Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
KDE użytkownicy
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
misterLu
Guru
Guru


Joined: 14 Sep 2003
Posts: 430
Location: Poland

PostPosted: Tue Mar 02, 2004 8:02 pm    Post subject: KDE użytkownicy Reply with quote

mam KDE (jak wiszeość) i nagle straciłem mozliwość odpalania go jako ktokolwiek inny niż root:-(
Pokazuje sie okno powitalne, wpisuje usera, passwd, klikam start, okienko znika, chwile nic się nie dzieje,a potem zupełnie jak restart X-ów: czarny ekran (na ułamek sek) i znowu okienko do logowania. !!!

Dodam , że jak loguje sie jako zwykły user pod konsolą, to wszystko jest OK.

Nie znam KDE, bo to komp mojej mamy i nie wiem nawet gdzie szukać logów.

Każda sugestia mile widziana
Back to top
View user's profile Send private message
velociraptor
n00b
n00b


Joined: 30 Jan 2004
Posts: 12
Location: Katowice Poland

PostPosted: Tue Mar 02, 2004 9:18 pm    Post subject: Reply with quote

Witka
może to głupie, ale jeszcze na Mandrake miałem podobny problem.
Trzeba było zmienić hasło. Ponieważ termin jego ważności minął.
passwd user
Mnie wtedy pomogło.

Pozdro
Sławek
Back to top
View user's profile Send private message
Prompty
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Feb 2004
Posts: 292

PostPosted: Tue Mar 02, 2004 10:15 pm    Post subject: Reply with quote

hmmm ale w takim razie konsola tez by sie pultala ze nie ma nowego hasla ...

nasterLu ---> tylko z KDE ten problem ? :) ... przypadkiem nie rekompilowales tam jadra ( zainstaluj sterownik graficzny )
_________________
<input stupid message here>
Back to top
View user's profile Send private message
velociraptor
n00b
n00b


Joined: 30 Jan 2004
Posts: 12
Location: Katowice Poland

PostPosted: Tue Mar 02, 2004 10:42 pm    Post subject: Reply with quote

Hmm, słusznie i naukowo. Wszystko zależy od tego jak się loguje na konsoli
bo jesli jako root i potem su - user to nic nie "wypulta" jeśli bezposrednio - to fakt powinno.

Pozdro
Sławek
Back to top
View user's profile Send private message
misterLu
Guru
Guru


Joined: 14 Sep 2003
Posts: 430
Location: Poland

PostPosted: Wed Mar 03, 2004 7:49 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
tylko z KDE ten problem ?

tak :-(
loguje sie nomalnie, to nie jest wina out-date'u usera, bo dodalem testowo nowego
i problem sie powtórzył.

Gdzie KDE ma jakieś logi?
choc i tak zapewne będa swieciły pustakmi...
Back to top
View user's profile Send private message
Tommm
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 Feb 2004
Posts: 159
Location: Warsaw, Poland

PostPosted: Wed Mar 03, 2004 9:00 pm    Post subject: Reply with quote

miałem podobny problem - okazało się, że brakuje miejsca na dysku :wink:
http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?p=875737#875737
w tym przypadku to może być coś zupełnie innego, ale metoda postępowania powinna być chyba podobna...
Back to top
View user's profile Send private message
cichy
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 217
Location: Jasionówka/podlaskie/Poland

PostPosted: Wed Mar 03, 2004 9:21 pm    Post subject: Re: KDE użytkownicy Reply with quote

misterLu wrote:
mam KDE (jak wiszeość) i nagle straciłem mozliwość odpalania go jako ktokolwiek inny niż root:-(
Pokazuje sie okno powitalne, wpisuje usera, passwd, klikam start, okienko znika, chwile nic się nie dzieje,a potem zupełnie jak restart X-ów: czarny ekran (na ułamek sek) i znowu okienko do logowania. !!!

Dodam , że jak loguje sie jako zwykły user pod konsolą, to wszystko jest OK.

Nie znam KDE, bo to komp mojej mamy i nie wiem nawet gdzie szukać logów.

Każda sugestia mile widziana


Sprawdzałeś może czy na pierwszej konsoli nie pojawiają się jakieś komunikaty błędów?
Jeśli się nie pokazują to wyłącz uruchamianie X-ów przy starcie systemu ( rc-update del xdm ) zresetuj komputer i zaloguj się w konsoli. Wtedy odpal X-y przez startx i zobacz co się stanie. Prawdopodobnie też się nie odpali ale przynajmniej będą jakieś komunikaty... Sprawdź też plik /var/log/XFree86.0.log. Prawdopodobnie gdy logujesz się jako użytkownik nie masz praw do odpalania niektórych programów potrzebnych do uruchomienia KDE. Tak mi się wydaje...
Pozdrawiam.
_________________
::Gentoo::Linux::(athlon-xp // amd64 // pentium-m // nocona)::ID:387704::
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum