Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] x86 LiveCD 2006 + problem ze startem x'ow
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Gather
n00b
n00b

PostPosted: Wed Mar 01, 2006 4:13 pm    Post subject: [SOLVED] x86 LiveCD 2006 + problem ze startem x'ow Reply with quote

Witam,
otoz na koncu bootowania LiveCD, gdy powinny sie ladowac x'y, moj monitor sie wylacza; zauwazylem, ze podczas bootowania zostaje blednie wykryta czestotliwosc pozioma i pionowa monitora, tak wiec mysle, ze to jest winne wylaczaniu sie monitora :| I tu zaczyna sie problem, bo nie wiem jak zmienic te czestotliwosci :/ Tak, wiec prosze o pomoc.

Pozdrawiam !

Last edited by Gather on Wed Mar 01, 2006 8:01 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
coyote01
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Wed Mar 01, 2006 5:48 pm    Post subject: Reply with quote

sproboj uruchomic Live CD z parametrami: gentoo nox powinien sie odpalic system ale bez Xow wiec zmien sobie ustawienia monitora w /etc/X11/xorg.conf i wlacz Xy poprzez polecenie gdm

(nie sprawdzalem jeszcze LiveCD 2006.0 ale w eksperymentalnych LiveCD polecenia te dzialaly)
Back to top
Gather
n00b
n00b

PostPosted: Wed Mar 01, 2006 7:59 pm    Post subject: Reply with quote

faktycznie x'y sie nie laduja :D choc zmiana w xorg.conf czestotliwosci nie pomogla :/ ale za to uzycie xorgcfg pomoglo :D
tak wiec SOLVED :)
Back to top
eeree
n00b
n00b

PostPosted: Sun Mar 26, 2006 3:05 pm    Post subject: Problem z bootowaniem C.D. Reply with quote

Wznawiam temat, bo problem pojawil sie takze u mnie. Probowalem xorg.conf, ale zmiany z nim nie pomagaja (albo po prostu nie wiem co zmienic), polecenie xorgcfg takze nie powoduje uruchomienia poprawnie LiveCD. Ma ktos jeszcze jakies propozycje? Najmilej, jakby byly one przedstawione jak dla noobka, bo z Linuxem nie jestem zbyt dobrze obeznany (dotychczas tylko Fedora, ale chcialbym sprobowac czegos elastyczniejszego).

Sprzet:
GeForce 2 400 MX
AMD Duron 950 MHz
Plyta VIA (nie pamietam modelu)
Sieciowka wyjeta, muzyka zintegrowana, karta tv wyjeta.
Dysk Seagate 40 GB Barracuda

//EDIT:
Dodam, ze na laptopie (HP Compaq nx 6110) nie mialem problemow z uruchomieniem X'ow. Problem jest tylko na stacjonarnym kompie.
PS. MD5 sprawdzone - poprawne.
Back to top
jodri
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper

PostPosted: Tue Mar 28, 2006 10:50 am    Post subject: Reply with quote

Jezeli z jakichs przyczyn nie odpala sie konfigurator: xorgcfg uzyj go z opcja:
Code:
xorgcfg -textmode
Tutaj znajdziesz przykladowy plik xorg.conf http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-432695.html
Powodzenia
Back to top
eeree
n00b
n00b

PostPosted: Sun Apr 02, 2006 1:26 pm    Post subject: Reply with quote

jodri wrote:
Jezeli z jakichs przyczyn nie odpala sie konfigurator: xorgcfg uzyj go z opcja:
Code:
xorgcfg -textmode
Tutaj znajdziesz przykladowy plik xorg.conf http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-432695.html
Powodzenia

Powiem tak, skorzystalem z twojej rady i rzeczywiscie. Tyle, ze aby cokolwiek moc wogole wyedytowac, najpierw trzeba kliknac CTRL+ALT+Backspace 6-krotnie, zeby wylaczyc serwer x'ow permanentnie. Potem mozna sie dopiero zsajac ustawianiem czegokolwiek. Nie wiem czemu, ale u mnie X'y byly ustawione na 85 MHz, a niestety moj monitor nie obsluguje takich czestotliwosci odswiezania, ale dalem rade ;) Zabieram sie za konfiguracje...

Aha, ma ktos pomysl, dlaczego wersja 2005.1 odpalala sie bez problemow, a 2006.0 nie?
Back to top
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Sun Apr 02, 2006 2:00 pm    Post subject: Reply with quote

eeree wrote:
u mnie X'y byly ustawione na 85 MHz, a niestety moj monitor nie obsluguje takich czestotliwosci odswiezania,

Zapewne żaden monitor na świecie nie obsłuży jeszcze przez najbliższe dziesiątki lat takiej częstotliwości :lol: