Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
fdisk /dev/hda fdisk -> Unable to seek on /dev/hdX
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
KaszeL
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Feb 2005
Posts: 190

PostPosted: Mon Nov 14, 2005 2:58 pm    Post subject: fdisk /dev/hda fdisk -> Unable to seek on /dev/hdX Reply with quote

Witam serdecznie.

Mam taki dziwny problem. Otoz fdisk w dziwny sposob odmawia mi posluszenstwa:

Code:

fdisk /dev/hda

Unable to seek on /dev/hda


Problem pojawia sie dla dowolnego dysku twardego. Co ciekawe tylko i wylacznie dla sys-apps/util-linux-2.12r cofniecie do starszej wersji sys-apps/util-linux-2.12q zalatwia sprawe. Zeby jeszcze bardziej zagmatwac sprawe, mam trzy maszyny o _identycznej_ konfiguracji sprzetowej jak i programowej, a problem wystepuje tylko na 2 z nich. Czy ktos ma jakies sugestie w tej sprawie?
Back to top
View user's profile Send private message
thunder
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 164
Location: Wroclaw, PL

PostPosted: Mon Nov 14, 2005 3:31 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
 cfdisk /dev/hda


To powinno pomoc.
_________________
Damian Florczyk
Gentoo/NetBSD development lead
Back to top
View user's profile Send private message
KaszeL
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Feb 2005
Posts: 190

PostPosted: Mon Nov 14, 2005 3:42 pm    Post subject: Reply with quote

No niestety nie pomoglo

Code:

FATAL ERROR: Cannot seek on disk drive


Problem mozna oczywiscie polowicznie rozwiazac maskujac lokalnie najnowsze util-linux, ale nie oto przeciez chodzi.
Back to top
View user's profile Send private message
thunder
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 01 Sep 2003
Posts: 164
Location: Wroclaw, PL

PostPosted: Mon Nov 14, 2005 3:47 pm    Post subject: Reply with quote

Masz udev/devfsd jezeli tak to czy zobacz dmesg czy wykryl dysk jezeli tak to czy masz /dev/hdX
_________________
Damian Florczyk
Gentoo/NetBSD development lead
Back to top
View user's profile Send private message
n3rd
Guru
Guru


Joined: 30 Apr 2005
Posts: 328

PostPosted: Mon Nov 14, 2005 4:01 pm    Post subject: Reply with quote

Stosujesz hardened-gcc? 8)
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-394921-highlight-.html

Pozdrawiam
daniel cegielka
Back to top
View user's profile Send private message
KaszeL
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Feb 2005
Posts: 190

PostPosted: Mon Nov 14, 2005 9:29 pm    Post subject: Reply with quote

Tak, uzywam hardened, na wszystkich maszynach. Pytanie dlaczego na tej jednej dziala, a na pozostalych 2 nie dziala? Tak jak pisalem, konfiguracja sprzetowa i programowa jest identyczna.
Back to top
View user's profile Send private message
n3rd
Guru
Guru


Joined: 30 Apr 2005
Posts: 328

PostPosted: Mon Nov 14, 2005 10:56 pm    Post subject: Reply with quote

KaszeL wrote:
Tak, uzywam hardened, na wszystkich maszynach. Pytanie dlaczego na tej jednej dziala, a na pozostalych 2 nie dziala? Tak jak pisalem, konfiguracja sprzetowa i programowa jest identyczna.

Niestaty nie jestem jasnowidzem ;-) Z tego co mi wiadomo, util-linux-2.12r nie działa z toolchainem hardened. Trudno powiedzieć dlaczego na jednym systemie Ci działa a na innym nie (czy odnosi się to do tej samej wersji util-linux?). Jak instalowałeś te systemy? Czy od razu miałeś ustawiony profil hardened? Czy może raczej robiłeś konwersję z profilu ogólnego? A może profil hardened masz wymuszony tylko przez flagę "hardened" w make.conf? Jak sam widzisz nie jest tak łatwo odpowiedzieć dlaczego tylko na jednym systemie util-linux Ci działa.

Pozdrawiam
daniel

PS. To były pytania retoryczne... ;-) Nie mam zielonego pojęcia czemu ta paczka w wersji util-linux-2.12r nie działa... ale jak tak bardzo Ci zależy na najnowszej wersji to popytaj na irc'u profilu haredened.
Back to top
View user's profile Send private message
KaszeL
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Feb 2005
Posts: 190

PostPosted: Mon Nov 14, 2005 11:08 pm    Post subject: Reply with quote

Witam serdecznie.

System instalowalem odrazu z profilu hardened, zaczynalem od stage3-hardened. Tylko pierwszy byl tak na prawde instalowany, reszta to jego klony. Oczywiscie wszystko odnosi sie do tej samej wersji util-linux (sys-apps/util-linux-2.12r). Wszystkie systemy aktualizowane na bierzaco, tego samego dnia, w zasadzie w tym samym czasie. Stad moje zdziwienie. Konfiguracje identyczne co do steppingu procesorow, a jednak na jedym dziala, a na innym nie - ciekawe, nie? :)
Back to top
View user's profile Send private message
krzyh
n00b
n00b


Joined: 09 Oct 2005
Posts: 22
Location: Poland

PostPosted: Fri Dec 02, 2005 7:21 pm    Post subject: Reply with quote

Witam, sam mialem taki problem na serwerze i jedyni downgrade util-linux, ze rada anglojezycznego forum pomogl.
_________________
krzyh
http://kuzmicki.net
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum