| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
deluge Apprentice

|
Posted: Tue Mar 21, 2006 7:33 pm Post subject: [OT] Odzyskiwanie danych z partycji fat |
|
|
| Witam, mam pewien problem, moze troche offtopic, ale wszystko dzialo sie przy uzyciu gentoo ... problem oczywiscie z wlasnej glupoty. Otoz chcialem partycji fat'owej nadac label. wiec na szybko wykonalem mkdosfs -n label /dev/sda8 . No i oczywiscie bez ptania poleciał format partycji. Po zamountowaniu pusto. Wiec odmountowalem i postawilem zapytac co teraz .. jakis sposob na odzyskanie danych. Sam boje sie grzebac zeby nie stracic waznych danych. Wszelkie pomsyly mile widziane. |
|
| Back to top |
|
 |
Poe Bodhisattva

Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2157 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
Posted: Tue Mar 21, 2006 7:39 pm Post subject: |
|
|
skoro OT, to mozesz spróbować odzyskac dane jakims windowsowym stuffem, ktory napewno radzi sobie z fatem, bo nei znam sie na odzyskiwaniu danych spod linuksa i nie wiem czy programy te maja support dla fata. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://poe.art.pl/ - fotografia artystyczna
http://poe.art.pl/blog - III Rzeczywistość Polska
RLU#342333 |
|
| Back to top |
|
 |
deluge Apprentice

|
Posted: Tue Mar 21, 2006 7:46 pm Post subject: |
|
|
Nie mam windowsa, gdybym mial to bym probowal  |
|
| Back to top |
|
 |
BeteNoire Veteran

|
Posted: Tue Mar 21, 2006 7:55 pm Post subject: |
|
|
Google+fat+undelete
Easy Recovery potrafi ładnie odczytywać skasowane dane, także ze skasowanych partycji. Występuje również w wersji dos (Hirens boot cd) więc nie trzeba mu Winblowsa. _________________ powered by power plant |
|
| Back to top |
|
 |
exodos n00b

|
Posted: Tue Mar 21, 2006 8:03 pm Post subject: |
|
|
| To ja jeszcze dodam, że pod linuksem można spróbować dosfsck (fsck.vfat), który posiada fukcję -u, która podobno odzyskuje pliki, ale sam nigdy tego nie testowałem. |
|
| Back to top |
|
 |
deluge Apprentice

|
Posted: Tue Mar 21, 2006 8:05 pm Post subject: |
|
|
Na razie zaczalem od dd_rescue zrobie sobie kopie partycji. Postanowiłem tez przetestowac testdisk i gpart ... zoabczymy czy cos z tego wyjdzie.
edit:
Niestety tesdisk nic nie zdzialal, zas gpart .. nie dziala - przeklete amd64, bede musial pomajstrowac z jakims live cd rescue tylko musze wpierw takowe pobrac z netu.
edit2:
ps pobieram takze wspomniany Hiren's BootCD |
|
| Back to top |
|
 |
|