Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
VHCS2 on Gentoo HowTo
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
viper26
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Sep 2003
Posts: 132
Location: Brilon

PostPosted: Sun Jul 31, 2005 9:56 am    Post subject: Reply with quote

hi,

i had a problem, i installed vhcs2 with your howto,
i can add a reseller but then i a enduser the status of the domain is only in progress.
in my logs i have some errors:

DEBUG: push_el() sub_name: del_file(), msg: Starting...
DEBUG: push_el() sub_name: del_file(), msg: Ending...
DEBUG: push_el() sub_name: check_master(), msg: ERROR: Master manager process is not running !
DEBUG: pop_el() sub_name: check_master(), msg: ERROR: Master manager process is not running !
DEBUG: pop_el() sub_name: del_file(), msg: Ending...

taht does it means? an why?

an another error:
DEBUG: push_el() sub_name: sys_command(), msg: ERROR: External command '/var/www/localhost/htdocs/vhcs2/engine/vhcs2-dmn-mngr 2 1>/var/log/vhcs2/vhcs2-dmn-mngr.stdout 2>/var/log/vhcs2/vhcs2-dmn-mngr.stderr' returned '1' status !
DEBUG: pop_el() sub_name: sys_command(), msg: ERROR: External command '/var/www/localhost/htdocs/vhcs2/engine/vhcs2-dmn-mngr 2 1>/var/log/vhcs2/vhcs2-dmn-mngr.stdout 2>/var/log/vhcs2/vhcs2-dmn-mngr.stderr' returned '1' status !


who can help`?

thanks
Back to top
View user's profile Send private message
joshua
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jun 2002
Posts: 134
Location: Wiesbaden

PostPosted: Wed Nov 02, 2005 9:48 pm    Post subject: Reply with quote

So far, did anyone manage to get a production-ready installation of
VHCS running under gentoo?

If not, what software did you switch to?
_________________
Daniel Haus
http://danielhaus.de
Back to top
View user's profile Send private message
bswenson
n00b
n00b


Joined: 24 Oct 2002
Posts: 13
Location: Miami, FL

PostPosted: Fri Nov 11, 2005 9:57 am    Post subject: vhcs-2.4.6.2.ebuild (almost working...please help) Reply with quote

Hello all,

First I would like to thank taskara and everyone else who has contributed to vhcs for gentoo. Without this post I would not have been able to get this far. I have updated allot of the makefiles, most of the config files and a few of the perl scripts all with the guidance of this post. I have set up a readme
file that anyone can get to. Please try it out and let me know how it goes. There are quite a few things that are still not working, but the ebuild will install vhcs properly (i think). Here is the readme/install script url:

http://www.blackdove.tv/vhcsfiles/gentoo-vhcs-readme.txt

Here is an excerpt of the readme listing some open issues:
Code:

# The tarball/ebuild script is pretty rough but it
# seems to work...mostly. The tarball consists of a
# vhcs directory the goes in /usr/local/portage
# In the files/ dir of the tarball you will
# find another tarball that containd an updated
# version of the configs/ directory found in
# the vhcs source. Most all the changes to vhcs
# for gentoo were in the configs/ dir. There
# have been a few bugs in some of the perl
# scripts, but nothing major. If you find a
# problem with one of the config files please
# let me know so I can update the tarball and
# the ebuild as any problems are reported and
# corrected. Please send me an email if you
# find an issue.

# There are a number of things that are not
# working for me out of the box yet...if
# at all. If you find a fix for any of the
# items below please update me:

# 1.  NO LOGGING!!AHH!! For some reason the vhcs2
#     daemon log files are rotating, but are zero
#     bytes in size. Really could use some help with
#     this one please!
# 1.  After a reseller creates a domain the new
#     domain will not change status to started.
#     It seems to be updating bind, and the dbs
#     but not apache, and not sure about postfix
#     and courier yet.
# 2.  Pretty sure config file for postfix is no
#     good. Local mail not even working for me,
#     but is at least queueing. I haven't used
#     postfix in a while so it might be simple
#     to fix. Getting this in /var/log/messages:
#
#Nov 11 04:28:17 hosting01 postfix/smtp[14273]: fatal: unknown service:
#smtp/tcp
#Nov 11 04:28:17 hosting01 postfix/smtp[14274]: fatal: unknown service:
#smtp/tcp
#Nov 11 09:28:18 hosting01 postfix/qmgr[13645]: warning: premature end-of-input
#on private/smtp socket while reading input attribute name
#Nov 11 09:28:18 hosting01 postfix/qmgr[13645]: warning: private/smtp socket:
#malformed response
#Nov 11 09:28:18 hosting01 postfix/qmgr[13645]: warning: transport smtp failure
#-- see a previous warning/fatal/panic logfile record for the problem descr
#iption
#Nov 11 09:28:18 hosting01 postfix/qmgr[13645]: warning: premature end-of-input
#on private/smtp socket while reading input attribute name
#Nov 11 09:28:18 hosting01 postfix/qmgr[13645]: warning: private/smtp socket:
#malformed response
#Nov 11 09:28:18 hosting01 postfix/qmgr[13645]: warning: transport smtp failure
#-- see a previous warning/fatal/panic logfile record for the problem descr
#iption
#Nov 11 04:28:18 hosting01 postfix/master[13625]: warning: process
#/usr/lib/postfix/smtp pid 14273 exit status 1
#Nov 11 04:28:18 hosting01 postfix/master[13625]: warning:
#/usr/lib/postfix/smtp: bad command startup -- throttling
#Nov 11 04:28:18 hosting01 postfix/master[13625]: warning: process
#/usr/lib/postfix/smtp pid 14274 exit status 1


Any clues anyone?
Bram.
Back to top
View user's profile Send private message
joshua
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jun 2002
Posts: 134
Location: Wiesbaden

PostPosted: Fri Nov 11, 2005 11:51 am    Post subject: Reply with quote

Hehe, it was last night, I got it working manually for the first time.
Damn it, I should have waited.

Still, thank you all, I would not have get it done without your howtos
and comments.
_________________
Daniel Haus
http://danielhaus.de
Back to top
View user's profile Send private message
taskara
Advocate
Advocate


Joined: 10 Apr 2002
Posts: 3763
Location: Australia

PostPosted: Sat Nov 12, 2005 12:41 am    Post subject: Reply with quote

joshua wrote:
Hehe, it was last night, I got it working manually for the first time.
Damn it, I should have waited.

Still, thank you all, I would not have get it done without your howtos
and comments.

Wow you're the first person I've seen who has actually got the whole thing up and running :)
Perhaps you could shed some light for bswenson and the rest of us on some tricky areas, if you're willing?

Cheers,
Chris
_________________
Kororaa install method - have Gentoo up and running quickly and easily, fully automated with an installer!
Back to top
View user's profile Send private message
bswenson
n00b
n00b


Joined: 24 Oct 2002
Posts: 13
Location: Miami, FL

PostPosted: Sat Nov 12, 2005 12:50 am    Post subject: vhcs conf and others Reply with quote

joshua,

could you provide all of the config files you used...maybe a tarball of your /etc/vhcs2/ would do it...

i think it would

Thanks in advance.
B.
Back to top
View user's profile Send private message
joshua
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jun 2002
Posts: 134
Location: Wiesbaden

PostPosted: Sat Nov 12, 2005 12:07 pm    Post subject: Reply with quote

Huh, I thought in the meanwhile all your systems we're running fine with
vhcs and everyone forgot about this thread ...

It's really hard to provide a full list of changes I did, because I did
actually not just change config files but some perls and other stuff,
too. What I did not change is most of the courier locations. The only
thing I did there was bcaking up /etc/courier/authlib and symlinking
/etc/courier/authlib -> /etc/courier . If that helps anyone. And running
postfix with vhcs in a chroot seemed to be too hard work, so it's using
config files in /etc/postfix, not /var/spool/postfix/etc/...

I am not sure about relevant config files. I guess I'll just post my
vhcs.conf and if you get in further trouble or need some more
details, go on and ask. I guess, that would've helped me, too, some
days ago.

Code:
vhcs.conf

#
# Misc config variables;
#

BuildDate = 20.08.2005

# DFtpDir = /var/www/virtual/

# FtpShell = /bin/bash

Version = 2.4.6.2
VersionH = 2.4 Spartacus

LOGIN_TIME_OUT = 20
DEFAULT_ADMIN_ADDRES = [my email]
SERVER_HOSTNAME = [fqdn of my server]
BASE_SERVER_IP = [server ip]

MR_LOCK_FILE = /tmp/vhcs2.lock

CMD_HOSTNAME = /bin/hostname
CMD_IFCONFIG = /sbin/ifconfig
CMD_USERADD = /usr/sbin/useradd
CMD_USERDEL = /usr/sbin/userdel
CMD_GROUPADD = /usr/sbin/groupadd
CMD_GROUPDEL = /usr/sbin/groupdel
CMD_MYSQL = /usr/bin/mysql

FTPD_CONF_FILE = /etc/proftpd/proftpd.conf

CMD_CHOWN = /bin/chown

#
# SQL backend variables;
#

DATABASE_TYPE = mysql
DATABASE_HOST = localhost
DATABASE_NAME = vhcs2
DATABASE_PASSWORD = [password]
DATABASE_USER = root

#
# Main situation variables;
#

ROOT_DIR = /var/www/vhcs2
CONF_DIR = /etc/vhcs2
LOG_DIR = /var/log/vhcs2

#
# BIND data.
#

BIND_CONF_FILE = /etc/bind/named.conf
BIND_DB_DIR = /var/bind/pri
SECONDARY_DNS = [my secondary dns]

#
# APACHE data.
#

#
# APACHE config data.
#

APACHE_CMD = /usr/sbin/apache2
APACHE_NAME = apache2
APACHE_RESTART_TRY = 3
APACHE_WWW_DIR = /var/www/virtual
APACHE_LOG_DIR = /var/log/apache2
APACHE_USERS_LOG_DIR = /var/log/apache2/users
APACHE_BACKUP_LOG_DIR = /var/log/apache2/backup
APACHE_CONF_FILE = /etc/apache2/vhcs2.conf

GUI_ROOT_DIR = /var/www/vhcs2/gui

PEAR_DIR = /usr/lib/php

CMD_PS = /bin/ps
CMD_WC = /usr/bin/wc

APACHE_SUEXEC_MIN_UID = 2000
APACHE_SUEXEC_MIN_GID = 2000
APACHE_SUEXEC_USER_PREF = vu

#
# APACHE directory data.
#

APACHE_USER = apache
APACHE_GROUP = apache

#
# Postfix MTA Data.
#

POSTFIX_CONF_FILE = /etc/postfix/main.cf
POSTFIX_MASTER_CONF_FILE = /etc/postfix/master.cf

MTA_LOCAL_MAIL_DIR = /var/spool/mail
MTA_VIRTUAL_MAIL_DIR = /var/spool/mail/virtual

MTA_LOCAL_ALIAS_HASH = /etc/mail/aliases
MTA_VIRTUAL_CONF_DIR = /etc/postfix/vhcs2
MTA_VIRTUAL_ALIAS_HASH = /etc/postfix/vhcs2/aliases
MTA_VIRTUAL_DMN_HASH = /etc/postfix/vhcs2/domains
MTA_VIRTUAL_MAILBOX_HASH = /etc/postfix/vhcs2/mailboxes
MTA_TRANSPORT_HASH = /etc/postfix/vhcs2/transport
MTA_SENDER_ACCESS_HASH = /etc/postfix/vhcs2/sender-access

MTA_MAILBOX_MIN_UID = 1000
MTA_MAILBOX_UID = 1000
MTA_MAILBOX_UID_NAME = vmail
MTA_MAILBOX_GID = 12
MTA_MAILBOX_GID_NAME = mail

MTA_SASLDB_LOCAL_DOMAIN = [my server's local domain]
MTA_SASLDB_FILE = /etc/sasl2/sasldb2

CMD_SASLDB_PASSWD2 = /usr/sbin/saslpasswd2
CMD_POSTMAP = /usr/sbin/postmap
CMD_NEWALIASES = /usr/bin/newaliases
CMD_ECHO = /bin/echo
CMD_LN = /bin/ln

#
# Courier IMAP/POP3 Data.
#

COURIER_CONF_DIR = /etc/courier
CMD_MAKEUSERDB = /usr/sbin/makeuserdb

#
# Crontab delayed tasks.
#

BACKUP_HOUR = 23
BACKUP_MINUTE = 40
BACKUP_ROOT_DIR = /var/www/vhcs2/engine/backup

CMD_CRONTAB = /usr/bin/crontab

#
# Backup tasks manager.
#

CMD_TAR = /bin/tar
CMD_MV = /bin/mv
CMD_RM = /bin/rm
CMD_DU = /usr/bin/du

#
# Service manager.
#

CMD_NAMED = /etc/init.d/named
CMD_MTA = /etc/init.d/postfix
CMD_HTTPD = /usr/sbin/apache2
CMD_AUTHD = /etc/init.d/courier-authlib
CMD_IMAP = /etc/init.d/courier-imapd
CMD_POP = /etc/init.d/courier-pop3d
CMD_FTPD = /etc/init.d/proftpd
CMD_VHCS2D = /etc/init.d/vhcs2     
# beware: not changing the previous line made vhcs re-setup my firewall and
# prevented me from logging into my server by closing the ssh-port

#
# Server traffic manager.
#

CMD_IPTABLES = /sbin/iptables

#
# Virtual traffic manager.
#

CMD_CP = /bin/cp
CMD_DIFF = /usr/bin/diff
CMD_GREP = /bin/grep
CMD_CAT = /bin/cat
CMD_AWK = /usr/bin/awk
CMD_PFLOGSUMM = /usr/sbin/maillogconvert.pl

TRAFF_LOG_DIR = /var/log

FTP_TRAFF_LOG = ftp_traff.log
MAIL_TRAFF_LOG = mail.log

QUOTA_ROOT_DIR = /var/www/vhcs2/engine/quota
TRAFF_ROOT_DIR = /var/www/vhcs2/engine/traffic
TOOLS_ROOT_DIR = /var/www/vhcs2/engine/tools

#

USER_INITIAL_LANG = lang_English
USER_INITIAL_THEME = modern_blue
USER_INITIAL_THEME_COLOR = blue
USER_LAYOUT_ID = 1

VHCS_LICENSE = VHCS<sup>&reg;</sup> Pro v2.4.6.2<br>build: 2005-08-21<br>Spartacus

MINIMAL_FTP_UID = 2000
MINIMAL_FTP_GID = 2000

FTP_USERNAME_SEPARATOR = @
FTP_HOMEDIR = /var/www/virtual
FTP_SHELL = /bin/bash

IPS_LOGO_PATH = ../themes/user_logos

VHCS_SUPPORT_SYSTEM = yes 
VHCS_SUPPORT_SYSTEM_PATH = support_system.php
VHCS_SUPPORT_SYSTEM_TARGET =

MYSQL_PREFIX = yes
MYSQL_PREFIX_TYPE =

WEBMAIL_PATH = ../tools/webmail/
WEBMAIL_TARGET = _blank

PMA_PATH = ../tools/pma/
PMA_TARGET = _blank

FILEMANAGER_PATH = ../tools/filemanager/
FILEMANAGER_TARGET = _blank

DATE_FORMAT = d.m.Y

#
# htaccess management (21.04.2005).
#

HTACCESS_USERS_FILE_NAME = .htpasswd
HTACCESS_GROUPS_FILE_NAME = .htgroup
HTPASSWD_CMD = /usr/bin/htpasswd2

#
# backup management (16.05.2005).
#

BACKUP_FILE_DIR = /var/www/vhcs2/backups


Hope, I did not forget to blank out all the passwords ...

Some notes:

  • don't move any system files or directories around, no need for that
  • remove /var/mail before merging files from /tmp/vhcs2 to /
  • afterwards move contents from (new) /var/mail to /var/spool/mail and symlink /var/mail -> /var/spool/mail
  • generating keys during "make install" took a hell of a long time, because it depends on hardware activity an I did not have any mouse or keyboard connected, so during that stage "cat /dev/sda >/dev/null" speeded it up a lot


As I wasn't quite sure about the paths in /usr/sbin/makeuserdb I post the first lines
of mine, too:
Code:

use Fcntl ':flock';

$prefix="/usr";
$exec_prefix="${prefix}";
$bindir="${exec_prefix}/bin";

$ENV{'PATH'}="${exec_prefix}/bin:/usr/bin:/usr/local/bin:/bin";

$dbfile="/etc/courier/userdb";
$datfile="/etc/courier/userdb.dat";
$lockfile="/etc/courier/userdb.lock";

$shadowfile="/etc/courier/userdbshadow.dat";

$tmpdir="/etc/courier";

$tmpdatfile="$tmpdir/userdb.tmp";
$tmpshadowfile="$tmpdir/userdbshadow.tmp";
$makedat="/usr/lib/courier/courier-authlib/makedatprog";
.
.
.


Good luck and ask if you need more hints or config files ...
_________________
Daniel Haus
http://danielhaus.de
Back to top
View user's profile Send private message
taskara
Advocate
Advocate


Joined: 10 Apr 2002
Posts: 3763
Location: Australia

PostPosted: Tue Nov 15, 2005 12:11 am    Post subject: Reply with quote

Update Nov 2005:
Try this newer howto. The one below is too old.

-c
_________________
Kororaa install method - have Gentoo up and running quickly and easily, fully automated with an installer!
Back to top
View user's profile Send private message
apryan
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 31 Jan 2005
Posts: 123

PostPosted: Fri Nov 25, 2005 6:27 am    Post subject: Reply with quote

Kind of wished VHCS had exim for mail server support. Anyone willing to help me modify it to use exim instead of courier?

thx
Back to top
View user's profile Send private message
SeJo
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 08 Oct 2002
Posts: 298
Location: Belgium

PostPosted: Tue Nov 29, 2005 4:34 pm    Post subject: Reply with quote

Just for info

i got it working perfectly also, it runs gentoo.be as virtual host fex...

nice app, shame it won't be integrated into an ebuild easely...

greets
_________________
"I am not bound to please thee with my answers."
Back to top
View user's profile Send private message
joshua
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jun 2002
Posts: 134
Location: Wiesbaden

PostPosted: Tue Nov 29, 2005 8:19 pm    Post subject: Reply with quote

Congrats!

Does anyone know how to most easily make logrotate rotate all
customers access logs (in /var/www/virtual/*/logs/) ?
_________________
Daniel Haus
http://danielhaus.de
Back to top
View user's profile Send private message
spottraining
n00b
n00b


Joined: 30 Jan 2005
Posts: 73
Location: Estonia

PostPosted: Thu Jan 26, 2006 6:48 pm    Post subject: Reply with quote

Hello
I am trying to install the latest VHCS in Gentoo server. This is absolute fresh install. I have fallow this HOWTO in VHCS Forum, and now I have some problems. First - I cant restart any more apache. I get fallowing error:

Code:

localhost htdocs # /etc/init.d/apache2 restart
/etc/conf.d/apache2: line 48: unexpected EOF while looking for matching `"'
/etc/conf.d/apache2: line 50: syntax error: unexpected end of file
 * Apache2 has detected a syntax error in your configuration files:
Syntax error on line 22 of /etc/apache2/vhcs2.conf:
Invalid command 'php_flag', perhaps mis-spelled or defined by a module not included in the server configuration
localhost htdocs #                                 

Also - when I pointing in brauser my server Ip/vhcs2, I get error, that thats is not found:
Code:

Not Found

The requested URL /vhcs2 was not found on this server.

So something is missing, but I dont know - what. I have look to my /var/www and there is vhcs2 and evrything, what whas placed after install. Setup script dont shows also any errors.

So maybe can me help with this instalation. I dont want use Webmin anymore :)


And also - sorry about very bad english
_________________
Sorry about bad English - I am learning....

The box said Windows XP or better, so I installed Linux
Back to top
View user's profile Send private message
joshua
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jun 2002
Posts: 134
Location: Wiesbaden

PostPosted: Thu Jan 26, 2006 7:16 pm    Post subject: Reply with quote

spottraining wrote:

Code:

localhost htdocs # /etc/init.d/apache2 restart
/etc/conf.d/apache2: line 48: unexpected EOF while looking for matching `"'
/etc/conf.d/apache2: line 50: syntax error: unexpected end of file
 * Apache2 has detected a syntax error in your configuration files:
Syntax error on line 22 of /etc/apache2/vhcs2.conf:
Invalid command 'php_flag', perhaps mis-spelled or defined by a module not included in the server configuration
localhost htdocs #                                 



Are you sure, you have PHP installed (preferably dev-lang/php) and "-D PHP" in
your /etc/conf.d/apache2 like e.g. this?
Code:
APACHE2_OPTS="-D DEFAULT_VHOST -D SSL -D PHP5"

_________________
Daniel Haus
http://danielhaus.de
Back to top
View user's profile Send private message
spottraining
n00b
n00b


Joined: 30 Jan 2005
Posts: 73
Location: Estonia

PostPosted: Fri Jan 27, 2006 3:57 am    Post subject: Reply with quote

joshua wrote:
spottraining wrote:

Code:

localhost htdocs # /etc/init.d/apache2 restart
/etc/conf.d/apache2: line 48: unexpected EOF while looking for matching `"'
/etc/conf.d/apache2: line 50: syntax error: unexpected end of file
 * Apache2 has detected a syntax error in your configuration files:
Syntax error on line 22 of /etc/apache2/vhcs2.conf:
Invalid command 'php_flag', perhaps mis-spelled or defined by a module not included in the server configuration
localhost htdocs #                                 



Are you sure, you have PHP installed (preferably dev-lang/php) and "-D PHP" in
your /etc/conf.d/apache2 like e.g. this?
Code:
APACHE2_OPTS="-D DEFAULT_VHOST -D SSL -D PHP5"

thanks for tip :)

I want to install PHP4 and so I mask the PHP5 in package.mask file. Now I update my PHP and I get the VHCS2 login screen :)

But this dev-lang/php installs many unneeded packages. I make list of them and now I need to remove manualy Xorg and many others unneeded packages...
_________________
Sorry about bad English - I am learning....

The box said Windows XP or better, so I installed Linux
Back to top
View user's profile Send private message
spottraining
n00b
n00b


Joined: 30 Jan 2005
Posts: 73
Location: Estonia

PostPosted: Sun Feb 05, 2006 9:49 am    Post subject: Reply with quote

Hello

I have now problem with postfix and vhcs. I have using this Gentoo instalation guide. Evrything work fine, but its impossible to send out any mails.
VHCS debuger shows me two errors:
Domain error is:
Code:
sys_command() | ERROR: External command '/usr/sbin/postmap /etc/postfix/vhcs2/domains' returned '1' status !

And Mail account error is:
Code:
info@domain.com
sys_command() | ERROR: External command '/bin/echo "********" | /usr/sbin/saslpasswd2 -p -c -f -u domain.com info && /bin/cp /etc/sasl2/sasldb2' returned '1' status !


Also, when I look to /var/log/messages, then I see:
Code:
Feb  5 13:42:18 one postfix/smtp[13958]: fatal: unknown service: smtp/tcp
Feb  5 11:42:19 one postfix/qmgr[13056]: warning: premature end-of-input on private/smtp socket while reading input attribute name
Feb  5 11:42:19 one postfix/qmgr[13056]: warning: private/smtp socket: malformed response
Feb  5 11:42:19 one postfix/qmgr[13056]: warning: transport smtp failure -- see a previous warning/fatal/panic logfile record for the problem description
Feb  5 13:42:19 one postfix/master[13046]: warning: process /usr/lib/postfix/smtp pid 13957 exit status 1
Feb  5 13:42:19 one postfix/master[13046]: warning: /usr/lib/postfix/smtp: bad command startup -- throttling
Feb  5 11:42:19 one postfix/qmgr[13056]: warning: premature end-of-input on private/smtp socket while reading input attribute name
Feb  5 11:42:19 one postfix/qmgr[13056]: warning: private/smtp socket: malformed response
Feb  5 11:42:19 one postfix/qmgr[13056]: warning: transport smtp failure -- see a previous warning/fatal/panic logfile record for the problem description
Feb  5 13:42:19 one postfix/master[13046]: warning: process /usr/lib/postfix/smtp pid 13958 exit status 1


Maybe someone can help.
_________________
Sorry about bad English - I am learning....

The box said Windows XP or better, so I installed Linux
Back to top
View user's profile Send private message
thoand
n00b
n00b


Joined: 13 Jun 2003
Posts: 57

PostPosted: Sun Feb 05, 2006 11:49 pm    Post subject: Reply with quote

I have exactly the same problem and I found out, that in the /etc/postfix/main.cf stands
Code:

#
# Delivering virtual messages parameters;
#

virtual_mailbox_base = {MTA_VIRTUAL_MAIL_DIR}
virtual_mailbox_limit = 0

virtual_mailbox_domains = hash:{MTA_VIRTUAL_DMN_HASH}
virtual_mailbox_maps = hash:{MTA_VIRTUAL_MAILBOX_HASH}

virtual_alias_maps = hash:{MTA_VIRTUAL_ALIAS_HASH}

virtual_minimum_uid = {MTA_MAILBOX_MIN_UID}
virtual_uid_maps = static:{MTA_MAILBOX_UID}


and so on, I thought vhcs should change it to the real paths? I have no idea, why it does not.
Back to top
View user's profile Send private message
spottraining
n00b
n00b


Joined: 30 Jan 2005
Posts: 73
Location: Estonia

PostPosted: Mon Feb 06, 2006 5:07 pm    Post subject: Reply with quote

I have this section in main.cf ok.
Code:
# Delivering virtual messages parameters;
#

virtual_mailbox_base = /var/spool/mail/virtual
virtual_mailbox_limit = 0

virtual_mailbox_domains = hash:/etc/postfix/vhcs2/domains
virtual_mailbox_maps = hash:/etc/postfix/vhcs2/mailboxes

virtual_alias_maps = hash:/etc/postfix/vhcs2/aliases

virtual_minimum_uid = 1000
virtual_uid_maps = static:1000
virtual_gid_maps = static:12


roblem is somewhere in smtpd conf :? So its impossible to send mails....
_________________
Sorry about bad English - I am learning....

The box said Windows XP or better, so I installed Linux
Back to top
View user's profile Send private message
thoand
n00b
n00b


Joined: 13 Jun 2003
Posts: 57

PostPosted: Mon Feb 06, 2006 11:41 pm    Post subject: Reply with quote

heh ;) I changed the main.cf by hand, now I have the same problem like you.
Back to top
View user's profile Send private message
thoand
n00b
n00b


Joined: 13 Jun 2003
Posts: 57

PostPosted: Tue Feb 07, 2006 8:10 am    Post subject: Reply with quote

now it works, vbut I have to go to school now, I could write how to in the evening.

thoand
Back to top
View user's profile Send private message
thoand
n00b
n00b


Joined: 13 Jun 2003
Posts: 57

PostPosted: Tue Feb 07, 2006 7:52 pm    Post subject: Reply with quote

yesterday there came new postfix configs and sasl cofigs with dispatch-conf. I took them. then it was possible to login via webmail and send mails. then I changed the postfix configs back, and it workt too. so the problem is in /etc/sasl2/smtpd.conf the update wrote
Code:
pwcheck_method:pam
in there. but there are still some problems, it is possible to add new accounts, but I could not delete them. also the status of the entrys in "mail_users" does not change, I set them manually to "change" and they stay on "change". so there is something to do.
Back to top
View user's profile Send private message
spottraining
n00b
n00b


Joined: 30 Jan 2005
Posts: 73
Location: Estonia

PostPosted: Wed Feb 08, 2006 5:13 pm    Post subject: Reply with quote

I get this also work

I change lot of things inside the master.cf

right now is problem that its not sending meils inside server. But I hope this also soon get to work :)
Thanks for your tips. One thing what is important - in master.cf is neede to set smtp chroot to n.
_________________
Sorry about bad English - I am learning....

The box said Windows XP or better, so I installed Linux
Back to top
View user's profile Send private message
thoand
n00b
n00b


Joined: 13 Jun 2003
Posts: 57

PostPosted: Wed Feb 08, 2006 6:38 pm    Post subject: Reply with quote

are you able to delete mail accounts? if yes, please post your main.cf, mastercf and smtpd.conf. thank you. (of course you could do so, if they do not work.) an easy way is to "emerge nopaste" and then "nopaste /etc/postfic/main.cf" that will post your config in the internet and give you a link.
Back to top
View user's profile Send private message
spottraining
n00b
n00b


Joined: 30 Jan 2005
Posts: 73
Location: Estonia

PostPosted: Fri Feb 10, 2006 4:49 am    Post subject: Reply with quote

thoand wrote:
are you able to delete mail accounts? if yes, please post your main.cf, mastercf and smtpd.conf. thank you. (of course you could do so, if they do not work.) an easy way is to "emerge nopaste" and then "nopaste /etc/postfic/main.cf" that will post your config in the internet and give you a link.

no
not yet
mail accounts working, but in vhcs debuger are still errors
_________________
Sorry about bad English - I am learning....

The box said Windows XP or better, so I installed Linux
Back to top
View user's profile Send private message
spottraining
n00b
n00b


Joined: 30 Jan 2005
Posts: 73
Location: Estonia

PostPosted: Sat Feb 18, 2006 9:36 am    Post subject: Reply with quote

I still geting errors when I add mails. In VHCS Debuger are lines:
Quote:
sys_command() | ERROR: External command '/bin/echo "123456" | /usr/sbin/saslpasswd2 -p -c -f /etc/sasl2/sasldb2 -u domain.com test2 && /bin/cp -f /etc/sasl2/sasldb2 /etc/sasl2/sasldb2' returned '1' status !

And all mail users are unknow status - but its working - I can send and deliver mails.
Something is wrong, but where? I have find, that lines:
ETC_SASLDB_FILE = /etc/sasl2/sasldb2
and
CMD_SASLDB_LISTUSERS2 = /usr/sbin/sasldblistusers2
are missing, but after adding these lines I get still errors....
_________________
Sorry about bad English - I am learning....

The box said Windows XP or better, so I installed Linux
Back to top
View user's profile Send private message
planet-admin
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Mar 2004
Posts: 212
Location: Boise, ID

PostPosted: Tue Feb 21, 2006 10:23 pm    Post subject: Reply with quote

Which version of vhcs2 is this you are using? I myserf fixed this error today.

You're copying the file onto itself, and you're probably missing the line
MTA_SASLDB_FILE = /var/spool/postfix/etc/sasl2/sasldb2

in your vhcs2 config file.

See, it's supposed to write to sasldb2, and then copy it from where it is to two locations(or just one depending on the version of vhcs2) so that smtp auth will work.

Quote:
/bin/cp -f /etc/sasl2/sasldb2 /etc/sasl2/sasldb2'
is copying the file onto itself, and failing.

Once that's solved, then you need to manually edit the sql database....., and change the user's status to "ok", but you can get away with not doing it.

Michael
_________________
Michael S. Moody
Sr. Systems Engineer
Global Systems Consulting
Web: http://www.GlobalSystemsConsulting.com
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 3 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum