View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Xywa Veteran
Joined: 23 Jul 2005 Posts: 1631 Location: /mnt/Gentoo/Europe
|
|
Back to top |
|
|
sebas86 Guru
Joined: 01 May 2005 Posts: 568 Location: Szczecinek / Szczecin
|
Posted: Mon Nov 10, 2014 7:10 am Post subject: |
|
|
Steam to nie do końca to samo, ale sporo pudełek od Valve ma natywne wersje - wszystkie części Half Life, Left 4 Dead, Counter Strike... Jest powoli z czego wybierać. _________________ Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux! |
|
Back to top |
|
|
Pryka l33t
|
Posted: Wed Nov 12, 2014 1:41 pm Post subject: |
|
|
Cywilizacja 5 też dostała wersję na Linuksa jakiś czas temu |
|
Back to top |
|
|
Xywa Veteran
|
Posted: Wed Nov 12, 2014 5:25 pm Post subject: |
|
|
Tylko doczytałem na pudełku, że aktywacja przez Steama
Ja za cholerę nie potrafię uruchomić tego dziadostwa na Gentoo. Kiedyś kupiłem Legend of Grimrock na Steama, a że nie potrafiłem uruchomić tego, kupiłem po raz kolejny, tym razem ze strony producenta (w steam nie ma zwrotów). Ściągnełem 1 plik uruchamialny i działa.
Ze steamem walczę na angielskim forum w dziale Gentoo Games:
https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-1003802-highlight-.html
Bez rezultatu.
Zainstalowałmbym Ubuntu, bo tam ponoć steam działa bez problemu, ale musiałbym przejść na Gruba2 przy okazji, z którym kiedyś walczyłem jak dorzuciełm do Gentoo Ubuntu Studio.
Dziwi mnie że Steama nie ma w portage (ponoć kiedyś był). |
|
Back to top |
|
|
sebas86 Guru
|
Posted: Sat Nov 15, 2014 10:03 am Post subject: |
|
|
U mnie działa, niestety instalowałem szmat czasu temu i większości problemów nie pamiętam, zresztą sporo z nich na pewno jest już nieaktualna. Rozwiązanie wszystkich pojawiających się błędów bez problemu można było znaleźć w sieci. Z tego co pamiętam trochę problemów sprawiały biblioteki dostarczone z samym Steamem (mam amd64), musiałem ręcznie doinstalować pakiety multilib i wywalić te ze Steama, zresztą ten sam problem ostatnio miałem z grą z GoG-a (Flat out nie chciał współpracować z Alsą, wystarczyło wywalić kilka bibliotek, które i tak miałem w systemie).
Warto poświęcić chwilę, w swojej biblioteczce na 192 gier 111 mam z wersją na Linuksa, kilka tytułów przeszedłem właśnie siedząc na pingwinie (Half Life, Super Frog, ...). Poza Steamem komercyjnych gier z natywną wersja mam ledwo kilka (chociażby świetny Pray) i też ich instalacja czasami sprawiała problemy (pamięta ktoś jedyny polski sklep z grami dla Linuksa: Wupra?, łezka się w oku kręci).
Co do kupowania wersji natywnych, jeśli mamy jakiś tytuł warto sprawdzić czy nie da się uruchomić wersji na pingwina jakimś sprytnym trickiem. World of Goo kupiłem w Empiku w wersji Windows only (strasznie gówniane zagranie ze strony polskiego wydawcy) ale wystarczyło użyć pliku wykonywalnego z wersji demo dla Linuksa aby mieć pełną, natywną wersję na Linuksie. Zostaje też Wine, które umożliwia nawet w granie w część zabezpieczonych gier (na pewno działa TOCA Race Driver 2 czy NFS Most Wanted z oryginalnych nośników).
Mówię to bo czasami szkoda nerwów na nędznie przygotowane wersje natywne, które są „zabutelkowane” i sprawiają więcej problemów niż ręczna instalacja oryginału przez gołe Wine. _________________ Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux! |
|
Back to top |
|
|
skazi Apprentice
|
Posted: Fri Nov 21, 2014 10:16 pm Post subject: Re: Własnym oczom nie wierze! |
|
|
To nic nowego, już FM 2014 był na linuksa i właśnie na nim grałem. |
|
Back to top |
|
|
Xywa Veteran
|
Posted: Tue Dec 09, 2014 3:29 pm Post subject: |
|
|
Ostatnio ruszyłem Steama Problem był banalnie prosty, 1 biblotekę trzeba było skompilować na 32 bity.
Hula....
Większośc gier po polsku w tym rewelacja jak dla mnie War Thuder (łacznie z polskimi lektorami).
p.s. Po 6 latach zacząłem grać w EVE Online, zamiast męczyć się z Wine wystarczyło zainstalowac PlayOnLinux
Się dzieje teraz |
|
Back to top |
|
|
Xywa Veteran
|
Posted: Fri Jan 09, 2015 11:48 am Post subject: |
|
|
P.S. W styczniu zakupiłem Football Managera 2015, otworzyłem pudełko i okazało się, że nawet nie muszę wyciągać płyty, bo w wersji linuxowej działa tylko opcja ściągniecia gry onlie (to po co płyta?) i potem aktywacja licencji.
p.s.2 Coś cicho na polskich forum Gentoo ostatnio |
|
Back to top |
|
|
spacemanspiff n00b
|
Posted: Tue Aug 16, 2016 8:37 pm Post subject: |
|
|
Jak wciąż mam marzenia i od roku czekam na wydanie Rocket League pod linuxa |
|
Back to top |
|
|
sebas86 Guru
|
Posted: Sun Aug 28, 2016 12:21 pm Post subject: |
|
|
Oj to możesz się nie doczekać. Valve słabo stara się rozwijać własną platformę SteamOS. Sprzęt jest, system jest tylko wszystko to jakieś półśrodki – sprzęt relatywnie drogi, a SteamOS-a jakoś niespecjalnie opłaca się instalować na pełnowymiarowym PC skoro można grać pod okienkami albo (prawdopodobnie) każdą inną dystrybucją Linuksa i mieć pełnosprawny komputer do internetu i pracy a nie pseudokonsolę za dużo większe pieniądze niż np. XBoksa czy PS. _________________ Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux! |
|
Back to top |
|
|
sebas86 Guru
|
Posted: Mon Sep 12, 2016 5:33 pm Post subject: |
|
|
I Rocket League na Steam OS w becie… doczekałeś się. _________________ Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux! |
|
Back to top |
|
|
davoodt n00b
|
Posted: Tue Feb 06, 2018 10:26 pm Post subject: |
|
|
Jak wciąż mam marzenia i od roku czekam na wydanie Rocket League pod linuxa |
|
Back to top |
|
|
sebas86 Guru
|
Posted: Thu Feb 08, 2018 7:47 pm Post subject: |
|
|
Przecież jest oficjalnie dostępne: http://store.steampowered.com/app/252950/Rocket_League/. Nawet wymagania systemowe elegancko podane:
Quote: | Minimalne:
Procesor: 2.4+ GHz Quad core
Pamięć: 2 GB RAM
Karta graficzna: NVIDIA GTX 260 or ATI 4850
Sieć: Szerokopasmowe połączenie internetowe
Miejsce na dysku: 7 GB dostępnej przestrzeni
Zalecane:
Procesor: 2.5+ GHz Quad core
Pamięć: 4 GB RAM
Karta graficzna: NVIDIA GTX 660 or better, ATI 7950 or better
Sieć: Szerokopasmowe połączenie internetowe
Miejsce na dysku: 7 GB dostępnej przestrzeni