Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Unneeded packages being reinstalled
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
suck_ma_penguin
Apprentice
Apprentice


Joined: 03 May 2004
Posts: 180

PostPosted: Sun Jul 24, 2005 9:35 am    Post subject: Unneeded packages being reinstalled Reply with quote

I have recently unmerged some packages which I deemed to be unnecessary (gnome-themes, gnome-icon-themes, wv2). However, despite the fact the equery shows that these packages have nothing depending on them, revdep-rebuild doesn't find them, and
Code:
emerge -avu world
doesn't install them, if I do emerge -avDu world, they are installed. emerge -avDut world shows nothing requiring them, how can i find out what needs them/get rid of them?
Back to top
View user's profile Send private message
fctk
Veteran
Veteran


Joined: 28 Jan 2004
Posts: 1424
Location: Milan, Italy, EU

PostPosted: Sun Jul 24, 2005 11:22 am    Post subject: Reply with quote

i suggest you to use a tool called "unclepine"...
to see if gnome-themes is needed, you can just do:
Code:
./unclepine -du gnome-themes
Back to top
View user's profile Send private message
djm
Arch/Herd Tester
Arch/Herd Tester


Joined: 12 Apr 2004
Posts: 690
Location: Wadham College, Oxford

PostPosted: Sun Jul 24, 2005 11:23 am    Post subject: Reply with quote

Odd - if emerge -u world doesn't want to install them, then they can't still be in your world file, and they aren't depended on directly by anything that's in your world file, so I suppose *something* must depend on them :/

Are you sure that you did emerge -uDt world and not just emerge -ut world

Maybe you could post the output of emerge -uDtp world ?

You could also try grepping for them in /var/db/pkg/*-*/*/*DEPEND
_________________
the forums.gentoo.org poster formally known as metal leper
Back to top
View user's profile Send private message
suck_ma_penguin
Apprentice
Apprentice


Joined: 03 May 2004
Posts: 180

PostPosted: Sun Jul 24, 2005 12:11 pm    Post subject: Reply with quote

I'm absolutely certain that I typed the right command, and I know that something must be pulling them in, it's just that this something seems to be nonexistant or invisible! The puzzling thing is that they aren't pulled in without the -D flag, and that the -t flag shows nothing pulling them in, which is very confusing!

*UPDATE*

unclepine finds no dependencies for these packages either. The list of packages with no deps that aren't in world but are still installed is now:
wv2
gnome-themes
gnome-icon-theme
hicolor-icon-theme

This is sample output from emerge after removing gnome-icon-theme and gnome-themes@

Code:
erasmus unclepine-release-0.1 # emerge -uDavt world

These are the packages that I would merge, in reverse order:

Calculating world dependencies ...done!
[ebuild  N    ] x11-themes/gnome-themes-2.10.0  -accessibility -debug 2,509 kB
[ebuild  N    ] x11-themes/gnome-icon-theme-2.10.0  -debug 2,835 kB

Total size of downloads: 5,344 kB


As you can see, nothing seems to be pulling these packages in, they just want to be there!


Last edited by suck_ma_penguin on Sun Jul 24, 2005 12:40 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
bonbons
Apprentice
Apprentice


Joined: 04 Sep 2004
Posts: 250

PostPosted: Sun Jul 24, 2005 12:33 pm    Post subject: Reply with quote

suck_ma_penguin wrote:
I'm absolutely certain that I typed the right command, and I know that something must be pulling them in, it's just that this something seems to be nonexistant or invisible! The puzzling thing is that they aren't pulled in without the -D flag, and that the -t flag shows nothing pulling them in, which is very confusing!

*UPDATE*

unclepine finds no dependencies for these packages either. The list of packages with no deps that aren't in world but are still installed is now:
wv2
gnome-themes
gnome-icon-theme
hicolor-icon-theme
Try an emerge --emptytree -avtD world and look what depends on the few packages that should not be needed. If they don't appear, then emerge --newuse -avtD world might show something...
Back to top
View user's profile Send private message
suck_ma_penguin
Apprentice
Apprentice


Joined: 03 May 2004
Posts: 180

PostPosted: Sun Jul 24, 2005 12:40 pm    Post subject: Reply with quote

I have tried --newuse, all my flags are up to date. I will try --emptytree and get back to you!

On the --emptytree pretend, the two packages are both at the top of their respective dependency trees, despite not being installed. Something really fishy is going on here...
Back to top
View user's profile Send private message
morbus
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 10 May 2004
Posts: 139
Location: Munich

PostPosted: Thu Sep 15, 2005 8:21 pm    Post subject: Reply with quote

It's not a bug, it's a feature ;-)

http://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=104969
http://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=104970
Back to top
View user's profile Send private message
theDreamer
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 Oct 2003
Posts: 118

PostPosted: Wed Oct 12, 2005 8:58 am    Post subject: Reply with quote

Did anyone solve it?

I dont see the connection between the gnome-icon-theme & gnome-themes to the open bugs..
_________________
Cheers,
Nir Dremer
www.dremer.org
Back to top
View user's profile Send private message
gigs94
n00b
n00b


Joined: 06 Aug 2004
Posts: 52
Location: DC

PostPosted: Thu Apr 06, 2006 3:19 am    Post subject: Reply with quote

This seems really old but I just changed from the hardened profile to 2006.0 and emerge is trying to install both of these (and all their dependancies). This wasn't a problem on the hardened profile at all.
Back to top
View user's profile Send private message
p_ansell
n00b
n00b


Joined: 12 May 2005
Posts: 33
Location: Brisbane, AU

PostPosted: Thu Apr 06, 2006 3:59 am    Post subject: Reply with quote

theDreamer wrote:
Did anyone solve it?

I dont see the connection between the gnome-icon-theme & gnome-themes to the open bugs..


The point of the bugs IS gnome-themes dependencies. That should be a good enough connection.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum