Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
nätverket segar ner datorn [Fixed!]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Scandinavian
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ulf-Kenneth
n00b
n00b


Joined: 16 Jun 2004
Posts: 34
Location: Umeå / Sweden

PostPosted: Tue Jan 04, 2005 5:16 pm    Post subject: nätverket segar ner datorn [Fixed!] Reply with quote

Jag har letat runt på Internet efter symptomen som min dator lider av med jag har inte funnit det jag letade efter så jag hoppas att ni kan hjälpa en nybörjare inom linuxområdet.

Problembeskrivning:
Så fort som nätverket (Internet) används (nerladdning från sunet) så sackar hela datorn. Klockan går då ca 10-15 för långsamt per minut och musen hackar. Så länge som jag inte använder nätverket så fungerar allt prima.

Systembeskrivning:
CPU: AMD XP1700+
RAM: 512 MB DDR
Moderkort: Abit NF7 med nForce2
10 Mbps ethernetanslutning till Internet

Mjukvara:
Gentoo 2004.3
KDE 3.3.2

Försök till problemlösning:
Då jag lokaliserat problemet till nätverket(-skortet) så provade jag till och byta till ett Intel Pro 10/100+ (eller vad det heter) och ta bort stödet för nforce nic:et i kärnan och kompilera om denna. Detta hjälpte inte alls. Det blir fortfarande lika segt. Alltså bör nätverkskorten vara ok.
Jag provade även att ändra från dhcp till statisk tilldelning av ip-nummer. Detta hälpte inte heller (har fast ip men kan använda dhcp). Det sista jag provade var att byta till fluxbox men detta hjälpte inte heller.

Har ni några idéer om vad det kan vara?
Jag kör också winxp på datorn och där har jag inga problem.

Mvh Martin


Last edited by Ulf-Kenneth on Wed Jan 05, 2005 12:17 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
wisdom
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 May 2002
Posts: 101
Location: sweden

PostPosted: Tue Jan 04, 2005 5:28 pm    Post subject: Reply with quote

Har u dma altiverat på hårddiskarna?
Back to top
View user's profile Send private message
patrix_neo
Guru
Guru


Joined: 08 Jan 2004
Posts: 382
Location: Svedala

PostPosted: Tue Jan 04, 2005 9:40 pm    Post subject: Reply with quote

Har du kollat om du har din localhost specad i /etc/hosts ?

127.0.0.1 localhost

Denna behövs i vilket fall, för att någonting ska fungera som det ska i din burk, om jag förstått det hela rätt. PC klient <-> Serverprog pratar via interface lo, dvs localhost. Se även om dev lo bootar vid start :

rc-update show
rc-update add lo boot

Detta om lo skulle saknas av någon mystisk anledning

Annars, ett problem jag inte sett någon gång i min 4 åriga erfarenhet av linux. Ett test vore att boota fr live-cdn eller knoppix och se hur ditt nät fungerar. Om det är din burk och linux som bråkar...

Funkar det, kolla och jämför dmesg (delen med kernel-output) från dom olika, och se om kerneln från din installation saknar något.

Det är vad jag skulle ha gjort iallafall. :)
_________________
update world set ignorance=off where religion=on
Back to top
View user's profile Send private message
Ulf-Kenneth
n00b
n00b


Joined: 16 Jun 2004
Posts: 34
Location: Umeå / Sweden

PostPosted: Tue Jan 04, 2005 11:33 pm    Post subject: Reply with quote

wisdom wrote:
Har u dma altiverat på hårddiskarna?


Code:
bash-2.05b# hdparm /dev/hda

/dev/hda:
 multcount    = 16 (on)
 IO_support   =  0 (default 16-bit)
 unmaskirq    =  0 (off)
 using_dma    =  0 (off)
 keepsettings =  0 (off)
 readonly     =  0 (off)
 readahead    = 256 (on)
 geometry     = 65535/16/63, sectors = 40020664320, start = 0


dma var visst inte aktiverat.. konstigt.. aktiverade vid installationen enl. installationsmanualen

Code:
bash-2.05b# hdparm -d1 /dev/hda

/dev/hda:
 setting using_dma to 1 (on)
 HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted
 using_dma    =  0 (off)
bash-2.05b#

hmm.. varför går det inte att aktivera tro? Vid installationen gick det dock utmärkt.
Back to top
View user's profile Send private message
Ulf-Kenneth
n00b
n00b


Joined: 16 Jun 2004
Posts: 34
Location: Umeå / Sweden

PostPosted: Tue Jan 04, 2005 11:34 pm    Post subject: Reply with quote

patrix_neo wrote:
Har du kollat om du har din localhost specad i /etc/hosts ?

127.0.0.1 localhost

Denna behövs i vilket fall, för att någonting ska fungera som det ska i din burk, om jag förstått det hela rätt. PC klient <-> Serverprog pratar via interface lo, dvs localhost. Se även om dev lo bootar vid start :

rc-update show
rc-update add lo boot

Detta om lo skulle saknas av någon mystisk anledning

Annars, ett problem jag inte sett någon gång i min 4 åriga erfarenhet av linux. Ett test vore att boota fr live-cdn eller knoppix och se hur ditt nät fungerar. Om det är din burk och linux som bråkar...

Funkar det, kolla och jämför dmesg (delen med kernel-output) från dom olika, och se om kerneln från din installation saknar något.

Det är vad jag skulle ha gjort iallafall. :)


Code:
127.0.0.1       localhost

har jag i /etc/hosts

Code:
bash-2.05b# rc-update show
            bootmisc | boot
             checkfs | boot
           checkroot | boot
               clock | boot
         consolefont | boot
         crypto-loop |
               cupsd |
          domainname |      default
                famd |
              hdparm |
            hostname | boot
             keymaps | boot
                lisa |
               local |      default nonetwork
          localmount | boot
             metalog |      default
             modules | boot
            net.eth0 |      default
              net.lo | boot
            netmount |      default
                nscd |
             numlock |
             portmap |
             reslisa |
           rmnologin | boot
              rsyncd |
              serial | boot
                sshd |
             urandom | boot
          vixie-cron |      default
                 xdm |      default
                 xfs |
bash-2.05b# rc-update add lo boot
 * /sbin/rc-update: /etc/init.d/lo not found; aborting.
bash-2.05b#

är väl net.lo som menas då eller?

ska testa med knoppix imorgon... nu sovdags.. gonatt..
Back to top
View user's profile Send private message
patrix_neo
Guru
Guru


Joined: 08 Jan 2004
Posts: 382
Location: Svedala

PostPosted: Wed Jan 05, 2005 7:52 am    Post subject: Reply with quote

Helt rätt. Det är net.lo som menas, och du hade den redan:

net.lo boot

Ja, vore kul och se om du får samma resultat med knoppix. En bra skiva att ha liggandes.
_________________
update world set ignorance=off where religion=on
Back to top
View user's profile Send private message
Ulf-Kenneth
n00b
n00b


Joined: 16 Jun 2004
Posts: 34
Location: Umeå / Sweden

PostPosted: Wed Jan 05, 2005 9:10 am    Post subject: Reply with quote

I Knoppix 3.7 fungerar det bra. Datorn kanns som den ska nar natverket anvands.
Men i knoppix ar ocksa dma aktiverat.
Code:
root@ttyp1[mnt]# hdparm /dev/hda

/dev/hda:
 multcount    = 16 (on)
 IO_support   =  1 (32-bit)
 unmaskirq    =  1 (on)
 using_dma    =  1 (on)
 keepsettings =  0 (off)
 readonly     =  0 (off)
 readahead    =  8 (on)
 geometry     = 4865/255/63, sectors = 40020664320, start = 0
root@ttyp1[mnt]#

Det kanske kan vara det som ar problemet da. Fragan ar bara hur jag kan aktivera det i gentoo.
Back to top
View user's profile Send private message
comicz
n00b
n00b


Joined: 26 Nov 2004
Posts: 7

PostPosted: Wed Jan 05, 2005 11:38 am    Post subject: Reply with quote

Hej, hej, och hämskt mycket hej.

Sjekk om du har kompilert inn støtte for ditt chipset i kjernen!
_________________
Potato.
Back to top
View user's profile Send private message
Karim
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Apr 2004
Posts: 218

PostPosted: Wed Jan 05, 2005 12:06 pm    Post subject: Kolla din /etc/hosts Reply with quote

Kolla manualen hur /etc/hosts skall se ut - du saknar ditt host namn...
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=1&chap=8

Quote:
Code Listing 19: /etc/hosts for lonely or fully integrated PCs
127.0.0.1 localhost tux


Last edited by Karim on Wed Jan 05, 2005 12:18 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Ulf-Kenneth
n00b
n00b


Joined: 16 Jun 2004
Posts: 34
Location: Umeå / Sweden

PostPosted: Wed Jan 05, 2005 12:17 pm    Post subject: Reply with quote

Jag sökte lite om hur man kan aktivera dma och märkte då att jag inte hade lagt in min ide-kontroller i kärnan. Jag lade till
Code:
AMD and nVidia IDE support

och efter det så gick dma igång.

Så klart att mitt hostnamn ska stå med i /etc/hosts..
Jag hade fepplat där en del och glömt att sätta dit det igen.


Nu fungerar datorn dock som den ska.
Tack så mycket för all hjälp!!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Scandinavian All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum