Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Poszukuje uzytkownikow zoneminder`a
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
w_lukasz
n00b
n00b


Joined: 05 Dec 2005
Posts: 9
Location: Police woj. Zachodniopomorskie

PostPosted: Wed May 09, 2007 5:45 pm    Post subject: Poszukuje uzytkownikow zoneminder`a Reply with quote

Jak w temacie poszukuje użytkowników Zonemindera, w celu wymiany doświadczeń z tym softem. Chetnie wymieni doświadczenia na GG e-mail. Proszę o kontakt wszystkich zainteresowanych. W miarę możliwości służę pomocą, szukam pomocy w celu dobrego skonfigurowaniu Zonemindera :D.
Back to top
View user's profile Send private message
bartmarian
Guru
Guru


Joined: 28 Nov 2005
Posts: 555

PostPosted: Wed May 09, 2007 6:05 pm    Post subject: Reply with quote

skonfigurowalem dwa razy, nie wiem czy dobrze, od roku dziala jeden, drugi moj testowy
stracil karte, trzeci raz bede robil wkrotce
Back to top
View user's profile Send private message
w_lukasz
n00b
n00b


Joined: 05 Dec 2005
Posts: 9
Location: Police woj. Zachodniopomorskie

PostPosted: Wed May 09, 2007 6:19 pm    Post subject: Reply with quote

Ja postawiłem już kilka takich (7) serwerkow nie mam wiekszych problemow z instalacja i konfiguracja, najwiekszy problem mam z definiowaniem stref ruchu (uzywam motiondetect i czesto zdarzenia sa nagrywane gdy ruch nie jest generowany) i osiągnięciem dobrej jakości obrazu. Obraz wyswietlany jest w sytemie PAL w kolorze w rozdzielczosci 384x288, ale jego jakosc pozostawia wiele do zyczenia w momencie gdy generowany jest duzy ruch (strasznie rozmazuje sie obraz) nie wiem czy to wina sprzetu czy konfiguracji. Stosuje dosc tanie karty na chipie BT878 Conexant. Mozesz cos dradzic w tym temacie ? Przegladam formum zonemindera ale nie znajduje tam rozwiazan :)
Back to top
View user's profile Send private message
bartmarian
Guru
Guru


Joined: 28 Nov 2005
Posts: 555

PostPosted: Wed May 09, 2007 6:45 pm    Post subject: Reply with quote

skoro 7szt to ja bede pytal o rady ;-) a powaznie to za kazdym razem mialem
doczynienia (w przyszlosci tez, karta juz dla klienta zakupiona) z sprzetem za
~1000zl na 8 kamer, probowalem na tanszych ale nie dawalo to usmiechu na
twarzy klienta, te ktore uzywam maja do kazdego wejscie pol procesora (4 uklady
na 8 kamer), z detekcja ruchu tez mam problem, instalacja kamer juz byla,
dziala na plexerze ok, ale ZM wychwytuje niedoskonalosci
i zalacza czasami/czesciej nagrywanie gdy "nic sie nie kreci w oq kamery".
Napisz jak dlugo Ci dziala na tanszych kartach i ew model, kupie sobie taka do testow,
Moj debiut na 16 kamer dziala 1,5 roku i ma sie swietnie.
Back to top
View user's profile Send private message
w_lukasz
n00b
n00b


Joined: 05 Dec 2005
Posts: 9
Location: Police woj. Zachodniopomorskie

PostPosted: Wed May 09, 2007 7:03 pm    Post subject: Reply with quote

Pierwsza swoja instalacje robilem jakieś dwa lata temu, czasami sie wysypywala baza ale wiekszych problemow nie mialem. Karty działają poprawnie jedyny problem to "kiepska" jakość. Uzywalem tych kart http://www.allegro.pl/item193993725_karta_dvr_4_wyjscia_video_na_4_kamery_gwar_fv.html . jedna instalacja chodzi na 3 takich kartach 9 kamer. Mogę udostępnic dostęp do jednego z działających systemow na priv kontakt jabber lub GG. Ocenisz bo moze ja jestem przewrazliwiony :D. a jakich kart ty uzywasz jak z instalacja ? są jakies problemy :) w tych wystarczy wlaczyc obsluge Video for Linux w kernelu skonfigurowac modul i "smigaja". Czy dla porownania istnieje możliwość obejrzenia obrazu z działających "twoich kamer" ? Albo czy mozesz podesłac screeny z konfiguracja pojedyńczego "monitora" i screeny z zakladek opcji ?
Back to top
View user's profile Send private message
bartmarian
Guru
Guru


Joined: 28 Nov 2005
Posts: 555

PostPosted: Wed May 09, 2007 8:35 pm    Post subject: Reply with quote

gdyby to byl moj serwer, nie bylo by problemu, ale te 16-scie stoi u klienta/bez dostepu
do publicznego IP/polaczenie jest przez openvpn na haslo - sam rozumiesz...
moge pokazac jak bedziesz w wawie ;-) ja uzywalem http://www.555.pl/index.php?act=1588
takich dwoch, modul w jajko + paramert tunara przy ladowaniu w zupelnosci wystarczyl,
nie wiem na ile bedzie to pomocne/miarodajne ale moglbym zrobic filmik i udostepnic, przyczym
powiem ze oni maja ustawione nie 25k/s a 5k/s, zeby nie zapychalo dysku zdarzeniami,
a przeciez i tak widac co sie dzieje/dzialo (ale zawsze moge to zmienic na chwile), screen'y
jak najbardziej moge zrobic.
Sadze, ze Twoj problem wynika z jednego procesora bt ktory ma duzo do zrobienia...
aha, kiedys testowalem karty z 8 prockami (z alledrogo.pl) na saa7130 - odradzam,
szczyt stabilnosci jaki osiagnolem ~tydzien, ale zazwyczaj po kilku godzinach jeden/kilka
prockow poprostu przestawalo dzialac (a moze zm zle dzialal) w kazdym razie pomagal tylko
restart (po tej saa7130 mialem te z linka i zapomnialem, ze cos nie dziala)

-edit-
sprzet na zm 16kamer jak jest: AMD3000+ 1GB, nF3, dysk 200GB
czyli nic nadzwyczajnego, average nie przekracza zwykle 0.50 (sporadycznie 1.50 - gdy sie
wiecej osob zaloguje), na saa7130 pierwszy raz w zyciu widzialem 25 ! :)
Back to top
View user's profile Send private message
w_lukasz
n00b
n00b


Joined: 05 Dec 2005
Posts: 9
Location: Police woj. Zachodniopomorskie

PostPosted: Wed May 09, 2007 8:55 pm    Post subject: Reply with quote

Ja tez stawiam kompy na AMD64 Sempron 1GB RAMU NF550 Dyski 200 - 300GB mam tez taka karte jeszcze jej nie testowalem http://www.monitoruj.pl/cctv/51-karta_dvr_16_ch_100_fps_4_audio_defender.html jesli to nie problem udostepnij jakis filmik chetnie porownam Jak dasz rade wyciagnij tez konfig modulu. Ta karta jeszcze sie nie bawilem jutro moze ja przetestuje. Byl bym wdzieczny za opcje jakie dajesz do konfiguracji modulu. Mozemy pogadac na priv mam kilka pytan nie koniecznie pasujacych do forum :D
Back to top
View user's profile Send private message
w_lukasz
n00b
n00b


Joined: 05 Dec 2005
Posts: 9
Location: Police woj. Zachodniopomorskie

PostPosted: Thu May 10, 2007 12:32 pm    Post subject: Reply with quote

Dzisiaj testuje ta karte http://www.tvprzemyslowa.pl/product_info.php?cPath=1&products_id=64 niestety nie moga uzyskac obrazu karta jest wykrywana przez linuxa ale nie daj obrazu tylko niebieski ekran, "tania" karta dziala bez problemu
Back to top
View user's profile Send private message
sebapulawy
n00b
n00b


Joined: 22 May 2014
Posts: 0

PostPosted: Thu May 22, 2014 6:51 am    Post subject: Reply with quote

Witajcie Koledzy
poszukuje kogoś kto pomożę/ zkonfiguruje mi zoneminder.
Niby go zainstalowałem ale nie mogę dodac kamery ip a już o ptz to mogę zapomnieć...
Jeśli znalazł by się ktos chetny to będę wdzięczny, oczywiście nie za free :)
Pozdrawiam
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum