Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Modular X server bugs, annoyances and solutions (Part 2)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page 1, 2, 3 ... 20, 21, 22  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Maedhros
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 14 Apr 2004
Posts: 5511
Location: Durham, UK

PostPosted: Sat Mar 04, 2006 1:25 pm    Post subject: Modular X server bugs, annoyances and solutions (Part 2) Reply with quote

Continued from Modular X server bugs, annoyances and solutions (Part 1)
_________________
No-one's more important than the earthworm.
Back to top
View user's profile Send private message
Finswimmer
Moderator
Moderator


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 5388
Location: Langen (Hessen), Germany

PostPosted: Sat Mar 04, 2006 2:00 pm    Post subject: xf86-video-nv-1.0.1.5: undefined symbol: xf86CreateCursorInf Reply with quote

Hi!

Everytime I run xorg-7 I get this with my (old) GeForce 2 Ti:

xf86-video-nv-1.0.1.5: undefined symbol: xf86CreateCursorInfoRec

For more infos: http://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=116702

But they couldn't help me either.


Maybe you can?


Thank you

Tobi
_________________
Bitte auf Rechtschreibung, korrekte Formatierung und Höflichkeit achten!
Danke
Back to top
View user's profile Send private message
data
n00b
n00b


Joined: 15 Jan 2004
Posts: 17
Location: France

PostPosted: Sat Mar 04, 2006 3:31 pm    Post subject: xkeyboard-config fails Reply with quote

Previously I mentioned my trouble with xkeyboard-config not working and xorg falling back to the console layout. Well here's an error message that I hadn't seen before (it wasn't in the logs, just on the console). I get the same thing if I try to setxkbmap plus the "Error loading new keyboard description" message.

Code:
syntax error: line 1 of pc
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Error:            Error interpreting include file "pc"
>                   Exiting
>                   Abandoning symbols file "default"
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server


I can't see any obvious problems with files named pc in /etc/X11/xkb. Maybe I should file a bugreport.

Anyone else had this problem ?

EDIT: problem solved by manually deleting /usr/X11R6/lib/X11/xkb and /usr/share/X11/xkb and then reemerging xkeyboard-config.
However I'd still like to know why my dvorak deadkeys aren't working :?

EDIT2: deadkeys work after adding include "level3(ralt_switch)" to the dvorak section of /usr/share/X11/xkb/symbols/us :D .


Last edited by data on Sat Mar 04, 2006 6:56 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
compbatant
n00b
n00b


Joined: 03 Oct 2005
Posts: 21

PostPosted: Sat Mar 04, 2006 4:40 pm    Post subject: Reply with quote

nvidia drivers 1.0.8178

i try this configuration in xorg.conf:

Section "Monitor"
Identifier "mag"
Option "dpms"
EndSection

and this:

Section "Monitor"
Identifier "mag"
HorizSync 30-83
VertRefresh 56-75
EndSection

and this:

Section "Monitor"
Identifier "mag"
Modeline "1280x1024" 109.62 1280 1336 1472 1720 1024 1024 1026 1062
EndSection

and i've got this during startx:


(**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(==) NVIDIA(0): RGB weight 888
(==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
(==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(--) NVIDIA(0): Linear framebuffer at 0xD0000000
(--) NVIDIA(0): MMIO registers at 0xE4000000
(II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU detected as: GeForce4 MX 440
(--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 04.17.00.45.91
(--) NVIDIA(0): Interlaced video modes are supported on this GPU
(II) NVIDIA(0): Detected AGP rate: 4X
(--) NVIDIA(0): VideoRAM: 65536 kBytes
(II) NVIDIA(0): Connected display device(s): CRT-0
(--) NVIDIA(0): CRT-0: maximum pixel clock: 350 MHz
(II) NVIDIA(0): Frequency information for CRT-0:
(II) NVIDIA(0): HorizSync : 4294967.000-0.000 kHz
(II) NVIDIA(0): VertRefresh : 4294967296.000-0.000 Hz
(II) NVIDIA(0): (HorizSync from EDID)
(II) NVIDIA(0): (VertRefresh from EDID)
(II) NVIDIA(0): mag: Using hsync range of 4294967.00-0.00 kHz
(II) NVIDIA(0): mag: Using vrefresh range of 4294967296.00-0.00 Hz
(II) NVIDIA(0): Clock range: 12.00 to 350.00 MHz
(II) NVIDIA(0): Not using mode "1280x1024" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "640x350" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "320x175" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "640x400" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "320x200" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "720x400" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "360x200" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "640x480" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "320x240" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "640x480" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "320x240" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "640x480" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "320x240" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "640x480" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "320x240" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "400x300" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "400x300" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "400x300" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "400x300" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "400x300" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1024x768" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "512x384" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1024x768" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "512x384" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1024x768" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "512x384" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1024x768" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "512x384" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1024x768" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "512x384" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1152x864" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "576x432" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1280x960" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "640x480" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1280x960" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "640x480" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "640x512" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "640x512" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "640x512" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1600x1200" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1600x1200" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1600x1200" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1600x1200" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1600x1200" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "800x600" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1792x1344" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "896x672" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1792x1344" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "896x672" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1856x1392" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "928x696" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1856x1392" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "928x696" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1920x1440" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "960x720" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1920x1440" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "960x720" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "832x624" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "416x312" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1152x768" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "576x384" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1400x1050" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "700x525" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1400x1050" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "700x525" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1600x1024" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "800x512" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1920x1440" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "960x720" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "2048x1536" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1024x768" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "2048x1536" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1024x768" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "2048x1536" (hsync out of range)
(II) NVIDIA(0): Not using default mode "1024x768" (hsync out of range)
(WW) NVIDIA(0): Mode pool is empty
(EE) NVIDIA(0): No modes remaining for display device CRT-0
(EE) NVIDIA(0): *** Aborting ***
(EE) NVIDIA(0): Failed to unmap registers.
(EE) NVIDIA(0): Failed to unmap registers.
(EE) NVIDIA(0): Failed to free registers.
(II) UnloadModule: "nvidia"
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.

Fatal server error:
no screens found
Back to top
View user's profile Send private message
Finswimmer
Moderator
Moderator


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 5388
Location: Langen (Hessen), Germany

PostPosted: Sat Mar 04, 2006 6:24 pm    Post subject: Reply with quote

Try X -configure

Tobi
_________________
Bitte auf Rechtschreibung, korrekte Formatierung und Höflichkeit achten!
Danke
Back to top
View user's profile Send private message
compbatant
n00b
n00b


Joined: 03 Oct 2005
Posts: 21

PostPosted: Sat Mar 04, 2006 8:04 pm    Post subject: Reply with quote

i look at this:
http://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/1.0-8178/README/appendix-d.html
and i added this line to xorg.conf
Option "UseEdidFreqs" "FALSE"
now it works but i have very small fonts in X ?
when i use nv driver i have normal size fonts.
Back to top
View user's profile Send private message
compbatant
n00b
n00b


Joined: 03 Oct 2005
Posts: 21

PostPosted: Sat Mar 04, 2006 8:09 pm    Post subject: Reply with quote

i added this:
Option "DPI" "85 x 86"
and now it is ok :]
Back to top
View user's profile Send private message
MorLipf
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 Nov 2004
Posts: 226
Location: Solingen, Germany

PostPosted: Sun Mar 05, 2006 9:37 am    Post subject: Reply with quote

A second time:

I unmerged the old Xorg 6.8.2, removed all old config files and installed Xorg 7.0-r1 with evdev, keyboard, mouse and the ati-module (not fglrx).
Then I created a config with Xorgconfig with the ati-module, a display resolution of 1280x1024 etc.

My problem is that every time I start X with startx or kdm the resolution is only 640x480 and I can't switch it.
The Xorg logfiles don't show errors and my config seems to be fine.
Back to top
View user's profile Send private message
RaZoR1394
Guru
Guru


Joined: 09 Jan 2005
Posts: 356

PostPosted: Sun Mar 05, 2006 10:24 am    Post subject: Reply with quote

MorLipf wrote:
A second time:

I unmerged the old Xorg 6.8.2, removed all old config files and installed Xorg 7.0-r1 with evdev, keyboard, mouse and the ati-module (not fglrx).
Then I created a config with Xorgconfig with the ati-module, a display resolution of 1280x1024 etc.

My problem is that every time I start X with startx or kdm the resolution is only 640x480 and I can't switch it.
The Xorg logfiles don't show errors and my config seems to be fine.


I had the same problem. Try this under Section "Device":

If you have tft/lcd screen.

Quote:

Option "MonitorLayout" "TMDS, NONE"


If you have a crt screen.

Quote:

Option "MonitorLayout" "CRT, NONE"

_________________
http://en.wikipedia.org/wiki/Cell_(microprocessor)
Back to top
View user's profile Send private message
MorLipf
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 Nov 2004
Posts: 226
Location: Solingen, Germany

PostPosted: Sun Mar 05, 2006 10:46 am    Post subject: Reply with quote

Thx, it works now! :D
Back to top
View user's profile Send private message
nesl247
Veteran
Veteran


Joined: 15 Jun 2004
Posts: 1614
Location: Florida

PostPosted: Sun Mar 05, 2006 2:47 pm    Post subject: Reply with quote

Has anyone else experienced hardlocks upon exiting X? It doesn't matter if I am root or a user.
Back to top
View user's profile Send private message
Pithlit
l33t
l33t


Joined: 27 Dec 2003
Posts: 887
Location: fuhen

PostPosted: Sun Mar 05, 2006 11:52 pm    Post subject: Reply with quote

Just switched to modular... Is there some fix for the synaptics driver? My cursor behaves erratically (jumps all over the screen), touchpad lost its scroll area and the fourway button (acer laptops) does nothing (well... behaves as the left/right buttons instead of doing its job and scrolling horizontaly/verticaly).

*edit* just noticed (wtf?!?):
Code:
[ebuild   R   ] x11-base/xorg-x11-7.0-r1  USE="-3dfx" INPUT_DEVICES="evdev keyboard mouse synaptics wacom -acecad -aiptek -calcomp -citron -digitaledge -dmc -dynapro -elo2300 -elographics -fpit -hyperpen -jamstudio -joystick -magellan -magictouch -microtouch -mutouch -palmax -penmount -spaceorb -summa -tek4957 -ur98 -vmmouse -void" VIDEO_CARDS="fbdev sis vesa -apm -ark -ati -chips -cirrus -cyrix -dummy -fglrx -glint -i128 -i740 -i810 -imstt -mga -neomagic -newport -nsc -nv -nvidia -rendition -s3 -s3virge -savage -siliconmotion -sisusb -tdfx -tga -trident -tseng -v4l -vga -via -vmware -voodoo" 0 kB


Xorg.0.log wrote:
(EE) No Input driver matching `synaptics'
(EE) No Input driver matching `wacom'
(EE) No Input driver matching `wacom'
(EE) No Input driver matching `wacom'


*edit2* ...O...K... I guess I should reemerge synaptics && linuxwacom ... should've thought of that first :oops:

*edit3* Figures... that fixed it.
_________________
If someone solves a problem for you say thanks... and put [SOLVED] in the title!
Back to top
View user's profile Send private message
Zr40
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Sep 2002
Posts: 76

PostPosted: Mon Mar 06, 2006 10:24 am    Post subject: Reply with quote

I'm having trouble getting the dvorak keyboard layout to work in X. whatever I specify in xorg.conf, it only uses qwerty.

Code:
Section "InputDevice"
    Identifier "Keyboard1"
    Driver "evdev"
    Option "Device" "/dev/input/event0"
    Option "AutoRepeat" "500 30"
    Option "XkbRules" "xorg"
    Option "XkbModel" "pc101"
    Option "XkbLayout" "us"
    Option "XkbVariant" "dvorak"
EndSection


When I try 'setxkbmap -layout us -variant dvorak', I get the following:
Code:
Couldn't interpret _XKB_RULES_NAMES property
Use defaults: rules - 'xorg' model - 'pc101' layout - 'us'
*** glibc detected *** free(): invalid pointer: 0xb7ff5ca0 ***
Aborted
Back to top
View user's profile Send private message
data
n00b
n00b


Joined: 15 Jan 2004
Posts: 17
Location: France

PostPosted: Mon Mar 06, 2006 4:50 pm    Post subject: Reply with quote

Zr40 wrote:
I'm having trouble getting the dvorak keyboard layout to work in X. whatever I specify in xorg.conf, it only uses qwerty.

I had a similar problem but no crash. Just out of interest, you could try to "loadkeys dvorak" before starting X. You may find that X is using your console layout.

Anyway the following solved my problem.
Code:
emerge -av unmerge xkbdata xkeyboard-config
rm -rf /usr/X11R6/lib/X11/xkb /usr/share/X11/xkb
emerge -av xkeyboard-config
Back to top
View user's profile Send private message
agaffney
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 28 May 2003
Posts: 104
Location: St. Charles, MO

PostPosted: Mon Mar 06, 2006 5:42 pm    Post subject: composite extension Reply with quote

I can't seem to get the composite extension to work right with modular X. I've got the following in my xorg.conf:
Code:
Section "Extensions"
   Option "Composite" "Enable"
   Option "RENDER" "Enable"
EndSection

I see the following in my Xorg.0.log:
Code:
(II) Initializing built-in extension COMPOSITE

and yet when I run xcompmgr, I get:
Code:
agaffney@kirara ~ $ xcompmgr -c
No composite extension

Running xdpyinfo does not show the composite extension loaded:
Code:
name of display:    :0.0
version number:    11.0
vendor string:    The X.Org Foundation
vendor release number:    70000000
X.Org version: 7.0.0
maximum request size:  16777212 bytes
motion buffer size:  256
bitmap unit, bit order, padding:    32, LSBFirst, 32
image byte order:    LSBFirst
number of supported pixmap formats:    7
supported pixmap formats:
    depth 1, bits_per_pixel 1, scanline_pad 32
    depth 4, bits_per_pixel 8, scanline_pad 32
    depth 8, bits_per_pixel 8, scanline_pad 32
    depth 15, bits_per_pixel 16, scanline_pad 32
    depth 16, bits_per_pixel 16, scanline_pad 32
    depth 24, bits_per_pixel 32, scanline_pad 32
    depth 32, bits_per_pixel 32, scanline_pad 32
keycode range:    minimum 8, maximum 255
focus:  window 0xa00006, revert to PointerRoot
number of extensions:    31
    BIG-REQUESTS
    DAMAGE
    DEC-XTRAP
    DOUBLE-BUFFER
    DPMS
    Extended-Visual-Information
    GLX
    LBX
    MIT-SCREEN-SAVER
    MIT-SHM
    MIT-SUNDRY-NONSTANDARD
    RANDR
    RECORD
    RENDER
    SECURITY
    SGI-GLX
    SHAPE
    SYNC
    TOG-CUP
    X-Resource
    XC-APPGROUP
    XC-MISC
    XFIXES
    XFree86-Bigfont
    XFree86-DGA
    XFree86-Misc
    XFree86-VidModeExtension
    XInputExtension
    XKEYBOARD
    XTEST
    XVideo
default screen number:    0
number of screens:    1

screen #0:
  print screen:    no
  dimensions:    1280x1024 pixels (382x302 millimeters)
  resolution:    85x86 dots per inch
  depths (7):    24, 1, 4, 8, 15, 16, 32
  root window id:    0x44
  depth of root window:    24 planes
  number of colormaps:    minimum 1, maximum 1
  default colormap:    0x20
  default number of colormap cells:    256
  preallocated pixels:    black 0, white 16777215
  options:    backing-store NO, save-unders NO
  largest cursor:    64x64
  current input event mask:    0xda001f
    KeyPressMask             KeyReleaseMask           ButtonPressMask         
    ButtonReleaseMask        EnterWindowMask          StructureNotifyMask     
    SubstructureNotifyMask   SubstructureRedirectMask PropertyChangeMask       
    ColormapChangeMask       
  number of visuals:    8
  default visual id:  0x23
  visual:
    visual id:    0x23
    class:    TrueColor
    depth:    24 planes
    available colormap entries:    256 per subfield
    red, green, blue masks:    0xff0000, 0xff00, 0xff
    significant bits in color specification:    8 bits
  visual:
    visual id:    0x24
    class:    TrueColor
    depth:    24 planes
    available colormap entries:    256 per subfield
    red, green, blue masks:    0xff0000, 0xff00, 0xff
    significant bits in color specification:    8 bits
  visual:
    visual id:    0x25
    class:    TrueColor
    depth:    24 planes
    available colormap entries:    256 per subfield
    red, green, blue masks:    0xff0000, 0xff00, 0xff
    significant bits in color specification:    8 bits
  visual:
    visual id:    0x26
    class:    TrueColor
    depth:    24 planes
    available colormap entries:    256 per subfield
    red, green, blue masks:    0xff0000, 0xff00, 0xff
    significant bits in color specification:    8 bits
  visual:
    visual id:    0x27
    class:    DirectColor
    depth:    24 planes
    available colormap entries:    256 per subfield
    red, green, blue masks:    0xff0000, 0xff00, 0xff
    significant bits in color specification:    8 bits
  visual:
    visual id:    0x28
    class:    DirectColor
    depth:    24 planes
    available colormap entries:    256 per subfield
    red, green, blue masks:    0xff0000, 0xff00, 0xff
    significant bits in color specification:    8 bits
  visual:
    visual id:    0x29
    class:    DirectColor
    depth:    24 planes
    available colormap entries:    256 per subfield
    red, green, blue masks:    0xff0000, 0xff00, 0xff
    significant bits in color specification:    8 bits
  visual:
    visual id:    0x2a
    class:    DirectColor
    depth:    24 planes
    available colormap entries:    256 per subfield
    red, green, blue masks:    0xff0000, 0xff00, 0xff
    significant bits in color specification:    8 bits

Anyone have any ideas?
Back to top
View user's profile Send private message
Zr40
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Sep 2002
Posts: 76

PostPosted: Mon Mar 06, 2006 10:33 pm    Post subject: Reply with quote

data wrote:
Zr40 wrote:
I'm having trouble getting the dvorak keyboard layout to work in X. whatever I specify in xorg.conf, it only uses qwerty.

I had a similar problem but no crash. Just out of interest, you could try to "loadkeys dvorak" before starting X. You may find that X is using your console layout.

Actually, I've got the dvorak console layout loaded at boot, in /etc/conf.d/keymaps.
Quote:

Anyway the following solved my problem.
Code:
emerge -av unmerge xkbdata xkeyboard-config
rm -rf /usr/X11R6/lib/X11/xkb /usr/share/X11/xkb
emerge -av xkeyboard-config

Doesn't solve the problem here :(

Edit: Solved it! I was using evdev for keyboard input. Changing back to 'keyboard' applied the keymap :)
Back to top
View user's profile Send private message
Xake
Guru
Guru


Joined: 11 Feb 2004
Posts: 588
Location: Göteborg, the rainy part of scandinavia

PostPosted: Tue Mar 07, 2006 11:42 am    Post subject: Reply with quote

Zr40 wrote:
Edit: Solved it! I was using evdev for keyboard input. Changing back to 'keyboard' applied the keymap :)


I can hardly wait for an updated package of evdev since it is rewritten in cvs to support keyboards and layouts better.
Back to top
View user's profile Send private message
nesl247
Veteran
Veteran


Joined: 15 Jun 2004
Posts: 1614
Location: Florida

PostPosted: Tue Mar 07, 2006 11:52 am    Post subject: Reply with quote

agaffney: can you please post your xorg.conf? Also before you do, please try without: Option "RENDER" "Enable" As that is no longer needed (since way back)
Back to top
View user's profile Send private message
agaffney
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 28 May 2003
Posts: 104
Location: St. Charles, MO

PostPosted: Tue Mar 07, 2006 3:03 pm    Post subject: Reply with quote

Commenting out the RENDER line didn't have any effect. Here's my xorg.conf:

Code:
Section "ServerLayout"
   Identifier     "X.org Configured"
   Screen      0  "Screen0" 0 0
   InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
   InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
   FontPath     "/usr/share/fonts/misc/"
   FontPath     "/usr/share/fonts/CID/"
   FontPath    "/usr/share/fonts/misc:unscaled"
   FontPath    "/usr/share/fonts/Type1"
   FontPath    "/usr/share/fonts/TTF"
   FontPath    "/usr/share/fonts/corefonts"
   FontPath    "/usr/share/fonts/freefont"
   FontPath    "/usr/share/fonts/sharefonts"
   FontPath    "/usr/share/fonts/terminus"
   FontPath    "/usr/share/fonts/ttf-bitstream-vera"
   FontPath    "/usr/share/fonts/unifont"
   FontPath    "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"
   FontPath    "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled"
   FontPath    "/usr/share/fonts/artwiz"
EndSection

Section "Module"
   Load  "extmod"
   Load  "dri"
   Load  "dbe"
   Load  "record"
   Load  "xtrap"
   Load  "glx"
   Load  "type1"
   Load  "freetype"
EndSection

Section "Extensions"
   Option "Composite" "Enable"
#   Option "RENDER" "Enable"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier  "Keyboard0"
   Driver      "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier  "Mouse0"
   Driver      "mouse"
   Option       "Protocol" "IMPS/2"
   Option       "Device" "/dev/input/mice"
   Option      "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "Monitor"
   DisplaySize     380   300   # mm
   Identifier   "Monitor0"
   VendorName   "SAM"
   ModelName    "SyncMaster"
   HorizSync    30.0 - 81.0
   VertRefresh  56.0 - 75.0
   Option       "DPMS"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "NoAccel"               # [<bool>]
        #Option     "SWcursor"              # [<bool>]
        #Option     "ColorKey"              # <i>
        #Option     "CacheLines"            # <i>
        #Option     "Dac6Bit"               # [<bool>]
        #Option     "DRI"                   # [<bool>]
        #Option     "NoDDC"                 # [<bool>]
        #Option     "ShowCache"             # [<bool>]
        #Option     "XvMCSurfaces"          # <i>
        #Option     "PageFlip"              # [<bool>]
   Identifier  "Card0"
   Driver      "i810"
   VendorName  "Intel Corp."
   BoardName   "82865G Integrated Graphics Device"
   BusID       "PCI:0:2:0"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier "Screen0"
   Device     "Card0"
   Monitor    "Monitor0"
   DefaultDepth 24
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     1
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     4
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     8
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     15
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     16
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     24
      Modes   "1280x1024" "1024x768"
#      Modes   "1024x768"
   EndSubSection
EndSection
Back to top
View user's profile Send private message
firephoto
Veteran
Veteran


Joined: 29 Oct 2003
Posts: 1560
Location: +48° 5' 23.40", -119° 48' 30.00"

PostPosted: Tue Mar 07, 2006 5:41 pm    Post subject: Reply with quote

Xake wrote:
Zr40 wrote:
Edit: Solved it! I was using evdev for keyboard input. Changing back to 'keyboard' applied the keymap :)


I can hardly wait for an updated package of evdev since it is rewritten in cvs to support keyboards and layouts better.


Hopefully it works good, it's pretty much useless unless maybe the model keyboard the dev who created it works. Nothing I've tried works as expected, there's always a few keys doing double duty at random functions. (arrow keys tied to print screen randomly is one)
_________________
#gentoo-kde on freenode
Back to top
View user's profile Send private message
nesl247
Veteran
Veteran


Joined: 15 Jun 2004
Posts: 1614
Location: Florida

PostPosted: Tue Mar 07, 2006 7:59 pm    Post subject: Reply with quote

agaffney: I have no idea then. Have you read the wiki entry for Xorg and Transparency carefully? It might contain a fix.
Back to top
View user's profile Send private message
Xake
Guru
Guru


Joined: 11 Feb 2004
Posts: 588
Location: Göteborg, the rainy part of scandinavia

PostPosted: Tue Mar 07, 2006 9:43 pm    Post subject: Reply with quote

firephoto wrote:
Hopefully it works good, it's pretty much useless unless maybe the model keyboard the dev who created it works. Nothing I've tried works as expected, there's always a few keys doing double duty at random functions. (arrow keys tied to print screen randomly is one)


Have you tried the version in CVS or? I have not had the time fully to compile and play.....

EDIT::
Doh, I have time now. going to try it....
Back to top
View user's profile Send private message
Kaste
Guru
Guru


Joined: 21 Dec 2005
Posts: 537
Location: /home Sweet /home

PostPosted: Sun Mar 12, 2006 8:08 pm    Post subject: Reply with quote

I did a reinstall because i borked my system with an improper compiler transition :/.

Now i can't get my xorg 7 to run anymore. What happens is it compiles fine and is finished with everything, but when i type startx it won't find it. At first i thought i had some path issues but a find / -iname startx reveals that it is not present on my system at all.

How is that possible?

BTW that exact same thing happend to a friend of mine as well.
Back to top
View user's profile Send private message
Gremo
Guru
Guru


Joined: 27 Feb 2006
Posts: 450
Location: Udine (Italy)

PostPosted: Mon Mar 13, 2006 2:22 am    Post subject: Reply with quote

hi,
i emerged just few minutes ago modular X.
i'm getting some warnings, i cannot understand:

1)rgbpath not found

and:

Code:

(WW) I810: No matching Device section for instance (BusID PCI:0:2:1) found


any help?
_________________
In nome delle migliaia di innocenti assassinati vi auguro di passare il resto dell’eternità con le vostre 72 puttane ad arrostire a fuoco lento all’inferno. Stronzi cammellieri con l’asciugamano in testa, baciate le mie nobili palle irlandesi.
Back to top
View user's profile Send private message
me22
n00b
n00b


Joined: 30 Jun 2002
Posts: 45
Location: Canada

PostPosted: Mon Mar 13, 2006 4:31 am    Post subject: Reply with quote

I just finished installing xorg 7, and it's working fine.

The only annoyance I've found is that the "Terminal" font has changed. I was using 6.8's version for all sorts of things, and the version in 7 is about twice as tall as all my other fonts in size 10, and is much thicker than the old one.

Is it possible to get the old version of the terminal font back?

( I've tried searching, but "terminal font" give tons of irrelevant results. )
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Goto page 1, 2, 3 ... 20, 21, 22  Next
Page 1 of 22

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum