| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
tichodroma n00b

|
Posted: Sun Mar 05, 2006 9:32 pm Post subject: [SOLVED]Problem z siecia przy instalacji, nForce2, 2006.0 |
|
|
Witam,
sciagnalem sobie ostatnio obraz ISO, gentoo 2006.0(po dluzszej przerwie z tym systemem). Ochoczo zabralem sie do instalacji i zaraz natrafilem na pierwszy problem, ktorego o dziwo nigdy wczesniej nie bylo. Nie zadzialala mi siec. Tak jak w poprzednich wersjach uzylem net_config eth0, wklepalem wszystkie dane i...kicha. Nawet nie pinguje mi bramy .
Mam plyte nForce2, sprawdzalem przy bootowaniu plytki - wykrywa mi eth0, mowi tylko, ze sterownik jest nieznany.
Pzdr
Last edited by tichodroma on Fri Apr 14, 2006 1:50 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
szolek Guru

|
Posted: Mon Mar 06, 2006 11:30 am Post subject: |
|
|
Klepnij lspci i wrzuć tu jakie sieciówki ci widzi. Ja mam kartę na nfor'sie i coś mi się kojaży że pod live cd widziało mi ją jako 8139 realtec'a. Zmieniałem płytę i włożyłem poprzednią sieciówkę. Znowu się lenie - nie chciało mi się rozmawiać z adminem.  _________________ Zanim spróbujesz warto wiedzieć: to
Zapamiętaj tą stronę.
Nie zapominaj o tych radach. |
|
| Back to top |
|
 |
joker l33t

|
|
| Back to top |
|
 |
intruz n00b

|
Posted: Fri Mar 10, 2006 8:50 pm Post subject: |
|
|
mialem to samo ilez bylo kombinacji z sieci i nic z tym ze ja stawialem na Virtual PC to caly czas myslalem ze przez to ale jednak sie okazalo tez widzialo mi jako 8139too wystarczylo zmienic modul i poszlo u Ciebie pewnie to samo jest
pozdrawiam |
|
| Back to top |
|
 |
tichodroma n00b

|
Posted: Fri Apr 14, 2006 8:45 am Post subject: |
|
|
Coz, troche wody w rzekach uplynelo, a problem nie rozwiazany. Oto, co zrobilem.
1)Zaladowalem sterowniki forcedeth i sprawdzilem czy sa. Byly.
#modprobe forcedeth
#lsmod
2)Sprawdzilem, czy system widzi juz eth0, okazalo sie, ze nie(widzi tylko lo)
#ifconfig
3)Sprawdzilem, czy naprawde mam taka karte, jaka mysle, ze mam:). Okazalo sie, ze tak
#lspci
->Ethernet controller: nVidia Corporation nForce2 Ethernet Controller
4)Uzylem net-setup eth0, na wszelki wypadek. Wprowadzilem wszystkie adresy, po ponownym uzyciu ifconfig:
Link encap:UNSPEC Hwaddr 00-00-00-00-50-8d-f6-5f-00-00-00-00-00 (czy jakos tak).
Nie bardzo wiem co dalej . |
|
| Back to top |
|
 |
taopai Apprentice

|
Posted: Fri Apr 14, 2006 9:44 am Post subject: |
|
|
moze odpal jakies inne livecd, na ktorym dziala ci siec. potem sprawdz jaki modul jest zaladowany i uzyj takiego samego.
moze
| Code: |
/etc/init.d/net.eth0 start
|
pomoze? bo mialem podobny problem i chyba w ten sposob go rozwiazalem, nie pamietam...
pozdrawiam,
tao _________________ Gdybym miał 6 par rąk, mógłbym klaskać w dolby surround...
Jeśli masz wystarczająco pieniędzy, żeby kupić sobie jacht, odwiedź http://www.golba.com.pl/ |
|
| Back to top |
|
 |
Aktyn l33t

|
Posted: Fri Apr 14, 2006 9:54 am Post subject: |
|
|
| tichodroma wrote: | 1)Zaladowalem sterowniki forcedeth i sprawdzilem czy sa. Byly.
#modprobe forcedeth
2)
Nie bardzo wiem co dalej . |
Teraz zobacz co pokaże dmesg, chyba że są jakies logi, ale nie wiem. _________________ Aktyn Pages
są ludzie inteligentni, są nad wyraz inteligentni i błyskotliwi, są jasnowidze, są wszechwiedzący bogowie, oraz ludzie piszący kompilatory |
|
| Back to top |
|
 |
tichodroma n00b

|
Posted: Fri Apr 14, 2006 10:26 am Post subject: |
|
|
| taopai wrote: |
/etc/init.d/net.eth0 start
|
pomoze? bo mialem podobny problem i chyba w ten sposob go rozwiazalem, nie pamietam...
|
Wlasnie tu jest pewna trudnosc. Eth0 jest podniesiony, widoczny w ifconfig, z ustawionymi wszystkim adresami etc. Problem jest taki:
Kiedy pinguje moja brame, mam komunikat Destination Host Unreachable. Tak jakby nie rozpoznawal mojej karty, ktora przeciez widzi(lspci)... |
|
| Back to top |
|
 |
martin.k Guru

|
Posted: Fri Apr 14, 2006 12:23 pm Post subject: |
|
|
Powinieneś mieć coś podobnego:
| Code: | | Link encap:Ethernet HWaddr 00:E0:4C:75:01:E7 |
Jeśli przy eth0 masz Link encap: UNSPEC, to przykro mi bardzo ale twoja sieć nie działa.
Może nie skonfigurowałeś poprawnie sieci. Lub problem tkwi w module foredeth, zobacz/wklej co pluje dmesg po załadowaniu modułu.
Jeszcze sprawcą zamieszania może być też udev. Trudno powiedzieć. _________________ linux-2.6.17 +ck +R4 +lockless +genetic-as +... więcej nie pamiętam
LRU #299256 |
|
| Back to top |
|
 |
tichodroma n00b

|
Posted: Fri Apr 14, 2006 12:50 pm Post subject: |
|
|
| Quote: | | Jeśli przy eth0 masz Link encap: UNSPEC, to przykro mi bardzo ale twoja sieć nie działa. |
Dzieki, wlasnie o cos takiego mi chodzilo . Inaczej bym chyba do tego nie doszedl
| Quote: | | Może nie skonfigurowałeś poprawnie sieci. |
O konfiguracji juz pisalem.
| Quote: | | zobacz/wklej co pluje dmesg |
To juz bylo. |
|
| Back to top |
|
 |
martin.k Guru

|
Posted: Fri Apr 14, 2006 12:57 pm Post subject: |
|
|
| Quote: | | zobacz/wklej co pluje dmesg |
Jakoś nie widzę twoich logów z dmesg w tym wątku, albo mi się na wzrok rzuciło.
Jak mamy pomóc, skoro nie widzimy logów ???
Bez odbioru  _________________ linux-2.6.17 +ck +R4 +lockless +genetic-as +... więcej nie pamiętam
LRU #299256 |
|
| Back to top |
|
 |
tichodroma n00b

|
Posted: Fri Apr 14, 2006 1:36 pm Post subject: |
|
|
Wybrane linijki z dmesg:
Linux version 2.6.15-gentoo-r5
forcedeth.c:Reverse engineered nForce ethernet driver. Version 0.48
eth1:forcedeth.c:subsystem:0147b:1c00 bound to 0000:00:04.0
eth1:no link during initialization
eth1:link up |
Zwrocilem uwage na brak poszukiwanego eth0, wiec dodalem grepa i otrzymalem ciag znakow 'eth0' w jednej linijce:
eth1394:eth0:IEEE-1394 IPv4 over 1394 Ethernet (fw-host0) |
To znaczy, ze system widzi tu firewire?
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Dobra, jakos sobie poradzilem. Usunalem wszystkie moduly jadra dotyczace IEEE-1394 i zaskoczylo. |
|
| Back to top |
|
 |
|