| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
kadu Apprentice

|
Posted: Sat Mar 11, 2006 10:54 am Post subject: [C++]Biblioteki graficzne |
|
|
Czy znacie jakies ciekawe biblioteki graficzne pod linuxa, przy uzyciu ktorych moznaby pisac prosciutkie aplikacje graficzne _________________ :* |
|
| Back to top |
|
 |
OBenY Guru

|
Posted: Sat Mar 11, 2006 11:33 am Post subject: |
|
|
IMHO Qt rzadzi  _________________ Gentoo Linux 2006.1
Linux registered user: #205241
KDE registered user: #1919
http://obeny.net/~obeny |
|
| Back to top |
|
 |
tboloo Guru

|
Posted: Sat Mar 11, 2006 12:18 pm Post subject: Re: [C++]Biblioteki graficzne |
|
|
| kadu wrote: | | Czy znacie jakies ciekawe biblioteki graficzne pod linuxa, przy uzyciu ktorych moznaby pisac prosciutkie aplikacje graficzne |
Zalezy co rozumiesz pod pojeciem "prosciutkie aplikacje graficzne". Jezeli chodzi ci o np. obrobke obrazu to zainteresuj sie opencv http://sourceforge.net/projects/opencvlibrary/ _________________ The clock is ticking, brothers and sisters, counting down to Armageddon. |
|
| Back to top |
|
 |
avel n00b

|
Posted: Sat Mar 11, 2006 12:21 pm Post subject: |
|
|
jeżeli cie dobrze zrozumiałem to ten link ci sie przyda
http://abattoir.wolfpaw.net/personal/gamelibs.php _________________ "Liczą się jedynie czyny, osiągane cele. Czas to tylko okres przygotowania, nic więcej." - S.Erikson |
|
| Back to top |
|
 |
RAIH Tux's lil' helper

|
Posted: Sun Mar 12, 2006 10:12 am Post subject: |
|
|
| OBenY wrote: | IMHO Qt rzadzi  |
Czemu Qt a nie gtk2 ? _________________ JESTEM W SZOKU |
|
| Back to top |
|
 |
arach Tux's lil' helper

Joined: 22 Jan 2005 Posts: 92 Location: Between the Moon and a star
|
Posted: Sun Mar 12, 2006 12:01 pm Post subject: |
|
|
| RAIH wrote: | | OBenY wrote: | IMHO Qt rzadzi  |
Czemu Qt a nie gtk2 ? |
Bo gtk2 samo w sobie jest w C? (dobra, wiem ze istnieje gtkmm) _________________ ble!  |
|
| Back to top |
|
 |
_troll_ Bodhisattva

|
Posted: Sun Mar 12, 2006 12:42 pm Post subject: |
|
|
| RAIH wrote: | | OBenY wrote: | IMHO Qt rzadzi  |
Czemu Qt a nie gtk2 ? | <flame>bo gtk sucks</flame> ))
qt jest szybsze, prostsze i przynosi mniej problemow dla pisania wieloplatformowego.
ale i tak chyba po prostu bedziesz musial sprawdzic, w czym Tobie sie najlepiej bedzie pisalo.
Pozdrawiam,
Przemek _________________ Życie jest jak pudełko czekoladek....
Nigdy nie wiesz na co trafisz" by mother of Forrest Gump |
|
| Back to top |
|
 |
RAIH Tux's lil' helper

|
Posted: Sun Mar 12, 2006 1:36 pm Post subject: |
|
|
| _troll_ wrote: | | RAIH wrote: | | OBenY wrote: | IMHO Qt rzadzi  |
Czemu Qt a nie gtk2 ? | <flame>bo gtk sucks</flame> ))
qt jest szybsze, prostsze i przynosi mniej problemow dla pisania wieloplatformowego.
ale i tak chyba po prostu bedziesz musial sprawdzic, w czym Tobie sie najlepiej bedzie pisalo.
Pozdrawiam,
Przemek |
hmmm kazdy moze napisac "qt rządzi' i.t.p ......jakies argumenty ? ja słyszałem że : gtk2 wcale nie ustepuje szybkosci qt ..
ogólnie mam system z gtk gtk2 flagami i uzywam programow pisanych pod te biblioteki głównie w sumie jesli bedzie trzeba moge przeinstalowac caly system ale chciałbym jakies konkretne argumenty.....chodzi o ot że będe programował wiec nie bede programował pod qt jak mam cały sytem po gtk musze sie zdecydowac na jedno.....slyszalem ze gtk jest opensource ....i łatwiej kompilowac pod windows programy.. _________________ JESTEM W SZOKU |
|
| Back to top |
|
 |
_troll_ Bodhisattva

|
Posted: Sun Mar 12, 2006 1:41 pm Post subject: |
|
|
| RAIH wrote: | hmmm kazdy moze napisac "qt rządzi' i.t.p ......jakies argumenty ? ja słyszałem że : gtk2 wcale nie ustepuje szybkosci qt ..
ogólnie mam system z gtk gtk2 flagami i uzywam programow pisanych pod te biblioteki głównie w sumie jesli bedzie trzeba moge przeinstalowac caly system ale chciałbym jakies konkretne argumenty.....chodzi o ot że będe programował wiec nie bede programował pod qt jak mam cały sytem po gtk musze sie zdecydowac na jedno.....slyszalem ze gtk jest opensource ....i łatwiej kompilowac pod windows programy.. | przejrzyj "qt independent tutorial" (ztcw - caly czas opisuje qt3, ale to mniejsza kwestia), a poznasz jakies tam podstawy qt (mozna sie zorientowac o co chodzi).
Co do open source - qt ma wersje licencji zgodna z gpl (dla programow open source). dopiero komoercyjne wykorzystanie kosztuje.
Co do windy - sporo jest na forum trolltecha, jak z tym zaczac i nie widzialem, zeby akurat bylo to znaczaca roznica.
Pozdrawiam,
Przemek _________________ Życie jest jak pudełko czekoladek....
Nigdy nie wiesz na co trafisz" by mother of Forrest Gump |
|
| Back to top |
|
 |
psycepa Veteran

|
Posted: Sun Mar 12, 2006 2:36 pm Post subject: |
|
|
[OT] Sie usmialem dzis ))
| Quote: |
Temat: Very New, please help!
kadu
Odpowiedzi: 42
Wyświetleń: 848
Forum: Installing Gentoo Wysłany: Czw Sty 05, 2006 11:29 am Temat: Very New, please help!
I think gentoo isn't fine for total n00bs. For advanced n00bs better is slackware
|
lol _________________ RLUNo. 376073
bo czytac, to trzeba ze zrozumieniem (c) by psycepa
"nigdy nie kloc sie z glupcem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
"Life is complex. It has its real and imaginary part." |
|
| Back to top |
|
 |
argasek Bodhisattva

Joined: 06 May 2004 Posts: 1120 Location: Sol [0,0], Poland, Kraków
|
Posted: Tue Nov 14, 2006 6:21 pm Post subject: |
|
|
Moved from Polish to Polish OTW. _________________ RLU #137109 | BYKOM STOP! | Chcesz do mnie napisać? | jog
"Mam plany gotowe i wszystko, no i wiesz, idę do tego, no, mebloroba..." (Raaf)  |
|
| Back to top |
|
 |
|