| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
lazy_bum Guru

|
Posted: Fri Jan 13, 2006 8:15 am Post subject: [SOLVED][NET] Neostrada Speedtouch 330 -- firmware |
|
|
Witam, chociaż pownienem napisać HELP!
Od dwóch dni jestem "szczęśliwym" posiadaczem modemu Thompsona... no i mam z nim "pewne" problemy. Wszystkie HOWTO i inne tego typu rzeczy (nawet byłem na stronie neostrady! ;-) przeglądałem...
I teraz problem:
Przy wykonywaniu...
| Code: | | /etc/init.d/speedtouch start |
.. dostaję info: "Can't load the microcode !! Please detach and attach again your modem to the USB port to unload the microcode."...
Modem (widok z góry) czarny, prostokątny. Wg. /proc/bus/... jest to Rev. 4 (4.00 jeżeli dobrze odróżniam cyferki ;-)
Większość HOWTO niestety ma martwe linki do firmware'u, więc używałem tego co mi się udało wygooglać i tego co dał Thompson. Bawiłem się firmware-extractor'em... wszystko bez rezultatu. Na "czym" bym nie próbował to wykłada się ciągle na tym samym.
Może ktoś ma taki model, u niego działa i mógłby gdzieś pchnąć firmware? Ew. miał taki problem i zna cudowne rozwiązanie? Lub chociaż pchnąć /etc/conf.d/speedtouch?
Każda rada mile widziana, mi już ten modem wyssał mózg i pewnie ciągle popełniam ten sam błąd, którego nie mogę wyłapać... \-:
PS. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź zanim to paskudztwo z logiem TP wyleci z dużą predkością przez okno. (-; _________________ roslin uberlay
Last edited by lazy_bum on Sun Jan 15, 2006 8:22 am; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
lazy_bum Guru

|
Posted: Sun Jan 15, 2006 8:21 am Post subject: |
|
|
Udało się rozwiąć problem firmware'u, potem problemy z logowaniem i DZIAŁA!
Korzystanie z pakietu speedtouch odpadlo i skonczylo sie na sposobie "posrednim" pomiedzy wszystkimi HOWTO...
(co nie zmienia faktu, że modem chętnie bym wywalił przez okno ;-) _________________ roslin uberlay |
|
| Back to top |
|
 |
jedrzejgm n00b

|
Posted: Thu Apr 13, 2006 6:28 am Post subject: |
|
|
| lazy_bum wrote: | Udało się rozwiąć problem firmware'u, potem problemy z logowaniem i DZIAŁA!
Korzystanie z pakietu speedtouch odpadlo i skonczylo sie na sposobie "posrednim" pomiedzy wszystkimi HOWTO...
(co nie zmienia faktu, że modem chętnie bym wywalił przez okno  |
Witam.
Jo bym tysz to zrobił , ale niestety...
Czy można coś więcej o tej pośredniej metodzie?
Raz mi się tez udało jakoś posrednią metodą, ale teraz coś się uparło i nie ładuje firmware. |
|
| Back to top |
|
 |
lazy_bum Guru

|
Posted: Fri Apr 14, 2006 2:09 am Post subject: |
|
|
Konfig kernela pozwolę sobie darować, bo to akurat jest w miarę spójne w różnych tutkach.
Co do "reszty" konfigu i firmware'u to *klik* *klik*
Jakbym o czymś zapomniał to dorzucę. (robiłem to jakiś czas temu i odkąd działa to nie tykam ;-) _________________ roslin uberlay |
|
| Back to top |
|
 |
martin.k Guru

|
Posted: Fri Apr 14, 2006 8:01 am Post subject: |
|
|
Metoda bezpośrednia i ostateczna na Speedtoucha:
1 x młotek 15kg - wycelować, przywalić, iść do składu i nabyć prawdziwy modem ADSL, albo routerek z modemem ADSL - LinkSys robi w miarę tanie urządzenia. _________________ linux-2.6.17 +ck +R4 +lockless +genetic-as +... więcej nie pamiętam
LRU #299256 |
|
| Back to top |
|
 |
v7n Guru

|
|
| Back to top |
|
 |
|