Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
pulseaudio/alsa volume issues
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
fresherthanever
n00b
n00b


Joined: 11 Nov 2013
Posts: 23
Location: Houston

PostPosted: Sat Mar 22, 2014 9:29 pm    Post subject: pulseaudio/alsa volume issues Reply with quote

Hello

I've recently found out that, after installing my system and being satisfied with it for weeks, that it will not play multiple sounds at once properly, especially while changing volume. When I play a youtube video (or any source of sound at all from Firefox), the sound from the video will be boosted to maximum and will become extremely scratchy and interfered. As I don't know where to start and have no idea how to operate Linux audio (I use both ALSA and PulseAudio globally), I don't know what data I should dump to diagnose this situation.

lspci -k
Code:
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40)
   Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 8444
   Kernel driver in use: snd_hda_intel


Might this be related to .asoundrc (I have alsaequal installed)? I've tried a lot of configs and decided to just revert to none :/

Thanks!
_________________
Specs: AMD FX-6100|ASUS M5A97 AM3+|XFX AMD Radeon HD 6870|1TB 7200RPM/500GB 7200RPM|8GB DDR3 1600MHz


Last edited by fresherthanever on Thu Mar 27, 2014 10:31 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
fresherthanever
n00b
n00b


Joined: 11 Nov 2013
Posts: 23
Location: Houston

PostPosted: Thu Mar 27, 2014 10:24 pm    Post subject: Reply with quote

I still can't solve this problem, so a much needed bump.
I have reverted my .asoundrc to

Code:
pcm.!default {
        type hw
        card 0
}

ctl.!default {
        type hw
        card 0
}


I had tried to force dmix previously to get an equalizer by:
Code:

ctl.equal {
   type equal;
}

pcm.plugequal {
    type equal;
   slave.pcm "plughw:0,0";
}

pcm.equal{
    type plug;
    slave.pcm plugequal;
}


to no avail. In running alsamixer -D equal, alsa claims:
Code:
ALSA lib ctl_equal.c:268:(_snd_ctl_equal_open) Problem with control file .alsaequal.bin, 3.
cannot open mixer: Operation not permitted


Playing any sound concurrently with 2 applications causes the distortion and elevated sound level of at least one of them. I have reinstalled alsa-libs/alsautils/alsamixer/alsaequal twice with stock CFLAGS, also no effect.

My theory is that alsa doesn't properly mix the sounds and when volume is raised or lowered. I wouldn't know a thing about audio in linux so help please :(
_________________
Specs: AMD FX-6100|ASUS M5A97 AM3+|XFX AMD Radeon HD 6870|1TB 7200RPM/500GB 7200RPM|8GB DDR3 1600MHz
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum