Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Nyt on asennus valmis pääpiirteiltä
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page 1, 2, 3  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Finnish
View previous topic :: View next topic  
Author Message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Tue Aug 10, 2004 12:53 pm    Post subject: Nyt on asennus valmis pääpiirteiltä Reply with quote

Miten tuo nano editori toimii?

Miten sen saa suljettua?

Olen asennuksessa kohdassa 5.e. Käännösasetusten tekeminen ja nyt iski hätä. En ymmärrä suomen enkä englannin kielistä ohjetta.

Täytyy vain kirjoitella kaikki Koodilistaukset peräkkäin siihen make.conf tiedostoon ja sitten miettiä miten se tallennetaan ja suljetaan.


Last edited by latronic on Fri Sep 10, 2004 2:15 pm; edited 4 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Zarhan
l33t
l33t


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 921

PostPosted: Tue Aug 10, 2004 1:52 pm    Post subject: Re: Nyt on asennus käynnissä Reply with quote

latronic wrote:
Miten tuo nano editori toimii?

Miten sen saa suljettua?

Olen asennuksessa kohdassa 5.e. Käännösasetusten tekeminen ja nyt iski hätä. En ymmärrä suomen enkä englannin kielistä ohjetta.

Täytyy vain kirjoitella kaikki Koodilistaukset peräkkäin siihen make.conf tiedostoon ja sitten miettiä miten se tallennetaan ja suljetaan.


Tota, ehkäpä Gentoo ei ole sinulle sitten oikea distribuutio. En nyt halua kuulostaa miltään nyypiöirvailijalta, mutta jotain rajaa sentään. Vilkaisepa Nanon ollessa käynnissä vaikkapa ruudun alalaitaan..

Gentoon ohjeistus on kyllä hyvin selkeä, mutta harkitsisin vahvasti vaikkapa jotain Mandrakea Gentoon sijasta. Varsinkin jos kielitaito on ongelma.
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Tue Aug 10, 2004 2:16 pm    Post subject: Reply with quote

Mandraken juuri poistin jaloista, liian raskas.

Ja aion asentaa Gentoon mielipiteestäsi huolimatta.
Ohjeissa ei sanottu että minun pitäisi painaa Ctrl+X sulkeakseni ohjelman.
Onneksi irc on keksitty.

Nyt vain pitäisi selvittää seuraava: Miten muokkaan tuota make.conf tiedostoa


Last edited by latronic on Tue Aug 10, 2004 2:30 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Doikor
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 15 Dec 2003
Posts: 83
Location: Finland, Jyväskylä

PostPosted: Tue Aug 10, 2004 2:18 pm    Post subject: Reply with quote

nano /etc/make.conf
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Tue Aug 10, 2004 2:22 pm    Post subject: Reply with quote

Joo ohjeissa on
Code:
# nano -w /mnt/gentoo/etc/make.conf
.
Mitä tuo -w argumentti tekee? w = write?

Miten sinne lisätään niitä kohtia mitä ohjeissa mainitaan?

Edit
Ja miksi tuo tiedosto on tyhjä?
Back to top
View user's profile Send private message
Useful Idiot
Guru
Guru


Joined: 30 Aug 2002
Posts: 329
Location: Finland

PostPosted: Tue Aug 10, 2004 4:12 pm    Post subject: Reply with quote

latronic wrote:
Ohjeissa ei sanottu että minun pitäisi painaa Ctrl+X sulkeakseni ohjelman.


Siinä nanon alaruudussa lukee että ^X exit. (^ tarkoittaa Ctrl)

Quote:
Mitä tuo -w argumentti tekee? w = write?


Nanon man sivuilla (saa esille komennolla 'man nano') seisoo:
Code:
       -w (--nowrap)
              Disable wrapping of long lines.

Mikä tarkoittaa sitä että pitkät rivit jatkuvat ikkunnan ulkopuolella eivätkä seuraavalla rivillä.

Quote:
Ja miksi tuo tiedosto on tyhjä?

/etc/make.conf.example on esimerkki kyseisestä tiedostosta kommenttien kanssa.

Yhdyn kyllä Zarhan mielipiteeseen siitä ettei Gentoo teikäläiselle taida sopia. Ehkä Fedora tai Debian Knoppixin levyltä asennettuna olisi parempi vaihtoehto. Jos kuitenkin päätät jatkaa kannattaisi ehkä hankkia joku Linux-kirja, jotta saisit distrosta kaiken irti.
_________________
[size=9]We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Tue Aug 10, 2004 4:57 pm    Post subject: Reply with quote

Useful Idiot wrote:
latronic wrote:
Ohjeissa ei sanottu että minun pitäisi painaa Ctrl+X sulkeakseni ohjelman.


Siinä nanon alaruudussa lukee että ^X exit. (^ tarkoittaa Ctrl)


Tuota en tiennnyt, Windowssia olen käyttänyt 98 versiosta asti. Ja linuxia lähinnä Fedoraa
Quote:
Lainaus:
Ja miksi tuo tiedosto on tyhjä?

/etc/make.conf.example on esimerkki kyseisestä tiedostosta kommenttien kanssa.


Eli teen samanlaisen tiedoston kuin tuo on?
Back to top
View user's profile Send private message
Useful Idiot
Guru
Guru


Joined: 30 Aug 2002
Posts: 329
Location: Finland

PostPosted: Tue Aug 10, 2004 5:19 pm    Post subject: Reply with quote

Kopioi sieltä vain ne asetukset joita aiot muuttaa. Tärkeimmät ovat CHOST, USE, CFLAGS ja CXXFLAGS. make.conf Athlon XP prosessorille saattaisi näyttää vaikka tältä:
Code:
CHOST="i686-pc-gnu-linux"
CFLAGS="-march=athlon-xp -O3 -pipe"
CXXFLAGS=${CFLAGS}

USE="X qt kde -gtk -gnome"


PS. paras työkälu USE-lippujen asettamiseen on ufed, joka taitaa löytyä viimeiseltä LiveCD:ltä. Jos sitä ei siellä kuitenkaan ole löytyy tietoa erillaisten lippujen merkityksestä tiedostoista /usr/portage/profiles/use.desc ja /usr/portage/profiles/use.local.desc.
_________________
[size=9]We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.
Back to top
View user's profile Send private message
Zarhan
l33t
l33t


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 921

PostPosted: Tue Aug 10, 2004 5:28 pm    Post subject: Reply with quote

Useful Idiot wrote:

PS. paras työkälu USE-lippujen asettamiseen on ufed, joka taitaa löytyä viimeiseltä LiveCD:ltä. Jos sitä ei siellä kuitenkaan ole löytyy tietoa erillaisten lippujen merkityksestä tiedostoista /usr/portage/profiles/use.desc ja /usr/portage/profiles/use.local.desc.


Ja paras tapa asettaa USE-flageja ei ole ensiasennuksen ekalla hetkellä yrittääkään konffata kaikkia kuntoon, niitä on aika pirusti kuitenkin. Kunhan käyttää emergeä optioilla -pv kun asentelee paketteja (tai system/worldiä). Silloin näkee että millä USE-flageilla on ylipäänsä merkitystä tällä hetkellä ja voi asettaa vain ne kohdalleen.
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Tue Aug 10, 2004 5:30 pm    Post subject: Reply with quote

Prosessori on toistaiseksi Duron.

Avaan tämän # nano -w /mnt/gentoo/etc/make.conf

Ja liitänkö vaan nämä rivit
CHOST="i686-pc-gnu-linux"
CFLAGS="-march=athlon-xp -O3 -pipe"
CXXFLAGS=${CFLAGS}

USE="X qt kde -gtk -gnome"

ja tallennan päälle?
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Tue Aug 10, 2004 6:44 pm    Post subject: Reply with quote

Kohdassa Chrooting into the new environment
env-update antaa seuraavat virheet:
!!! Invalid token (not "=")
!!! ParseError: Invalid token (not "="): /etc/make.conf: line 10
!!! Incorrect multiline literals can cause this. Do not use them.


Sammutan koneen ja jatkan myöhemmin jos tuosta voi jatkaa.
Tai sitten aloitan alusta.
Back to top
View user's profile Send private message
Mikessu
Moderator
Moderator


Joined: 11 Oct 2003
Posts: 219
Location: Oulu, Finland

PostPosted: Tue Aug 10, 2004 6:53 pm    Post subject: Reply with quote

latronic wrote:
Kohdassa Chrooting into the new environment
env-update antaa seuraavat virheet:
!!! Invalid token (not "=")
!!! ParseError: Invalid token (not "="): /etc/make.conf: line 10
!!! Incorrect multiline literals can cause this. Do not use them.


Sammutan koneen ja jatkan myöhemmin jos tuosta voi jatkaa.
Tai sitten aloitan alusta.


Mikset tarkistaisi riviä 10 tiedostosta /etc/make.conf: ?
Meinaan vaan, että tuohan aika selkeästi kertoo mikä on vialla...

Sun pitää itse vähän aikaa miettiä ongelmaa ennen kuin kysyt, sitä joutuu gentoon kanssa harrastelemaan.
Back to top
View user's profile Send private message
Zarhan
l33t
l33t


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 921

PostPosted: Tue Aug 10, 2004 7:11 pm    Post subject: Reply with quote

latronic wrote:
Kohdassa Chrooting into the new environment
env-update antaa seuraavat virheet:
!!! Invalid token (not "=")
!!! ParseError: Invalid token (not "="): /etc/make.conf: line 10
!!! Incorrect multiline literals can cause this. Do not use them.


Sammutan koneen ja jatkan myöhemmin jos tuosta voi jatkaa.
Tai sitten aloitan alusta.


Jälleen kerran: Lue mitä ruudulla lukee, sillä siinä usein lukee mitä pitää tehdä, eli nytkin sanotaan että tarkistapa mitä on rivillä 10 make.conf-tiedostossa. Ja tosiaan, jos kielitaito on huono niin suosittelen että joko

a) asennat jonkun muun distribuution
b) pyydät jotakuta kielitaitoista kaveria asentamaan Gentoon sinulle käyttökuntoon (Tarkoittaa: Perusjärjestelmä + xorg + jokin ikkunointimanageri).
Kun järjestelmä on kertaalleen ylhäällä, se on siinä vaiheessa varsin helppo ylläpitää (emerge sync && emerge -upvD world && revdep-rebuild && etc-update aina välillä). Pyydät että hän asentaa sinulle käyttöön vaikkapa suomenkielisen KDE:n (noudattaen vaikkapa tältä foorumilta löytyvää finnish-howtoa) niin hyvä tulee. Tässä vaiheessa voit sitten rauhassa tutustua paikkoihin ja opetella järjestelmän käyttöä.
Back to top
View user's profile Send private message
Mikessu
Moderator
Moderator


Joined: 11 Oct 2003
Posts: 219
Location: Oulu, Finland

PostPosted: Tue Aug 10, 2004 7:27 pm    Post subject: Reply with quote

Zarhan wrote:
[
Kun järjestelmä on kertaalleen ylhäällä, se on siinä vaiheessa varsin helppo ylläpitää (emerge sync && emerge -upvD world && revdep-rebuild && etc-update aina välillä). Pyydät että hän asentaa sinulle käyttöön vaikkapa suomenkielisen KDE:n (noudattaen vaikkapa tältä foorumilta löytyvää finnish-howtoa) niin hyvä tulee. Tässä vaiheessa voit sitten rauhassa tutustua paikkoihin ja opetella järjestelmän käyttöä.


Kieltämättä Gentoo on todella helppokäyttöinen kun se on asennettu, joskus harvoin joku paketti ei ole kääntynyt, mutta syy on kuitenkin aina loppujen lopuksi selvinnyt ja ratkennut. Myös foorumin search nappi on ollut suunnattoman suuri apu, sillä ratkeaa ainakin 95% ongelmista.
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Tue Aug 10, 2004 7:52 pm    Post subject: Reply with quote

No pitää katsella.

Yritin tämän mukaan tehdä
CHOST="i686-pc-gnu-linux"
CFLAGS="-march=athlon-xp -O3 -pipe"
CXXFLAGS=${CFLAGS}

USE="X qt kde -gtk -gnome"

tiedoston alussa oli jotain tekstiä jotka jätin noiden pätkien eteen.

Kuuluuko tuo MAKEOPTS="-j2" laittaa myös make.conf tiedostoon näin ainakin tein.

Ja täältä laitoin nämä tiedot http://www.freehackers.org/gentoo/gccflags/flag_gcc3.html
Athlon (AMD)

CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=athlon -O3 -pipe -fomit-frame-pointer"
CXXFLAGS="-march=athlon -O3 -pipe -fomit-frame-pointer"
MAKEOPTS="-j2"
Back to top
View user's profile Send private message
FutureGuru
n00b
n00b


Joined: 10 May 2004
Posts: 29
Location: Tampere, Finland

PostPosted: Tue Aug 10, 2004 10:02 pm    Post subject: Reply with quote

Suora lainaus asennuksen handbookista menee näin:

Update your /mnt/gentoo/etc/make.conf to your own will and save (nano users would hit Ctrl-X). You are now ready to continue with Installing the Gentoo Base System.

Mun mielestä kohta (nano users would hit Ctrl-X) on aika selvä viite siitä mitä tulee tehdä.

No olen itsekin aloittelija gentoon kanssa, joten en voi (enkä halua) tuomita rohkeaa yrittäjää, mutta olen sentään tutustunut DOS tuotteisiin sekä Red Hat 7, 8 ja 9 sekä Mandrake 9 jakeluihin linuxista. Suosittelen aloittelijalle kokeilemaan esim Mandrakea.

Vastaisuuden varalle: Lue ne ohjeet läpi, jos ei vastausta löydy, lue uudestaan. Jos ei kolmannellakaan kerralla löydy vastausta ohjeista, etsi foorumeista ja googlesta - ongelmaasi on törmätty aiemminkin.
_________________
Heh, that aint gonna take no more than 15 minutes. - Me 24 hours ago
Back to top
View user's profile Send private message
Toomuch
n00b
n00b


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 45

PostPosted: Wed Aug 11, 2004 10:43 am    Post subject: Reply with quote

FutureGuru wrote:
No olen itsekin aloittelija gentoon kanssa, joten en voi (enkä halua) tuomita rohkeaa yrittäjää


Ei tietenkään, jos vain aika ja innostus riittää niin Gentoon parissa oppii Linuxista (ja tietokoneen toiminnasta yleensäkin) huimasti enemmän kuin helpomman distron kanssa.

t
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Wed Aug 11, 2004 11:10 am    Post subject: Reply with quote

Sehan tässä onkin kun en ole ikinä DOSia käyttänyt, mitä nyt cd ja dir komennot.

Mandrake 10.0 distron asentelin tuossa toissa yönä, mutta totesin sen aivan liian raskaaksi omaan kokoonpanooni. Eikä muutenkaan miellyttänyt. Fedora oli ollut asennettuna jo kuukauden verran, mutta ei sekään mikään kevyt ollut.

Joten suorituskyvyn parannusta toivon näillä asenteluillani.

Lainaus handbookista (olisihan tämäkin vaihtoehto):

Valinnainen: SSH-palvelun käynnistys

Jos haluat muiden pääsevän käsiksi tietokoneeseesi Gentoon asennuksen aikana (ehkäpä koska haluat heidän auttavan sinua asennuksessa tai tekevän sen puolestasi) sinun tulee luoda heille käyttäjätunnujset tai jopa antaa pääkäyttäjän salasanat (vain silloin kun voit täysin luottaa heihin).

SSH käynnistetään seuraavasti:

Koodilistaus 8: SSH:n käynnistäminen

# /etc/init.d/sshd start

Voidaksesi käyttää sshd:tä sinulla täytyy olla toimivat verkkoasetukset, jatka kappaleeseen Verkon asettaminen.


Tosin en taida löytää tuollaista kaveria. Täytyy vain itse yrittää.
Back to top
View user's profile Send private message
FutureGuru
n00b
n00b


Joined: 10 May 2004
Posts: 29
Location: Tampere, Finland

PostPosted: Wed Aug 11, 2004 1:22 pm    Post subject: Reply with quote

Kyllä se gentoo sinne koneelle taipuu, itselläni taisi jo kuudes (siis nykyinen) asunnuskerta tuoda toivotun lopputuloksen. Vielä tosin on muutamia kysymysmerkkejä, kun kaikki ohjelmat ei meinaa asentua.

Tsemppiä vaan, kyllä se uurastus lopussa palkitaan...
_________________
Heh, that aint gonna take no more than 15 minutes. - Me 24 hours ago
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Wed Aug 11, 2004 5:33 pm    Post subject: Reply with quote

Kolme kertaa kokeiltu,aina samaan kohtaan jääny.

Tänään oli neljäs kerta, piti kuitenkin kone sammuttaa kun alkoi ukkostamaan.
Back to top
View user's profile Send private message
Julle
n00b
n00b


Joined: 18 Feb 2003
Posts: 21
Location: Oulu, Finland

PostPosted: Wed Aug 11, 2004 7:16 pm    Post subject: Reply with quote

Kyllä se siitä kun vaan jaksaa yrittää. Itse asensin Gentoon lähes samoilla pohjatiedoilla vuosi sitten.

Jos on epäselvyyttä mitä mikin käsky tekee kannattaa googlettaa "Linux commands" tai jotain vastaavaa. Tuloksena saat useammankin listan linux/unix käskyistä ja lyhyen selostuksen siitä mitä kukin tekee. Toimii myös niin päin että tiedät mitä haluat tehdä muttet muista käskyä. :D
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Thu Aug 12, 2004 5:03 pm    Post subject: Reply with quote

Ei toi mirroorselect näköjään oikeen toimi.

Vetäsee make.conf hirveen rivin vaan tällaista ^@^@^@^@^@^@^@.
Back to top
View user's profile Send private message
Toomuch
n00b
n00b


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 45

PostPosted: Thu Aug 12, 2004 5:27 pm    Post subject: Reply with quote

latronic wrote:
Ei toi mirroorselect näköjään oikeen toimi.

Vetäsee make.conf hirveen rivin vaan tällaista ^@^@^@^@^@^@^@.


ei sitä o pakko käyttää, ne voi laittaa käsinkin. laita sinne make.confiin vaik:

Code:
GENTOO_MIRRORS="http://trumpetti.atm.tut.fi/gentoo/"


ja tuolta voit katsoa lisää:

http://www.gentoo.org/main/en/mirrors.xml

t
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Thu Aug 12, 2004 6:06 pm    Post subject: Reply with quote



Last edited by latronic on Thu Aug 12, 2004 6:11 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
latronic
n00b
n00b


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 42

PostPosted: Thu Aug 12, 2004 6:07 pm    Post subject: Reply with quote

Pitäiskö chrootingin jälkeen muuttua "käyttäjä" livecd:stä joksikin muuksi?

Kohtaan kuusi asti olen saanut asnnettua. Mirrorselect ei toiminut, laitoin tuon trumpetin sitten käsin.

Ilmeisesti ei suostu kirjautumaan uuteen ympäristöön. Eli chrooting on ongelmakohta.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Finnish All times are GMT
Goto page 1, 2, 3  Next
Page 1 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum