Porobilo mi sie ostatnio troche balaganu na kompie, wiec postanowilem postawic gentoo na nowo. Sciagnalem minimal cd, stage1 itd. Dochodze do momentu handbooka gdzie zawsze byl bootstrap a tu co ? Boostrapu nie ma. Szukam dalej w docs i czytam wspaniala wiadomosc, ze aktualnie jest wspierana wylacznie instalacja gentoo stage3, a info o stage1 znajduje sie w faq, wiec ruszamdo faq i czytam, ladnie napisane gdzie jest bootsrap i emerge system. Robie jak kaza i co ? i wywala sie przy emeru test-simple, szukalem na forach niby jest rozwiazanie u mnie nie dziala... Troche sie zawiodem na moim ukochanym gentoo... moze czas na freebsd ?
Nie płacz. Po stage 3 ustaw co trzeba daj emerge -e world i będziesz miał stage 1.
Co do FreeBSD: jeśli uda Ci się w nim zrobić taki ładny framebuffer to daj znać, zastanowię się wtedy nad dogłębnym poznaniem tego systemu.
czy mi się zdaje, czy stage1 jest _niezalecany_ z powodu nadmiernej ilości błędów popełnainych przez użytkowników? użyj stage3
BeteNoire wrote:Co do FreeBSD: jeśli uda Ci się w nim zrobić taki ładny framebuffer to daj znać, zastanowię się wtedy nad dogłębnym poznaniem tego systemu.
Eeeetam ferejmburer jest dla mnie za wolny (esearch -S a).
Niemozliwe - nie dalej jak w ubieglym tygodniu instalowalem gentoo2005.1-r1 od stage1 i nie mialem zadnych problemow , wszystko poszlo bardzo ladnie. Btw instalacja od stage3 jest jakas cieniacka . Po stage1 ma sie wiekszy szacunek dla swojego systemu (przeciez kosztowalo to full czasu) - ale to jest moje zdanie i nie kazdy moze sie z tym zgodzic. A pozatym jest to fajna przygoda
Piotr
moze to i fajne ale czasu zajmuje tyle samo, przeciez i tak przy stage 3 sam wszystko przekompilowujesz. co do instalacji ja i tak zawsze lece z stage 1. jakos sie przyzwyczailem, a nie zdazylo mi sie przez to zcegos zrypac ;]
Nic nie przeoczylem !!! Nie pierwszy raz instaluje gentoo ze stage1 wczsniej nie bylo problemow, a wywala sie podczas emerge -e system, po zrobionym wczesniejszym bootstrapie, na Test-Simple (najprawdopodobnie jakies zlaeznosci z Perlem) szukalem na forach ale nie ma rozwiazania przynajmniej nie dla mnie...