Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
kernel build fails
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Alternative Architectures
View previous topic :: View next topic  
Author Message
michael_tn
n00b
n00b


Joined: 02 Mar 2004
Posts: 2

PostPosted: Tue Jun 28, 2005 4:02 pm    Post subject: kernel build fails Reply with quote

trying to put 2005.1 onto some ES40's. first, booting with the livecd fails when booting to 2.6.x kernel, is that normal? second, working through install guide, install fails at kernel build with:

gcc -Wp,-MD,arch/alpha/lib/.__remqu.o.d -nostdinc -isystem /usr/lib/gcc-lib/alpha-unknown-linux-gnu/3.3.2/include -D__KERNEL__ -Iinclude -D__ASSEMBLY__ -Wall -Wstrict-prototypes -Wno-trigraphs -fno-strict-aliasing -fno-common -ffreestanding -O2 -fomit-frame-pointer -g -pipe -mno-fp-regs -ffixed-8 -msmall-data -mcpu=ev5 -Wa,-mev6 -Wdeclaration-after-statement -DREM -c -o arch/alpha/lib/__remqu.o arch/alpha/lib/divide.S
AS arch/alpha/lib/callback_srm.o
CC arch/alpha/lib/checksum.o
AS arch/alpha/lib/clear_page.o
....

CC init/version.o
LD init/built-in.o
LD .tmp_vmlinux1
kernel/built-in.o(.spinlock.text+0x5c): In function `migration_init':
kernel/sched.c:4500: undefined reference to `_raw_read_trylock'
kernel/built-in.o(.spinlock.text+0x64):kernel/sched.c:168: undefined reference to `_raw_read_trylock'
make: *** [.tmp_vmlinux1] Error 1


this is after an emerge vanilla-sources, make menu config and make && make modules_install.

any idea where i went wrong?

-- michael
Back to top
View user's profile Send private message
HPRichard
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Feb 2005
Posts: 94
Location: KA, Germany

PostPosted: Tue Jun 28, 2005 9:22 pm    Post subject: Reply with quote

AFAIK _raw_read_trylock is a ultra-low-level routine written in assembly language. It looks like it is not being found by the kernel build system, most probably because of not being present for that particular CPU.
I saw a similar issue on a SUN SS20 with 4x90 MHz ROSS HyperSPARC CPUs last week on LinuxTag. At least on this machine this low-level routine is only needed for building a SMP kernel. So you may want to try a UP kernel first and file a bug report/ask an Alpha assembly guru to fix this.
And sorry if I write totally rubbish, I do not know the ES40.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Alternative Architectures All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum