Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Dell Inspiron 6000
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3 ... 31, 32, 33  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
seppelrockt
Guru
Guru


Joined: 14 May 2004
Posts: 423

PostPosted: Sat Dec 09, 2006 5:39 pm    Post subject: Reply with quote

amaroc wrote:
seppelrockt wrote:
Does this mean the LED is on whenever WLAN is activated via Fn+F2, even when you are not connected to an AP?

Not exactly - there are three states
- OFF: disabled via Fn+F2
- Blinking: Negotiation with AP
- ON: Connected

Here is what var/log/messages reports after a cycle Fn+F2 / Fn+F2
Code:
Nov 23 20:45:09 i6kgt atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code 0x88 on isa0060/serio0).
Nov 23 20:45:09 i6kgt atkbd.c: Use 'setkeycodes e008 <keycode>' to make it known.
Nov 23 20:45:10 i6kgt wpa_cli: interface eth1 DISCONNECTED
Nov 23 20:46:27 i6kgt atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code 0x88 on isa0060/serio0).
Nov 23 20:46:27 i6kgt atkbd.c: Use 'setkeycodes e008 <keycode>' to make it known.
Nov 23 20:46:29 i6kgt ipw2200: Failed to send CARD_DISABLE: Command timed out.
Nov 23 20:46:29 i6kgt wpa_cli: interface eth1 CONNECTED
Nov 23 20:46:36 i6kgt dhclient: DHCPREQUEST on eth1 to 255.255.255.255 port 67
Nov 23 20:46:36 i6kgt dhclient: DHCPACK from 192.168.65.1
Nov 23 20:46:36 i6kgt dhclient: bound to 192.168.65.3 -- renewal in 3259978 seconds.

I don't know whether the LED would finish to blink sometime if no AP can be seen.

seppelrockt wrote:

This doesn't seem to work here with ipw2200-1.1.3 (regardless of the patch you recommented). I would love to get this working cause I often forget to disable WLAN when I am at home (there are no APs available) and this costs at least some battery time.

For me it works with kernel built-in ipw2200 and the patch mentioned on both
- linux-2.6.17-gentoo-r8 (ipw2200 v1.1.1)
- linux-2.6.18-gentoo-r2 (ipw2200 v1.1.2)
Need to mention that 2.6.18 needed the wpa_supplicant parameter
ap_scan=2
in order to connect to my WPA-PSK AP (SE515DSL).


OK with the patch it worked well for me, too (besides I could not see it blinking when negotiating - but anyway ^^).

You are using kernel 2.6.18? This busstard didn't work for me cause it didn't want to see my DVD-RW (I use libata and friends). Did you have this problem too? Is 2.6.19 working for you?
Back to top
View user's profile Send private message
amaroc
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Nov 2005
Posts: 78

PostPosted: Mon Dec 11, 2006 11:07 pm    Post subject: Reply with quote

seppelrockt wrote:
amaroc wrote:

For me it works with kernel built-in ipw2200 and the patch mentioned on both
- linux-2.6.17-gentoo-r8 (ipw2200 v1.1.1)
- linux-2.6.18-gentoo-r2 (ipw2200 v1.1.2)
Need to mention that 2.6.18 needed the wpa_supplicant parameter
ap_scan=2
in order to connect to my WPA-PSK AP (SE515DSL).


OK with the patch it worked well for me, too (besides I could not see it blinking when negotiating - but anyway ^^).

You are using kernel 2.6.18? This busstard didn't work for me cause it didn't want to see my DVD-RW (I use libata and friends). Did you have this problem too? Is 2.6.19 working for you?

DVD works w/ 2.6.18 after an oldconfig. For 2.6.19 you have to consider the libata changes - but it works as well.
However, I have an issue with both 2.6.18/19. I can't completely resume about every 10th STR. I have not investigated further yet but the call-stack shows a race in char/vt.c. So it might come from my suspend-script (chvt), vesa-tng, vbetool or what ever. Because I'm lazy I've switched back to linux-2.6.17-gentoo-r8 what runs really stable.
If you have problems with your DVD it might also come from the latest udev update about 2 weeks ago. What error messages do you get?
Back to top
View user's profile Send private message
BlueShark
n00b
n00b


Joined: 30 May 2005
Posts: 62
Location: Mainz, Germany

PostPosted: Tue Dec 12, 2006 12:12 pm    Post subject: Reply with quote

Hey Guys,

I had to reinstall Gentoo and now 3D hardware acceleration is no longer working.

Can please anybody with an ait-card and working 3D hardware accelecation post his xorg.conf, make.conf, and kernel-config.

See also http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-523656.html

Thank you.
Back to top
View user's profile Send private message
seppelrockt
Guru
Guru


Joined: 14 May 2004
Posts: 423

PostPosted: Thu Dec 14, 2006 8:11 pm    Post subject: Reply with quote

amaroc wrote:

DVD works w/ 2.6.18 after an oldconfig. For 2.6.19 you have to consider the libata changes - but it works as well.
However, I have an issue with both 2.6.18/19. I can't completely resume about every 10th STR. I have not investigated further yet but the call-stack shows a race in char/vt.c. So it might come from my suspend-script (chvt), vesa-tng, vbetool or what ever. Because I'm lazy I've switched back to linux-2.6.17-gentoo-r8 what runs really stable.
If you have problems with your DVD it might also come from the latest udev update about 2 weeks ago. What error messages do you get?


It is not a udev problem cause it was here before the udev update. The error messages I get at boot:

Code:

Nov 17 01:10:47 whiterabbit libata version 2.00 loaded.
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ahci 0000:00:1f.2: version 2.0
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ACPI: PCI Interrupt 0000:00:1f.2[B] -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ahci: probe of 0000:00:1f.2 failed with error -12
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata_piix 0000:00:1f.2: version 2.00
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata_piix 0000:00:1f.2: MAP [ P0 P2 IDE IDE ]
Nov 17 01:10:47 whiterabbit input: AT Translated Set 2 keyboard as /class/input/input0
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ACPI: PCI Interrupt 0000:00:1f.2[B] -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 17
Nov 17 01:10:47 whiterabbit PCI: Setting latency timer of device 0000:00:1f.2 to 64
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata1: SATA max UDMA/133 cmd 0x1F0 ctl 0x3F6 bmdma 0xBFA0 irq 14
Nov 17 01:10:47 whiterabbit scsi0 : ata_piix
Nov 17 01:10:47 whiterabbit PM: Adding info for No Bus:host0
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata1.00: ATA-7, max UDMA/100, 234441648 sectors: LBA48
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata1.00: ata1: dev 0 multi count 8
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata1.00: applying bridge limits
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata1.00: configured for UDMA/100
Nov 17 01:10:47 whiterabbit PM: Adding info for No Bus:target0:0:0
Nov 17 01:10:47 whiterabbit Vendor: ATA       Model: SAMSUNG HM120JC   Rev: YL10
Nov 17 01:10:47 whiterabbit Type:   Direct-Access                      ANSI SCSI revision: 05
Nov 17 01:10:47 whiterabbit PM: Adding info for scsi:0:0:0:0
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2: PATA max UDMA/100 cmd 0x170 ctl 0x376 bmdma 0xBFA8 irq 15
Nov 17 01:10:47 whiterabbit scsi1 : ata_piix
Nov 17 01:10:47 whiterabbit PM: Adding info for No Bus:host1
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: ATAPI, max UDMA/33
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: configured for UDMA/33
Nov 17 01:10:47 whiterabbit PM: Adding info for No Bus:target1:0:0
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x2 frozen
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: (BMDMA stat 0x24)
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: tag 0 cmd 0xa0 Emask 0x4 stat 0x40 err 0x0 (timeout)
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2: soft resetting port
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: configured for UDMA/33
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2: EH complete
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x2 frozen
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: (BMDMA stat 0x24)
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: tag 0 cmd 0xa0 Emask 0x4 stat 0x40 err 0x0 (timeout)
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2: soft resetting port
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: configured for UDMA/33
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2: EH complete
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x2 frozen
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: (BMDMA stat 0x24)
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: tag 0 cmd 0xa0 Emask 0x4 stat 0x40 err 0x0 (timeout)
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2: soft resetting port
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: configured for UDMA/33
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2: EH complete
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: limiting speed to UDMA/25
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x2 frozen
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: (BMDMA stat 0x24)
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: tag 0 cmd 0xa0 Emask 0x4 stat 0x40 err 0x0 (timeout)
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2: soft resetting port
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2.00: configured for UDMA/25
Nov 17 01:10:47 whiterabbit ata2: EH complete


This is most likely a problem with the "improved" libata error handling in the kernel >= 2.6.18. Maybe it is specific to my DVD drive and or SATA bridge. Nevertheless, could you pls post your sata kernel config? Thanks in advance!

Link Kernel Bugzilla
Back to top
View user's profile Send private message
amaroc
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Nov 2005
Posts: 78

PostPosted: Fri Dec 15, 2006 6:22 am    Post subject: Reply with quote

seppelrockt wrote:
It is not a udev problem cause it was here before the udev update.
...
This is most likely a problem with the "improved" libata error handling in the kernel >= 2.6.18. Maybe it is specific to my DVD drive and or SATA bridge.

Yes, it's very likely a problem with the new parallel ATA merge to libata. However, there is currently no need to follow this path in case it doesn't work. http://kernelnewbies.org/Linux_2_6_19 Btw, the improved libata was introduced with 2.6.19 not with 2.6.18 I think.
seppelrockt wrote:
Nevertheless, could you pls post your sata kernel config? Thanks in advance!

Sure. 2.6.18:
Code:
# Linux kernel version: 2.6.18-gentoo-r3
CONFIG_BLK_DEV_FD=m
CONFIG_BLK_DEV_LOOP=m
CONFIG_BLK_DEV_CRYPTOLOOP=m
CONFIG_BLK_DEV_NBD=m
CONFIG_BLK_DEV_RAM=y
CONFIG_BLK_DEV_RAM_COUNT=4
CONFIG_BLK_DEV_RAM_SIZE=8192
CONFIG_BLK_DEV_RAM_BLOCKSIZE=1024
CONFIG_BLK_DEV_INITRD=y
CONFIG_CDROM_PKTCDVD=m
CONFIG_CDROM_PKTCDVD_BUFFERS=8
CONFIG_ATA_OVER_ETH=m
CONFIG_IDE=m
CONFIG_BLK_DEV_IDE=m
CONFIG_BLK_DEV_IDEDISK=m
CONFIG_IDEDISK_MULTI_MODE=y
CONFIG_BLK_DEV_IDECS=m
CONFIG_IDE_TASK_IOCTL=y
CONFIG_SCSI=y
CONFIG_SCSI_PROC_FS=y
CONFIG_BLK_DEV_SD=y
CONFIG_BLK_DEV_SR=m
CONFIG_CHR_DEV_SG=m
CONFIG_SCSI_MULTI_LUN=y
CONFIG_SCSI_CONSTANTS=y
CONFIG_SCSI_LOGGING=y
CONFIG_SCSI_SPI_ATTRS=m
CONFIG_SCSI_SATA=y
CONFIG_SCSI_ATA_PIIX=y
CONFIG_SCSI_PDC_ADMA=m
CONFIG_SCSI_SATA_QSTOR=m
and 2.6.19 with the old IDE driver for PATA:
Code:

# Linux kernel version: 2.6.19-gentoo-r1
CONFIG_BLK_DEV_FD=m
CONFIG_BLK_DEV_LOOP=m
CONFIG_BLK_DEV_CRYPTOLOOP=m
CONFIG_BLK_DEV_NBD=m
CONFIG_BLK_DEV_RAM=y
CONFIG_BLK_DEV_RAM_COUNT=4
CONFIG_BLK_DEV_RAM_SIZE=8192
CONFIG_BLK_DEV_RAM_BLOCKSIZE=1024
CONFIG_BLK_DEV_INITRD=y
CONFIG_CDROM_PKTCDVD=m
CONFIG_CDROM_PKTCDVD_BUFFERS=8
CONFIG_IDE=m
CONFIG_IDE_MAX_HWIFS=4
CONFIG_BLK_DEV_IDE=m
CONFIG_BLK_DEV_IDEDISK=m
CONFIG_IDEDISK_MULTI_MODE=y
CONFIG_BLK_DEV_IDECS=m
CONFIG_IDE_TASK_IOCTL=y
CONFIG_SCSI=y
CONFIG_SCSI_PROC_FS=y
CONFIG_BLK_DEV_SD=y
CONFIG_BLK_DEV_SR=m
CONFIG_CHR_DEV_SG=m
CONFIG_SCSI_MULTI_LUN=y
CONFIG_SCSI_CONSTANTS=y
CONFIG_SCSI_LOGGING=y
CONFIG_SCSI_SPI_ATTRS=m
CONFIG_ATA=y
CONFIG_SATA_AHCI=m
CONFIG_ATA_PIIX=y
CONFIG_ATA_GENERIC=m
CONFIG_PATA_MPIIX=m
CONFIG_PATA_OLDPIIX=m
Back to top
View user's profile Send private message
seppelrockt
Guru
Guru


Joined: 14 May 2004
Posts: 423

PostPosted: Fri Dec 15, 2006 11:49 am    Post subject: Reply with quote

OK if you have _everything_ as a module (if not build-in) it would be helpful to have your output of lsmod and/or your /etc/modules-autoload.d/kernel-2.6.
Back to top
View user's profile Send private message
amaroc
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Nov 2005
Posts: 78

PostPosted: Fri Dec 15, 2006 8:42 pm    Post subject: Reply with quote

seppelrockt wrote:
OK if you have _everything_ as a module (if not build-in) it would be helpful to have your output of lsmod and/or your /etc/modules-autoload.d/kernel-2.6.

no problem...
Code:
# lsmod
Module                  Size  Used by
ecb                     3584  6
blkcipher               5824  1 ecb
snd_seq_dummy           3844  0
snd_seq_oss            33728  0
snd_seq_midi_event      7488  1 snd_seq_oss
snd_seq                50864  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device          8396  3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_pcm_oss            43648  0
snd_mixer_oss          16832  3 snd_pcm_oss
nls_iso8859_1           4160  1
ntfs                  105460  1
fuse                   45332  0
i915                   19648  1
drm                    76564  2 i915
sg                     35036  0
i8k                     6360  0
msr                     3460  4
ieee80211_crypt_tkip    11456  3
eth1394                19524  0
sr_mod                 16164  0
cdrom                  37024  1 sr_mod
ata_generic             7300  0
ipw2200               183304  0
ieee80211              49580  1 ipw2200
yenta_socket           26892  0
ieee80211_crypt         6080  2 ieee80211_crypt_tkip,ieee80211
rsrc_nonstatic         11648  1 yenta_socket
ohci1394               35632  0
ieee1394               95928  2 eth1394,ohci1394
firmware_class         10112  1 ipw2200
pcmcia_core            40656  2 yenta_socket,rsrc_nonstatic
pcspkr                  2880  0
snd_intel8x0           33500  2
ahci                   20100  0
snd_intel8x0m          17804  2
snd_ac97_codec         96100  2 snd_intel8x0,snd_intel8x0m
snd_ac97_bus            2304  1 snd_ac97_codec
snd_pcm                79624  4 snd_pcm_oss,snd_intel8x0,snd_intel8x0m,snd_ac97_codec
snd_timer              23236  2 snd_seq,snd_pcm
snd                    54148  15 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_intel8x0,snd_intel8x0m,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
soundcore               8224  3 snd
snd_page_alloc         10056  3 snd_intel8x0,snd_intel8x0m,snd_pcm
ehci_hcd               31624  0
uhci_hcd               24008  0
usbcore               132036  3 ehci_hcd,uhci_hcd
evdev                  10112  1
unix                   27760  433
Code:
# cat /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6 | grep -v "^#"

ieee80211
ieee80211_crypt
ieee80211_crypt_tkip
ipw2200
evdev
msr
i8k
sg
cdrom
sr_mod
drm
i915
uhci_hcd
ehci_hcd
fuse

Edit: Sorry, forgot to mention that it's from
Code:
# uname -a
Linux i6kgt 2.6.19-gentoo-r1 #3 PREEMPT Sun Dec 3 18:49:55 CET 2006 i686 Intel(R) Pentium(R) M processor 1.60GHz GenuineIntel GNU/Linux
Back to top
View user's profile Send private message
amaroc
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Nov 2005
Posts: 78

PostPosted: Mon Dec 25, 2006 11:41 pm    Post subject: STR and beryl Reply with quote

Maybe somebody is interested in some progress here
amaroc wrote:
However, I have an issue with both 2.6.18/19. I can't completely resume about every 10th STR. I have not investigated further yet but the call-stack shows a race in char/vt.c. So it might come from my suspend-script (chvt), vesa-tng, vbetool or what ever. Because I'm lazy I've switched back to linux-2.6.17-gentoo-r8 what runs really stable.

I've found the following:
- do not use vbetool for suspend/resume restore of video-state
- no need to chvt - an "echo mem > /sys/power/state" is sufficient
- X.org needs latest xf86-video-i810-1.7.3 to resume w/o vbetool
- vbetool is only needed for switching the backlight on after opening the lid
- xorg.conf needs "ReducedBlanking"
Code:
Section "Monitor"
   Identifier      "Dell 15.4 WUXGA"
   DisplaySize     513 321
   Option "ReducedBlanking"
EndSection

Now STR works stable with both 2.6.18&19.

I also would like to mention that beryl/AiGLX works pretty well on this machine - including STR. I found it quite interesting that even with 3D animations waiting in the background the overall current consumption does not increase significantly (if at all). Status while writing this text:
Code:
$ cat /proc/acpi/battery/BAT0/state
present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          discharging
present rate:            1312 mA
remaining capacity:      2917 mAh
present voltage:         11631 mV
$ cat /proc/acpi/thermal_zone/THM/temperature
temperature:             41 C

- fan is off
Back to top
View user's profile Send private message
seppelrockt
Guru
Guru


Joined: 14 May 2004
Posts: 423

PostPosted: Wed Jan 10, 2007 4:43 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for that news - I tried Ubuntu for two weeks or so now but looks like I will install Gentoo again (the backup). I hope Linux 2.6.20 will finaly solve my libata DVD problem ...
Back to top
View user's profile Send private message
RBJ1128
Apprentice
Apprentice


Joined: 18 Jan 2005
Posts: 192

PostPosted: Thu Jan 25, 2007 10:30 pm    Post subject: Reply with quote

Would it be possible for someone with a correct xorg.conf to post their file in it's entirety? Thanks.
_________________
-RBJ1128
Back to top
View user's profile Send private message
amaroc
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Nov 2005
Posts: 78

PostPosted: Fri Jan 26, 2007 5:54 am    Post subject: Reply with quote

RBJ1128 wrote:
Would it be possible for someone with a correct xorg.conf to post their file in it's entirety? Thanks.

Please consider it's for an I6K with intel i915 graphics, WUXGA display.
- xorg7.1.1
- i810 drv 1.7.3
- 855resolution for WUXGA
- kernel 2.6.19-gentoo-r4
Code:
# cat /etc/X11/xorg.conf | grep -vh '^[[:space:]]*\(#\|$\)' "$@"
Section "ServerLayout"
        Identifier     "X.org Configured"
        Screen      0  "Screen0" 0 0
        InputDevice    "ALPS Glidepoint" "CorePointer"
        InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection
Section "Monitor"
        Identifier      "Dell 15.4 WUXGA"
        DisplaySize     513 321
        Option "ReducedBlanking"
EndSection
Section "Device"
        Identifier  "Card0"
        Driver      "i810"
        VendorName "Intel Corp."
        BoardName  "Intel(r)915GM/910ML/915MS Graphics Controller"
        BusID       "PCI:0:2:0"
        Option     "DevicePresence" "true"
EndSection
Section "Screen"
        Identifier    "Screen0"
        Device        "Card0"
        Monitor       "Dell 15.4 WUXGA"
        DefaultDepth  16
        SubSection "Display"
                Depth     16
                Modes     "1920x1200" "1680x1050"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth     24
                Modes     "1920x1200" "1680x1050"
        EndSubSection
EndSection
Section "Files"
        FontPath     "/usr/share/fonts/misc/"
        FontPath     "/usr/share/fonts/TTF/"
        FontPath     "/usr/share/fonts/Type1/"
        FontPath     "/usr/share/fonts/CID/"
        FontPath     "/usr/share/fonts/75dpi/"
        FontPath     "/usr/share/fonts/100dpi/"
EndSection
Section "Module"
        Load  "dbe"             # double buffer extension
        Load  "extmod"
        SubSection  "extmod"
                Option    "omit xfree86-dga"   # don't initialise the DGA extension
        EndSubSection
        Load  "dri"
        Load  "glx"
        Load  "type1"
        Load  "freetype"
        Load  "synaptics"
EndSection
Section "InputDevice"
        Identifier  "Keyboard0"
        Driver      "kbd"
        Option    "CoreKeyboard"
        Option    "XkbModel"  "pc105"
        Option    "XkbLayout" "de"
EndSection
Section "InputDevice"
        Identifier  "ALPS Glidepoint"
        Driver      "synaptics"
        Option      "Protocol" "auto-dev"
        Option      "Device" "/dev/psaux"
        Option      "LeftEdge"              "120"
        Option      "RightEdge"             "830"
        Option      "TopEdge"               "120"
  Option        "BottomEdge"            "650"
  Option        "FingerLow"             "14"
  Option        "FingerHigh"            "15"
  Option        "MaxTapTime"            "180"
  Option        "MaxTapMove"            "110"
  Option        "EmulateMidButtonTime"  "75"
  Option        "VertScrollDelta"       "20"
  Option        "HorizScrollDelta"      "20"
  Option        "MinSpeed"              "0.3"
  Option        "MaxSpeed"              "0.75"
  Option        "AccelFactor"           "0.015"
  Option        "EdgeMotionMinSpeed"    "200"
  Option        "EdgeMotionMaxSpeed"    "200"
  Option        "UpDownScrolling"       "1"
  Option        "LeftRightScrolling"    "1"
  Option        "CircularScrolling"     "1"
  Option        "CircScrollDelta"       "0.1"
  Option        "CircScrollTrigger"     "2"
EndSection
Section "Extensions"
    Option "Composite" "Enable"
EndSection
Section "DRI"
        Mode 0666
EndSection
Back to top
View user's profile Send private message
RBJ1128
Apprentice
Apprentice


Joined: 18 Jan 2005
Posts: 192

PostPosted: Fri Jan 26, 2007 11:51 am    Post subject: Reply with quote

amaroc wrote:

Please consider it's for an I6K with intel i915 graphics, WUXGA display.
- xorg7.1.1
- i810 drv 1.7.3
- 855resolution for WUXGA
- kernel 2.6.19-gentoo-r4
Code:
# cat /etc/X11/xorg.conf | grep -vh '^[[:space:]]*\(#\|$\)' "$@"
Section "ServerLayout"
        Identifier     "X.org Configured"
        Screen      0  "Screen0" 0 0
        InputDevice    "ALPS Glidepoint" "CorePointer"
        InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection
Section "Monitor"
        Identifier      "Dell 15.4 WUXGA"
        DisplaySize     513 321
        Option "ReducedBlanking"
EndSection
Section "Device"
        Identifier  "Card0"
        Driver      "i810"
        VendorName "Intel Corp."
        BoardName  "Intel(r)915GM/910ML/915MS Graphics Controller"
        BusID       "PCI:0:2:0"
        Option     "DevicePresence" "true"
EndSection
Section "Screen"
        Identifier    "Screen0"
        Device        "Card0"
        Monitor       "Dell 15.4 WUXGA"
        DefaultDepth  16
        SubSection "Display"
                Depth     16
                Modes     "1920x1200" "1680x1050"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth     24
                Modes     "1920x1200" "1680x1050"
        EndSubSection
EndSection
Section "Files"
        FontPath     "/usr/share/fonts/misc/"
        FontPath     "/usr/share/fonts/TTF/"
        FontPath     "/usr/share/fonts/Type1/"
        FontPath     "/usr/share/fonts/CID/"
        FontPath     "/usr/share/fonts/75dpi/"
        FontPath     "/usr/share/fonts/100dpi/"
EndSection
Section "Module"
        Load  "dbe"             # double buffer extension
        Load  "extmod"
        SubSection  "extmod"
                Option    "omit xfree86-dga"   # don't initialise the DGA extension
        EndSubSection
        Load  "dri"
        Load  "glx"
        Load  "type1"
        Load  "freetype"
        Load  "synaptics"
EndSection
Section "InputDevice"
        Identifier  "Keyboard0"
        Driver      "kbd"
        Option    "CoreKeyboard"
        Option    "XkbModel"  "pc105"
        Option    "XkbLayout" "de"
EndSection
Section "InputDevice"
        Identifier  "ALPS Glidepoint"
        Driver      "synaptics"
        Option      "Protocol" "auto-dev"
        Option      "Device" "/dev/psaux"
        Option      "LeftEdge"              "120"
        Option      "RightEdge"             "830"
        Option      "TopEdge"               "120"
  Option        "BottomEdge"            "650"
  Option        "FingerLow"             "14"
  Option        "FingerHigh"            "15"
  Option        "MaxTapTime"            "180"
  Option        "MaxTapMove"            "110"
  Option        "EmulateMidButtonTime"  "75"
  Option        "VertScrollDelta"       "20"
  Option        "HorizScrollDelta"      "20"
  Option        "MinSpeed"              "0.3"
  Option        "MaxSpeed"              "0.75"
  Option        "AccelFactor"           "0.015"
  Option        "EdgeMotionMinSpeed"    "200"
  Option        "EdgeMotionMaxSpeed"    "200"
  Option        "UpDownScrolling"       "1"
  Option        "LeftRightScrolling"    "1"
  Option        "CircularScrolling"     "1"
  Option        "CircScrollDelta"       "0.1"
  Option        "CircScrollTrigger"     "2"
EndSection
Section "Extensions"
    Option "Composite" "Enable"
EndSection
Section "DRI"
        Mode 0666
EndSection


Thanks. What changes do I need to make for the ATI Mobility x300?
_________________
-RBJ1128
Back to top
View user's profile Send private message
amaroc
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Nov 2005
Posts: 78

PostPosted: Sun Feb 04, 2007 12:24 pm    Post subject: Reply with quote

RBJ1128 wrote:
amaroc wrote:

Please consider it's for an I6K with intel i915 graphics, WUXGA display.
- xorg7.1.1
- i810 drv 1.7.3
- 855resolution for WUXGA
- kernel 2.6.19-gentoo-r4
--snip---


Thanks. What changes do I need to make for the ATI Mobility x300?

Looks like nobody is watching this thread anymore - because the I6K works so well in the meantime? ;-)
I can't help you with an ATI xorg.conf. Using the forum's search ends up with a lot of hits like this. There seem to be other interesting links outside the gentoo-forum like this. Consider also other models than I6K, like D610 and other chips like X700 as well.
Good luck.
Back to top
View user's profile Send private message
RBJ1128
Apprentice
Apprentice


Joined: 18 Jan 2005
Posts: 192

PostPosted: Sun Feb 04, 2007 4:05 pm    Post subject: Reply with quote

amaroc wrote:
RBJ1128 wrote:
amaroc wrote:

Please consider it's for an I6K with intel i915 graphics, WUXGA display.
- xorg7.1.1
- i810 drv 1.7.3
- 855resolution for WUXGA
- kernel 2.6.19-gentoo-r4
--snip---


Thanks. What changes do I need to make for the ATI Mobility x300?

Looks like nobody is watching this thread anymore - because the I6K works so well in the meantime? ;-)
I can't help you with an ATI xorg.conf. Using the forum's search ends up with a lot of hits like this. There seem to be other interesting links outside the gentoo-forum like this. Consider also other models than I6K, like D610 and other chips like X700 as well.
Good luck.


Thanks. I'll give it a shot.
_________________
-RBJ1128
Back to top
View user's profile Send private message
nanoczar
Apprentice
Apprentice


Joined: 10 Dec 2002
Posts: 189
Location: Henderson, TN

PostPosted: Tue Feb 27, 2007 8:16 pm    Post subject: xorg.conf for ATI300X card Reply with quote

Here is my xorg.conf...

Section "dri"
Mode 0666
EndSection
Section "Module"
Load "dbe" # Double buffer extension
SubSection "extmod"
Option "omit xfree86-dga"
EndSubSection
Load "type1"
Load "freetype"
Load "glx" # libglx.a
Load "dri" # libdri.a
Load "synaptics"
EndSection
Section "Files"
FontPath "/usr/share/fonts/corefonts/"
FontPath "/usr/share/fonts/ttf-bitstream-vera/"
FontPath "/usr/share/fonts/Type1/"
FontPath "/usr/share/fonts/misc:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/TTF/"
FontPath "/usr/share/fonts/CID/"
FontPath "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"
EndSection
Section "ServerFlags"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard1"
Driver "kbd"
Option "AutoRepeat" "500 30"
Option "XkbModel" "dell101"
Option "XkbLayout" "us"
EndSection
Section "InputDevice"
Driver "synaptics"
Identifier "ALPS Glidepoint"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Protocol" "auto-dev"
Option "LeftEdge" "120"
Option "RightEdge" "830"
Option "TopEdge" "120"
Option "BottomEdge" "650"
Option "FingerLow" "14"
Option "FingerHigh" "15"
Option "MaxTapTime" "0"
Option "MaxTapMove" "110"
Option "EmulateMidButtonTime" "75"
Option "VertScrollDelta" "20"
Option "HorizScrollDelta" "20"
Option "MinSpeed" "0.5"
Option "MaxSpeed" "0.8"
Option "AccelFactor" "0.04"
Option "EdgeMotionMinSpeed" "200"
Option "EdgeMotionMaxSpeed" "200"
Option "UpDownScrolling" "1"
Option "LeftRightScrolling" "1"
Option "CircularScrolling" "1"
Option "CircScrollDelta" "0.1"
Option "CircScrollTrigger" "2"
EndSection
Section "InputDevice"
Driver "mouse"
Identifier "MSMouse"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Buttons" "7"
Option "ZAxisMapping" "6 7"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
HorizSync 27-110
VertRefresh 50-160
Option "UseEdidFreqs"
Option "FlatPanelProperties" "Scaling=aspect=scaled"
ModeLine "1920x1200" 193.16 1920 2048 2256 2592 1200 1201 1204 1242
ModeLine "1280x1024" 108.0 1280 1328 1440 1688 1024 1025 1028 1066 +hsync +vsync
UseModes "16:10"
EndSection
Section "Modes"
Identifier "16:10"
ModeLine "1920x1200" 193.16 1920 2048 2256 2592 1200 1201 1204 1242
ModeLine "1280x1024" 108.0 1280 1328 1440 1688 1024 1025 1028 1066 +hsync +vsync
EndSection
Section "Device"
Identifier "ATI Graphics Adapter"
Driver "fglrx"
BoardName "ATI Radeon Mobility x300"
Option "no_accel" "no"
Option "no_dri" "no"
Option "mtrr" "no" # disable DRI mtrr mapper, driver has its own code for mtrr
Option "DesktopSetup" "0x00000100"
Option "MonitorLayout" "LVDS, AUTO"
Option "IgnoreEDID" "off"
Option "HSync2" "unspecified"
Option "VRefresh2" "unspecified"
Option "ScreenOverlap" "0"
Option "NoTV" "yes"
Option "TVStandard" "NTSC-M"
Option "TVHSizeAdj" "0"
Option "TVVSizeAdj" "0"
Option "TVHPosAdj" "0"
Option "TVVPosAdj" "0"
Option "TVHStartAdj" "0"
Option "TVColorAdj" "0"
Option "GammaCorrectionI" "0x06419064"
Option "GammaCorrectionII" "0x00000000"
Option "Capabilities" "0x00000000"
Option "VideoOverlay" "on"
Option "OpenGLOverlay" "off"
Option "CenterMode" "off"
Option "PseudoColorVisuals" "off"
Option "Stereo" "off"
Option "StereoSyncEnable" "1"
Option "FSAAEnable" "no"
Option "FSAAScale" "1"
Option "FSAADisableGamma" "no"
Option "FSAACustomizeMSPos" "no"
Option "FSAAMSPosX0" "0.000000"
Option "FSAAMSPosY0" "0.000000"
Option "FSAAMSPosX1" "0.000000"
Option "FSAAMSPosY1" "0.000000"
Option "FSAAMSPosX2" "0.000000"
Option "FSAAMSPosY2" "0.000000"
Option "FSAAMSPosX3" "0.000000"
Option "FSAAMSPosY3" "0.000000"
Option "FSAAMSPosX4" "0.000000"
Option "FSAAMSPosY4" "0.000000"
Option "FSAAMSPosX5" "0.000000"
Option "FSAAMSPosY5" "0.000000"
Option "UseFastTLS" "0"
Option "BlockSignalsOnLock" "on"
Option "UseInternalAGPGART" "no"
Option "ForceGenericCPU" "no"
BusID "PCI:1:0:0" # vendor=1002, device=5460
Option "EnablePageFlip" "true"
Screen 0
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "ATI Graphics Adapter"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
Subsection "Display"
Depth 24
Modes "1920x1200"
ViewPort 0 0 # initial origin if mode is smaller than desktop
EndSubsection
EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "Server Layout"
Screen "Screen0"
InputDevice "ALPS Glidepoint" "CorePointer"
InputDevice "MSMouse" "SendCoreEvents"
InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
EndSection
_________________
Don't fight the LaTeX. WORK with the LaTeX!! Become one with the LaTeX!!! - JIC
Back to top
View user's profile Send private message
npc
n00b
n00b


Joined: 22 Oct 2005
Posts: 32

PostPosted: Mon May 14, 2007 11:13 am    Post subject: Reply with quote

Hey guys, i'm working on getting i8kmon to work properly on my Dell Latitude D510. I was wondering which conf should i set, because /etc/conf.d/i8k has too few options and /etc/i8kmon is just great. So starting the service on /etc/init.d will read conf.d file for sure and start i8kmon as a daemon, but will it read the /etc/i8kmon file too? Is there a way to see if it's working properly? Thanks.

Shalom!
_________________
Tiburcio da Silva
Back to top
View user's profile Send private message
warrawarra
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 May 2007
Posts: 84

PostPosted: Sat Jul 07, 2007 6:04 am    Post subject: Reply with quote

NO idea how you managed to get i8k module to even load as modprobe i8k force and insmod i8k force or any variation of it = no luck for me on any kernel after 2.6.21 , even have i8k in /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6

I have managed to get it working in a rpm type distro and using i8kutils and i8krellm + gkrellm it managed to properly control my fan speed for left and right fan after "modprobe i8k force" and then running gkrellm.

I have i8k.ko.gz and i8k.ko in /usr/src/linux/kernel/drivers/char and all sub folder's in /usr/src/linux/

PLZ help. geting i8k loaded.
Back to top
View user's profile Send private message
leo2k
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Mar 2005
Posts: 223
Location: karlsruhe

PostPosted: Thu Jul 24, 2008 12:11 pm    Post subject: Reply with quote

hi,

i've just made a worldupdate and now the front buttons for loudness, mute etc. don't work.
it used to work under kde without configuring anything. any idea how to geht it back working?
_________________
meine hp ölrechner.de
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 31, 32, 33
Page 33 of 33

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum