Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
2.6.11-love1 (fixes from un-of. updates - in 2.6.11-love2)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software
View previous topic :: View next topic  
Author Message
fallow
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Jan 2004
Posts: 2206
Location: Poland

PostPosted: Tue Mar 08, 2005 8:15 pm    Post subject: Reply with quote

@feld I`m finished upd2 now , I`m really tired now , will look to the unpluging usb-stuff oops later.
for x86_64 : as I said - I can`t support x86_64 without x86_64 machine. I did a really brutal damm hack by adding to menuconfig option to disable sheduling while atomic printk . Yeah I know it`s no solution but I worked on ohter things and this is a only "speedy" that I can do "from the hand" now.

in this updates are also genetic nicksched improvements in BIG thanks to Marco Hennings.
now adaptability is better and faster.

for the request , is old toshiba_acpi.c version now, i modyfied hostap to able to compile as static.
and revert swap-layout-improvements to quick able swsup2 to combile again.

Code:

--2.6.11-love1-unofficial-update2--
* genetic nicksched improvements
//improvement adaptability - big THANKS to Marco Hennings
* usbhid-readd-kconfig.patch
// gives :
// <M> USB Human Interface Device (full HID) support   
//    (33)  USB HID Mouse Interrupt Polling Interval
// in USB support config
* hostap-linux-0.3.7-2.6.2.patch
//fixed compilation as static and as module
//remember to chose only card You have
//for example will be conflict beetwen PLX9052 and Prism2.5 PCI
//must be compiled only one of them.
* sk98lin_v7.09_2.6.11_patch
* xfs Kconfi fix - thanks Hirion
--add-ons--[mm]--------------------
bk-usb.patch
copy_pte_range-latency-fix.patch
irqpoll.patch
properly-share-process-and-session-keyrings-with-clone_thread.patch
put-newly-registered-shrinkers-at-the-tail-of-the-list.patch
run-softirqs-on-proper-processor-on-offline.patch
serialize-access-to-ide-devices.patch
setup_per_zone_lowmem_reserve-oops-fix.patch
simpler-topdown-mmap-layout-allocator.patch
smpbootc-cleanups.patch
sys_setpriority-euid-semantics-fix.patch
tty-output-lossage-fix.patch
vm-pageout-throttling.patch


this info : http://vivid.dat.pl/fallow/pub/love-sources/2.6.11-love1/upd2/2.6.11-love1-upd1.txt
patch : http://vivid.dat.pl/fallow/pub/love-sources/2.6.11-love1/upd2/2.6.11-love1-upd2.bz2
new ebuild for 2.6.11-love1+upd2 : http://vivid.dat.pl/fallow/pub/love-sources/2.6.11-love1/upd2/love-sources-2.6.11-r1.ebuild

cheers :)
going to watch AC Milan - Manchester United match.
_________________
"Time is a companion that goes with us on a journey. It reminds us to cherish each moment, because it will never come again. What we leave behind is not as important as how we have lived" J-L. Picard ;)
Back to top
View user's profile Send private message
kontol
n00b
n00b


Joined: 19 Dec 2004
Posts: 31

PostPosted: Tue Mar 08, 2005 8:54 pm    Post subject: Reply with quote

fallow wrote:
at now I`m working of update 02 with fixes of swsup2 (done) hostap ( actual ) and some others.

@Kontol : the driver from bk-net-dev ( 2.6.11-rc4/5-love1 for ex ) works for You. ?
I fixed this from love1 to compilation as static now, ( compilation as module was been without problems)


Hi fallow,

Sorry for delayed answer.. I just waiting compiling my kernel...yes I deleted the corrrupted file one, and it worked for kernel compiling, but I still having "same error problem" on hostap (upd1). I will try upd2 very soon..after I am finished doing emerge update my gentoo.
Back to top
View user's profile Send private message
NiLuJe
Guru
Guru


Joined: 06 Nov 2004
Posts: 303
Location: Paris, France

PostPosted: Tue Mar 08, 2005 9:11 pm    Post subject: Reply with quote

Update 2 running fine here :) (Gen Nicksched + Deadline), switched vm mapped from 95 to 66, i was getting a lot of process killed by oom-killer (especially wine, java & firefox) .. :)
Back to top
View user's profile Send private message
fallow
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Jan 2004
Posts: 2206
Location: Poland

PostPosted: Tue Mar 08, 2005 9:37 pm    Post subject: Reply with quote

NiLuJe wrote:
Update 2 running fine here :) (Gen Nicksched + Deadline), switched vm mapped from 95 to 66, i was getting a lot of process killed by oom-killer (especially wine, java & firefox) .. :)


nice:):) ...so 66 must be default in next love release :) thanks for reporting it.

@kontol , no problem , w8ing ;)

cheers
_________________
"Time is a companion that goes with us on a journey. It reminds us to cherish each moment, because it will never come again. What we leave behind is not as important as how we have lived" J-L. Picard ;)
Back to top
View user's profile Send private message
NiLuJe
Guru
Guru


Joined: 06 Nov 2004
Posts: 303
Location: Paris, France

PostPosted: Tue Mar 08, 2005 11:39 pm    Post subject: Reply with quote

It was okay with the previous release (vm @ 95), could it come from the new mapped watermark being more 'aggressive' ?
Back to top
View user's profile Send private message
aesthesia
n00b
n00b


Joined: 17 Mar 2004
Posts: 45
Location: chapel hill, nc

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 4:20 am    Post subject: Reply with quote

For the life of me, I cannot figure out how to enable Reiser4 support in this kernel. I looked through the menuconfig, and found nothing. I opened the config file in emacs and couldnt find a REISER4 string....I have no doubt I am just missing something very elementary, but could someone be so kind as to point me in that direction?
Back to top
View user's profile Send private message
rmh3093
Advocate
Advocate


Joined: 06 Aug 2003
Posts: 2138
Location: Albany, NY

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 5:14 am    Post subject: Reply with quote

the sched.c change for gennick in update2 worked great
_________________
Do not meddle in the affairs of wizards, for they are subtle and quick to anger.
Back to top
View user's profile Send private message
DrWoland
l33t
l33t


Joined: 13 Nov 2004
Posts: 603

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 5:35 am    Post subject: Reply with quote

aesthesia wrote:
For the life of me, I cannot figure out how to enable Reiser4 support in this kernel. I looked through the menuconfig, and found nothing. I opened the config file in emacs and couldnt find a REISER4 string....I have no doubt I am just missing something very elementary, but could someone be so kind as to point me in that direction?


... It was right above Reiserfs for me.
_________________
I'm not a Guru, I just ask a lot of questions.
Back to top
View user's profile Send private message
DrWoland
l33t
l33t


Joined: 13 Nov 2004
Posts: 603

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 5:42 am    Post subject: Reply with quote

feld wrote:
Fallow -- I'm still getting system hardlocks with NO access to my box (ssh, anything!) when I unplug my usbkey drive after saving something on it. This is even with your latest patch. This never happened in 2.6.11, and honestly, its quite annoying :cry:



Anyone else have this ?



-Feld


Yup, got the same thing. When I unplugged my camera, stuff just died :( Looks like I'm gonna revert to nitro-2.6.10 for now until this is resolved. Definitely switching to love as soon as it is though :P
_________________
I'm not a Guru, I just ask a lot of questions.
Back to top
View user's profile Send private message
aesthesia
n00b
n00b


Joined: 17 Mar 2004
Posts: 45
Location: chapel hill, nc

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 6:45 am    Post subject: Reply with quote

Erm, I don't really know what I did wrong, but the option above reiserfs for me is "JDB (ext3) debuggin support". If it would be too much trouble to figure out, I can just stick with my nitro kernel. I was just wondering about the deadline scheduler since im totally on reiser4 now. I would post a screen of makeconfig, but I don't have hosting. If there's any other information you would find helpful, I can do my best to provide it.
Back to top
View user's profile Send private message
sofcik
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 Mar 2004
Posts: 99
Location: Poland, Warsaw, Ochota :]

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 7:45 am    Post subject: Reply with quote

aesthesia wrote:
Erm, I don't really know what I did wrong, but the option above reiserfs for me is "JDB (ext3) debuggin support". If it would be too much trouble to figure out, I can just stick with my nitro kernel. I was just wondering about the deadline scheduler since im totally on reiser4 now. I would post a screen of makeconfig, but I don't have hosting. If there's any other information you would find helpful, I can do my best to provide it.

Just find Kernel hacking/use 4kb stacks, turn it off and reiser4 WILL apear at file systems in the right place :)
_________________
SfmBE = Sorry for my Bad English :(

ThxToAllOfYouForHelpingOnTheGentooWay

GENTOO FOREVER !
Back to top
View user's profile Send private message
fallow
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Jan 2004
Posts: 2206
Location: Poland

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 7:53 am    Post subject: Reply with quote

aesthesia wrote:
Erm, I don't really know what I did wrong, but the option above reiserfs for me is "JDB (ext3) debuggin support". If it would be too much trouble to figure out, I can just stick with my nitro kernel. I was just wondering about the deadline scheduler since im totally on reiser4 now. I would post a screen of makeconfig, but I don't have hosting. If there's any other information you would find helpful, I can do my best to provide it.


You must DESELECT option 4kb stack - So You have to use 8KB for Reiser4 in "Kernel hacking"
Code:

           [ ] CFLAGS hacking (NEW)     
           [ ] Use 4Kb for kernel stacks instead of 8Kb


Reiser4 will be availabe if 4kb stack will be deselected.

NiLuJe wrote:
It was okay with the previous release (vm @ 95), could it come from the new mapped watermark being more 'aggressive' ?


IMHO Yes. We must think about it :)

DrWoland wrote:

Yup, got the same thing. When I unplugged my camera, stuff just died :( Looks like I'm gonna revert to nitro-2.6.10 for now until this is resolved. Definitely switching to love as soon as it is though :P


Yeah I know (no idea at now) - Have You the same thing with ohter 2.6.11-patchset ?
I don`t have any USB stuff ( when I deplugging my Speedtouch is ok ) - so I can`t test it on my box.

Feel free :)
_________________
"Time is a companion that goes with us on a journey. It reminds us to cherish each moment, because it will never come again. What we leave behind is not as important as how we have lived" J-L. Picard ;)
Back to top
View user's profile Send private message
bollucks
l33t
l33t


Joined: 27 Oct 2004
Posts: 606

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 7:56 am    Post subject: Reply with quote

fallow wrote:
NiLuJe wrote:
It was okay with the previous release (vm @ 95), could it come from the new mapped watermark being more 'aggressive' ?


IMHO Yes. We must think about it :)

Have you considered just asking the person who wrote the code if changing this value was a good idea in the first place and what they recommend?
Back to top
View user's profile Send private message
aesthesia
n00b
n00b


Joined: 17 Mar 2004
Posts: 45
Location: chapel hill, nc

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 8:02 am    Post subject: Reply with quote

ah, wow, that definitely worked. I hadn't thought of that, as I always use 8k stacks. I had copied my nitro config over and skimmed through most of it. next time i will give it a more thorough examination. thanks for the help.
Back to top
View user's profile Send private message
fallow
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Jan 2004
Posts: 2206
Location: Poland

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 8:44 am    Post subject: Reply with quote

bollucks wrote:
fallow wrote:
NiLuJe wrote:
It was okay with the previous release (vm @ 95), could it come from the new mapped watermark being more 'aggressive' ?


IMHO Yes. We must think about it :)

Have you considered just asking the person who wrote the code if changing this value was a good idea in the first place and what they recommend?


I`m reading ckml.
and I personally like 95 and everyone CAN change it for other value.

default value in menuconfig is a thing to consider ;)

cheers
_________________
"Time is a companion that goes with us on a journey. It reminds us to cherish each moment, because it will never come again. What we leave behind is not as important as how we have lived" J-L. Picard ;)
Back to top
View user's profile Send private message
Master One
l33t
l33t


Joined: 25 Aug 2003
Posts: 754
Location: Austria

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 9:37 am    Post subject: Reply with quote

Can someone tell me, if this ati-drivers ebuild is still necessary, or if the latest official ~86 ebuild also works?
_________________
Las torturas mentales de la CIA
Back to top
View user's profile Send private message
Master One
l33t
l33t


Joined: 25 Aug 2003
Posts: 754
Location: Austria

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 9:45 am    Post subject: Reply with quote

fallow wrote:
I`m reading ckml. and I personally like 95 and everyone CAN change it for other value. default value in menuconfig is a thing to consider ;)

So is vm @ 95 still working for you, or is the general advice now to switch down to 66 with upd02?

(I can't test it myself right now, I probably will not be able to upgrade to upd02 till the evening)
_________________
Las torturas mentales de la CIA
Back to top
View user's profile Send private message
Archangel1
Veteran
Veteran


Joined: 21 Apr 2004
Posts: 1212
Location: Work

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 9:45 am    Post subject: Reply with quote

Thanks fallow - the latest update fixed my issue. All's working fine - a very nice release!

Give yourself a star :-D
_________________
What are you, stupid?
Back to top
View user's profile Send private message
DrWoland
l33t
l33t


Joined: 13 Nov 2004
Posts: 603

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 11:26 am    Post subject: Reply with quote

fallow wrote:

DrWoland wrote:

Yup, got the same thing. When I unplugged my camera, stuff just died :( Looks like I'm gonna revert to nitro-2.6.10 for now until this is resolved. Definitely switching to love as soon as it is though :P




I ran 2.6.11-rc4-nitro1 for a little while, and no such thing happened, at least not that I can recall. I didn't get to try it with 2.6.11-nitro0 since they fubared Nvidia and I immediately deleted that off my /boot partition to make room for different kernels (mine isn't very big :oops: )
_________________
I'm not a Guru, I just ask a lot of questions.
Back to top
View user's profile Send private message
fallow
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Jan 2004
Posts: 2206
Location: Poland

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 12:11 pm    Post subject: Reply with quote


x86_64 : scheduling while atomic fix1

I received this fix via email from NickP - it should fix this error
http://vivid.dat.pl/fallow/pub/love-sources/2.6.11-love1/x86_64_atomic_fix1.diff
Code:

diff -Naur linux-2.6.11-love1/arch/x86_64/kernel/process.c atomic_fix1/arch/x86_64/kernel/process.c
--- linux-2.6.11-love1/arch/x86_64/kernel/process.c2005-03-08 22:24:30.000000000 +0100
+++ atomic_fix1/arch/x86_64/kernel/process.c2005-03-09 12:53:02.000000000 +0100
@@ -158,7 +158,9 @@
 if (!idle)
 idle = default_idle;
 idle();
+preempt_enable_no_resched();
 schedule();
+preempt_disable();
 }
 }
 

please try :)

DrWoland wrote:

I ran 2.6.11-rc4-nitro1 for a little while, and no such thing happened, at least not that I can recall. I didn't get to try it with 2.6.11-nitro0 since they fubared Nvidia and I immediately deleted that off my /boot partition to make room for different kernels (mine isn't very big :oops: )

ohh thanks for reporting :) I`ll try to fix it in the future :)

Master One wrote:

So is vm @ 95 still working for you, or is the general advice now to switch down to 66 with upd02?
(I can't test it myself right now, I probably will not be able to upgrade to upd02 till the evening)

I think we should try 66 :)
Archangel1 wrote:
Thanks fallow - the latest update fixed my issue. All's working fine - a very nice release!
Give yourself a star :-D

nice to hear that :P :) thx

cheers.
_________________
"Time is a companion that goes with us on a journey. It reminds us to cherish each moment, because it will never come again. What we leave behind is not as important as how we have lived" J-L. Picard ;)
Back to top
View user's profile Send private message
DrWoland
l33t
l33t


Joined: 13 Nov 2004
Posts: 603

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 12:25 pm    Post subject: Reply with quote

Hey, the default for mouse polling interval is 33, right? For some reason, mine got set to nothing in .config and caused a make error, so I went in and set it to 33, compiled fine. 33 is right, right? Or is my mouse going to die?

Edit: NM, found the setting and read about it, set it to 2 since I have a Logitech MX 700.

Just changed some options in the USB section, gonna see if the unplug still crashes.

Edit: Enabled bandwidth allocation enforcement and disabled full speed iso transactions under EHCI and still locked up. Could it be something completely separate, like Genetic? How would I check the last output before the crash? Sorry, I'm still mildly noobish.
_________________
I'm not a Guru, I just ask a lot of questions.


Last edited by DrWoland on Wed Mar 09, 2005 12:58 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
fallow
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Jan 2004
Posts: 2206
Location: Poland

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 12:50 pm    Post subject: Reply with quote

DrWoland wrote:
Hey, the default for mouse polling interval is 33, right? For some reason, mine got set to nothing in .config and caused a make error, so I went in and set it to 33, compiled fine. 33 is right, right? Or is my mouse going to die?

Edit: NM, found the setting and read about it, set it to 2 since I have a Logitech MX 700.

Just changed some options in the USB section, gonna see if the unplug still crashes.


No , the dadault in none, I just typed 33 for example ;)
I`m not using this - I have ps2 mouse

cheers :)
_________________
"Time is a companion that goes with us on a journey. It reminds us to cherish each moment, because it will never come again. What we leave behind is not as important as how we have lived" J-L. Picard ;)
Back to top
View user's profile Send private message
DrWoland
l33t
l33t


Joined: 13 Nov 2004
Posts: 603

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 12:59 pm    Post subject: Reply with quote

Fallow, look up for more info on my experimentation with the USB problem. Let me know if there's anything else you'd like me to try. It won't be till later, but make a list and I'll go through and try all of it.

I'm on an ASUS A7N8X with an Athlon XP using the nForce2 USB controllers.
_________________
I'm not a Guru, I just ask a lot of questions.
Back to top
View user's profile Send private message
Harry_Hakbijl
n00b
n00b


Joined: 07 Mar 2005
Posts: 55
Location: Leuven, Vlaanderen

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 1:05 pm    Post subject: Reply with quote

fallow wrote:

x86_64 : scheduling while atomic fix1
please try :)


Am trying right now. I discovered half an hour ago that the preemptible part caused the errors. You guys are fast !8O

I'll keep posted...

[Edit]

I compiled the kernel with the atomic-fix-patch. Everything seems to work so far!
Great work :!:
Back to top
View user's profile Send private message
dhaemon
n00b
n00b


Joined: 06 Feb 2005
Posts: 18

PostPosted: Wed Mar 09, 2005 1:33 pm    Post subject: Reply with quote

fallow wrote:

x86_64 : scheduling while atomic fix1

Code:

diff -Naur linux-2.6.11-love1/arch/x86_64/kernel/process.c atomic_fix1/arch/x86_64/kernel/process.c
--- linux-2.6.11-love1/arch/x86_64/kernel/process.c2005-03-08 22:24:30.000000000 +0100
+++ atomic_fix1/arch/x86_64/kernel/process.c2005-03-09 12:53:02.000000000 +0100
@@ -158,7 +158,9 @@
 if (!idle)
 idle = default_idle;
 idle();
+preempt_enable_no_resched();
 schedule();
+preempt_disable();
 }
 }
 


HO YES! :D :D
Thanks you! I love love!
The patch works...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
Page 6 of 7

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum