Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Xorg abort Elite 3D (2.6.6) (Fix 'AFB Firmware not loaded')
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc
View previous topic :: View next topic  
Author Message
marky9074
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Sep 2004
Posts: 196
Location: UK

PostPosted: Tue Oct 19, 2004 12:40 pm    Post subject: Xorg abort Elite 3D (2.6.6) (Fix 'AFB Firmware not loaded') Reply with quote

Just configured my new u60 with Elite 3D/M6 (or so xorg reports on abort).

Have used this example for kernel 2.6.6.:

http://dev.gentoo.org/~fmccor/docs/xorg/xorg.conf/xorg.conf.html

But still aborts with:

Using vt 7
AFB: Detected Elite 3D/M6
No matching visual for __GLcontextMode with visual class = 3 (32772), nplanes = 24
No matching visual for __GLcontextMode with visual class = 2 (32774), nplanes = 24
No matching visual for __GLcontextMode with visual class = 2 (32775), nplanes = 24

*** If unresolved symbols were reported above, they might not
*** be the reason for the server aborting

Fatal server error:
Caught signal 10. Server aborting

Anybody seen this and can help, it would be much appreciated.

I configured my U30, Creator fine with Xorg -configure and keyboard/mice tweak for 2.6.6. So I know that it is elite 3d related.

My PC goes tomorrow and I need to get X up on the sparc until my new 939 chip athlon arrives for my new build :)

Thanks in advance,

Mark


Last edited by marky9074 on Tue Oct 19, 2004 8:44 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
marky9074
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Sep 2004
Posts: 196
Location: UK

PostPosted: Tue Oct 19, 2004 1:38 pm    Post subject: My xorg.conf file Reply with quote

Section "ServerLayout"
Identifier "X.org Configured"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
Option "HandleSpecialKeys" "Always"
Option "DontVTSwitch" "off"
EndSection

Section "Files"
RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
ModulePath "/usr/X11R6/lib/modules"
FontPath "/usr/share/fonts/misc/"
FontPath "/usr/share/fonts/TTF/"
FontPath "/usr/share/fonts/Type1/"
FontPath "/usr/share/fonts/CID/"
FontPath "/usr/share/fonts/75dpi/"
FontPath "/usr/share/fonts/100dpi/"
EndSection

Section "Module"
Load "extmod"
Load "dri"
Load "dbe"
Load "record"
Load "xtrap"
Load "glx"
Load "type1"
Load "freetype"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "keyboard"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "IMPS/2"
Option "Device" "/dev/input/mice"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Monitor Vendor"
ModelName "Monitor Model"
EndSection

Section "Device"
### Available Driver options are:-
### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
### [arg]: arg optional
#Option "SWcursor" # [<bool>]
#Option "HWcursor" # [<bool>]
#Option "NoAccel" # [<bool>]
Identifier "Card0"
Driver "sunffb"
BusID "SBUS:/SUNW,afb@1e,0"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 1
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 4
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 8
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 15
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
Group "video"
Mode 0666
EndSection
Back to top
View user's profile Send private message
marky9074
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Sep 2004
Posts: 196
Location: UK

PostPosted: Tue Oct 19, 2004 1:51 pm    Post subject: Reply with quote

I see this exists on the xorg faq site, but there is no answer.....please help us!!!

(right at the bottom of the page)

http://freedesktop.org/bin/view/XOrg/FAQErrorMessages#I_keep_getting_the_error_message
Back to top
View user's profile Send private message
marky9074
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Sep 2004
Posts: 196
Location: UK

PostPosted: Tue Oct 19, 2004 2:28 pm    Post subject: Xorg.0.log Reply with quote

X Window System Version 6.8.0
Release Date: 8 September 2004
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 6.8
Build Operating System: Linux 2.6.6 sparc64 [ELF]
Current Operating System: Linux marky 2.6.6 #1 SMP Sun Oct 17 17:58:27 GMT 2004 sparc64
Build Date: 18 October 2004
Before reporting problems, check http://wiki.X.Org
to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Oct 19 14:19:33 2004
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) ServerLayout "X.org Configured"
(**) |-->Screen "Screen0" (0)
(**) | |-->Monitor "Monitor0"
(**) | |-->Device "Card0"
(**) |-->Input Device "Mouse0"
(**) |-->Input Device "Keyboard0"
(==) Keyboard: CustomKeycode disabled
(WW) The directory "/usr/share/fonts/CID/" does not exist.
Entry deleted from font path.
(**) FontPath set to "/usr/share/fonts/misc/,/usr/share/fonts/TTF/,/usr/share/fonts/Type1/,/usr/share/fonts/75dpi/,/usr/share/fonts/100dpi/"
(**) RgbPath set to "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
(**) ModulePath set to "/usr/X11R6/lib/modules"
(**) Option "DontVTSwitch" "off"
(**) Option "HandleSpecialKeys" "Always"
(**) Always handling special keys in DDX
(WW) Open APM failed (/dev/apm_bios) (No such file or directory)
(II) Module ABI versions:
X.Org ANSI C Emulation: 0.2
X.Org Video Driver: 0.7
X.Org XInput driver : 0.4
X.Org Server Extension : 0.2
X.Org Font Renderer : 0.4
(II) Loader running on linux
(II) LoadModule: "bitmap"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/fonts/libbitmap.a
(II) Module bitmap: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Font Renderer
ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.4
(II) Loading font Bitmap
(II) LoadModule: "pcidata"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libpcidata.a
(II) Module pcidata: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.7
Using vt 7
(--) using VT number 7

(II) PCI: PCI scan (all values are in hex)
(II) PCI: 80:00:0: chip 108e,8000 card 0000,0000 rev 00 class 06,00,00 hdr 00
(II) PCI: End of PCI scan
(II) Host-to-PCI bridge:
(II) Bus 128: bridge is at (128:0:0), (128,128,128), BCTRL: 0x0008 (VGA_EN is set)
(II) Bus 128 I/O range:
[0] -1 1 0x00000000 - 0x0000ffff (0x10000) IX[B]
(II) Bus 128 non-prefetchable memory range:
[0] -1 1 0x00000000 - 0x7fffffff (0x80000000) MX[B]
(II) Bus 128 prefetchable memory range:
[0] -1 1 0x00000000 - 0x7fffffff (0x80000000) MX[B]
(II) Host-to-PCI bridge:
(II) Bus 0: bridge is at (0:0:0), (0,0,0), BCTRL: 0x0008 (VGA_EN is set)
(--) SBUS:(0xf006dff4) Sun Elite3D at /SUNW,afb@1e,0
(II) Addressable bus resource ranges are
[0] -1 1 0x00000000 - 0x7fffffff (0x80000000) MX[B]
[1] -1 1 0x00000000 - 0x0000ffff (0x10000) IX[B]
(II) OS-reported resource ranges:
[0] -1 1 0x7fffffff - 0x7fffffff (0x1) MX[B]
[1] -1 1 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
[2] -1 1 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
[3] -1 1 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
[4] -1 1 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
[5] -1 1 0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(II) OS-reported resource ranges after removing overlaps with PCI:
[0] -1 1 0x7fffffff - 0x7fffffff (0x1) MX[B]
[1] -1 1 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
[2] -1 1 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
[3] -1 1 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
[4] -1 1 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
[5] -1 1 0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(II) All system resource ranges:
[0] -1 1 0x7fffffff - 0x7fffffff (0x1) MX[B]
[1] -1 1 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
[2] -1 1 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
[3] -1 1 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
[4] -1 1 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
[5] -1 1 0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(II) LoadModule: "extmod"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libextmod.a
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension SHAPE
(II) Loading extension MIT-SUNDRY-NONSTANDARD
(II) Loading extension BIG-REQUESTS
(II) Loading extension SYNC
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XC-MISC
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-Misc
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension TOG-CUP
(II) Loading extension Extended-Visual-Information
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "dri"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdri.a
(II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading sub module "drm"
(II) LoadModule: "drm"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/linux/libdrm.a
(II) Module drm: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) LoadModule: "dbe"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdbe.a
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "record"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/librecord.a
(II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.13.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension RECORD
(II) LoadModule: "xtrap"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libxtrap.a
(II) Module xtrap: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension DEC-XTRAP
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libglx.a
(II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading sub module "GLcore"
(II) LoadModule: "GLcore"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libGLcore.a
(II) Module GLcore: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "type1"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/fonts/libtype1.a
(II) Module type1: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.2
Module class: X.Org Font Renderer
ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.4
(II) Loading font Type1
(II) Loading font CID
(II) LoadModule: "freetype"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/fonts/libfreetype.so
(II) Module freetype: vendor="X.Org Foundation & the After X-TT Project"
compiled for 6.8.0, module version = 2.1.0
Module class: X.Org Font Renderer
ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.4
(II) Loading font FreeType
(II) LoadModule: "sunffb"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/sunffb_drv.o
(II) Module sunffb: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Video Driver
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.7
(II) LoadModule: "mouse"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/input/mouse_drv.o
(II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
Module class: X.Org XInput Driver
ABI class: X.Org XInput driver, version 0.4
(II) LoadModule: "keyboard"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/input/keyboard_drv.o
(II) Module keyboard: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
Module class: X.Org XInput Driver
ABI class: X.Org XInput driver, version 0.4
(II) SUNFFB: driver for Creator, Creator 3D and Elite 3D
(--) Assigning device section with no busID to SBUS:/SUNW,afb@1e,0
(II) resource ranges after probing:
[0] -1 1 0x7fffffff - 0x7fffffff (0x1) MX[B]
[1] -1 1 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
[2] -1 1 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
[3] -1 1 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
[4] -1 1 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
[5] -1 1 0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(==) SUNFFB(0): RGB weight 888
(==) SUNFFB(0): Default visual is TrueColor
(==) SUNFFB(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(==) SUNFFB(0): Using HW cursor
(II) Loading sub module "xf8_32wid"
(II) LoadModule: "xf8_32wid"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libxf8_32wid.a
(II) Module xf8_32wid: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.2
(II) Loading sub module "mfb"
(II) LoadModule: "mfb"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libmfb.a
(II) Module mfb: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.2
(II) Loading sub module "cfb"
(II) LoadModule: "cfb"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libcfb.a
(II) Module cfb: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.2
(II) Loading sub module "mfb"
(II) LoadModule: "mfb"
(II) Reloading /usr/X11R6/lib/modules/libmfb.a
(II) Loading sub module "cfb16"
(II) LoadModule: "cfb16"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libcfb16.a
(II) Module cfb16: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.2
(II) Loading sub module "cfb"
(II) LoadModule: "cfb"
(II) Reloading /usr/X11R6/lib/modules/libcfb.a
(II) Loading sub module "mfb"
(II) LoadModule: "mfb"
(II) Reloading /usr/X11R6/lib/modules/libmfb.a
(II) Loading sub module "cfb24"
(II) LoadModule: "cfb24"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libcfb24.a
(II) Module cfb24: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.2
(II) Loading sub module "cfb"
(II) LoadModule: "cfb"
(II) Reloading /usr/X11R6/lib/modules/libcfb.a
(II) Loading sub module "mfb"
(II) LoadModule: "mfb"
(II) Reloading /usr/X11R6/lib/modules/libmfb.a
(II) Loading sub module "cfb32"
(II) LoadModule: "cfb32"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libcfb32.a
(II) Module cfb32: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.2
(II) Loading sub module "cfb"
(II) LoadModule: "cfb"
(II) Reloading /usr/X11R6/lib/modules/libcfb.a
(II) Loading sub module "mfb"
(II) LoadModule: "mfb"
(II) Reloading /usr/X11R6/lib/modules/libmfb.a
(II) Loading sub module "cfb32"
(II) LoadModule: "cfb32"
(II) Reloading /usr/X11R6/lib/modules/libcfb32.a
(II) Loading sub module "cfb"
(II) LoadModule: "cfb"
(II) Reloading /usr/X11R6/lib/modules/libcfb.a
(II) Loading sub module "mfb"
(II) LoadModule: "mfb"
(II) Reloading /usr/X11R6/lib/modules/libmfb.a
(II) Loading sub module "cfb"
(II) LoadModule: "cfb"
(II) Reloading /usr/X11R6/lib/modules/libcfb.a
(II) Loading sub module "mfb"
(II) LoadModule: "mfb"
(II) Reloading /usr/X11R6/lib/modules/libmfb.a
(II) Loading sub module "ramdac"
(II) LoadModule: "ramdac"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libramdac.a
(II) Module ramdac: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 6.8.0, module version = 0.1.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.7
(II) Loading sub module "dbe"
(II) LoadModule: "dbe"
(II) Reloading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdbe.a
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(==) SUNFFB(0): DPI set to (75, 75)
(--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
(II) do I need RAC? No, I don't.
(II) resource ranges after preInit:
[0] -1 1 0x7fffffff - 0x7fffffff (0x1) MX[B]
[1] -1 1 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
[2] -1 1 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
[3] -1 1 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
[4] -1 1 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
[5] -1 1 0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(II) /dev/fb0: AFB: Detected Elite3D/M6.
(II) /dev/fb0: BT498 (PAC2) ramdac detected
(II) /dev/fb0: Detected Elite3D M3/M6, checking firmware...
(II) /dev/fb0: ... AFB firmware not loaded
(WW) /dev/fb0: Forcing no acceleration on Elite3D M3/M6
(==) SUNFFB(0): Backing store disabled
(==) SUNFFB(0): Silken mouse enabled
(==) RandR enabled
(II) Initializing built-in extension MIT-SHM
(II) Initializing built-in extension XInputExtension
(II) Initializing built-in extension XTEST
(II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
(II) Initializing built-in extension LBX
(II) Initializing built-in extension XC-APPGROUP
(II) Initializing built-in extension SECURITY
(II) Initializing built-in extension XINERAMA
(II) Initializing built-in extension XFIXES
(II) Initializing built-in extension XFree86-Bigfont
(II) Initializing built-in extension RENDER
(II) Initializing built-in extension RANDR
(II) Initializing built-in extension COMPOSITE
(II) Initializing built-in extension DAMAGE
(II) Initializing built-in extension XEVIE
(II) /dev/fb0: Setting up double-buffer acceleration.
No matching visual for __GLcontextMode with visual class = 3 (32772), nplanes = 24
No matching visual for __GLcontextMode with visual class = 1 (32774), nplanes = 24
No matching visual for __GLcontextMode with visual class = 0 (32775), nplanes = 24
(**) Option "Protocol" "IMPS/2"
(**) Mouse0: Device: "/dev/input/mice"
(**) Mouse0: Protocol: "IMPS/2"
(**) Option "CorePointer"
(**) Mouse0: Core Pointer
(**) Option "Device" "/dev/input/mice"
(==) Mouse0: Emulate3Buttons, Emulate3Timeout: 50
(==) Mouse0: Buttons: 3
(**) Mouse0: SmartScroll: 1
(**) Option "CoreKeyboard"
(**) Keyboard0: Core Keyboard
(**) Option "Protocol" "standard"
(**) Keyboard0: Protocol: standard
(**) Option "AutoRepeat" "500 30"
(**) Option "XkbRules" "xorg"
(**) Keyboard0: XkbRules: "xorg"
(**) Option "XkbModel" "pc101"
(**) Keyboard0: XkbModel: "pc101"
(**) Option "XkbLayout" "us"
(**) Keyboard0: XkbLayout: "us"
(**) Option "CustomKeycodes" "off"
(**) Keyboard0: CustomKeycodes disabled
(II) XINPUT: Adding extended input device "Keyboard0" (type: KEYBOARD)
(II) XINPUT: Adding extended input device "Mouse0" (type: MOUSE)
(II) Mouse0: ps2EnableDataReporting: succeeded

*** If unresolved symbols were reported above, they might not
*** be the reason for the server aborting.

Fatal server error:
Caught signal 11. Server aborting


Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.X.Org
for help.
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
Back to top
View user's profile Send private message
labrador
Guru
Guru


Joined: 04 Oct 2003
Posts: 316

PostPosted: Tue Oct 19, 2004 7:21 pm    Post subject: this should help... Reply with quote

The answers to your questions are right under your nose
in this very forum...

http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=228446
http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=234158
Back to top
View user's profile Send private message
marky9074
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Sep 2004
Posts: 196
Location: UK

PostPosted: Tue Oct 19, 2004 8:35 pm    Post subject: AFB Firmware not loaded? Reply with quote

Hi labrador,

Thanks for that, I looked and looked earlier, and did a search and couldnt see anything. Guess it was a case of not being able to see the wood for the trees!

Before I checked this thread tonight I came across:

Post subject: Elite 3D, Xorg, 2.6.6 kernel - problem with rc.afb [solved]

So I realised then there was something else. Thanks for the help, but bear in mind with us noobs, that for example I didnt know what the error was, so couldnt look for a fix. If I 'knew' it was something to do with 'AFB firmware not loaded', I would have trawled the forums until I found a solution!

Thanks again, and I will go try
Back to top
View user's profile Send private message
marky9074
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Sep 2004
Posts: 196
Location: UK

PostPosted: Tue Oct 19, 2004 11:43 pm    Post subject: Another post from Labrador on another thread.... Reply with quote

Just to help any other noobs following the thread, comments from Labrador posted from another thread...

labrador wrote:
Is your video Creator 3D or Elite 3D or otherwise?

Elite 3D involves a bit of a trick...

You need to emerge a package called afbinit
This package requires a special file (/usr/lib/afb.ucode),
from Sun Solaris, to load the Elite 3D microcode.
The magic microcode file cannot be supplied from
Gentoo, so one must manually retreive it and install
from Sun or an existing Solaris machine.

Run this:
Code:

rc-update add afbinit default

to make it run this init script on boot up.

You can download a patch file from Sun which contains this file
afb.ucode, here:

http://sunsolve.sun.com/search/document.do?assetkey=1-21-105363-12-1

That covers the Elite 3D case. If it is Creator 3D, this is supported
by the kernel without extra steps like this.
Back to top
View user's profile Send private message
Ferris
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 13 Jan 2003
Posts: 426
Location: N. Virginia (USA)

PostPosted: Wed Oct 20, 2004 7:26 pm    Post subject: Reply with quote

One further note. If you are using kernel 2.6.6, make sure that you do this or something equivalent:
Code:

ACCEPT_KEYWORDS='~sparc' emerge afbinit

or check to make sure you have 'x11-misc/afbinit-1.0.1-r2' (works with both kernels). 1.0.1-r1 works only with the kernel-2.4.xx series.

(Although we could probably mark 1.0.1-r2 stable; I don't think the kernel is going to change how it reports afb graphics again....
I'll do that in a day or so; sorry for any added annoyance.)

Regards,
Back to top
View user's profile Send private message
marky9074
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Sep 2004
Posts: 196
Location: UK

PostPosted: Thu Oct 21, 2004 7:48 pm    Post subject: Reply with quote

Hi Ferris,

Thanks for the info, it was much appreciated, I did indeed install afbinit-1.01-r1 and wondered why it didnt work.

For the newbies still reading on boot you should see:

Loading afbinit
/dev/fb/o: Loading Elite 3D microcode....Revision-1.2.2.6 done

If you just see the below something is wrong.....

Loading afbinit

Another point to note is that when you do an emerge search afbinit the afbinit-1.01-r2 does not show up at all, not even as a masked package. But it is there in /usr/portage/x11-misc if you have updated portage.

As Ferris says, if you use:

ACCEPT_KEYWORDS='~sparc' emerge afbinit

It will install the correct version (afbinit-1.01-r2)

Thanks for all the help,

Mark

p.s. Maybe this or another thread should be a sticky or at least a how to done....
Back to top
View user's profile Send private message
Ferris
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 13 Jan 2003
Posts: 426
Location: N. Virginia (USA)

PostPosted: Fri Oct 22, 2004 7:22 pm    Post subject: Reply with quote

Now, afbinit-1.0.1-r2 is stable on sparc, so you shouldn't have to use the ACCEPT_KEYWORD bit
with kernel-2.6 any longer. You do need the afbinit emerge and you do need to get the microcode yourself, though.
Thanks for prodding.

Regards,
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum