Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
moderkort för dubbla processorer (AMD)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Scandinavian
View previous topic :: View next topic  
Author Message
nightfrost
Apprentice
Apprentice


Joined: 07 Dec 2004
Posts: 293
Location: Sweden

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 8:48 pm    Post subject: moderkort för dubbla processorer (AMD) Reply with quote

Är det någon som kan föreslå ett schysst moderkort för dubbla AMD Athlon XP-processorer?
Back to top
View user's profile Send private message
hensan
l33t
l33t


Joined: 26 Jun 2003
Posts: 868
Location: Sweden

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 9:24 pm    Post subject: Reply with quote

Det är nog bara Tyan som fortfarande gör såna.
Back to top
View user's profile Send private message
nightfrost
Apprentice
Apprentice


Joined: 07 Dec 2004
Posts: 293
Location: Sweden

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 11:28 pm    Post subject: Reply with quote

Tack ska du ha. Ska kolla upp :)
Back to top
View user's profile Send private message
MagnusBerg
Guru
Guru


Joined: 07 Oct 2003
Posts: 370
Location: Stockholm, Sweden

PostPosted: Thu Mar 10, 2005 2:50 pm    Post subject: Reply with quote

Du vet väl hur dubbla processorer funkar på Linux???
När jag skulle köpa ny dator för ett par år sedan var jag helt fanasiskt övertygad om att dubbla processorer var det tuffaste som fanns tills jag någonstans - kanske http://www.linuxhardware.org - läste om hur det fungerar. (OBS detta var på 2.4 kärnans tid och om något har ändrats så rätta mig.)
Processorerna samarbetar inte samtidigt med samma process så det snabbar inte upp ett enskilt arbete. Däremot delar de upp processerna mellan sig. Om du t.ex. kompilerar program så är det ju praktiskt att den ena processorn kör den processen och då är den andra processorn ledig att göra annat. Det är ju individuellt hur mycket man kör tunga processer som låser upp en enkelprocessordator och att det därmed skulle ge några fördelar att ha två.
Nackdelen på den tiden - två år tillbaka - var att dubbelprocessormoderbord hade sämre prestanda vad gäller busshastighet m.m. Och dubbelprocessorerna hade lägre hastighet - klockfrekvens - än enkelprocessorerna vilket innebär att om man inte har riktig användning för två processorer blir prestandan lägre än med ett maxat enkelprocessormoderbord och en maxad enkelprocessor.
Så nu sitter jag har med bara en processor och är nöjd med det. :-)
Back to top
View user's profile Send private message
nightfrost
Apprentice
Apprentice


Joined: 07 Dec 2004
Posts: 293
Location: Sweden

PostPosted: Thu Mar 10, 2005 5:59 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
dubbelprocessorerna hade lägre hastighet


Ah, så det är särskilda processorer man använder- så vanliga athlon XP funkar inte? Enda anledningen att jag tänkte på det här var för att jag har kommit över två XP-processorer ganska billigt, så jag tänkte att jag kunde använda båda :)

Men OK; jag håller mig väl till en processor...
Back to top
View user's profile Send private message
MagnusBerg
Guru
Guru


Joined: 07 Oct 2003
Posts: 370
Location: Stockholm, Sweden

PostPosted: Thu Mar 10, 2005 7:06 pm    Post subject: Reply with quote

nightfrost wrote:
Quote:
dubbelprocessorerna hade lägre hastighet


Ah, så det är särskilda processorer man använder- så vanliga athlon XP funkar inte? Enda anledningen att jag tänkte på det här var för att jag har kommit över två XP-processorer ganska billigt, så jag tänkte att jag kunde använda båda :)

Men OK; jag håller mig väl till en processor...


Athlons dubbelprocessorer har tilläggsbeteckningen MP.
Back to top
View user's profile Send private message
emil
n00b
n00b


Joined: 10 Feb 2003
Posts: 44
Location: Ireland

PostPosted: Fri Mar 11, 2005 11:25 am    Post subject: Reply with quote

nightfrost wrote:
Quote:
dubbelprocessorerna hade lägre hastighet


Ah, så det är särskilda processorer man använder- så vanliga athlon XP funkar inte? Enda anledningen att jag tänkte på det här var för att jag har kommit över två XP-processorer ganska billigt, så jag tänkte att jag kunde använda båda :)

Men OK; jag håller mig väl till en processor...


Det verkar dock som om man kan modda xp till att fungera i dualkonfigurationer. Se http://www.hardwarezone.com/articles/view.php?cid=2&id=393&pg=1
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Scandinavian All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum