Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Problem z uruchomieniem systemu
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Diverse
n00b
n00b


Joined: 25 Apr 2006
Posts: 22

PostPosted: Sun Nov 25, 2007 5:05 pm    Post subject: Problem z uruchomieniem systemu Reply with quote

Witam,
wlasnie postawilem nowe gentoo spod chroota, ale system po reboocie nie chce wstac.
Rootfs jest na reiser4 i sw. raid0, kernel to mm-sources, zainstalowany baselayout2 i initng (sadze, ze jedna, badz kilka z tych rzeczy jest przyczyna problemu).
Po starcie kernel laduje sie poprawnie, zaczyna sie init i gdzies kolo checkroot sie wywala (checkroot napewno, a czy cos wczesniej to nie zdarze przeczytac), co w konsekwencji blokuje ladowanie nastepnych uslug. Zmiana baselayout na 1.* nie pomogla, wiec sadze, ze nie w tym problem. Z tego co zauwazylem, to katalog /dev jest prawie pusty, jest tam kilka plikow, ale nie ma wiekszasci tych co zwykle: dyskow, tty itp. Przeinstalowalem udev, ale nie pomoglo.
Czy problemem jest reiser4? Czy pomogloy przeniesienie /dev na inny FS? Bo zmiana reisera4 na / srednio mi sie usmiecha.




Pozdr.
_________________
Abit VP6 + 2x P3 1GHz + 256 Ram 133Mhz + Matrox G450 32MB + 2xSeagate 160GB 7200.9 SoftRAID + Enermax Liberty 500W
Back to top
View user's profile Send private message
cinek810
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Jul 2007
Posts: 115

PostPosted: Sun Nov 25, 2007 6:47 pm    Post subject: Reply with quote

hym... ale jak to chcesz przenieść /dev na system plików? Przecież on zdaje się w ogole nie istnieje fizycznie na dysku, to i tej pośredniczącej warstwy nie potrzebuje...

jak sprawdzasz zawartość katalogu /dev?

i czy aby nie zapomniałeś zmienić w /etc/fstab linikjki która odpowiada za montowanie / ? Zamiast ROOT trzeba tam wpisac swoją partycję...

[Edit]
acha.. coś czego nie zdążysz przeczytać pewnie można znaleźć w logach.

Arfrever: Ortografia
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2826

PostPosted: Sun Nov 25, 2007 6:54 pm    Post subject: Reply with quote

Jak uzywałem reiser4 na gentoo-sources (łata z Kamikaze) to przy checkroot wywalało jakieś krzaczki itp. ale! System ładował się dalej. Strzelam w reiser4.
Back to top
View user's profile Send private message
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 03 Apr 2004
Posts: 2155
Location: Mysłowice/Lublin, Poland

PostPosted: Sun Nov 25, 2007 7:02 pm    Post subject: Reply with quote

skad w ogole pomysl na postawienie systemu na r4? zwlaszcza, jezeli jest sie dosc mocno początkującym?
_________________
Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333
Back to top
View user's profile Send private message
Diverse
n00b
n00b


Joined: 25 Apr 2006
Posts: 22

PostPosted: Sun Nov 25, 2007 8:49 pm    Post subject: Reply with quote

Chcialem zmaksymalizowac szybkosc systemu zwazywszy na klase sprzetu. Zawartosc /dev sprawdzalem za pomoca ls. Z tym przeniesieniem na inna partycje, to chodzilo mi o to, ze to moze /dev gryzie sie w jakis sposob z reiserem. Co do logow, to nie zapisuje mi nic, mimo odpowiedniego wpisu w /etc/conf.d/rc, a nie moge sie przeniesc na 12 konsole, gdzie logi mam na bieżaco, gdyz w /dev nie ma zadnego tty i nie ma jak. Wczesniej, jakis rok temu uzywalem reisera 4 na takim samym raidzie na amd64 i nie bylo problemow. fstab mam chyba dobry:
/dev/md1 / reiser4 defaults 0 0 (jak bylo 0 1 to wchodzil w ogole tylko w tryb single). Jak spod live robilem fsck, to nie bylo nic niepokojacego.

Arfrever: Ortografia
_________________
Abit VP6 + 2x P3 1GHz + 256 Ram 133Mhz + Matrox G450 32MB + 2xSeagate 160GB 7200.9 SoftRAID + Enermax Liberty 500W
Back to top
View user's profile Send private message
mbar
Veteran
Veteran


Joined: 19 Jan 2005
Posts: 1952
Location: Poland

PostPosted: Mon Nov 26, 2007 8:29 am    Post subject: Reply with quote

Poe wrote:
skad w ogole pomysl na postawienie systemu na r4? zwlaszcza, jezeli jest sie dosc mocno początkującym?


nie żartuj, pytanie powinno zawierać "baselayout2, initng i mm-sources", a nie rr4, to wszystko to wybuchowa mieszanka. Masz co chciałeś Diverse.
Back to top
View user's profile Send private message
Diverse
n00b
n00b


Joined: 25 Apr 2006
Posts: 22

PostPosted: Mon Nov 26, 2007 1:34 pm    Post subject: Reply with quote

Zauwazylem, dlatego staram sie szukac rozwiazania, a nie uciekac sie do powrotu do starczych wrsji. Kiedys w koncu taka kombinacje nie bedzie niczym specjalnym, a z w moim przypadku nie zachowuje sie normalnie, to gdies musi lezec tego przyczyna i jesli to mozliwe postaram sie ja wyeliminowac. Sam juz nie mam pomyslu, co robic i jezeli nie znajde odpowidzi na forum, to ocywiste, ze nie mam wyjcia i bede musial uzyc standardowych rozwiazan. Ale jesli jest mozliwosc, to czmu nie sprobowac czegos noewgo, zwlaszcza, z nie mam tam nic istotnego, a gentoo mam m.in z powodu, ze daje mozliwosc zastosowania roznych rozwiazan i dopasowania calgo systemu. W granicach mozliwosci oczywiscie i teraz chyba stoje na progu granicy moich mozliwosci, co nie znaczy, z nie jestem zaintresowany poszerzeniem horyzontu.
_________________
Abit VP6 + 2x P3 1GHz + 256 Ram 133Mhz + Matrox G450 32MB + 2xSeagate 160GB 7200.9 SoftRAID + Enermax Liberty 500W
Back to top
View user's profile Send private message
mbar
Veteran
Veteran


Joined: 19 Jan 2005
Posts: 1952
Location: Poland

PostPosted: Mon Nov 26, 2007 5:29 pm    Post subject: Reply with quote

Ja na wszystkich kompach z Gentoo używam reiser4 i system stawiam na standardowej gałęzi "~arch" (+kamikaze-sources z powowdu r4) i nie mam problemów.
Back to top
View user's profile Send private message
Diverse
n00b
n00b


Joined: 25 Apr 2006
Posts: 22

PostPosted: Mon Nov 26, 2007 8:55 pm    Post subject: Reply with quote

W koncu udalo mi sie podejrzec, co jest na poczatku inita:
Przy ladowaniu udeva wywala komunikat:
udevd[1110] init_udevd_socket : error getting socket:
Address family not suported by protocol
error initializing udevd socket
udevd[1110]: main : error initializing udevd socket

Populating /dev/ with existing devices through uevents *OK*

I dalej juz z gorki, bo nie mam praktycznie nic w /dev/, wiec wiekszosc uslug sie nie laduje.
Mam wrazenie, ze to cos z mm-sources, sproboje jakis inny z obsluga reiser4, moze pomoze. (wybralem mm-sources tylko dla tego, ze wiedzialem, ze ma reisera 4 i jest w portage)

EDIT:
Dziwne, przy emergowaniu kamikaze-sources wywala mi, ze nie moze znalezc linux-2.6.24-rc3-mm1.bz2 :?: :
Code:

>>> Preparing to unpack ...
>>> Unpacking source...
>>> Unpacking linux-2.6.23.tar.bz2 to /var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.24_rc2-r1/work

 * FATAL: unable to locate:
 * /var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.24_rc2-r1/distdir/linux-2.6.24-rc3-mm1.bz2
 * for read-only. The file either has incorrect permissions
 * or does not exist.
 *
 * ERROR: sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.24_rc2-r1 failed.
 * Call stack:
 *               ebuild.sh, line 1762:  Called dyn_unpack
 *               ebuild.sh, line  669:  Called qa_call 'src_unpack'
 *               ebuild.sh, line   35:  Called src_unpack
 *             environment, line 2930:  Called kernel-2_src_unpack
 *             environment, line 2145:  Called unipatch '/var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.24_rc2-r1/distdir/patch-2.6.24-rc2.bz2  /var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.24_rc2-r1/distdir/linux-2.6.24-rc3-mm1.bz2'
 *             environment, line 3348:  Called die
 * The specific snippet of code:
 *                       diefunc "$FUNCNAME" "$LINENO" "$?" Unable to locate ${i};
 *  The die message:
 *   Unable to locate /var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.24_rc2-r1/distdir/linux-2.6.24-rc3-mm1.bz2
 *
 * If you need support, post the topmost build error, and the call stack if relevant.
 * A complete build log is located at '/var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.24_rc2-r1/temp/build.log'.
 * This ebuild is from an overlay: '/usr/local/portage/'
 *
Ktos wie, co z tym fantem zrobic?

Arfrever: Ortografia
_________________
Abit VP6 + 2x P3 1GHz + 256 Ram 133Mhz + Matrox G450 32MB + 2xSeagate 160GB 7200.9 SoftRAID + Enermax Liberty 500W
Back to top
View user's profile Send private message
mbar
Veteran
Veteran


Joined: 19 Jan 2005
Posts: 1952
Location: Poland

PostPosted: Tue Nov 27, 2007 7:50 am    Post subject: Reply with quote

skorzystaj ze stabilnej wersji .23
Back to top
View user's profile Send private message
Diverse
n00b
n00b


Joined: 25 Apr 2006
Posts: 22

PostPosted: Tue Nov 27, 2007 5:08 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
>>> Preparing to unpack ...
>>> Unpacking source...
>>> Unpacking linux-2.6.23.tar.bz2 to /var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.23-r5/work

 * FATAL: unable to locate:
 * /var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.23-r5/distdir/linux-2.6.24-rc3-mm1.bz2
 * for read-only. The file either has incorrect permissions
 * or does not exist.
 *
 * ERROR: sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.23-r5 failed.
 * Call stack:
 *               ebuild.sh, line 1762:  Called dyn_unpack
 *               ebuild.sh, line  669:  Called qa_call 'src_unpack'
 *               ebuild.sh, line   35:  Called src_unpack
 *             environment, line 2929:  Called kernel-2_src_unpack
 *             environment, line 2144:  Called unipatch '  /var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.23-r5/distdir/linux-2.6.24-rc3-mm1.bz2'
 *             environment, line 3347:  Called die
 * The specific snippet of code:
 *                       diefunc "$FUNCNAME" "$LINENO" "$?" Unable to locate ${i};
 *  The die message:
 *   Unable to locate /var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.23-r5/distdir/linux-2.6.24-rc3-mm1.bz2
 *
 * If you need support, post the topmost build error, and the call stack if relevant.
 * A complete build log is located at '/var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.23-r5/temp/build.log'.
 * This ebuild is from an overlay: '/usr/local/portage/'
 *
Bardzo smieszne :?
Trzeba bedzie to zrobic recznie

EDIT:
Naprawde smieszna sprawa. Gdy natchniety dalem emerge -C mm-sources i ponownie probowalem zbudowac kamikaze tym razem wywalilo:
[/code]
Code:
>>> Preparing to unpack ...
>>> Unpacking source...
>>> Unpacking linux-2.6.23.tar.bz2 to /var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.24_rc2-r1/work

 * FATAL: unable to locate:
 * /var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.24_rc2-r1/distdir/linux-.bz2
 * for read-only. The file either has incorrect permissions
 * or does not exist.
 *
 * ERROR: sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.24_rc2-r1 failed.
 * Call stack:
 *               ebuild.sh, line 1762:  Called dyn_unpack
 *               ebuild.sh, line  669:  Called qa_call 'src_unpack'
 *               ebuild.sh, line   35:  Called src_unpack
 *             environment, line 2930:  Called kernel-2_src_unpack
 *             environment, line 2145:  Called unipatch '/var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.24_rc2-r1/distdir/patch-2.6.24-rc2.bz2  /var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.24_rc2-r1/distdir/linux-.bz2'
 *             environment, line 3348:  Called die
 * The specific snippet of code:
 *                       diefunc "$FUNCNAME" "$LINENO" "$?" Unable to locate ${i};
 *  The die message:
 *   Unable to locate /var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.24_rc2-r1/distdir/linux-.bz2
 *
 * If you need support, post the topmost build error, and the call stack if relevant.
 * A complete build log is located at '/var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.24_rc2-r1/temp/build.log'.
 * This ebuild is from an overlay: '/usr/local/portage/'
 *

ktos podpowie, czemu tak sie dzieje?
_________________
Abit VP6 + 2x P3 1GHz + 256 Ram 133Mhz + Matrox G450 32MB + 2xSeagate 160GB 7200.9 SoftRAID + Enermax Liberty 500W
Back to top
View user's profile Send private message
mbar
Veteran
Veteran


Joined: 19 Jan 2005
Posts: 1952
Location: Poland

PostPosted: Tue Nov 27, 2007 7:43 pm    Post subject: Reply with quote

może już masz rozwalony system plików, szybciej postawisz system od nowa.
Back to top
View user's profile Send private message
Diverse
n00b
n00b


Joined: 25 Apr 2006
Posts: 22

PostPosted: Thu Nov 29, 2007 7:28 pm    Post subject: Reply with quote

Dziwne, na zupelnie nowej instalacji, postawionej od 0 na reiserfs v3 wystepuje ten sam blad przy probie zemergowania kamikaze-sources, zarowno z custom-kernels, jak i recznie z ebuilda.
_________________
Abit VP6 + 2x P3 1GHz + 256 Ram 133Mhz + Matrox G450 32MB + 2xSeagate 160GB 7200.9 SoftRAID + Enermax Liberty 500W
Back to top
View user's profile Send private message
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 03 Apr 2004
Posts: 2155
Location: Mysłowice/Lublin, Poland

PostPosted: Thu Nov 29, 2007 8:02 pm    Post subject: Reply with quote

pokaż no fstab, cos jest pokopsane z uprawnieniami.
Code:


 * /var/tmp/portage/portage/sys-kernel/kamikaze-sources-2.6.23-r5/distdir/linux-2.6.24-rc3-mm1.bz2
 * for read-only. The file either has incorrect permissions
 * or does not exist.

inne pakiety kompiluja ci się bez problemów? jezeli tak, wywal z /usr/portage/distfiles wszystkie pliki dot. kernela i zassaj jeszcze raz.
_________________
Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://popularcoffee.blogspot.com - Popkulturowa Kawa
RLU#342333
Back to top
View user's profile Send private message
Diverse
n00b
n00b


Joined: 25 Apr 2006
Posts: 22

PostPosted: Thu Nov 29, 2007 8:34 pm    Post subject: Reply with quote

Na razie kompiluje spod RescueCD, w chroocie, wszystko inne kompiluje sie bezblednie, zaraz sproboje jakies inne *-sources dla porownania.

EDIT: mm-sources z portage idzie bez problemu, zaraz sproboje zen-sources, tylko musze skompilowac git.
_________________
Abit VP6 + 2x P3 1GHz + 256 Ram 133Mhz + Matrox G450 32MB + 2xSeagate 160GB 7200.9 SoftRAID + Enermax Liberty 500W
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum