Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Svenska tecken i consolen?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page 1, 2  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Scandinavian
View previous topic :: View next topic  
Author Message
X-SoCiaL
Apprentice
Apprentice


Joined: 15 Jul 2002
Posts: 160
Location: Filipstad/Sweden

PostPosted: Sun Oct 06, 2002 8:00 pm    Post subject: Svenska tecken i consolen? Reply with quote

Tjenare på ...

Först o främst ... kul med ett svenskt forum =)

O sedan till problemet. Är det någon mer än ja som har svårt att få den svenska teckentabellen att slå igenom efter att ha redigerat rc.conf. Satt teckentabellen till se-latin1 men inte tusan får ja ÅÄÖ.

Ideer?

/roger
_________________
~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~
: Would I do it if I couldnt do it with a computer?
~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~
Back to top
View user's profile Send private message
dostro
n00b
n00b


Joined: 28 Apr 2002
Posts: 8

PostPosted: Sun Oct 06, 2002 8:40 pm    Post subject: Reply with quote

Se till att din /etc/inputrc innehåller:

Code:
set meta-flag on
set output-meta on
set convert-meta off

_________________
http://www.ondska.com
Back to top
View user's profile Send private message
X-SoCiaL
Apprentice
Apprentice


Joined: 15 Jul 2002
Posts: 160
Location: Filipstad/Sweden

PostPosted: Sun Oct 06, 2002 8:46 pm    Post subject: Reply with quote

Tackar för tipsen ... ska kolla de imorrn på jobbet. Ja får inte problemet på alla Gentoo burkar(8st) utan bara på ett fåtal. Därför ja tycker de e så märkligt.

/Roger
_________________
~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~
: Would I do it if I couldnt do it with a computer?
~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~
Back to top
View user's profile Send private message
sprattelgubbe
n00b
n00b


Joined: 26 Sep 2002
Posts: 3
Location: Göteborg Sweden

PostPosted: Sun Oct 06, 2002 10:35 pm    Post subject: Och kanske också... Reply with quote

Förutom KEYMAP="se-latin1" så kan CONSOLETRANSLATION="8859-1_to_uni" vara bra i /etc/rc.conf . KEYMAP talar om utseendet på tangentbordet, CONSOLETRANSLATION talar om vilken codepage som skall användas för att visa tecken på skärmen. Titta under /usr/share/keymaps resp /usr/share/consoletrans för att se vilka som finns. I värsta fall får man skriva egna. :)

(Behövs euro-tecknet så kan man behöva byta ut 8859-1 mot 8859-15 ovan. Man kan behöva fixa med keymappningen oxå.)

När vi ändå håller på, genom att sätta LANG="sv_SE" (eller de olika LC_xxx variablerna) för systemet eller i användarnas profiler kan man få Gentoo att skriva och formatera på svenska, eller snarare de program eller kommandon som bryr sig om locales. Exvis får man 'date' att skriva ut tiden på svenskt vis, i rätt ordning och med månad och veckodag på svenska... För att se hur variablerna är satta just nu kör 'locale', för att se vilka språk-set som finns kör 'locale -a'.
Back to top
View user's profile Send private message
janneand
n00b
n00b


Joined: 13 Sep 2002
Posts: 48
Location: Stockholm, Sweden

PostPosted: Mon Oct 07, 2002 8:02 am    Post subject: Reply with quote

Ja, för min del så bytte jag CONSOLTEFONT i /etc/rc.conf när jag hade problem med svenska tecken.
Code:
CONSOLEFONT="iso01.14"

Detta är ett trevligt typsnitt som dessutom ger ett par extra rader utrymme på skärmen.

För att få svenska tecken i XFree86 skall det räcka att ha -

Code:
Option "XkbLayout" "se"


under InputDevice-sektionen för tangentbordet.

-J
Back to top
View user's profile Send private message
X-SoCiaL
Apprentice
Apprentice


Joined: 15 Jul 2002
Posts: 160
Location: Filipstad/Sweden

PostPosted: Wed Oct 09, 2002 8:46 pm    Post subject: Reply with quote

Ja följde Janneand's råd. Ändrade CONSOLEFONT och de löste de hela ...

Tack så mycket.
_________________
~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~
: Would I do it if I couldnt do it with a computer?
~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~
Back to top
View user's profile Send private message
janneand
n00b
n00b


Joined: 13 Sep 2002
Posts: 48
Location: Stockholm, Sweden

PostPosted: Thu Oct 10, 2002 8:29 am    Post subject: Reply with quote

En nackdel som jag har märkt med det typsnittet är att ramar i t ex Links inte blir bra. Det finns säkert andra bättre CONSOLEFONTer.

-J
Back to top
View user's profile Send private message
X-SoCiaL
Apprentice
Apprentice


Joined: 15 Jul 2002
Posts: 160
Location: Filipstad/Sweden

PostPosted: Thu Oct 10, 2002 7:36 pm    Post subject: Reply with quote

Men i grund o botten ... va är de det beror på att vissa Gentoo installationer har problem med svenska tecken o vissa inte när man har gjort samma sak i bägge installationerna. Jag har kollat upp dom övriga tipsen i denna tråd och allt stämmer efter ordning.

/Roger
_________________
~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~
: Would I do it if I couldnt do it with a computer?
~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~'¨'~
Back to top
View user's profile Send private message
janneand
n00b
n00b


Joined: 13 Sep 2002
Posts: 48
Location: Stockholm, Sweden

PostPosted: Fri Oct 11, 2002 7:27 am    Post subject: Reply with quote

Ja det låter ju onekligen underligt, om du har exakt samma CD för installation och installerar precis likadant. Återstår gör väl då bara hårdvaran där isåfall BIOSet eller mindre rimligt själva tangentbordet kunde vara boven.

Annars skulle jag ju spontant gissa att det har blivit någon skillnad vid installationen, t ex något paket som har blivit uppdaterat.

-J
Back to top
View user's profile Send private message
janneand
n00b
n00b


Joined: 13 Sep 2002
Posts: 48
Location: Stockholm, Sweden

PostPosted: Fri Oct 11, 2002 5:43 pm    Post subject: Reply with quote

Efter lite efterforskning sa har jag den slutliga losningen! :) Lat inte min egna brist pa svenska tecken i detta mail avskracka, jag sitter pa ett internet-café i Madrid.

Bast ar att anvanda typsnittet lat0-*. Det finns i olika storlekar men sjalv tycker jag 14 ar lampligt. Om du vill prova dem innan sa anvanda kommandot setfont, t ex "setfont lat9v-14". Det finns en mangd olika typsnitt, jag minns inte precis var de finns men anvand det utmarkta kommandot locate for att hitta dem.

Om du sedan vill ha euro-symbolen, och det vill du ju, sa lagger du till ett mellanslag och euro2 till variabeln KEYMAP sa kan du fa euro-tecken genom att trycka AltGr+E. Och ar du pa det humoret sa kan du ocksa satta LANG till "sv_SE".

Tillslut blir det alltsa detta i /etc/rc.conf -
Code:
KEYMAP="se-latin1 euro2"
CONSOLEFONT="lat9v-14"
LANG="sv_SE"

Kor sedan -
Code:
# /etc/init.d/consolefont restart
# /etc/init.d/keymap restart

Allt ar skrivet ur minnet utan tillgang till min Gentoo-maskin sa jag hoppas att inget ar fel.

UPPDATERING:
Typsnittet lat9v-14 är mycket bättre än lat0-14. Annars får du inte svenska kapilärer: ÅÄÖ. Funkar också rimligt bra med ramar i t ex Links.

-J


Last edited by janneand on Tue Nov 19, 2002 4:35 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
anxious
n00b
n00b


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 13
Location: Växjö, Sweden

PostPosted: Fri Oct 18, 2002 11:14 pm    Post subject: Behöver hjälp! Reply with quote

Jag har följt era steg, och mycket har funkat utmärkt. Jag har bara ett problem. i mozilla för ett exempel så funkar åäö i sidorna och att skriva... men i ramen för fönstret så får jag ett fråge tecken istället för ö hur ska jag fixa detta ? några förslag ?
Back to top
View user's profile Send private message
really
Guru
Guru


Joined: 27 Aug 2002
Posts: 430
Location: nowhere

PostPosted: Sat Nov 30, 2002 9:21 pm    Post subject: Reply with quote

jag fixade allt så som jag vill ha det med sprattelgubbes tips, tack :)
sen gjorde jag en export LANG=sv_SE för att se filnamn som äåö o inte ?

vad gäller olika gentoo installationer, så finns det visst nåt man kan sätta i kärnan vid kompilering som har med teckenuppsättningar att göra.
_________________
NoManNoProblem

Get lost before you get shot.
Back to top
View user's profile Send private message
nemhain
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Apr 2002
Posts: 97
Location: Sundsvall, Sweden

PostPosted: Thu Jan 02, 2003 10:32 pm    Post subject: Reply with quote

Jag har svenska tecken i allt förutom filnamnen i terminaler, både i terminaler i X och i konsollen. Jag har testat att byta fonter, men det blir ingen skillnad. Och jag har testat alla tips jag sett ovan i denna tråd utan resultat...

Istället för de svenska tecknet så får jag ett '?'.

Texten jag själv skriver i terminalen visar alltså åäö utan problem, men skriver jag t ex "touch åäö" så visar ls: ???.

Någon som har något tips?
Back to top
View user's profile Send private message
really
Guru
Guru


Joined: 27 Aug 2002
Posts: 430
Location: nowhere

PostPosted: Thu Jan 02, 2003 11:43 pm    Post subject: Reply with quote

nemhain wrote:
Jag har svenska tecken i allt förutom filnamnen i terminaler, både i terminaler i X och i konsollen. Jag har testat att byta fonter, men det blir ingen skillnad. Och jag har testat alla tips jag sett ovan i denna tråd utan resultat...

Istället för de svenska tecknet så får jag ett '?'.

Texten jag själv skriver i terminalen visar alltså åäö utan problem, men skriver jag t ex "touch åäö" så visar ls: ???.

Någon som har något tips?
du kanske har glömt eller satt fel "native language" i kernel konfigurationen?
jag har iso-nånting-15 grejen.

testa det.
_________________
NoManNoProblem

Get lost before you get shot.
Back to top
View user's profile Send private message
really
Guru
Guru


Joined: 27 Aug 2002
Posts: 430
Location: nowhere

PostPosted: Thu Jan 02, 2003 11:43 pm    Post subject: Reply with quote

nemhain wrote:
Jag har svenska tecken i allt förutom filnamnen i terminaler, både i terminaler i X och i konsollen. Jag har testat att byta fonter, men det blir ingen skillnad. Och jag har testat alla tips jag sett ovan i denna tråd utan resultat...

Istället för de svenska tecknet så får jag ett '?'.

Texten jag själv skriver i terminalen visar alltså åäö utan problem, men skriver jag t ex "touch åäö" så visar ls: ???.

Någon som har något tips?
du kanske har glömt eller satt fel "native language" i kernel konfigurationen?
jag har iso-nånting-15 grejen.

testa det.
_________________
NoManNoProblem

Get lost before you get shot.
Back to top
View user's profile Send private message
really
Guru
Guru


Joined: 27 Aug 2002
Posts: 430
Location: nowhere

PostPosted: Thu Jan 02, 2003 11:43 pm    Post subject: Reply with quote

nemhain wrote:
Jag har svenska tecken i allt förutom filnamnen i terminaler, både i terminaler i X och i konsollen. Jag har testat att byta fonter, men det blir ingen skillnad. Och jag har testat alla tips jag sett ovan i denna tråd utan resultat...

Istället för de svenska tecknet så får jag ett '?'.

Texten jag själv skriver i terminalen visar alltså åäö utan problem, men skriver jag t ex "touch åäö" så visar ls: ???.

Någon som har något tips?
du kanske har glömt eller satt fel "native language" i kernel konfigurationen?
jag har iso-nånting-15 grejen.

testa det.
_________________
NoManNoProblem

Get lost before you get shot.
Back to top
View user's profile Send private message
nemhain
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Apr 2002
Posts: 97
Location: Sundsvall, Sweden

PostPosted: Fri Jan 03, 2003 7:55 am    Post subject: Reply with quote

Jag tror inte det. Jag har valt ISO-8859-1, och enligt hjälpsidan är det default för Sverige (enda skillnaden mot -15 är väl att den inte innehåller eurosymbolen).

Men läser man lite mer på hjälpsidan så står det att det där valet endast påverkar VFAT- och JOLIET-partitioner, och mycket riktigt: På min windowspartition så ser jag åäö normalt, det är bara på EXT3-partitionen som de blir fel!

Och hur fixar man det för ext3-partitionen? :)
Back to top
View user's profile Send private message
ZammyBOI
n00b
n00b


Joined: 11 Dec 2002
Posts: 5
Location: Västerås, Sweden

PostPosted: Fri Jan 03, 2003 11:09 am    Post subject: Reply with quote

När vi ändå är inne på lite svenska tecken igen.

I Gnome-terminalen kan jag inte se åäö eller ÅÄÖ men i xterm och lite andra liknande funkar det alldeles utmärkt. I gnome-termen verkar den ta emot tecknena men visar ingenting (som om man använder mellanslag). Nån som har nån idé eller är detta ett känt faktum som inte går att lösa smidigt? xterm går ju faktiskt nästan lika bra att använda.
Back to top
View user's profile Send private message
really
Guru
Guru


Joined: 27 Aug 2002
Posts: 430
Location: nowhere

PostPosted: Fri Jan 03, 2003 3:03 pm    Post subject: Reply with quote

nemhain wrote:
Jag tror inte det. Jag har valt ISO-8859-1, och enligt hjälpsidan är det default för Sverige (enda skillnaden mot -15 är väl att den inte innehåller eurosymbolen).

Men läser man lite mer på hjälpsidan så står det att det där valet endast påverkar VFAT- och JOLIET-partitioner, och mycket riktigt: På min windowspartition så ser jag åäö normalt, det är bara på EXT3-partitionen som de blir fel!

Och hur fixar man det för ext3-partitionen? :)
jag skulle tat iso-nånting-15 ... och nls codepage 850 har jag.. av nån anlednind :rolleyes:
_________________
NoManNoProblem

Get lost before you get shot.
Back to top
View user's profile Send private message
nemhain
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Apr 2002
Posts: 97
Location: Sundsvall, Sweden

PostPosted: Fri Jan 03, 2003 3:41 pm    Post subject: Reply with quote

antoe: Det löser inte mitt problem, tyvärr :(

ZammyBOI: Får du svenska tecken i t ex XChat2?
Back to top
View user's profile Send private message
really
Guru
Guru


Joined: 27 Aug 2002
Posts: 430
Location: nowhere

PostPosted: Fri Jan 03, 2003 4:33 pm    Post subject: Reply with quote

nemhain:
hmm.. jag är inte säker på exakt vad man ska ha påslaget i kernelen, men jag är säker på att det är Någåt :/
du kan ju leta dig fram kanske..
_________________
NoManNoProblem

Get lost before you get shot.
Back to top
View user's profile Send private message
jahve
n00b
n00b


Joined: 25 Aug 2002
Posts: 44
Location: Uppsala, Sweden

PostPosted: Fri Jan 17, 2003 7:12 am    Post subject: Reply with quote

Det är nog ett problem som drabbar ganska många av oss som inte är amerikaner, med konstiga tecken och lustiga tangetbord. :)

Mitt problem, knyter an till vad som ovan sagts. Har följt instruktionerna i den här tråden:
http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=6524

och slängt in
Code:
export LC_CTYPE="sv_SE"

i min /etc/rc.conf utan bättre resultat - å ä och ö blir frågetecken i exempelvis mutt.

Om jag däremot skriver in export-raden ovan "för hand" i consolen ordar det till sig i just den consolen (åäö fungerar), men inte i annan console eller efter omstart.

Några förslag på hur jag kan lösa problemet mer permanent?
Back to top
View user's profile Send private message
really
Guru
Guru


Joined: 27 Aug 2002
Posts: 430
Location: nowhere

PostPosted: Fri Jan 17, 2003 1:49 pm    Post subject: Reply with quote

jahve wrote:
Det är nog ett problem som drabbar ganska många av oss som inte är amerikaner, med konstiga tecken och lustiga tangetbord. :)

Mitt problem, knyter an till vad som ovan sagts. Har följt instruktionerna i den här tråden:
http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=6524

och slängt in
Code:
export LC_CTYPE="sv_SE"

i min /etc/rc.conf utan bättre resultat - å ä och ö blir frågetecken i exempelvis mutt.

Om jag däremot skriver in export-raden ovan "för hand" i consolen ordar det till sig i just den consolen (åäö fungerar), men inte i annan console eller efter omstart.

Några förslag på hur jag kan lösa problemet mer permanent?
du skulle kunna lägga det i /etc/conf.d/local :D

glöm inte KEYMAP se_latin1 i rc.conf också.
_________________
NoManNoProblem

Get lost before you get shot.
Back to top
View user's profile Send private message
jahve
n00b
n00b


Joined: 25 Aug 2002
Posts: 44
Location: Uppsala, Sweden

PostPosted: Fri Jan 17, 2003 3:14 pm    Post subject: Reply with quote

antonik wrote:
du skulle kunna lägga det i /etc/conf.d/local :D
glöm inte KEYMAP se_latin1 i rc.conf också.


Keymap:en är ändrad sidan tidigare (duh!) :). Men att slänga in export-raden i local.start hjälpte tyvärr inte det heller.
Back to top
View user's profile Send private message
really
Guru
Guru


Joined: 27 Aug 2002
Posts: 430
Location: nowhere

PostPosted: Fri Jan 17, 2003 3:30 pm    Post subject: Reply with quote

jahve wrote:
antonik wrote:
du skulle kunna lägga det i /etc/conf.d/local :D
glöm inte KEYMAP se_latin1 i rc.conf också.


Keymap:en är ändrad sidan tidigare (duh!) :). Men att slänga in export-raden i local.start hjälpte tyvärr inte det heller.
lägg den då i din .bashrc ..
då borde det väl funka?
_________________
NoManNoProblem

Get lost before you get shot.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Scandinavian All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum