Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
wpa_supplicant problem z połączenie przy uruchomieniu
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
d1ck
n00b
n00b


Joined: 30 Apr 2007
Posts: 13
Location: Police

PostPosted: Sun Dec 01, 2013 10:32 pm    Post subject: wpa_supplicant problem z połączenie przy uruchomieniu Reply with quote

Cześć,

Mam problem z uruchomieniem /etc/init.d/net.wlp7s0 podczas uruchamiania komputera.
Za każdym razem otrzymuję następujący komunikat:

Code:
* Starting WPA Supplicant Daemon ...
Successfully initialized wpa_supplicant
ioctl[SIOCSIWMODE]: Operation not supported
ioctl[SIOCGIWRANGE]: Operation not supported
ioctl[SIOCGIWMODE]: Operation not supported
ioctl[SIOCSIWAP]: Operation not supported
ioctl[SIOCSIWESSID]: Operation not supported
ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: Operation not supported
ioctl[SIOCSIWENCODE]: Operation not supported
ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: Operation not supported
ioctl[SIOCSIWENCODE]: Operation not supported
ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: Operation not supported
ioctl[SIOCSIWENCODE]: Operation not supported
ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: Operation not supported
ioctl[SIOCSIWENCODE]: Operation not supported
 [ ok ]
 * Bringing up interface wlp7s0
 *   Starting wpa_supplicant on wlp7s0 ...
Successfully initialized wpa_supplicant
ctrl_iface exists and seems to be in use - cannot override it
Delete '/var/run/wpa_supplicant/wlp7s0' manually if it is not used anymore
Failed to initialize control interface '/var/run/wpa_supplicant'.
You may have another wpa_supplicant process already running or the file was
left by an unclean termination of wpa_supplicant in which case you will need
to manually remove this file before starting wpa_supplicant again.

 *   start-stop-daemon: failed to start `/usr/sbin/wpa_supplicant'
 [ !! ]
 * ERROR: net.wlp7s0 failed to start
 * ERROR: cannot start netmount as net.wlp7s0 would not start


Zgodnie z instrukcją usuwam plik /var/run/wpa_supplicant_wlp7s0,
po czym karta sieciowa uruchamia się prawidłowo i pobiera IP.

Code:
ping -c 3 www.wp.pl
PING www.wp.pl (212.77.100.101) 56(84) bytes of data.
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=1 ttl=240 time=34.2 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=2 ttl=240 time=26.7 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_seq=3 ttl=240 time=25.7 ms

--- www.wp.pl ping statistics ---
3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 2002ms
rtt min/avg/max/mdev = 25.747/28.912/34.227/3.785 ms


Wrzucam jeszcze pliki konfiguracyjne:

Code:
modules=( "wpa_supplicant" )
wpa_supplicant_wlp7s0="-Dnl80211 -c/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf"


Code:
ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
ctrl_interface_group=0
ap_scan=1

network={
        ssid="***"
        psk="***"
        priority=5
}


Ktoś się spotkał z czymś takim?

Dzięki i pozdrawiam
Back to top
View user's profile Send private message
olejseba
n00b
n00b


Joined: 04 Sep 2005
Posts: 62

PostPosted: Wed Apr 09, 2014 11:00 am    Post subject: Reply with quote

Wiem że to workaround ;-).
Dodaj kasowanie do skryptu zamykającego system w /etc/local.d
Potem szukaj innych rozwiązań, ja popatrzył bym z aktualizacją modułu kernela, firmware i dhcpcd.
Back to top
View user's profile Send private message
happ
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Mar 2008
Posts: 112

PostPosted: Fri Jun 20, 2014 8:51 pm    Post subject: Reply with quote

być może błąd Ci sypie dlatego bo w poleceniu

Code:
 wpa_supplicant_wlp7s0="-Dnl80211 -c/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf"


podajesz sterownik nl80211 który jest przez wpa_supplicant niewspierany, poczytaj

Code:
 man wpa_supplicant


tam są trzy które wspiera, ja jestem świeżo po konfiguracji karty wifi i jak podawałem ten sterownik nl80211 to nie mogłem odpalić karty, spróbuj zmienić na sterownik który jest wspierany czyli

Code:
 wext


i potem spróbuj
_________________
Jeśli wiesz, że nic nie wiesz, to coś wiesz, Jeśli wiesz że nic nie wiesz, to nic nie wiesz, więc nie wierz, że nic nie wiesz
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum