Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Problem z emerge kde
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
bloom
n00b
n00b


Joined: 16 Feb 2004
Posts: 5
Location: Torun, POLAND

PostPosted: Mon Feb 16, 2004 7:05 am    Post subject: Problem z emerge kde Reply with quote

Witam,

proszę o pomoc - jestem raczej nowy w gentoo.

Postawiłem gentoo, emerge system - wszystko aktualne, postawione X - działają, nawet z driverem dla nVidia geforce - odpala się i jest OK.

Problem: podczas emerge kde (albo kdebase) występuje błąd. Nie mam "przy sobie" dokładnego komunikatu, ale error mówi, że nie może znaleźć jakiegoś pliku z qt (coś w stylu ".... qt/3/qt...lo seems to be moved). Czyli jakby jakiś plik QT był nie tam, gdzie należy. No i kompilacja KDE się wywala i nie chce mi to działać.

W USE mam m.in. "X kde qt -gtk -gnome alsa -oss"

używam kernela 2.6.1, mam athlon-xp z 256 mb ram, na asus a7v266-c, nvidia geforce.

Intalacja jest nowa, tak więc nie miałem wcześniej żadnego KDE ani GNOME, nic.

Proszę o info, gdzie może być problem.
Back to top
View user's profile Send private message
Yarecki
n00b
n00b


Joined: 26 Dec 2003
Posts: 58
Location: Poland - 3City

PostPosted: Mon Feb 16, 2004 7:47 am    Post subject: Reply with quote

Bez dokladnego komunikatu o bledzie raczej nikt Ci nie pomoze.

Zawsze mozesz zrobic emerge sync i sprobowac ponownie. Moze to tylko problem z nieswiezym ebuild'em i problem sam sie rozwiaze.
_________________
Nigdy nie kloc sie z glupim, ludzie moga nie dostrzec roznicy.
Back to top
View user's profile Send private message
bloom
n00b
n00b


Joined: 16 Feb 2004
Posts: 5
Location: Torun, POLAND

PostPosted: Mon Feb 16, 2004 10:09 am    Post subject: Reply with quote

Yarecki wrote:
Bez dokladnego komunikatu o bledzie raczej nikt Ci nie pomoze.

Zawsze mozesz zrobic emerge sync i sprobowac ponownie. Moze to tylko problem z nieswiezym ebuild'em i problem sam sie rozwiaze.


OK. Dokładny komunikat podam jak wrócę do domu (jakoś wieczorem czasu polskiego). Czy gdzieś znajdę log emerge'a, po jego "wywaleniu się" ?

Natomiast nie jest to sprawa "emerge sync" bo to też robiłem przed "emerge kde[base]", czyli ebuild'y były fresh. No i nie mieszałem z akceptowaniem pakietów ~x86, czyli ściągam tylko stable.

EDIT: Znalazłem opis problemu i (chyba) rozwiązanie w 'globalnym' forum:
http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=136531
Tak więc prawdopodobnie problem jest rozwiązany - jak dotrę do domu będę walczył zgodnie ze wskazówkami developerów z tego wątku. Niemniej dziękuję zainteresowanym.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum