| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
mdk Apprentice

|
Posted: Wed Oct 13, 2004 2:11 pm Post subject: Ręczna modyfikacja source - sposobem "Gentoo" ? |
|
|
Mam taki problem - muszę wprowadzić ręcznie małą poprawkę do kodu ebuild'a pilot-link (chodzi o znany problem synchronizowania Evolution z Palm'em - polskie znaki gubią się w transferze, i jedyny sposób zmiany kodowania znaków to zmiana jednej zmiennej w source pilot-link. Jak zadziała, to opiszę szczegółowo jak to zrobić)
Stąd pytanie - jak to "elegancko" w Gentoo zrobić? Chodzi mi o komendę emerge, która rozpakuje ebuilda, ale go nie skompiluje. Chciałbym to zrobić nie wychodząc poza Portage, (w sensie - nie ściągać samemu żródeł/instalować w systemie) bo już sprawdziłem, że ta wersja pilot-link działa bez problemów. _________________ Michael Dominic K.
www.mdk.org.pl |
|
| Back to top |
|
 |
Woocash Guru

|
Posted: Wed Oct 13, 2004 2:18 pm Post subject: |
|
|
Wchodzi do katalogu /usr/portage/app-pda/pilot-link , i odnajdujesz ebuilda np.
| Code: | | ebuild nazwa_ebuilda.ebuild unpack |
I masz rozpakowane źródła w /var/tmp/portage/pilot-link
Mam nadzieje że oto chodziło |
|
| Back to top |
|
 |
_troll_ Bodhisattva

|
Posted: Wed Oct 13, 2004 3:25 pm Post subject: |
|
|
najbardziej elegancko:
- zrobic patch na zrodla (o ile potrzebny)
- utworzyc w /usr/local/portage kopie katalogu tego co chcesz zmieniac
- stosownie dopasowac ebuild wersji 'local' do wlasnych potrzeb
- zainstalowac i srpawdzic czy wszystko dziala jak przewidziano
- jesli to poprawka, ktora sie w gentoo przyda -> submitowac na bugs.gentoo.org
jest to najbardziej eleganckie wyjscie, bowiem jest trwale i nie ginie miedzy kolejnymi emerge sync'ami. ponadto pozwala rzeczywiscie dostroic portage do swoich potrzeb
Pozdrawiam,
Przemek _________________ Życie jest jak pudełko czekoladek....
Nigdy nie wiesz na co trafisz" by mother of Forrest Gump |
|
| Back to top |
|
 |
mdk Apprentice

|
Posted: Thu Oct 14, 2004 4:47 pm Post subject: |
|
|
No, chyba zrobię tego patcha, bo mi to cały dzień zajęło, żeby przekopać kod. Jak zwykle się to okazało o wiele bardziej skomplikowane niż się wydawało. Ale działa, wszystko się elegancko synchronizuje z Evolution - w locie konwersja znaków UTF-8 -> ISO-8859-2 i na odwrót. Polskie znaki działają. Gnome 2.8 + Evolution 2.0 + Palm daje większy stopnień zintegrowania wszystkiego, niż to jest możliwe w Windows + Outlook! _________________ Michael Dominic K.
www.mdk.org.pl |
|
| Back to top |
|
 |
|