| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Husio n00b

|
Posted: Tue Feb 28, 2006 7:22 pm Post subject: Glowne zalety gentoo - co Tobie podoba sie najbardziej? |
|
|
Witam,
uzupelniam moja wiedze o gentoo i chcialbym zaczerpnac informacji u zrodel. Moglibyscie mi napisac co jest najmocniejsza strona gentoo, a co jest w tej dystrybucji uciazliwe? Chodzi mi raczej o bardziej prywatne odczucia niz te 'dluga kompilacja', 'dostosowanie do sprzetu', ktore mozna znalesc na kazdej stronie.
Interesuje mnie to co tak najbardziej cenia sami uzytkownicy, jakies drobne elementy, roznice itp...
Prosilbym rowniez zeby tych plusow/minusow nie bylo za wiele (fanatycy tez sie zdarzaja )
pozdrawiam  _________________ [img]http://img207.imageshack.us/img207/4056/bannerkn0.png[/img] |
|
| Back to top |
|
 |
Azzazel n00b

|
Posted: Tue Feb 28, 2006 7:43 pm Post subject: |
|
|
Witam!
Gentoo używam z przerwami od roku, wcześniej przez ponad 2 lata korzystałem z Debiana, Slackware i FreeBSD. Chyba nie będę zbyt oryginalny... W Gentoo najbardziej podoba mi się cały system portage i ogromne możliwości dostosowania systemu "pod siebie". Gentoo jest jedną z niewielu dystrybucji które po prostu działają. Fakt, trzeba poświęcić trochę czasu na postawienie systemu, ale masz gwarancję, że Twój system zawiera dokładnie to i robi tylko to czego sobie życzysz. Osobiście nie przepadam za konfiguratorami typu "kliknij 3x dalej i gotowe", wolę samemu edytować configi. Jeżeli coś sie popsuje, łatwiej jest to naprawić.
Podsumowując:
ZA CO LUBIĘ GENTOO:
-portage
-flagi USE, możliwość optymalizacji
-społeczność
-najlepszy instalator pod Słońcem (brak instalatora)
-za to, że mam pełną kontrolę nad systemem
-za świetną dokumentację
-walory edukacyjne
CO MNIE DENERWUJE W GENTOO:
-szybkość działania portage
-muszę poświęcić sporo czasu, jeżeli chcę mieć system aktualizowany na bieżąco
Husio , zajrzyj do tego topicu http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-417243.html , jest tu trochę opinii forumowiczów na temat Gentoo.
Pozdrawiam! |
|
| Back to top |
|
 |
ilny Apprentice

|
Posted: Tue Feb 28, 2006 8:01 pm Post subject: |
|
|
Ja najbardziej lubie gentoo za instalacje, handbook'a, to forum i portage Pozdrawiam _________________ Use!: [stage1/stage3 & minimal CD ] |
|
| Back to top |
|
 |
Husio n00b

|
Posted: Tue Feb 28, 2006 8:07 pm Post subject: |
|
|
Musze przyznac ze najwiecej o systemie nauczylem sie czytajac dokumentacje instalacji gentoo. To prawda - hotwo jest naprawde mocne.
Dzieki za opinie, czekam na kolejne  |
|
| Back to top |
|
 |
BeteNoire Veteran

|
Posted: Tue Feb 28, 2006 8:13 pm Post subject: |
|
|
Hej, był już taki wątek, "Gentoo wymiata" był jego tytuł, trzeba się było podpiąć. _________________ powered by power plant |
|
| Back to top |
|
 |
canis_lupus l33t

|
Posted: Tue Feb 28, 2006 8:13 pm Post subject: |
|
|
Portage, dokumentacja i satysfakcja ze jako newbie udało mi się bez wiekszych problemów postawić system uważany jako "bardzo trudny". A ja uważam ze to najprostszy Linux z jakim miałem do czynienia. _________________ "I love you cię" Różyczko...
Fotografia ślubna |
|
| Back to top |
|
 |
wuja Guru

|
|
| Back to top |
|
 |
Yatmai Veteran

|
Posted: Tue Feb 28, 2006 8:49 pm Post subject: |
|
|
Może to troche trywialne, ale pierwsze co mnie tu urzekło to estetyka Framebuffer + domyślnie poustawiane kolorki w terminalu (dopiero na Gentoo sie dowiedziałem, że tak można ) naprawde na czymś takim X'y wydają sie jakby mniej potrzebne do życia, a kocham terminale tekstowe
Z tych bardziej wzniosłych rzeczy to pełna kontrola i wyjątkowa stabilność, dzięki kompilowaniu wszystkiego wg. własnych flag  _________________ Desktop: [Ath64 X2 2GB DDR2 GF76GT] [amd64] [2.6.29-gentoo] [nVidia] [KDE 3.5.10]
Lapek: [HP nc6000] [i686] [2.6.29-ARCH] [ati-open] [KDE 3.5.10] |
|
| Back to top |
|
 |
szolek Guru

|
Posted: Tue Feb 28, 2006 9:43 pm Post subject: |
|
|
A co tu jest lubieć. Trzeba być sadomasochistą żeby tego używać. Portage jest wolne, samo kompilowanie jeszcze bardziej. Do tego emerge uzależnia i psuje "e" na klawiaturze. Są systemy gdzie wystarcza wymieniać myszkę.  _________________ Zanim spróbujesz warto wiedzieć: to
Zapamiętaj tą stronę.
Nie zapominaj o tych radach. |
|
| Back to top |
|
 |
Husio n00b

|
Posted: Tue Feb 28, 2006 9:44 pm Post subject: |
|
|
Dzieki za linki... Temat rzeczywiscie jest troche bez sensu.
Mam ostatnie pytanie :
Moglibyscie mi napisac ile czasu wstaje wam system. Od wlaczenia kompa do gotowosci srodowiska (i oczywiscie parametry komputera i jaki WM). Czy miesci sie to w granicach 30s czy duzo wiecej ?
szolek : sarkazm jest podobna obrana ludzi slabych. A w tak kiepskim wydaniu to nie wiem nawet co o tym myslec... |
|
| Back to top |
|
 |
szolek Guru

|
Posted: Tue Feb 28, 2006 10:16 pm Post subject: |
|
|
A to naprawde ważne czy system załaduje się w 10sec krócej? Napewno nie bedziesz sprawdzać tego za każdym razem stoperem. Można wychudzić. Odjąć kilka usług, agresywniejsze flagi, prelink i tym podobne. Coś jak wykrzesywanie z silnika coraz więcej KM. W ostateczności napełnić bak i zaspawać bo więcej pożytku z tego nie bedzie jak tylko na jednorazowy smród palonej gumy.
Sarkazm jest to spotęgowana ironia o odcieniu zgryźliwym i pogardliwym. Takiego znaczenia tego słowa mnie uczyli. Co do ludzi słabych to ja Ci nie pomogę.
Wracając już bez ironi do tematu, moje zdanie jest oczywiście pozytywne. System działa i na to działanie ma się dużo wpływu. Z gentoo masz wybór. Co do masochisty, może i to za mocno brzmi ale to trzeba naprawdę lubieć. Sam w koncu się do nich zaliczam. _________________ Zanim spróbujesz warto wiedzieć: to
Zapamiętaj tą stronę.
|
| Back to top |
|
 |
ilny Apprentice

|
Posted: Tue Feb 28, 2006 10:16 pm Post subject: |
|
|
| Husio wrote: | Temat rzeczywiscie jest troche bez sensu.
(...) szolek : sarkazm jest podobna obrana ludzi slabych. A w tak kiepskim wydaniu to nie wiem nawet co o tym myslec... |
Bez obrazy ale sam stwierdziles jaka jest przydatnosc twojego tematu, wiec jakich odpowiedzi oczekiwales ? Ttroche poczucia humoru by Ci sie przydalo naprawde pomaga w zyciu
Ps. Sarkazm --> http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=55814
[edit] Troche sie spoznilem
Pozdrawiam _________________ Use!: [stage1/stage3 & minimal CD ] |
|
| Back to top |
|
 |
ukl Apprentice

|
Posted: Tue Feb 28, 2006 10:29 pm Post subject: |
|
|
To ile czasu system wstaje ma pomijalne wg mnie znaczeniem ale u mnie to mniej więcej.. 19s (od wcisniecia przycisku to pojawienia sie gruba) + 32s (od gruba do odtworzenia sesji przez xfce (psi,skype,xmms) _________________ Pozdrawiam
Paweł |
|
| Back to top |
|
 |
noobah Apprentice

Joined: 11 Apr 2005 Posts: 210 Location: Ustonie Morskie, Poland
|
Posted: Tue Feb 28, 2006 10:43 pm Post subject: |
|
|
@ szolek: rzeczywiście 'e' trzeba często oliwić
@ Husio: Ja GNT najbardziej lubię za to, że instalacja niejako wymusza zapoznanie się z podstawami działania systemu.
Jeżeli chodzi o startup systemu, to około 20 sekund bez X'ów
Cheers _________________ the force is strong with me |
|
| Back to top |
|
 |
Husio n00b

|
Posted: Wed Mar 01, 2006 7:54 am Post subject: |
|
|
Wiekszosc prostych w obsludze systemow uruchamia sie (np. Ubuntu) w jakies 90s Mysle ze nie jest to optymalny czas. I nie ma wiekszego znaczenia czy wylacze cale, niepotrzebne mi wsparcie dla drukarek, laptopow itp... Ja tu chce uslyszec o legendarnej szybkosci gentoo
Jak narazie jedyne plusy to prostota konfiguracji (identyczne zasady obowiazuja w slackware czy arch), dokumentacja (z czym calkowicie sie zgadzam) i flagi, co podobno pomaga w optymalizacji (co rowniez dostepne jest w arch'u).
Ok, dzieki wszystkich. Juz znam odpowiedzi na moje pytania. |
|
| Back to top |
|
 |
szolek Guru

|
Posted: Wed Mar 01, 2006 10:07 am Post subject: |
|
|
Kolega jak sądzę się wacha i potrzebuje solidnego wsparcia duchowego. Jednak jak sądze nikt tego nie bedzie brał na siebie. Gentoo jest jak to muchar określił bardzo klarowną dystrybucją. Wszystkie zalety tej dystrybucji wymagają dużej fantazji i inteligencji ze storony administratora systemu. Nie wspominam o wiedzy, którą zawsze gdzieś można wygooglować. Problem jest w tym że nie byłęś zbyt rozmowny i zaistniałeś na forum zupełnie od niedawna. Nie wiem jak inni, ja bynajmniej podchodzę do takich osób z pewną rezerwą. Pytania tego typu jak w temacie przewodnim mają za zwyczaj jedną i bardzo wymowną odpowiedz. Przypomina mi się przy niej mały chłopczyk bawiący się w kałuży. Lizał palce zamoczone wcześniej w tej kałuży. Przechodził jakiś dorosły i nie chcąc wystraszyc dzieciaka spytał czy mu to smakuje. Zgadnij co malec zrobił. Wyciągnoł palec do przechodnia i powiedział "Spróbuj". _________________ Zanim spróbujesz warto wiedzieć: to
Zapamiętaj tą stronę.
|
| Back to top |
|
 |
Husio n00b

|
Posted: Wed Mar 01, 2006 4:14 pm Post subject: |
|
|
Nie lize palcow... tym bardziej nie bawie sie w kaluzy no chyba ze ja mam byc przechodniem.
Gentoo zainstalowalem pol roku temu. Ale dlugo na nim nie pozostalem. Raczej nie mam zamiaru teraz zmieniac dystrybucji. Chcialem sie jedynie dowiedziec co cenia sobie w tym projekcie sami uzytkownicy. Na kazdej stronie jest przepisana formulka, a autor sam pewnie niewiele mial z gentoo wspolnego. |
|
| Back to top |
|
 |
arach Tux's lil' helper

Joined: 22 Jan 2005 Posts: 92 Location: Between the Moon and a star
|
Posted: Wed Mar 01, 2006 4:25 pm Post subject: |
|
|
Portage, możliwość dostosowania pakietów przez USE, mnogość pakietów w drzewku portage, nie psuje przy częstych aktalizacjach (a debian sid mi sie swego czasu posypal doszczętnie przy pierwszej aktualizacji: wywalił glibc :>), dokumentacja jeśli znajdzie się coś czego nie jeszcze nie umiem , prostota obsługi.... _________________ ble!  |
|
| Back to top |
|
 |
Petherson n00b

|
Posted: Wed Mar 01, 2006 4:53 pm Post subject: |
|
|
Co lubie w gentoo ?
1 portage
2 emerge --update -deep world
niemal jak make installworld
3 szybkosc dzialania
4 rc-update
5 brak instalatora
6 #gentoo.pl @irc.freenode.net
7 To forum
8 super dokumentacja
Co mnie najbardziej denerwuje?
Jest jedna taka rzecz, jezeli jakies zaleznosci skompiluje z nieodpowiednimi flagami i docelowy program wywala sie przy kompilacji, trzeba wszystko jeszcze raz przekompilowac z poprawionymi flagami USE. Pewnie dla specjalistow to pryszcz , ja z USE nigdy wczesniej nie mialem do czynienia. Ale juz powoli ta "niby wada" zaczyna przechodzic w zalete
Moze to niewiele i odpowiedzi powtarzaja sie, co juz wyzej moi przedmowcy napisali, ale stosunkowo niedawno przesiadlem sie na gentoo i jeszcze go dobrze nie poznalem.
Pozdrawiam Piotr |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Wed Mar 01, 2006 6:12 pm Post subject: |
|
|
| arach wrote: | | nie psuje przy częstych aktalizacjach (a debian sid mi sie swego czasu posypal doszczętnie przy pierwszej aktualizacji: wywalił glibc :>) |
używasz ~x86 albo -* (czyli twardo zamaskowanych pakietów) ?
bo SID, jak sama nazwa wskazuje jest gałezią Still In Developement. Jeśli chcesz Debiana bardziej stabilnego, polecam wersję testową lub nawet stabilną (na produkcyjne serwery).
Ale to taki mały OT - chciałem tylko wyjaśnić niejasności, bo później krążą mylne opinie o dystrybucjach. A Debiana bardzo cenię (jeśłi mam możliwość instalacjji linuksa na serwerze, instaluję właśnie Debiana) _________________ raku