Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
ATI Accelleration Support
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on AMD64
View previous topic :: View next topic  
Author Message
jhuebel
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 01 Mar 2004
Posts: 23
Location: Orange, TX, USA

PostPosted: Mon Aug 09, 2004 9:52 pm    Post subject: ATI Accelleration Support Reply with quote

This post is just to inform users about the current state of ATI drivers for 64bit Linux. There aren't any yet.

Initially, the amd64 team was hearing that the drivers would be released "sometime during the summer". Now we are hearing that they may be released "by the end of the year". So I wouldn't hold my breath.

What does this mean for ATI users?

Well, things have improved somewhat since Gentoo has moved to xorg-x11. The radeon driver included with xorg is fast for 2D video. That's a Good Thing(tm).

However, 3D accelleration isn't available. So if you have any interest in 3D gaming, you should consider a video card or laptop with an NVidia chipset. NVidia drivers are very stable now and offer a 32bit compatibility layer.

This thread will be updated as we hear news from ATI or through the grapevine.
_________________
Jason Huebel
Retired Gentoo Developer (2003-2005)
Back to top
View user's profile Send private message
jhuebel
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 01 Mar 2004
Posts: 23
Location: Orange, TX, USA

PostPosted: Tue Jan 18, 2005 11:58 pm    Post subject: Reply with quote

ATi has released accellerated drivers for x86-64. Users are reporting varying success with these new drivers. Please let us know if you've been successful in installing and using them.

An ebuild is forthcoming, so be watching for it in portage.
_________________
Jason Huebel
Retired Gentoo Developer (2003-2005)
Back to top
View user's profile Send private message
Mythos
l33t
l33t


Joined: 02 May 2004
Posts: 952
Location: Portugal

PostPosted: Wed Jan 19, 2005 2:06 am    Post subject: Reply with quote

Code:
kwisatz@dune ~ $ glxinfo |grep direct
direct rendering: Yes
kwisatz@dune ~ $ glxgears
6299 frames in 5.0 seconds = 1259.800 FPS
6880 frames in 5.0 seconds = 1376.000 FPS
19823 frames in 5.0 seconds = 3964.600 FPS

after two days i get it working, most credits go to people in "AMD64 in December", one of my biggest problem was in gcc-3.3

after compiling with gcc-3.4 opengl started working.

I have tested tuxracer and it is ok :)
_________________
Best Regards,
Sérgio Henrique
Linux dune 3.0.6-gentoo #1 SMP Thu Oct 27 16:47:29 WEST 2011 x86_64 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7500 @ 2.20GHz GenuineIntel GNU/Linux
Back to top
View user's profile Send private message
Trevoke
Advocate
Advocate


Joined: 04 Sep 2004
Posts: 4099
Location: NY, NY

PostPosted: Wed Jan 19, 2005 2:25 am    Post subject: Reply with quote

success after much pain.
Starting here is fantastic.
Got me right where I wanted to.
Although one detail..
after you get to ../opengl/ati ..
# mv libGL.so.1.2 _libGL.so.1.2
# wget ....
# ldconfig

The truth should set you free.
_________________
Votre moment detente
What is the nature of conflict?
Back to top
View user's profile Send private message
Tony420
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 193
Location: Corona, CA

PostPosted: Wed Jan 19, 2005 6:22 am    Post subject: Reply with quote

Trevoke wrote:

Although one detail..
after you get to ../opengl/ati ..
# mv libGL.so.1.2 _libGL.so.1.2
# wget ....
# ldconfig

The truth should set you free.


I fixed it :)
Back to top
View user's profile Send private message
jyxent
n00b
n00b


Joined: 16 Dec 2002
Posts: 15

PostPosted: Wed Jan 19, 2005 11:57 pm    Post subject: Reply with quote

I have gotten it working also. It seems to be about the same as the last version of the 32-bit drivers for speed on my machine. I have a mobile Radeon 9600. UT2004 is still a little choppy for me, though.

Jordan
Back to top
View user's profile Send private message
kleinsimon
n00b
n00b


Joined: 24 Mar 2003
Posts: 55
Location: Deutschland Essen

PostPosted: Thu Jan 20, 2005 10:54 am    Post subject: Reply with quote

It works for me too, but ive got only ~620 fps with Radeon 9800 and AMD64 3200+... don't know what I'm supposed to expect!

And i cant change my resolution due to an error with xrandr...

But nevertheless, better than without 3d...
Back to top
View user's profile Send private message
Mythos
l33t
l33t


Joined: 02 May 2004
Posts: 952
Location: Portugal

PostPosted: Thu Jan 20, 2005 12:32 pm    Post subject: Reply with quote

Well so far so good, i have got 3d and the only problem is about ET and my wi-fi card, some how et makes wi-fi card became out of memory :(
_________________
Best Regards,
Sérgio Henrique
Linux dune 3.0.6-gentoo #1 SMP Thu Oct 27 16:47:29 WEST 2011 x86_64 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7500 @ 2.20GHz GenuineIntel GNU/Linux
Back to top
View user's profile Send private message
nkolia
n00b
n00b


Joined: 15 Jul 2004
Posts: 21

PostPosted: Fri Jan 21, 2005 4:52 am    Post subject: All good here - Mostly Reply with quote

I've gotten the drivers to work without a problem. I had to remerge (re-emerge?) the drivers when I upgraded form 2.6.7 to 2.6.10, but I'm assuming that's because of kernel patches, and is very normal.

I've only played UT2004 Demo so far, but everything looked good and ran fine.

One difference I noticed is that by 32bit chroot apps that use X (mplayer and firefox) aren't able to connect to the X server. I haven't played around with this yet though.

A general request: While running fglrxconfig, I got hit with a lot of questions I didn't understand and just used the default. If someone could write up a guide to the options that would help us optimize the drivers, that would be greatly appreciated.
_________________
Nadeem Kolia
Naruto Chaos
nkolia@gmail.com
Back to top
View user's profile Send private message
Tony420
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 193
Location: Corona, CA

PostPosted: Sun Jan 23, 2005 9:04 am    Post subject: Reply with quote

the new r1 build on portage fixes americas army...works without any editing startup scripts
Back to top
View user's profile Send private message
Tony420
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 193
Location: Corona, CA

PostPosted: Tue Jan 25, 2005 3:52 am    Post subject: Reply with quote

theres now an r3 ebuild...any chance we can get a changelog or anything?
Back to top
View user's profile Send private message
Kiff
n00b
n00b


Joined: 22 Jul 2002
Posts: 73

PostPosted: Tue Jan 25, 2005 7:56 pm    Post subject: Reply with quote

Don't know if it's good enough for you, but:
http://www.gentoo-portage.com/media-video/ati-drivers/ChangeLog
Back to top
View user's profile Send private message
Tony420
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 193
Location: Corona, CA

PostPosted: Wed Jan 26, 2005 1:32 am    Post subject: Reply with quote

they need to add to the changelog "borked everyones once working games"
Back to top
View user's profile Send private message
needlern1
Guru
Guru


Joined: 16 Jul 2002
Posts: 376
Location: Marietta, Ga 30068

PostPosted: Wed Jan 26, 2005 11:49 pm    Post subject: Reply with quote

Ignorance asking here :D If I don't game and/or do other 3D type stuff, is there any other compelling reason for me to use the new driver? Does it just generally look better than the x.org driver? TIA, Bill
Back to top
View user's profile Send private message
IamtheOne
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Sep 2002
Posts: 157
Location: Iowa

PostPosted: Thu Jan 27, 2005 3:19 am    Post subject: Reply with quote

Probalby no, I'd say stick with the xorg driver if it works and you don't need 3d...

Although, I have had no problems with 2d and the driver so it might be fine to give it a try.
_________________
AMD Athlon64 x2 5000+ Brisbane | 4GB OCZ Platinum PC2-6400
ASUS M2N32-SLI Deluxe | Sapphire Radeon 2900 Pro
Creative Audigy | NEC ND3500 DVD Burner
Antec P182 Case | OCZ GameXStream 700W PS
Gentoo x86_64/Windows Vista x64/Others
Back to top
View user's profile Send private message
needlern1
Guru
Guru


Joined: 16 Jul 2002
Posts: 376
Location: Marietta, Ga 30068

PostPosted: Thu Jan 27, 2005 10:57 am    Post subject: Reply with quote

Thanks IamtheOne. I've recently tackled getting vmware up and runnig. I think I'll wait awhile for this project :) Bill
_________________
Gateway NV78 notebook(dual core, x86)
linux user #241871
Back to top
View user's profile Send private message
kleinsimon
n00b
n00b


Joined: 24 Mar 2003
Posts: 55
Location: Deutschland Essen

PostPosted: Thu Jan 27, 2005 2:23 pm    Post subject: Reply with quote

Something I've noticed, is that switching to console works for me with the new fglrx. I've had several problems with this using the xorg-driver and vesa console.
Back to top
View user's profile Send private message
Trevoke
Advocate
Advocate


Joined: 04 Sep 2004
Posts: 4099
Location: NY, NY

PostPosted: Thu Jan 27, 2005 2:39 pm    Post subject: Reply with quote

kleinsimon : really? the ati-drivers b0rked the tty-to-X switch for me.
_________________
Votre moment detente
What is the nature of conflict?
Back to top
View user's profile Send private message
kleinsimon
n00b
n00b


Joined: 24 Mar 2003
Posts: 55
Location: Deutschland Essen

PostPosted: Thu Jan 27, 2005 5:46 pm    Post subject: Reply with quote

yes! no lock-ups since I turned to fglrx. Switching and killing X is no Problem any more
Back to top
View user's profile Send private message
Kow
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Dec 2003
Posts: 227

PostPosted: Fri Jan 28, 2005 6:48 am    Post subject: Reply with quote

Good job, emerged latest ati-drivers (revision 3 ebuild), ran fglrxconfig, had to switch Keyboard driver in the X config file it created though from "Keyboard" to "kbd". Then I ran modules-update, opengl-update ati, booted X, and ran glxgears:

12181 frames in 5.0 seconds = 2436.200 FPS
14466 frames in 5.0 seconds = 2893.200 FPS
14468 frames in 5.0 seconds = 2893.600 FPS
14491 frames in 5.0 seconds = 2898.200 FPS

glxinfo:
direct rendering: Yes
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: RADEON 9500 Pro Generic
OpenGL version string: 1.3.4769 (X4.3.0-8.8.25)

Looking good :)
_________________
-Kow
Back to top
View user's profile Send private message
Apewall
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2004
Posts: 248
Location: USA

PostPosted: Fri Jan 28, 2005 7:12 am    Post subject: Reply with quote

Whenever I do a
Code:
fglrxconfig

after it, when i try to startx is locksup on booting x, gives me nothing but a black screen.

I've tried changing the xorg.conf After using fglrxconfig to match the original xorg.conf main's settings since they work, didn't fix anything.
_________________
Posting for dummies
Back to top
View user's profile Send private message
Aggamemnon
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Mar 2004
Posts: 99
Location: Bristol, UK

PostPosted: Mon Jan 31, 2005 4:05 pm    Post subject: Reply with quote

Has anyone got the transparancies etc from xorg going with this driver?
Back to top
View user's profile Send private message
Kow
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Dec 2003
Posts: 227

PostPosted: Fri Feb 04, 2005 11:04 pm    Post subject: Reply with quote

Now all we need is emul-linux-x86-ati and all would be well for Cedega. :-/
_________________
-Kow
Back to top
View user's profile Send private message
Apewall
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2004
Posts: 248
Location: USA

PostPosted: Sat Feb 05, 2005 3:34 am    Post subject: Reply with quote

Aggamemnon wrote:
Has anyone got the transparancies etc from xorg going with this driver?


yes?
_________________
Posting for dummies
Back to top
View user's profile Send private message
Jimeh
n00b
n00b


Joined: 03 Sep 2004
Posts: 32
Location: England, UK

PostPosted: Sat Feb 05, 2005 9:17 pm    Post subject: Reply with quote

Kow wrote:
Now all we need is emul-linux-x86-ati and all would be well for Cedega. :-/


Huh? I am running Cedega with no more problems than you would expect from it...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on AMD64 All times are GMT
Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 1 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum