups
/usr/lib/gcc/x86_64-pc-linux-gnu/3.4.4/../../../../x86_64-pc-linux-gnu/bin/ld: cannot find -lcups
collect2: ld returned 1 exit status
make[2]: *** [pstocanonbj] Error 1
make[2]: Leaving directory `/var/tmp/portage/bjfilter-2.50/work/bjfilter-2.50/pstocanonbj/filter'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/var/tmp/portage/bjfilter-2.50/work/bjfilter-2.50/pstocanonbj'
make: *** [all] Error 2

!!! ERROR: net-print/bjfilter-2.50 failed.
!!! Function src_compile, Line 130, Exitcode 2
!!! Couldn't make pstocanonbj
Back to top
View user's profile Send private message
ColinK
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Dec 2005
Posts: 142

PostPosted: Sat Apr 22, 2006 4:28 pm    Post subject: Reply with quote

You are compiling on AMD 64 and the bjfilter ebuild needs some 32bit libraries (e.g. cups). The linker skips a 64bit version of libcups.a, but can't find any 32bit version. That's the problem.

In this ebuild, I told the linker to look in /emul/linux/x86/lib /emul/linux/x86/usr/lib /usr/lib32 for 32bit versions of any library.

32bit-libcups.a should be provided by emul-linux-x86-baselibs.

Please run "equery files emul-linux-x86-baselibs" and quote the results. :wink:
Back to top
View user's profile Send private message
Seegersp
n00b
n00b


Joined: 02 Jan 2006
Posts: 4

PostPosted: Sat Apr 22, 2006 5:35 pm    Post subject: Reply with quote

ColinK wrote:
You are compiling on AMD 64 and the bjfilter ebuild needs some 32bit libraries (e.g. cups). The linker skips a 64bit version of libcups.a, but can't find any 32bit version. That's the problem.

In this ebuild, I told the linker to look in /emul/linux/x86/lib /emul/linux/x86/usr/lib /usr/lib32 for 32bit versions of any library.

32bit-libcups.a should be provided by emul-linux-x86-baselibs.

Please run "equery files emul-linux-x86-baselibs" and quote the results. :wink:


When I run "equery files emul-linux-x86-baselibs | grep cups", it doesn't display any results, and since I am running amd 64, "locate libcups.a" returns /usr/lib64/libcups.a.

Do I need to install the 32 bit version of cups?
Back to top
View user's profile Send private message
ColinK
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Dec 2005
Posts: 142

PostPosted: Sat Apr 22, 2006 6:09 pm    Post subject: Reply with quote

That's strange, because emul-content.txt says:
Quote:
emul-linux-x86-baselibs 2.4.2 2.5
(...)
net-print/cups 1.1.23-r7 1.1.23-r7
sys-apps/dbus 0.23-r3 0.60-r4
(...)


Somehow it did work for a few people with amd64.

:idea:@all: Possibly someone else with amd64 could tell us his/her output of locate libcups.a respectively equery belongs libcups.a
Back to top
View user's profile Send private message
jbinto
n00b
n00b


Joined: 21 Aug 2005
Posts: 74

PostPosted: Thu Apr 27, 2006 3:14 am    Post subject: Reply with quote

I'm going to give these a try on the weekend when I install Gentoo on my WinXP box with a Canon ip4200.

I didn't expect much functionality, but as these drivers from Canon, does anyone know if these drivers are as fully featured as I expect from Windows drivers? Things like quality levels, greyscale printing, and *gasp* automating duplexing (double sided printing) - the real reason I bought this printer. Also, things like nozzle cleaning, print test patterns, etc, would be nice, but I figure they would be non-essential and not included.

That'd be great. I feel bad now though for buying a printer without even considering if it would work fully on Linux.

I'll give it a try and let you know how it goes anyway.
Back to top
View user's profile Send private message
ColinK
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Dec 2005
Posts: 142

PostPosted: Thu Apr 27, 2006 6:27 am    Post subject: Reply with quote

Everything but no duplex.
Back to top
View user's profile Send private message
jbinto
n00b
n00b


Joined: 21 Aug 2005
Posts: 74

PostPosted: Thu Apr 27, 2006 5:01 pm    Post subject: Reply with quote

Damn.

I see TurboPrint (claims to) support duplexing, but I'm not sure how I feel about buying third party drivers for Linux. Seems kinda like prostitution to me.
Back to top
View user's profile Send private message
xces
Guru
Guru


Joined: 11 Oct 2002
Posts: 515

PostPosted: Fri Apr 28, 2006 7:51 pm    Post subject: Reply with quote

jbinto wrote:
I see TurboPrint (claims to) support duplexing

It definitively does support duplex printing. I'm running my Pixma IP4000 with Turboprint.

jbinto wrote:
Seems kinda like prostitution to me.

You are just too tight-fisted.
Back to top
View user's profile Send private message
mci_nano
n00b
n00b


Joined: 28 Nov 2004
Posts: 32
Location: BS; Germany

PostPosted: Sat Apr 29, 2006 5:51 am    Post subject: Reply with quote

Hi. I was excited to see this thread and couldn't await the emerge ends :)

But after installing the printer into cups I couldn't do any printing.
to show my useflags
Code:
emerge -pvD cnijfilter emul-linux-x86-bjdeps
[ebuild   R   ] net-print/cnijfilter-2.60  +amd64 -cnijtools +ip2200 -ip4200 -ip6600d -ip7500 -mp500 0 kB [1]
[ebuild   R   ] app-emulation/emul-linux-x86-bjdeps-0.1  0 kB [1]


cat /var/log/cups/error_log shows
Code:
I [29/Apr/2006:07:34:50 +0000] Adding start banner page "none" to job 9.
I [29/Apr/2006:07:34:50 +0000] Adding end banner page "none" to job 9.
I [29/Apr/2006:07:34:50 +0000] Job 9 queued on 'CANON_IP2200' by 'mci'.
I [29/Apr/2006:07:34:50 +0000] Started filter /usr/lib64/cups/filter/pstops (PID 25518) for job 9.
I [29/Apr/2006:07:34:50 +0000] Started filter /usr/lib64/cups/filter/pstocanonij (PID 25519) for job 9.
I [29/Apr/2006:07:34:50 +0000] Started backend /usr/lib64/cups/backend/usb (PID 25520) for job 9.


what to do now?
_________________
AMD Athlon 64 3700+; Nvidia 7800GT; 1GB RAM
Back to top
View user's profile Send private message
ColinK
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Dec 2005
Posts: 142

PostPosted: Sat Apr 29, 2006 6:11 am    Post subject: Reply with quote

did you specify the correct paper source? (auto feeder // cassette ?) :roll:

What's your printers URI? usb://Canon/IP2200 ?
Back to top
View user's profile Send private message
mci_nano
n00b
n00b


Joined: 28 Nov 2004
Posts: 32
Location: BS; Germany

PostPosted: Sat Apr 29, 2006 6:22 am    Post subject: Reply with quote

ColinK wrote:
did you specify the correct paper source? (auto feeder // cassette ?) :roll:

can't change, it's set to "auto feeder". hmm there is no other 8)

ColinK wrote:
What's your printers URI? usb://Canon/IP2200 ?

yes
_________________
AMD Athlon 64 3700+; Nvidia 7800GT; 1GB RAM
Back to top
View user's profile Send private message
GD
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 11 May 2005
Posts: 125
Location: Greece

PostPosted: Mon May 01, 2006 6:40 pm    Post subject: Reply with quote

PIXMA MP750 works like a charm here!

Thanks for the ebuild!
Back to top
View user's profile Send private message
knue
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Oct 2004
Posts: 139

PostPosted: Tue May 02, 2006 3:13 pm    Post subject: Reply with quote

works great here for canon i560. It's a pity that there are not so much options like in the windows version (duplex, several qualities, ...)

Thank you for the ebuild.
Back to top
View user's profile Send private message
ColinK
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Dec 2005
Posts: 142

PostPosted: Tue May 02, 2006 3:44 pm    Post subject: Reply with quote

duplex seems to be supported for a few models. As such mp500.

/usr/share/cups/model/canonmp500.ppd
Quote:
*OpenUI *Duplex/Duplex: PickOne
*DefaultDuplex: None
*Duplex None/OFF: "<</Duplex false>>setpagedevice"
*Duplex DuplexNoTumble/ON (Long Side Stapling): "<</Duplex true/Tumble false>>setpagedevice"
*Duplex DuplexTumble/ON (Short Side Stapling): "<</Duplex true/Tumble true>>setpagedevice"
*CloseUI: *Duplex


I already pasted this in canonpixusip4100.ppd and gave it a try, but it didn't work for my MP780.

Maybe i did something wrong. I'll give it another try. (I discovered another duplex-related line I didn't copy).

You are all welcome to study those *.ppd files and try to modify them. They might be improvable.
Back to top
View user's profile Send private message
Shan
Guru
Guru


Joined: 04 Nov 2003
Posts: 556
Location: /dev/null

PostPosted: Tue May 02, 2006 10:26 pm    Post subject: Reply with quote

ColinK wrote:

:idea:@all: Possibly someone else with amd64 could tell us his/her output of locate libcups.a respectively equery belongs libcups.a


Code:
ami ~ # equery belongs libcups.a
[ Searching for file(s) libcups.a in *... ]
net-print/cups-1.1.23-r7 (/usr/lib64/libcups.a)


This is on an entirely ~amd64 system.

That having been said, I'd like to give out a bit <3 to ColinK; everything worked like a charm for my Pixma iP4200; the only thing that didn't build was bjtools but I don't really need those for the amount of printing I do (college reports and the likes). I purchased the printer expecting to have to do some work getting things running right but it was as painless as could be; between your ebuilds and the gentoo docs on printing that is.. Almost disappointing really :lol:

Code:
ami ~ # emerge -pv bjfilter cups

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild   R   ] net-print/bjfilter-2.50  USE="amd64 pixusip4100 -bjtools -pixmaip1000 -pixmaip1500 -pixusip3100 -pixusip8600" 0 kB [1]
[ebuild   R   ] net-print/cups-1.1.23-r7  USE="pam ssl -gnutls -nls -samba -slp" 0 kB

_________________
2b || !2b
{ STFF } { GOOGLE } { RTFM } { NO -U } { STRIP }
Back to top
View user's profile Send private message
massimo
Veteran
Veteran


Joined: 22 Jun 2003
Posts: 1124
Location: Austria

PostPosted: Fri May 19, 2006 7:02 pm    Post subject: Reply with quote

I installed cnijfilter with the useflag ip2200 activated for a Canon MP170.
Any job fails giving me this in the logs:
Code:

D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] pstocanonij start.
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] Printer using device file "/dev/usb/lp0"...
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] LPGETSTATUS returned a port status of 18...
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] Page = 612x792; 18,14 to 594,784
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] slowcollate=0, slowduplex=0, sloworder=0
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] 0 %%BoundingBox: 0 0 612 792
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] 0 %%Pages: 1
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] 0 %%LanguageLevel: 1
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] 0 %%DocumentData: Clean7Bit
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] 0 %%DocumentSuppliedResources: procset testprint/1.1
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] 0 %%DocumentNeededResources: font Helvetica Helvetica-Bold Times-Roman
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] 0 %%Creator: Michael Sweet, Easy Software Products
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] 0 %%CreationDate: May 11, 1999
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] 0 %%Title: Test Page
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] 0 %%EndComments
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] 0 %%BeginProlog
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] 0 %%BeginResource procset testprint 1.1 0
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] 0 %%EndResource
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] 0 %%EndProlog
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] 0 %%Page: 1 1
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] 0 %%Page: 1 1
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] pw = 576.0, pl = 769.3
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] PageLeft = 18.1, PageRight = 594.1
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] PageTop = 783.5, PageBottom = 14.2
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] PageWidth = 612.0, PageLength = 792.0
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] 0 %%EOF
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] Saw EOF!
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] ReadClient: 5 GET /favicon.ico HTTP/1.1
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] SendError: 5 code=404 (Not Found)
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] CloseClient: 5
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] pstocanonij: /usr/bin/gs -r600 -g5100x6600 -q -dNOPROMPT -dSAFER -sDEVICE=ppmraw -sOutputFile=- -| /usr/local/bin/cifip2200 --imageres 600 --papersize letter --media plain --bbox 18,14,594,784
D [19/May/2006:18:34:43 +0200] [Job 441] Error: invalid printer model name
^[D [19/May/2006:18:34:51 +0200] [Job 441] ESP Ghostscript 7.07.1: Unrecoverable error, exit code 1
D [19/May/2006:18:34:51 +0200] UpdateJob: job 441, file 0 is complete.
D [19/May/2006:18:34:51 +0200] CancelJob: id = 441
D [19/May/2006:18:34:51 +0200] StopJob: id = 441, force = 0
D [19/May/2006:18:34:51 +0200] StopJob: printer state is 3


I noticed that any input to cifip2200 results in the same error message invalid printer model name.
_________________
Hello 911? How are you?
Back to top
View user's profile Send private message
ColinK
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Dec 2005
Posts: 142

PostPosted: Fri May 19, 2006 7:34 pm    Post subject: Reply with quote

I guess you dont have any ip2200 to test it with the driver.

You might search for similar error codes. It might be wrong configuration, but the mp170 might also be unsupported by the driver. I actually don't know.

You're not very lucky, because I'm a layman (newbie) in printing, too. I just wrote the ebuild and am glad it works occasionally. :roll:
Back to top
View user's profile Send private message
massimo
Veteran
Veteran


Joined: 22 Jun 2003
Posts: 1124
Location: Austria

PostPosted: Fri May 19, 2006 7:53 pm    Post subject: Reply with quote

Well the hits google gave me when querying the error message didn't really help me. Thank you anyway.
_________________
Hello 911? How are you?
Back to top
View user's profile Send private message
cofter
n00b
n00b


Joined: 19 May 2003
Posts: 9
Location: Deutschland

PostPosted: Sat May 20, 2006 3:36 pm    Post subject: Reply with quote

Hi I got the following Problem:

The ebuild emerged fine. Thx for that first of all.

Now I installed the printer in CUPS Cups detected it on first usb and I could choose the driver.
If I try to print a test page the printer doesn't do anything but cups say that the job is done.

Anyone knows how to fix this.

Here some Information of my cups_error log

I [20/May/2006:17:31:01 +0200] New printer 'MP500' added by 'root'.
I [20/May/2006:17:31:03 +0200] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=17371)
I [20/May/2006:17:31:10 +0200] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=17382)
I [20/May/2006:17:31:10 +0200] Adding start banner page "none" to job 1.
I [20/May/2006:17:31:10 +0200] Adding end banner page "none" to job 1.
I [20/May/2006:17:31:10 +0200] Job 1 queued on 'MP500' by 'root'.
I [20/May/2006:17:31:10 +0200] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstops (PID 17383) for job 1.
I [20/May/2006:17:31:10 +0200] Started filter /usr/lib/cups/filter/pstocanonij (PID 17384) for job 1.
I [20/May/2006:17:31:10 +0200] Started backend /usr/lib/cups/backend/usb (PID 17386) for job 1.
I [20/May/2006:17:31:12 +0200] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=17390)
_________________
Cofter is everything on fuqin planet Earth
Back to top
View user's profile Send private message
cofter
n00b
n00b


Joined: 19 May 2003
Posts: 9
Location: Deutschland

PostPosted: Sun May 21, 2006 9:29 pm    Post subject: Reply with quote

Ok I solved the problem!

it seems tha the ebuild doesn't copy everything needed into the /usr/local/bin!
After I extracted the ebuild from canons ftp and copied the files everything works fine.
_________________
Cofter is everything on fuqin planet Earth
Back to top
View user's profile Send private message
ColinK
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Dec 2005
Posts: 142

PostPosted: Sun May 21, 2006 9:40 pm    Post subject: Reply with quote

Sounds like a bug - please describe the steps that were neccessary to make it work.

Which files did you copy whereto? Which of them weren't there already?

please post your output of equery files cnijfilter. (equery is part of app-portage/gentoolkit).
Back to top
View user's profile Send private message
cofter
n00b
n00b


Joined: 19 May 2003
Posts: 9
Location: Deutschland

PostPosted: Mon May 22, 2006 7:22 am    Post subject: Reply with quote

Ok I try to describe:

Here is the output of equery:
/usr
/usr/lib
/usr/lib/cnijlib
/usr/lib/cnijlib/cifmp500.conf
/usr/lib/cnijlib/cnb_2730.tbl
/usr/lib/cnijlib/cnbpname273.tbl
/usr/lib/cups
/usr/lib/cups/filter
/usr/lib/cups/filter/pstocanonij
/usr/lib/libcnbpcmcm273.so.6.31.1
/usr/lib/libcnbpcnclapi273.so.3.2.0
/usr/lib/libcnbpcnclbjcmd273.so.3.2.0
/usr/lib/libcnbpcnclui273.so.3.2.0
/usr/lib/libcnbpess273.so.2.2.2
/usr/lib/libcnbpo273.so.1.01.1
/usr/local
/usr/local/bin
/usr/local/bin/cifmp500
/usr/share
/usr/share/cups
/usr/share/cups/model
/usr/share/cups/model/canonmp500.ppd


so in /usr/local/bin/ ist only cifmp500. If It started this directly I got the error message "printer name model not found".
I decided to look into the rpms on canons ftp and extracted them. And there are a lot more files inside the package.
For example in /usr/local/bin:
cifmp500
cngpijmon
ijcmdmp500
lgmonmp500
mp500_ps
mp500_raw
printuimp500
stsmonmp500

Afte I see that I copied everything of the rpms and the printer worked fine.

I hope this explanation helps you.
_________________
Cofter is everything on fuqin planet Earth
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4 ... 15, 16, 17  Next
Page 3 of 17

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum