Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
HDPARM & HDIO_GET_ACOUSTIC failure
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
leej
Apprentice
Apprentice


Joined: 18 May 2002
Posts: 280

PostPosted: Tue Jun 04, 2002 10:09 pm    Post subject: HDPARM & HDIO_GET_ACOUSTIC failure Reply with quote

Anybody come across a HDIO_GET_ACOUSTIC failure with hdparm before? I'm not getting the problem on a yet to be deleted Red Hat 7.3 installation on the same hard disk.

Code:

cafe root # hdparm /dev/hda

/dev/hda:
 multcount    = 16 (on)
 I/O support  =  1 (32-bit)
 unmaskirq    =  1 (on)
 using_dma    =  1 (on)
 keepsettings =  1 (on)
 nowerr       =  0 (off)
 readonly     =  0 (off)
 readahead    =  8 (on)
 geometry     = 1661/255/63, sectors = 26688576, start = 0
 busstate     =  1 (on)
 HDIO_GET_ACOUSTIC failed: Input/output error


Chipset is (Gigabyte GA-7ZXE) VIA KT133A AGPset.
* VT8363A Memory/AGP/PCI Controller (PAC)
* VT82C686B PCI Super-I/O Integrated Peripheral Controller (PSIPC)

I'm using the SGI XFS CVS kernel (xfs-sources 2.4.18) with VIA82CXXX chipset support enabled. I disabled Intel PIIXn chipsets support (it was originally enabled by default) but that didn't cure the problem (a shot in the dark, but it was worth a try).

TIA :-)
Back to top
View user's profile Send private message
lx
Veteran
Veteran


Joined: 28 May 2002
Posts: 1012
Location: Netherlands

PostPosted: Tue Jun 04, 2002 10:17 pm    Post subject: Reply with quote

Yep have the same, but I think few drives support acoustic management. Also read that turning it on will make the drive less noisy, but will also make it slow, :wink:

Don't think this is a problem, just means your drive doesn't support acoustic management, well I have tree fans making more noise.

Cya lX.
_________________
"Remember there's a big difference between kneeling down and bending over.", Frank Zappa
Back to top
View user's profile Send private message
Utoxin
Guru
Guru


Joined: 19 Apr 2002
Posts: 411
Location: Springville, UT

PostPosted: Tue Jun 04, 2002 10:54 pm    Post subject: Reply with quote

Yeah. I'd just ignore that error. Probably just don't have a drive that supports the acoustic feature.
Back to top
View user's profile Send private message
lx
Veteran
Veteran


Joined: 28 May 2002
Posts: 1012
Location: Netherlands

PostPosted: Tue Jun 04, 2002 11:14 pm    Post subject: Reply with quote

Utoxin wrote:
Probably just don't have a drive that supports the acoustic feature.


Who has, :wink: .

Maybe very specialised drives, that might interfer with other hardware (raid 5).?
_________________
"Remember there's a big difference between kneeling down and bending over.", Frank Zappa
Back to top
View user's profile Send private message
leej
Apprentice
Apprentice


Joined: 18 May 2002
Posts: 280

PostPosted: Tue Jun 04, 2002 11:38 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks guys. I'll stop worrying about it now! ;-)

Weird how that error doesn't show up in RH7.3 though. Maybe they patched it out of the source to stop support requests? Hmmm... :-)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum