Moderator: SlashBeast

Ad 1. Skąd masz nazwe tego serwera, zdajesie że nia ma takiego, a sync korzysta z innych, moje wpisy:andrzejk wrote: Problem 1: Kiedy wpisauje do pliku make.conf GENTOO_MIRRORS po nazwach serwerów czyli np: "http://src.gentoo.pl to nie moge sie z zadanym polaczyc. Nie rozwiązuje mi nazw podczas proby polaczenia z serwerem. Kiedy sie pingam lub wykonuję emerge sync nazwy są rozwiązywane bez problemu i dochodzi min. do synchronizacji - problem ominołem w ten sposób, że wpisałem do pliku IPiki serwerów i hula, nie mniej chciałbym wiedzieć co się dzieje.
Problem 2: Kiedy staram się wykonać komendę emerge to niektóre "pakiety" zwracają komunikat 404 Not Found. Dotyczy to min. portage-manpages i alsa-utils - ten drugi jest dla mnie bardzo ważny. Czy to znaczy, że ich nie ma? Dzieję się tak mimio synchronizacji. Moj Portage jest w wersji 2.0.53 i pisze mi, że jest najnowszy.
Jedyne porady jakie znalazłem w necie sugerowały aby zrobić emerge rsync - nie pomogło! Może źle szukałem.
Bedę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.
Pozdrawiam
Code: Select all
GENTOO_MIRRORS="ftp://pandemonium.tiscali.de/pub/gentoo/ ftp://linux.rz.ruhr-uni-bochum.de/gentoo-mirror/"
SYNC="rsync://rsync.gentoo.org/gentoo-portage"
emerge info

wget ftp://pandemonium.tiscali.de/pub/gentoo/snapshots/portage-20060106.tar.bz2Code: Select all
FETCHCOMMAND="/usr/bin/wget -t 5 --passive-ftp \${URI} -P \${DISTDIR}"
RESUMECOMMAND="/usr/bin/wget -c -t 5 --passive-ftp \${URI} -P \${DISTDIR}"Code: Select all
export
czasami wystarczy odczekać kilka godzin. Mirrory distfiles synchronizują się raz na 4 godziny, portage co 30 minut. Jeśli coś nowego trafiło do portage, a twój mirror distfiles nie zdążył się jeszcze zsynchronizować, możesz napotkac takie błędy. Warto więc do zmiennejj GENTOO_MIRRORS wpisac np. 2 lub 3 adresy serwerów.andrzejk wrote:Zmieniłem mirrory na podane wyżej i zaczął pobierać wszystkie pakiety - wychodzi na to, że nie warto korzystać z polskich![]()