Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[OT] Jak dogadać się z adminem?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
C1REX
l33t
l33t


Joined: 02 Jan 2004
Posts: 617
Location: London

PostPosted: Wed May 04, 2005 10:58 pm    Post subject: [OT] Jak dogadać się z adminem? Reply with quote

Mam problem ze swoim łączem i nie wiem jak doagadać się ze swoim adminem. Dzwoniłem do nich, tłumaczyłem, wysyłałem logi i inne info i nic.

Pokrótce opiszę objawy.

Okropnie długo otwiera niektóre strony. Trochę to przypomina brak podanego adresu DNS. Róznica polega na tym, że szybkość otwierania stronek jest losowa. Czasem otwiera je błyskawicznie. Jak się zatnie, to często pomaga odświeżenie stronki. Przy otwieraniu, co chwilę zrywa połączenie i nawiązuje je ponownie

Okropne lagi w grach. Nawet w diablo nie da się grać.

Czasami otoczenie sieciowe nie jest widoczne.

Za dnia niemożliwe jest słuchania radia internetowego. Przy czym transfery mam ok. 60KB/s (ponad 120 nocą)

Chyba (nie znam się) losowo mam blokowane na krótki czas niektóre porty. Objawia się to tym, że np. albo opera, albo kadu/ psi/xmms/mldonkey nie mają dostępu do sieci. Gdyby siadało tylko gg, to bym nawet nie wspominał o tym, ale jak działa _tylko_ gg lub p2p, to chyba nie jest normalne?

Nie mogę pingować nic, poza onetem i wp. (Tzn. nie znalazłem innych stron, które mógłbym spingować)
----------------------------------------------------------------------------------------------

Jak mam z nimi rozmawiać? Jakie informacje powinienem im dać? Jak ostatnio tłumaczyłem jakie mam objawy, to mi wmawiali, że moje gentoo jest zawirusowane.

Serwer jest radiowy i łaczy się z moim blokiem poprzez antenę umieszczoną na dachu. W kompie natomiast jest zwykła sieciówka.

Jakieś pomysły? Rady? Cokolwiek?
(Sorki za tak prostackie przedstawienie sprawy, ale brak wiedzy w tym zakresie robi swoje)
_________________
I'm sorry for language mistakes. My native language is polish.
Back to top
View user's profile Send private message
rane
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 03 Mar 2004
Posts: 306
Location: Warsaw, Poland

PostPosted: Wed May 04, 2005 11:04 pm    Post subject: Reply with quote

rady? zmienić dostawcę, polecam chello
Back to top
View user's profile Send private message
C1REX
l33t
l33t


Joined: 02 Jan 2004
Posts: 617
Location: London

PostPosted: Wed May 04, 2005 11:27 pm    Post subject: Reply with quote

chello i neostrada odpadają. Mieszkam w Suwałkach i nie mam dużego wyboru.
Poza tym, to podobno tylko w moim bloku są takie problemy. Ludzie generalnie są bardzo zadowoleni z mojego dostawcy.
_________________
I'm sorry for language mistakes. My native language is polish.
Back to top
View user's profile Send private message
Budzix
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jan 2005
Posts: 86
Location: PL (Poznan)

PostPosted: Thu May 05, 2005 12:51 am    Post subject: Reply with quote

mi sie wydaje ze problem tkwi w polaczeniu radiowym - popros by to sprawdzili pozadnie
Back to top
View user's profile Send private message
qdlacz
n00b
n00b


Joined: 04 Jan 2005
Posts: 63
Location: Poland Białystok

PostPosted: Thu May 05, 2005 7:58 am    Post subject: Reply with quote

Moim zdaniem winowajcą jest radio. Wykluczam przełamany kabel źle zarobione rj-tki lub inne końcówki u Ciebie w domu itp. Ale przed zmieszaniem ich z błotem należało by ze 2 razy sprawdzić all po swojej stronie. :)

Pozdrawiam
_________________
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
Back to top
View user's profile Send private message
kuku
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Dec 2004
Posts: 142

PostPosted: Thu May 05, 2005 8:52 am    Post subject: Reply with quote

Code:
/etc/init.d/mldonkey stop
mldonkey nawet jak nic nieściąga (transfery ~ 0 w obie strony ) to przytyka strasznie łącze, tymbardziej, że defaultowo ma ustawione na 200 połączeń
Back to top
View user's profile Send private message
C1REX
l33t
l33t


Joined: 02 Jan 2004
Posts: 617
Location: London

PostPosted: Thu May 05, 2005 9:53 am    Post subject: Reply with quote

kuku wrote:
Code:
/etc/init.d/mldonkey stop
mldonkey nawet jak nic nieściąga (transfery ~ 0 w obie strony ) to przytyka strasznie łącze, tymbardziej, że defaultowo ma ustawione na 200 połączeń


Większośc tego typu programów tak działa. Oczywiście sprawdzałem działanie reszty także bez mldonkey-a. Tym bardziej, że używam p2p od kilkunastu dni, aproblem jest znacznie starszy.

BTW: Jak to możliwe, że ping wp.pl działa normalnie, a np. ping gentoo.org nie?
_________________
I'm sorry for language mistakes. My native language is polish.
Back to top
View user's profile Send private message
Gogiel
Guru
Guru


Joined: 11 Nov 2004
Posts: 347

PostPosted: Thu May 05, 2005 10:07 am    Post subject: Reply with quote

C1REX wrote:
kuku wrote:
Code:
/etc/init.d/mldonkey stop
mldonkey nawet jak nic nieściąga (transfery ~ 0 w obie strony ) to przytyka strasznie łącze, tymbardziej, że defaultowo ma ustawione na 200 połączeń


Większośc tego typu programów tak działa. Oczywiście sprawdzałem działanie reszty także bez mldonkey-a. Tym bardziej, że używam p2p od kilkunastu dni, aproblem jest znacznie starszy.

BTW: Jak to możliwe, że ping wp.pl działa normalnie, a np. ping gentoo.org nie?

Bo gentoo.org akurat nie odpowiada na pingi :>
_________________
Jabber: gogiel@gmail.com
Back to top
View user's profile Send private message
C1REX
l33t
l33t


Joined: 02 Jan 2004
Posts: 617
Location: London

PostPosted: Thu May 05, 2005 12:18 pm    Post subject: Reply with quote

Gogiel wrote:

Bo gentoo.org akurat nie odpowiada na pingi :>


No ok, a gentoo.strusio.net, gazeta.pl, google.pl, tlen.pl, xhost.info u Was można pingować?
_________________
I'm sorry for language mistakes. My native language is polish.
Back to top
View user's profile Send private message
GoLaB
n00b
n00b


Joined: 14 Jul 2004
Posts: 36

PostPosted: Thu May 05, 2005 12:52 pm    Post subject: Reply with quote

gentoo.strusio.net tak
gazeta.pl nie
google.pl tak
tlen.pl nie
xhost.info tak
Back to top
View user's profile Send private message
crs
Apprentice
Apprentice


Joined: 19 Apr 2003
Posts: 188
Location: Gliwice, Poland

PostPosted: Thu May 05, 2005 1:18 pm    Post subject: Reply with quote

kuku wrote:
Code:
/etc/init.d/mldonkey stop
mldonkey nawet jak nic nieściąga (transfery ~ 0 w obie strony ) to przytyka strasznie łącze, tymbardziej, że defaultowo ma ustawione na 200 połączeń

A masz może jakiś pomysł by zwalczyć te przytykanie łącza? Faktycznie, nawet nic nie ściągając net działa okropnie :( Mam dość szybkie łącze, ale mldonkey potrafi je całe zapchać. ;/
Przepraszam, jeżeli za bardzo OT. :)
Pozdrawiam.
Back to top
View user's profile Send private message
kuku
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Dec 2004
Posts: 142

PostPosted: Thu May 05, 2005 2:27 pm    Post subject: Reply with quote

albo do crona go albo jako screensaver ;)
Back to top
View user's profile Send private message
rzezioo
Apprentice
Apprentice


Joined: 02 Nov 2004
Posts: 260
Location: Szczecin, Poland

PostPosted: Thu May 05, 2005 4:03 pm    Post subject: Reply with quote

to sie nazywa traffic shaping i mozna to znalezc na gentoo-wiki. u mnie dziala powiedzmy polowicznie ale juz tego ostatniego programu nie zaistalowalem. jak bede mial czas to zrobic to powiem na ile toto dziala
_________________
USE="refrigerator" emerge beer
http://fun.from.hell.pl/2003-05-27/russian_linux.jpg
Back to top
View user's profile Send private message
galimedes
Guru
Guru


Joined: 26 Jun 2004
Posts: 316
Location: Poland->Home

PostPosted: Thu May 05, 2005 4:28 pm    Post subject: Reply with quote

Hm ja bym się dpoatrywał problemów po stronie ISP ale na spokojnie.
Po pierwsze działasz na ap czy karcie wifi oraz jakich producentów.
Po drugie czy dobrze widzisz maszt i czy czasami nic nie przesłania pola rozchodzenia fal oraz spingu gate i zobac jakie są opóźnienia i czy bardzo się zmieniają jaka masz antene w dbi i model oraz czy jest to samoróbka ewentualnie jakie masz promienniki. Myślę że to pozwoli na określenie po czyjej stronie jest problem.
Pozdro
Ps. Jeszcze podaj odległość i jakiego standardu kożystasz a/b/g ;)
_________________
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności"

-- Albert Einstein
Back to top
View user's profile Send private message
C1REX
l33t
l33t


Joined: 02 Jan 2004
Posts: 617
Location: London

PostPosted: Thu May 05, 2005 7:40 pm    Post subject: Reply with quote

"Serwer jest radiowy i łaczy się z moim blokiem poprzez antenę umieszczoną na dachu. W kompie natomiast jest zwykła sieciówka." (zwykłu realtek z kablem)

Pisałem to w pierwszym poście.

Zastanowiło mnie natomiast, że faktycznie mój blok może mieć być niefortunnie ustawiony i trzebaby było przestawić antenę z dachu.


Gdybym był Waszym klientem, to jakich danych byście oczekiwali, gdybym się do Was zgłosił z takim problemem?
_________________
I'm sorry for language mistakes. My native language is polish.
Back to top
View user's profile Send private message
qermit
Veteran
Veteran


Joined: 02 Feb 2005
Posts: 1032

PostPosted: Thu May 05, 2005 8:08 pm    Post subject: Reply with quote

C1REX wrote:
Gdybym był Waszym klientem, to jakich danych byście oczekiwali, gdybym się do Was zgłosił z takim problemem?
Jakich danych??? Oczywiście danych z windowsa :). A tak na powżnie to dokładnego i zrozumiałego opisu problemu oraz sugestji co może być nie tak.
Niestety może się zdażyć, że nawet jeżeli przyjdzie koleś z serwisu (ze swoim laptopem). podłączy go do kabla, stwierdzi że wystko jest dobrze i sobie pójdzie.
_________________
"A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit
Back to top
View user's profile Send private message
joi_
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Mar 2005
Posts: 171

PostPosted: Thu May 05, 2005 9:23 pm    Post subject: Reply with quote

sprawdź działanie sieci np pod knoppiksem
dzieje się to od razu po włączeniu komputera, czy dopiero po kilku godzinach?
popatrz na wyniki pinga z różną wartością opcji -s (dlugość pakietu)
sprawdź czy masz problemy z komunikacją z innymi komputerami w tej samej sieci lokalnej
sprawdź ping (z opcją -f i może -s ...) na bramkę
jeżeli sieć lokalna jest 100Mbitowa, spróbuj przestawić sieciówkę na 10Mbit (mii-tool)
popatrz na wynik tcpdumpa, może wypatrzysz coś niezwykłego
jest w sieci proxy?
...
Back to top
View user's profile Send private message
galimedes
Guru
Guru


Joined: 26 Jun 2004
Posts: 316
Location: Poland->Home

PostPosted: Fri May 06, 2005 6:40 am    Post subject: Reply with quote

Więc przygotuj sobie jakieś dane robione co 30 min albo co 1 h średnie transfery z ftp np. z wp.pl statystykę pingów, ale jak na moje oko po prostu siec gubi pakiety to jest taki werdykt na oko więc nie daje 100% racji poza tym jeszcze może byc problem z wydajnością ap twojego dostawcy ale dalej mógł byś napisać czy pingi na gate bardzo się zmieniają ile masz do tego masztu co naprawdę mogło by pomóc ocenić sytuacje.:wink:
Pozdro
Ps. Niektórzy admini lubią jak pokaże im się jakieś śmieszne testy z numion.com :twisted:
_________________
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności"

-- Albert Einstein
Back to top
View user's profile Send private message
mysiar
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Aug 2004
Posts: 102
Location: Kraków

PostPosted: Mon Jun 13, 2005 1:04 pm    Post subject: Reply with quote

aby dołożyć się do tego to napisze co mi się kiedyś przytrafiło
1. miałem łącze dzierżawione 512k
2. postawiłem sobie dziarskiego router'ka na OpenWall'u
3. problem byl podobny do tego, który opisał C1REX
4. sprawdzilem pingiem i okazalo sie, ze mam straszne straty pakietów okolo 30% :!:
5. przyszedl gosc z serwisu odpalil router ze swojej plytki o bylo OK
6. okazalo się, że ten OpenWall był jakiś trefny
7. postawilem szybko router na jakims SuSE, nie pamietam wersji bo to bylo jakies 4 lata temu
8. problem zniknął :D i od tego czasu nawet nie zagladam na strone OpenWall'a :D

C1REX
1. sprawdz sobie pingi do jakiegoś najbliższego kompa w sieci swojego providera dla różnych wielkości pakietów
2. poproś jakiegoś kumpla, żeby wpadł do Ciebie z kompem i sprawdz jak Ci działa sieć, żebyś na głupa nie wyszedł tak jak ja :wink: bo musze się przyznać, ze mi :oops: było jak nie wiem co
_________________
piotr
kilka moich ebuldów / my few ebuilds
Back to top
View user's profile Send private message
n0rbi666
l33t
l33t


Joined: 04 Mar 2005
Posts: 703
Location: Poland -> Krakow

PostPosted: Tue Jun 14, 2005 9:00 am    Post subject: Reply with quote

heh odkopany temat ;) ale rozwiazany juz ?

i ja mialem straszne problemy z netem
tzn : mam neo+ dzielone routerkiem, ale zachcialo mi sie postawic serwer z maskarada, postawilem wiec slacka (bo akurat wtedy sie nim bawilem i go znalem), wszystko pokonfigurowalem, przelaczam zeby siec leciala przez serwer - i pupa, siec tak zamulala ze hej :!:

sprawdzilem pingi na router - okazuje sie ze polowa pakietow sie gubila

w koncu okazalo sie - sieciowka w serwerze byla dziabnieta - wymiana na nowa - wszystko piknie chodzi :)
_________________
Trying to forget (Wasting my time)
We're falling right through
Lying to forget (Telling more lies)
We're raising our truth
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum