Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
gentoo hangs at boot
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Deech
n00b
n00b


Joined: 17 Apr 2002
Posts: 51
Location: The Netherlands

PostPosted: Sun May 05, 2002 10:17 am    Post subject: gentoo hangs at boot Reply with quote

Well, the joy of succesfully installing gentoo lasted only a few days :(

Yesterday evening the troubles began...after i typed in 'halt' the system went through the proces of shutting down....but after de line 'power down' i got an error message: "/sbin/rc: return : Can only 'return' from a function or sourced script".
Hmm nothing happend from there so i manually powered down my pc. Because this didn't felt quite right, i powered on my pc again and booted to gentoo. Right after 'caching service dependencies' the boot proces just sits there and does nothing anymore. :?
What's going on?
Right before halting my system I got some error before while mounting my cdrom and a vfat partition (modprobe: modprobe: can't locate module nls_iso8859-1). And when i tried to unmount them i got an error that the device was busy. After that i halted the system.

Does anyone have a clue what went wrong and how to solve it?
Did i misconfigure my kernel? What did i miss....
i think i will reinstall again (i'm getting quite handy in installing gentoo :wink: )

Any hints are welcome.

greetz,
deech
Back to top
View user's profile Send private message
+BroNNoS+
n00b
n00b


Joined: 17 Apr 2002
Posts: 46
Location: Groningen, The Netherlands

PostPosted: Sun May 05, 2002 3:09 pm    Post subject: Reply with quote

Look here for the first problem:

http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=269&highlight=function+sourced+script
_________________
Box said "Requires Windows 98 or better". So I installed Linux...
Back to top
View user's profile Send private message
Deech
n00b
n00b


Joined: 17 Apr 2002
Posts: 51
Location: The Netherlands

PostPosted: Mon May 06, 2002 8:04 am    Post subject: Reply with quote

+BroNNoS+ wrote:
Look here for the first problem:

http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=269&highlight=function+sourced+script


I recompiled the kernel....and the first part of the problem is fixed now, thanx.

but their's something weird going on with the hanging part of the problem....sometimes gentoo hangs after caching service dependencies, and sometimes it doesn't....i haven't been able to find out when it does and when not. Does anybody have a clue what might be the problem or how to tackle this?

deech
Back to top
View user's profile Send private message
fghellar
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 10 Apr 2002
Posts: 856
Location: Porto Alegre, BR

PostPosted: Mon May 06, 2002 7:18 pm    Post subject: Reply with quote

You are not alone: http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=394
_________________
| www.gentoo.org | www.tldp.org | www.google.com |
Back to top
View user's profile Send private message
Deech
n00b
n00b


Joined: 17 Apr 2002
Posts: 51
Location: The Netherlands

PostPosted: Tue May 07, 2002 9:20 am    Post subject: hmmm strange Reply with quote

i read that thread, only thing is i have no USB mouse and keybord....guess i'll play around with it when i come back from my holiday to Scotland :)

till then if you've got any hints or tips be sure to let me know ;)

greetz,
deech
Back to top
View user's profile Send private message
arkane
l33t
l33t


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 918
Location: Phoenix, AZ

PostPosted: Tue May 07, 2002 3:10 pm    Post subject: Reply with quote

I wonder... are there any hardware things we should know about? (what type of system are you running)

The part about system dependencies hanging randomly is wierd...
Back to top
View user's profile Send private message
Deech
n00b
n00b


Joined: 17 Apr 2002
Posts: 51
Location: The Netherlands

PostPosted: Tue May 07, 2002 5:20 pm    Post subject: weird i know Reply with quote

i know it's a weird problem....

But i've recompiled the kernel and changed some USB options and it seems (not 100% sure yet tough) that it's better now. When i'm more sure, i'll let you guys know.....

deech
Back to top
View user's profile Send private message
papaC
n00b
n00b


Joined: 25 Apr 2002
Posts: 19
Location: Florida

PostPosted: Wed May 22, 2002 2:52 pm    Post subject: Reply with quote

I'm still trying to research this put wanted to pipe up with a me too incase this thread had just got cold but there was a quick answer out there... Same problem with the hangup on "Caching service dependencies..."

I've installed starting with the 1.2 stage1 tar ball this weekend on an AMD K6- 300Mhz machine w/ 64 MB ram. As described above everything went fine. This is a no frills box with two NICs (1 PCI, 1 ISA) and an old PCI graphics card. AGP, USB, Floppy Controler, and on board sound are all disabled in BIOS. Kernel has networking, ext2, devfs, tmpfs, gsecurity, plug and play, and not much else.

I have two hard drives. hda1 - old win95 partition, hda2 swap partition, hda3 <hda5 hda6 hda7> are /, /home, and /tmp for a Mandrake 8.0 install. Then hdc1 for /boot and hdc2 for / of the new gentoo install. Plan is to remove hda when gentoo works on this box.

I tried a few combinations, using swap space, not using swap space, turning on BIOS USB and compiling USB modules, changing GRSecurity from High to Medium. I am using LILO since I still want to get into failsafe on the Mandrake system if needed, but I don't see how this could matter...
_________________
Down with categorical imperative!
Back to top
View user's profile Send private message
Deech
n00b
n00b


Joined: 17 Apr 2002
Posts: 51
Location: The Netherlands

PostPosted: Wed May 22, 2002 9:49 pm    Post subject: Re: weird i know Reply with quote

Deech wrote:

But i've recompiled the kernel and changed some USB options and it seems (not 100% sure yet tough) that it's better now. When i'm more sure, i'll let you guys know.....
deech


Well, i haven't had this problem since my last kernel compile, so i guess it's fixed for me....if i can help any of you in any way, just let me know.....

deech
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum