Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
kde 3.2
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
szaman
n00b
n00b


Joined: 20 Jan 2004
Posts: 71
Location: Poland, Siemianowice

PostPosted: Thu Feb 05, 2004 4:45 pm    Post subject: kde 3.2 Reply with quote

emergował ktoś nowe kde?

powoli się do tego przymierzam, i byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki.

pozdrawiam!
Back to top
View user's profile Send private message
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 18 Jan 2004
Posts: 774
Location: Tarnów, Poland

PostPosted: Thu Feb 05, 2004 7:06 pm    Post subject: Reply with quote

Jest tu kilka opinii: http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=132330
Back to top
View user's profile Send private message
szaman
n00b
n00b


Joined: 20 Jan 2004
Posts: 71
Location: Poland, Siemianowice

PostPosted: Thu Feb 05, 2004 8:35 pm    Post subject: Reply with quote

tak, juz czytałem. dzęki!

właśnie zacząłem emergować:
export LINGUAS="pl"
ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge -b kde kde-i18n

czy to pójdzie?

czy powinienem wywalić poprzednią wersję kde?
Back to top
View user's profile Send private message
_troll_
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 04 Feb 2004
Posts: 1971
Location: Warszawa, Poland

PostPosted: Fri Feb 06, 2004 1:19 am    Post subject: Reply with quote

szaman wrote:
tak, juz czytałem. dzęki!

właśnie zacząłem emergować:
export LINGUAS="pl"
ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge -b kde kde-i18n

czy to pójdzie?

czy powinienem wywalić poprzednią wersję kde?


nie musisz usuwac starej wersji (ja mam dwie i nie boli)

Mam inna ciekawostke. Dwa dni siedzialem z dzwiekiem probujac dojsc co sie zj***! Rozwiazanie z czesci anglojezycznej forum:
Nowy arts to straszna porazka [czytać: bug buga bugiem pogania]. Faktycznie wiekszosc userow traci dzwiek (nie bylem sam :) ). Nalezy wylaczyc alse, skasowac plik /etc/asound.state (z zachowanymi ustawieniami glosnosci) i wlaczyc alse ponownie.
Czesci userom nowa konfuguracja (po restarcie asly) pomogla na tyle, ze mogli zaczac korzystac z KDE z dzwiekiem. No coz... u mnie to nie zadzialalo! Dalej nie mam pod KDE 3.2 dzwieku.

Bez dzwieku - bez KDE. Pomimo tego potrzymam jeszcze chwilowo swoje zdania z ostatnich dwoch dni - KDE 3.2 to naprawde mily wyrob i spory krok naprzod. Niestety przy okazji mam wrazenie, ze bardzo chcieli dotrzymac terminow wydania i wydali.... [podpisalem jakies zobowiazanie o nieprzeklinaniu na forum, wiec reszty musicie sie domyslec ;-) ].

Gdyby ktos znal rozwiazanie, ktorego sie nie doszukalem - plz help! Na ten czas KDE 3.2 jest u mnie odstawione.
_________________
Życie jest jak pudełko czekoladek....
Nigdy nie wiesz na co trafisz" by mother of Forrest Gump
Back to top
View user's profile Send private message
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 18 Jan 2004
Posts: 774
Location: Tarnów, Poland

PostPosted: Fri Feb 06, 2004 7:53 am    Post subject: Reply with quote

U mnie np nie ma problemow z alsa (z jadra 2.6.2 + patch z alsa z dnia 27.01.04) i arts 1.2.0. Dzialalo odrazu. Czasem przy starci wypisze mi o dziweki cpu overload, ale jednorazowo, a dziwiek i tak dziala.
Back to top
View user's profile Send private message
Rayers
n00b
n00b


Joined: 13 Jan 2004
Posts: 16
Location: TORUN

PostPosted: Fri Feb 06, 2004 10:05 am    Post subject: Reply with quote

Witam,

Przedstawię kompleksowe rozwiąznie dźwięku w KDE 3.2 Sam straciłem parę cennych dni na to by przywrócić go w moim "kochanym" KDE.

Po kolei:
Rozwiązanie to nie jest może najbardziej eleganckie ale działa.
W moim przypadku (nie wiem jak w innych) dotyczy KDE 3.2 + arts + ALSA + VIA 83xx.

By przywrócić dzwięk należy :
1. Uruchomić alsamixer i ustawić odpowiednio kanały (włączyć i ustawić głośność ):
MASTER
MASTER M
PCM

oraz - to BARDZO WAŻNE :
VIA DXS (prawie na końcu są) - na 100%

Następnie należy ustawić głośność w KMIX.
Teoretycznie już dzwięk się pojawi i nie będzie żadnych crashy. Niemniej pojawia się kolejny problem - mianowicie po wyjściu z ALSAMIXER i zrestartowaniu komputera - MIXER nie pamięta ustawień !!!. Dziwne ale tak to jest. By to zmienić należy :

Po ustawieniach właściwych w ALSAMIXER zrobić :
alsactl store

By ustawienia były zaczytywane po restarcie warto zrobić w katalogu domowym KDE (w moim przypadku jest to .kde3.2/Autostart) skrypt z prawami wykonywania o np. nazwie alsowanie (tak sobie to nazwałem) zawierający :
#!/bin/bash
alsactl restore

Teraz po restarcie komputera dzwięk będzie dostępny w KDE.

To wszystko.

IMHO dziwne rzeczy z tym dzwiękiem. Z początku myślałem że to dotyczy wersji alfa, potem beta, potem ze jest juz RC1 więc pewnie w pełnej to usuną... Niestety chyba nie.

Pozdrawiam i mam nadzieję że komuś to pomoże.
Back to top
View user's profile Send private message
szaman
n00b
n00b


Joined: 20 Jan 2004
Posts: 71
Location: Poland, Siemianowice

PostPosted: Fri Feb 06, 2004 11:53 am    Post subject: jednak problemy Reply with quote

no. kde sie skompilowało.
zadnych bledow.
arts dziala, ale xmms na arts juz nie.
segv :(
probowalem upgrade xmms-arts do 0.6.0, ale dalej segmentation vault :(

mial ktos takie problemy?
Back to top
View user's profile Send private message
Rayers
n00b
n00b


Joined: 13 Jan 2004
Posts: 16
Location: TORUN

PostPosted: Fri Feb 06, 2004 12:06 pm    Post subject: Re: jednak problemy Reply with quote

szaman wrote:
no. kde sie skompilowało.
zadnych bledow.
arts dziala, ale xmms na arts juz nie.
segv :(
probowalem upgrade xmms-arts do 0.6.0, ale dalej segmentation vault :(

mial ktos takie problemy?


przestaw wtyczke w xmms (wtyczka wyjsciowa) na 1.2.8 wtyczka wyjsciowa ALSA (libALSA.so).

U mnie jak zmienilem zaczelo dzialac.

Pozdr.
Back to top
View user's profile Send private message
matofesi
n00b
n00b


Joined: 13 Nov 2003
Posts: 24

PostPosted: Fri Feb 13, 2004 7:51 am    Post subject: Reply with quote

A ja mam problem z innej beczki - może ktoś też na to trafił.
Chodzi mianowicie o KDMa w nowym kde. Wygląda na to, że coś chyba jest z nim nie tak, bo po jego starcie Xy się zapuszczają, pokazuje się okienko logowania i teoretycznie wszystko działa oprócz tego, że nie działa klawiatura. Mogę sobie kliknąć usera z listy ale nie mogę wpisać hasła. W logu pojawia się coś na temat "Xkbd events temporary not available" czy jakoś podobnie i tyle. Przeglądałem bugzillę KDE - ktoś już zgłosił taki błąd więc się dopisałem, że u mnie jest tak samo i na tym się skończyło. Żadnej reakcji a KDM dalej nie działa.

Doszukałem, że przyczyną może być jakaś niezgodność w konfiguracji kdma między poprzednią wersją a 3.2, ale u mnie dzieje się tak również na maszynie, gdzie kde-3.2.0 jest pierwszą instalowaną wersją KDE. No i sugerowane rozwiązania (jakieś magiczne odpalanie kdm_config itp.) nie załatwiły sprawy.

Może ktoś się z czymś takim spotkał i będzie wiedział z czym to jeść.

M.
PS. Oczywiście KDM z 3.1.x działał i działa bez najmniejszych problemów.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum