Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
2005.0 on Alpha DS20E
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Alternative Architectures
View previous topic :: View next topic  
Author Message
budajah
n00b
n00b


Joined: 20 Apr 2005
Posts: 3

PostPosted: Wed Apr 20, 2005 4:14 pm    Post subject: 2005.0 on Alpha DS20E Reply with quote

Hello

I'm trying to boot the universal CD on a Alpha Server DS20E, but the system halt while loading the kernel gentoo-2.6.

I'm following the procedure described in gentoo handbook as:

P00>>>show device
dqa0.0.0.105.0 DQA0 CD-224E 9.5B
P00>>>boot dqa0 -flags 0
.
.
.
The system appear to boot correctly, but it halts after:
aboot: starting kernel /boot/gentoo-2.6 with arguments root=/dev/ram0 init=/linuxrc looptype=zisofs loop=/zisofs noudev devfs cdroot

No more messages are displayed. The only thing that happen is the background color change from blue to red :?

Does anybody can help me?

best regards
Rafael.
Back to top
View user's profile Send private message
sae
n00b
n00b


Joined: 09 Apr 2005
Posts: 16
Location: Lund, Sweden

PostPosted: Thu Apr 21, 2005 1:08 pm    Post subject: Reply with quote

There are two boot options in aboot:
0: the 2.6 kernel - turns red for me also
1: the 2.4 kernel - this i can boot on my machine

/sae
_________________
"The purpose of computing is insight, not numbers." - Hamming
- AMD athlon 64x2 4600+, 3GB -
Back to top
View user's profile Send private message
budajah
n00b
n00b


Joined: 20 Apr 2005
Posts: 3

PostPosted: Wed Apr 27, 2005 11:09 pm    Post subject: Reply with quote

tks for your help sae..

nice tip! :)

best
Back to top
View user's profile Send private message
jetcowbob
n00b
n00b


Joined: 09 Nov 2004
Posts: 15

PostPosted: Wed Jun 29, 2005 7:47 pm    Post subject: Working 2.6 kernel in Alpha Reply with quote

I have the same issue. Has anyone been able to get a working 2.6 kernel working on your alpha system? Ive got a Compaq Professional Workstation XP1000 here. Newest firmware installed


-Matt
Back to top
View user's profile Send private message
budajah
n00b
n00b


Joined: 20 Apr 2005
Posts: 3

PostPosted: Wed Jun 29, 2005 9:21 pm    Post subject: Reply with quote

Hi Matt

I just have the "red screen" during the boot.

After booting the live CD with kernel 2.4, there was no problem to compile 2.6 kernel and boot the installed system with it.

To boot the live CD I used the following command:

>>>boot dqa0 -flags 1

best regards
buda
Back to top
View user's profile Send private message
jetcowbob
n00b
n00b


Joined: 09 Nov 2004
Posts: 15

PostPosted: Wed Jun 29, 2005 10:40 pm    Post subject: Same deal Reply with quote

Yes, I also have successfully used the
Code:
>>> boot DQA0 -flags 1
command to get the live CD to boot properly. It is odd though, the machine i have has been freezing at random points.. i have to power down to get it working for me. So far it has frozen at detecting hardware, during the keyboard map selection, while unpackaging the stage 1 tarball, and now again at
Code:
* Starting local...                                                                                     [ok]
So in any event, i am not sure what is causing the freezes. I am wondering if it is just the kernel on the live CD, or if there is something buggy with the hardware. I am sifting through some other sections in here to see if i can find an answer. If not ill be starting anew thread.
Back to top
View user's profile Send private message
Lupin_the_3rd
Apprentice
Apprentice


Joined: 03 Apr 2005
Posts: 168

PostPosted: Thu Jun 30, 2005 7:20 pm    Post subject: Re: Working 2.6 kernel in Alpha Reply with quote

jetcowbob wrote:
I have the same issue. Has anyone been able to get a working 2.6 kernel working on your alpha system? Ive got a Compaq Professional Workstation XP1000 here. Newest firmware installed


-Matt


I've got 2.6.11-8 working perfectly with no issues on two PC164 alphas (500Mhz EV56).

I have a new EV67 system coming next week, a dual-667Mhz 264DP system which is basically identical to a DS20. I'll see how things go when I start the Stage I install on the 264DP.....
_________________
Compaq XP1000 Alpha EV67 667Mhz w/ 2GB ECC
32bit PCI: ATI Radeon 9100 (DRI works!)
32bit PCI: Generic Firewire 400 card
64bit PCI: BCM5703 Gig-E (Compaq NC7771)
64bit PCI: Sil3124 SATA w/ mdadm RAID1 (pair of WD VelociRaptors)
Back to top
View user's profile Send private message
jetcowbob
n00b
n00b


Joined: 09 Nov 2004
Posts: 15

PostPosted: Wed Sep 07, 2005 7:34 pm    Post subject: Looking for update Reply with quote

Still no success with this machine. Anyone else been having issues?

Kernel 2.6 wont boot,
Kernel 2.4 randomly freezes the machine.

Compaq Professional Workstation, XP1000

Oi! I wish the problem werent so random. Definitely a hardware issue. Tru64 Unix was working just fine. Too bad it is way too out of date to use still.
Back to top
View user's profile Send private message
tiketti
n00b
n00b


Joined: 29 Apr 2003
Posts: 32
Location: Finland

PostPosted: Thu Sep 08, 2005 5:45 pm    Post subject: Re: Working 2.6 kernel in Alpha Reply with quote

Lupin_the_3rd wrote:
I've got 2.6.11-8 working perfectly


Me too, I just finished installing gentoo on DEC 433au 'Miata'-system and 2.6.11.8 works perfectly with it.
_________________
Gentoo on x86, sparc, alpha, amd64, embedded
Back to top
View user's profile Send private message
tunkaflux
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 Aug 2003
Posts: 76

PostPosted: Fri Sep 16, 2005 10:39 am    Post subject: Reply with quote

Does anybody of you, who have successfully installed 2.6, have any problems with modules?
Back to top
View user's profile Send private message
doublehp
Guru
Guru


Joined: 11 Apr 2005
Posts: 434
Location: FRANCE

PostPosted: Wed Sep 28, 2005 9:35 pm    Post subject: Re: Working 2.6 kernel in Alpha Reply with quote

jetcowbob wrote:
I have the same issue. Has anyone been able to get a working 2.6 kernel working on your alpha system? Ive got a Compaq Professional Workstation XP1000 here. Newest firmware installed


-Matt


2005.1 live CD works fine for me : 2.6.11.8 ... at least to boot the CD.

Now I have my bash, I wonder whether I shall use PC partition table, or BSD like Sarge does ... and cant find tuto ... lets post this now, and grab further.
_________________
DEMAINE Benoît-Pierre (aka DoubleHP ) http://www.demaine.info/
>o_/ Coin coin coin \_o<
to contact me (MSN,ICQ, JABBER, Skype ... ) http://benoit.demaine.info/contact.png
Back to top
View user's profile Send private message
doublehp
Guru
Guru


Joined: 11 Apr 2005
Posts: 434
Location: FRANCE

PostPosted: Wed Sep 28, 2005 9:37 pm    Post subject: Re: Looking for update Reply with quote

jetcowbob wrote:
Still no success with this machine. Anyone else been having issues?

Kernel 2.6 wont boot,
Kernel 2.4 randomly freezes the machine.

Compaq Professional Workstation, XP1000

Oi! I wish the problem werent so random. Definitely a hardware issue. Tru64 Unix was working just fine. Too bad it is way too out of date to use still.


please use a Sarge CD, choose option "format 100% automatically the HDD", then post us
lspci
and
/proc/cpuinfo

thats a good base to know what you have around.

(not that this is easy for me, since I have four new rakable HDDs ... for two alpha servers: easy to install, exchange, try, format, restart ... )
_________________
DEMAINE Benoît-Pierre (aka DoubleHP ) http://www.demaine.info/
>o_/ Coin coin coin \_o<
to contact me (MSN,ICQ, JABBER, Skype ... ) http://benoit.demaine.info/contact.png
Back to top
View user's profile Send private message
doublehp
Guru
Guru


Joined: 11 Apr 2005
Posts: 434
Location: FRANCE

PostPosted: Wed Sep 28, 2005 9:38 pm    Post subject: Reply with quote

tunkaflux wrote:
Does anybody of you, who have successfully installed 2.6, have any problems with modules?


I did with a dual EV56 with 2005.1 2.6.11.8
_________________
DEMAINE Benoît-Pierre (aka DoubleHP ) http://www.demaine.info/
>o_/ Coin coin coin \_o<
to contact me (MSN,ICQ, JABBER, Skype ... ) http://benoit.demaine.info/contact.png
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Alternative Architectures All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum